Zákon lidských konfliktů platí pro občanské války i střety rodičů s dětmi

Širokou škálu mezilidských konfliktů lze chápat pomocí jednoduchého matematického vzorce. Od střetů dítěte s rodiči, přes pirátské počítačové útoky nebo výkyvy na burze, nebo sexuálně motivovaná napadení žen, po velké občanské nepokoje - to vše lze vysvětlit pomocí - power law.

Zákon lidských konfliktů platí pro občanské války i střety rodičů s dětmi
Zákon lidských konfliktů platí pro občanské války i střety rodičů s dětmi
Zdroj: archiv

Do češtiny se termín překládá jako mocninný zákon, který dává do vztahu pravděpodobnost a četnost a určitého jevu, v tomto případě v jednoduchém vzorci AB-C. Autoři nové studie se takto snaží popsat lidskou agresivitu a konflikty - na individuální i skupinové úrovni.

Například pokud dítě něco chce a závisí to na rozhodnutí rodiče, vzniká potenciální konflikt, který jedna nebo druhá strana může eskalovat nebo de-eskalovat. Dítě se může začít vztekat a naříkat; rodič může rezignovat, nebo použít  sankci. Není důležité jak konflikt začne, ale jeho průběh - stupňování, a odhalení metod deeskalace.

"Existuje naléhavá potřeba kvantifikovat pravděpodobnou závažnost a načasování budoucích konfliktů, vrhnout světlo na pravděpodobné pachatele, a identifikovat intervenční strategie," vysvětluje motivy výzkumu, který srovnával na 100 tisíc rozličných událostí na rozličné úrovni hlavní autor studie, profesor fyziky Neil Johnson.

Rodiče a děti

Postup, kdy malé dítěte naříká a tedy eskaluje svou konfrontaci s rodiči, je pak údajně srovnatelný s eskalací nepokojů v Polsku až do okamžiku zhroucení Sovětského svazu. 'Pachatelé' v obou případech (dítě a rebelové) přizpůsobují své útoky proti větší, ale pomalejší autoritě (rodič, režim), která není schopna, nebo nechce, rychle reagovat, aby uspokojila pachatele, vysvětluje studie zveřejněná v časopise Nature.

"Můžeme matematicky vyjádřit závažnost i časování konfrontací, a následně je jak v individuálním nebo v měřítku celé společnosti ovlivnit," vysvětluje profesor Johnson. 

Srovnáním různých konfliktů ve světě autoři ukazují, že tyto velice odlišné střety mají podobnou dynamiku. Nárůst násilných útoků v od světa odříznuté kolumbijské Magdaleně je typickým příkladem moderních válek. Draví burziáni, útočící na akcie General Electric se pak podle studie neliší od hackerů napadajících hi-tech infrastrukturu USA. A všude lze pak najít ty společné mimikry jako u konfliktů rodičů s dětmi.

Platí to prý jak pro současnou občanskou válku v Sýrii, tak například pro slavnou "Krvavou neděli"  z ledna 1972 (Znáte hit U2 Sunday Bloody Sunday?) . Britské síly tehdy zabily v severoirském Londoderry  13 lidí a další desítky postřelily během protestního pochodu. Podle nové pohledu se zásah kryje spíše s kulminací násilných útoků Prozatímní irské republikánské armády a nebyl jejich spouštěčem. Což znamená, že neplánovaná velice silná odpověď britských sil měla za následek deeskalaci konfliktu, ačkoli se často uvádí opak.

Autoři předpokládají, že na základě jejich metody je možné připravovat odpovídající strategie proti pachatelům v rámci různých konfliktů a v širším pojetí zlepšit chápání lidské agrese.

Související články