Ostrov Poveglia: Nejděsivější místo v Itálii, kam se bojí vkročit i záhadologové

Benátky patří k nejatraktivnějším místům Itálie a turisté se sem rádi vracejí. Málokdo ale tuší, že v jejich těsné blízkosti leží malý ostrov, kam naopak lidská noha nezavítá téměř nikdy. Pochmurná Poveglia má natolik děsivou historii, že se sem bojí i otrlí záhadologové.

Bývalá psychiatrická léčebna na ostrově Poveglia
Bývalá psychiatrická léčebna na ostrově Poveglia
Zdroj: Youtube

K ostrovu Poveglia se váže spousta legend, které zvedají ze židlí hlavně duchaře a lovce senzací. Faktem je, že na ostrově byly nalezeny jámy, kam se hromadně házely oběti morové epidemie. Podle některých odhadů zde mohlo být pohřbeno na sto tisíc nešťastníků. V letech 1793 až 1814 Poveglia sloužila jako místo karantény pro připlouvající námořníky, u nichž byl zjištěn mor a jiné nevyléčitelné choroby. Z ostrova se stalo místo, odkud nebylo úniku: živí tu doslova čekali na smrt vedle mrtvých.

Zdroj: Youtube

V roce 1922 se na ostrově otevřela léčebna pro duševně choré, což reputaci chmurného místa nijak nenapravilo. Pacienti si údajně stěžovali, že zde slyší hlasy obětí moru, a jejich stav se zhoršoval. v té době ovšem psychiatři s choromyslnými žádné debaty nevedli, a naopak na nich někdy uplatňovali drastické léčebné metody včetně lobotomie. K tomu údajně docházelo i na ostrově. Podle pověsti tu působil lékař, který prováděl děsivé experimenty často končící smrtí pacienta. Nakonec sám zešílel – také začal slyšet hlasy a svůj život ukončil skokem z věže.

Od roku 1968 je Poveglia zcela opuštěná. Italské úřady místní budovy zapečetili a od té doby se jim nepodařilo ostrov nijak užitečně využít. Před čtyřmi roky o něj v aukci projevil zájem investor, který zde chtěl vystavět luxusní hotel, nakonec ale nesplnil podmínky aukčního řízení a prodej šel k ledu. Poveglia tak zůstává místem, jemuž se lidé širokým obloukem vyhýbají.

Související články