Jak silný je mateřský instinkt: Takto chrání vydry mláďata před kajmanem

Kajmany obvykle považujeme stejně jako další druhy krokodýlů za mimořádně agresivní a silné tvory, nad kterými nikdo holýma rukama nezvítězí. Jak si v boji s tímto postrachem jihoamerických řek vedly vydry obrovské? Podívejte se na video, jehož závěr vás velmi překvapí.

Vydra obrovská
Vydra obrovská
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Youtube

Ačkoli některé vydry z lítého boje nevyšly bez zranění a následkům kousanců zřejmě i podlehly, celkové vítězství je neminulo. Skupině rozzuřených vyder se opravdu podařilo kajmana usmrtit. Vydry přitom projevily mimořádnou solidaritu a vůli ochránit svá mláďata; paradoxně se ale do rvačky zapojily i mladé a zranitelnější vydry, které za svou statečnost nakonec zaplatily životem.

O vydrách obrovských se dočtete, že jde o milá a hravá zvířátka, která si umějí dělat legraci z fotografů. Vyznačují se mimořádně společenským chováním a komunikují mezi sebou nejméně devíti rozdílnými zvuky nesoucími určitý význam. Nezapomínejme ovšem, že jde o masožravé dravce. Ačkoli většinou loví ryby, menší plazy, vodní ptáky a drobné savce, není vyloučeno, že si netroufnou na mnohem větší kořist. Z videa ostatně vidíme, jak se v případě ohrožení dokážou proměnit ve vražedné komando.

Síla vydry se však nenachází jen ve skupině. V jednom přírodním parku na Floridě byl před několika lety zaznamenán případ, kdy vydra sama od sebe napadla mladého aligátora a doslova ho sežrala zaživa. Zaútočila na něj zezadu, chňapla ho za krkem tak, aby se nemohl otočit a oplatit jí kousnutí, a odvlekla ho na břeh do houští, odkud se pak už jen ozývalo zlověstné chroupání. Vydry jsou jistě roztomilé - ale pouze na obrázcích, videonahrávkách a v bezpečné vzdálenosti.

Související články