Aztékové: Zbytky lidské tkáně na rituálních nožích potvrzují lidské oběti

Mexická restaurátorka náhodně objevila na předkolumbovských obsidiánových nožích pozůstatky lidské tkáně. Začala s analýzou, prošla jich už více než třicet a na všech se našly zbytky tělních buněk i fragmenty ošacení. Výzkum dále pokračuje.

Zbytky lidské tkáně na obětních nožích potvrzují praktiky lidských obětí
Zbytky lidské tkáně na obětních nožích potvrzují praktiky lidských obětí
Zdroj: archiv

Odborníci na mexickou předkolumbovskou kulturu udělali mockrát tu chybu, že slepě věřili domorodým pramenům, které něco s jistotou tvrdily a pak se ukázalo, že to není pravda. Asi nejkřiklavějším případem je teorie o toltécké invazi na jih, kterou odborníci vyčetli z aztéckých a mayských mýtů a dlouho na ni přísahali jako na Bibli, aby ji posléze archeologické nálezy zcela nade vší pochybnost vyvrátily. Proto je příjemné, když se i notoricky známá fakta potvrdí z jiné perspektivy.

Obsidián svědkem krvavých rituálů

Zejména z aztéckých pramenů víme, že obsidiánové nože měly velký náboženský význam. Předkolumbovská Mezoamerika neznala kovy a jako materiál pro nástroje i zbraně se proto používaly různé druhy kamene, zvláště rohovec, pazourek nebo právě obsidián.

Z různých koloniálních pramenů víme, že při aztéckých obětních rituálech měly význam zejména dva posledně jmenované, přičemž pazourek sloužil spíše k sekání hlav a obsidián k vyrvání srdce.

Pozůstatky lidské tkáně, které na obsidiánových nožích nalezla mexická restaurátorka Luisa Mainou, mohou pomoci potvrdit, že se tak skutečně dělo. Odborníci stále diskutují, zda nože nemohou například nést stopy po posmrtné manipulaci s ostatky, o které také víme, že se v Mezoamerice praktikovala. Přesto je to zajímavý krok k dalšímu potvrzení praktiky lidských obětí, které bývají zejména z prostředí alternativní spirituality občas popírány.

Informace o objevu se objevily na oficiálních stránkách mexické vládní organizace INAH´.

Pyramida Slunce v mexickém Teotihuacánu odkryla tajemství: původní oběti

Ilustrační obrázky: obsidiánové nože, výjevy s lidskými oběťmi apod.

 

    Související články