Video: Hlupáci roku. S dítětem v náručí se na safari procházeli mezi gepardy

Asi vám nemusíme říkat, že gepard není kočka domácí. Je to o dost větší kočka a může být i pěkně nebezpečná, když jí nečekaně zkřížíte cestu. Že je to každému jasné a nemusíme o tom psát? Divili byste se, ale někteří rodiče to zjevně nevědí. Následující video vám vyrazí dech.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Na safari, kde se volně prochází africká zvířata včetně velkých kočkovitých šelem, byste správně vůbec neměli vystupovat z auta. Výstražnými cedulemi v několika jazycích je vybaven i park Beekse Bergen v Nizozemí, kde bylo video pořízeno. Jedna franouzská rodina ale možná neumí číst nebo si cedulí nevšimla, a navíc asi kdysi ve škole zameškala hodinu přírodovědy - jak jinak si vysvětlit, že z vozu beze strachu vystoupila i s dětmi přímo mezi skupinu odpočívajících gepardů?

Turisté jezdí na safari zvířata nejen pozorovat, ale hlavně si je fotit a natáčet na kameru. To byl zřejmě i motiv, který přiměl turisty na videu vystoupit z auta a popojít k šelmám blíž - gepardy chtěli zachytit z větší blízkosti a lepšího úhlu. Jenomže fotit geparda není jako fotit sochu na Karlově mostě. Takové zvíře na jednom místě moc dlouho nevydrží… a když skočí, může vám i prokousnout krk.

Mnohem nepochopitelnější je ale jednání ženy, která ke gepardům pustila i děti. To nejmenší nakonec musela vzít do náručí, samo zřejmě ještě neumělo ani pořádně běhat.

"Měli obrovské štěstí, že se jim nic nestalo," uvedl k incidentu manažer parku Niels de Wildt. "Naši gepardi dostávají pravidelně najíst, takže nejsou hladoví a nemusejí lovit. Na lidi ale kolem sebe zvyklí nejsou a mohou na ně reagovat agresivně."

Francouzská rodina měla navíc štěstí, že šlo o gepardy, kteří od přírody nejsou extrémně útoční. Kdyby to byli lvi nebo tygři, výlet na safari by zcela jistě skončil tragicky.

Související články