Velikonoční revoluce: robot, který barví vajíčka

Za necelých 200 dolarů se dá pořídit robot, který za vás nabarví velikonoční vajíčka.

Velikonoční revoluce: robot, který barví vajíčka
Velikonoční revoluce: robot, který barví vajíčka
Zdroj: archiv

Ruční malování velikonočních vajíček je tradice stará stovky let. Ale jedna americká společnost teď přišla s jednoduchým přístrojem, který vajíčka obarví za vás. Změní to Velikonoce? Asi ne, ale spousta technických hračičků určitě zajásá…

Jmenuje se "Eggbot" - neboli Vajíčko-bot. Umí malovat nejrůznější obrázky na vejce a vejcím podobné předměty o velikosti 3-10 centimetrů. Robot vychází z myšlenky slavného designéra Bruce Shapira, který tento stroj navrhl teoreticky už v 90. letech 20. století.

Společnost Evil Mad Science použila tento nápad a při jeho realizaci využila možnosti 21. století. Výsledkem je "Egg-Bot 2.0," open-source robot, který splní sny každému malíři vajíček.

Doplňky, vychytávky, hračky

Robot se ovládá pomocí různých freewareových programů - najdou se různé pro Windows, Mac i Linux. Pracuje podobně jako klasická tiskárna, jen kreslí na oválný povrch vajíček, žárovek nebo ping-pongových míčků. Samotnou malbu provádějí fixy, které se zastrčí do speciálních úchytů - i těch se dá použít rovnou několik různých typů. 

K robotovi se dá dokoupit několik doplňků - nástavce na větší předměty nebo třeba diamantový hrot, díky němuž může Eggbot rýt obrazce do těch nejtvrdších materiálů. Více se o tomhle vynálezu dozvíte na jeho oficiálním webu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články