Bojový tanec samburských válečníků

Známý “zuřivý reporter” Jakub Zahradníček se rozhodl, že je mu tahle země malá a odjel do pravé Afriky. Už několik let se mu druhým domovem stala Keňa. Na tomto místě budete pravidelně nacházet jeho postřehy a zážitky.

Zdroj: archiv

Příležitost ulovit tyto fotky v nádherném světle zapadajícího slunce se mi naskytla při výpravě na sever Keni k pouštnímu jezeru Turkana. Mladí bojovníci z pasteveckého kmene Samburu se na návsi vesnice Gatab v podhůří vulkánu Kulal sešli k jedné ze svých oblíbených kratochvílí, válečnickému tanci.

Sambuřští morani, jak se mladým bojovníkům říká, vypadají ve svých pestrobarevných úborech, korálkových ozdobách a papouščích chocholech z umělých růží velmi zženštile a také se tak chovají. Dokáží celé hodiny jen tak korzovat po návsi a prostě vypadat dobře, K jejich nejoblíbenějším kratochvílím patří kromě tance take shlížení v zrcátku, péče o pleť a vodění se za ruku s kamarády po pastvině.

Je to ovšem klamné zdání – i když se chovají jako dámičky, jsou mladí morani  jedním z pilířů samburské společnosti a mají zodpovědnost za ochranu dobytka a lidí proti cizím nájezdníkům nebo divoké zvěři. Je sice pravda, že ne každý bojovník si dneska toho svého lva uloví, morani se ale pořád těší velkému respektu a platí za nejlepší a nejdůvěryhodnější ochránce a hlídače.

 

Samburští válečníci

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články