Takhle fotili holubi. Už před 104 lety

Holubi fungovali jako e-mail 19. století. A na počátku 20. století se zase stali předchůdcem Google Earth…

Takhle fotili holubi. Už před 104 lety
Takhle fotili holubi. Už před 104 lety
Zdroj: archiv

V době, kdy nad námi ještě nelétaly tisíce družic, fotili města shora jen holubi. Ale ty fotky jsou dodnes úžasné. 

Dnes si holuby nejčastěji spojujeme s všudypřítomnými výkaly a nesnesitelným zápachem. Ale ještě před 100 lety byli holubi velice užitečná zvířata. Jednak pomáhali svým masem živit venkov, ale především stále zajišťovali jeden z nejrychlejších a nejspolehlivějších způsobů výměny informací. 

A díky jednomu nadšenému příznivci fotografie také pořizovali nádherné fotky. Německý lékárník Julius Neubronner miloval fotografii a snažil se neustále vylepšovat jak samotné fotoaparáty, tak způsob, jak s nimi pracovat. A kromě toho často využíval holuby – z nedalekého sanatoria mu pomocí holubí pošty chodily předpisy na léky, které měl připravit. Napadlo ho, že by mohl oba koníčky zkombinovat. 

Sám vyvinul a vyrobil miniaturní fotoaparáty a postroje, jimiž je zavěsil holubům na hrudníky. Fotáčky vybavil automatickými spouštěmi s časovačem – pořizovaly tedy fotografie vlastně úplně samy. Holubi pak už jen dostávali větší porce zobání, aby byli schopní unést tuto nadstandardní hmotnost. A potom je Dr. Neubronner vypustil na oblohu… O výsledku se můžete přesvědčit sami:

Lékárník si tyto fotoaparáty nechal roku 1908 patentovat; ve stejném roce vyrazil s výslednými fotografiemi na putovní výstavu po Evropě. Byla nesmírně úspěšná, ale poněkud nepraktický Němec ji nedokázal zpeněžit. Fotografie sice zájemcům prodával, ale zbohatnout na originálním vynálezu nedokázal. V době, kdy končila 1. světová válka, projekt opustil poté, co ho odmítla německá armáda. Ta nějakou dobu uvažovala, že by holuby využívala k fotografování špionážních snímků, ale nakonec se ukázalo, že vycvičit je k tomu není dost dobře možné.

FOTO: http://publicdomainreview.org

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

Související články