Virtuální nesmrtelnost

„Digitální památkáři“ si vytkli za cíl zachytit ohrožená světová mistrovská díla v celé jejich trojrozměrné nádheře, píše George Johnson o projektu, který vyzývá na souboj pomíjivost v plynoucím čase. Článek z prosincového čísla tak představuje spojení něčeho velmi starého s nejmodernějšími zobrazovacími postupy.

Zdroj: Centre for Digital Documentation and Visualisation / NATIONAL GEOGRAPHIC

Programu Scottish Ten se zaměřuje na tvorbu virtuálních reprodukcí deseti světových kulturních lokalit. Pro tento úkol je klíčová CyArk, nezisková organizace se sídlem v kalifornském Oaklandu, která spolupracuje s různými skupinami na skenování řady lokalit po celém světě, od Deadwoodu v Jižní Dakotě, po Pompeje, Chizen Itzá a antické Théby. Ať se s originálem stane cokoliv, pohromu může poněkud zmírnit skutečnost, že existuje digitální záloha.

Digitální památkáři si musejí umět poradit nejen s elektronickými skenery, ale často i s podmínkami na místě, které zahrnují od horka nebo deště i davy lidí, které se běžně v okolí slavných pamětihodností vyskytují. Potřebují, aby se laserový paprsek dotkl všech bodů a správně je zaměřil. Jen tak mohou zaručit, že pokud by památka znovu zmizela vinou povodní, války, zemětřesení nebo ji prostě pozvolna semlel čas, bude existovat přesná trojrozměrná simulace dostupná na internetu.

„Skotská desítka“ nedávno dokončila práce na bohatě vyzdobeném královském pohřebišti v Číně, čchingských východních hrobkách. Během následujících pěti let se CyArk spolu s partnery zaměří na naskenování 500 kulturních památek. Projekty však nemusejí být nijak grandiózní: na stále se rozrůstajícím seznamu pokladů, které se mají digitálně zachovat, jsou i historické misie a další budovy podél Královské cesty El Camino Real v Kalifornii.

„Každý den něco o trochu zestárne,“ poznamenává Justin Barton z CyArk. „Tohle je opravdu nekonečný úkol.“

Související články