V Sao Paulu se narodilo první živé dítě z dělohy od mrtvé dárkyně

Transplantace dělohy je nejmladší transplantací mezi orgány. Úspěšně ji zatím provedlo jen několik pracovišť na světě, mezi nimi i pražský IKEM. Brazilská nemocnice slaví úspěch díky transplantaci od zemřelé ženy. Lékařskému týmu se touto cestou jako prvnímu povedlo přivést na svět zdravé dítě.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Transplantace dělohy je nadějí pro ženy, které dělohu od narození nemají, kvůli nemoci jim musela být odstraněna nebo jim orgán prokazatelně nefunguje. Kromě České republiky k tomuto zákroku dochází i ve Spojených státech, Švědsku či v Turecku. Doposud se se však nikdomu nepovedlo přivést na svět zdravé dítě díky transplantaci dělohy od mrtvé dárkyně. Nyní však svitla naděje.

Žena v Brazílii, které byl orgán transplantován v září 2016, porodila v prosince 2017 císařským řezem ve 35. týdnu těhotenství zdravou holčičku. Po narození vážila 2550 gramů. V sedmi měsících byla stále kojená, zdravá a vážila 7,2 kg. Lékaři se rozhodli jít se zprávou na veřejnost.

Žena se kvůli MRKH syndromu narodila s úplnou absencí dělohy. Dárkyně zemřela ve věku 45 let na mrtvici. Pět měsíců po transplantaci se ukázalo, že děloha nejeví žádné známky odmítnutí a pacientka měla pravidelnou menstruaci. Po sedmi měsících jí byla implantována oplodněná vajíčka a o 10 dní později byla potvrzena zpráva, že je těhotná.

Lékař z nemocnice v Sao Paulu Dani Ejzenberg řekl, že ženě byla dělo transplantována děloha v době, kdy jí bylo 32 let: „Víme, že počet žen ochotných darovat orgány po své smrti je mnohem vyšší než počet živých dárců. A nyní máme důkaz, že tento krok může pomoci neplodným ženám.“

První zdravé dítě, které se v roce 2013 narodilo díky transplantaci od živé dárkyně, bylo ze Švédska. Od té doby k němu přibylo dalších 10 dětí. První Češce v historii byla děloha transplantována v květnu 2016. Mladá žena, která se narodila bez dělohy, dostala orgán od své matky. 

Odborníci odhadují, že neplodnost v současné době postihuje přibližně 10 až 15 % párů na světě.

Související články