VIDEO: První záběry hrabáče z pražské zoo, který napínal chovatele i ředitele

Zoo Praha se dočkala dalšího přírůstku. Zkušená matka Kvída i čerstvě narozený hrabáček s porodní váhou 1353 gramů si vedou dobře. Mají však před sebou ještě náročné dny. Chovatelé teď u nich drží nepřetržité služby.

Čerstvě narozený hrabáček si vede dobře - pije a je aktivní.
Čerstvě narozený hrabáček si vede dobře - pije a je aktivní.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Prvotní zpráva o již páté Kvídině březosti uváděla termín jejího porodu jen přibližně. Později se zpřesnila informace o porodu na přelom března a dubna. Ve výsledku se ale čekání hodně protáhlo.

Zdroj: Youtube

„Kvída nás pěkně napínala,“ konstatoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. O očekávaném mláděti napsal úvod do knížky, kterou právě připravuje, a uzavřel ho otázkou, zda se narodí dřív knížka nebo mládě: "Jsem rád, že vyhrála Kvída."

Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Podle chovatelů byla Kvída po porodu nervózní, ale zhruba po hodině a půl ulehla k mláděti. „Asi dvě hodiny po narození se mláděti podařilo poprvé napít, pak usnulo a znovu pilo za další hodinu. Následně usnula i porodem unavená Kvída,“ popsal kurátor chovu kopytníků Zoo Praha Jan Marek první večer po porodu.

Hrabáč kapský
Hrabáči působí jako tvorové z jiné planety – však si také vědci dlouho lámali hlavu s jejich zařazením. Přes den hodně času prospí, protože jsou noční tvorové – v zoo  je proto můžete nejčastěji zastihnout v pelíšku umístěném u skla, stulené jeden k druhému. Ve skutečnosti jsou to ale nesmírně bystrá a činorodá zvířata.Hrabáči jsou potravní specialisté, kteří se v přírodě živí hlavně termity – všekazy – a mravenci. Ze sebeužších škvír je vybírají s pomocí dlouhého lepkavého jazyka. Hrabáč kapský se vyskytuje v Africe na jih od Sahary, především v savanách a buši, kde se vyskytuje dostatek termitů. V Botswaně se vyskytuje i v polopoušti Kalahari, naproti tomu v Etiopii vystupuje poměrně vysoko do hor. Vyhýbá se deštným pralesům. Hrabáče chová málokterá zoo a jejich rozmnožení je ještě vzácnější. Z českých zoologických můžete hrabáče potkat v Praze, ve Dvoře Králové a v Olomouci.                    Zdroj: www.zoopraha.cz

Ani přes zdárný začátek však mládě ještě nemá vyhráno. Kritický totiž bývá právě první týden. Náročné dny teď čekají nejen Kvídu, ale i chovatele, kteří u ní drží nepřetržité služby, aby dohlédli mj. na to, zda ho matka omylem třeba nezalehla, což se u hrabáčů stává.

Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Za dobré znamení můžeme považovat to, že mládě je aktivní, samo se probouzí a vyhledává matčiny struky. Pevně věříme, že se jej podaří úspěšně odchovat,“ uzavřel Marek.

První mládě se Kvídě narodilo v září 2013, to se ovšem – stejně jako mládě narozené o rok později – odchovat nepodařilo. První úspěšný odchov v pražské zoo proběhl v roce 2015 (sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku). Také čtvrté mládě, samičku Nyotu, narozenou v srpnu 2016, již Kvída odchovala bez obtíží. Nyota se nedávno přestěhovala do Zoo Olomouc.

Autor videa: Roman Vodička, Zoo Praha

Mohlo by vás zajímat:

Související články