Co by řekli Mayové, kdybychom se jich zeptali na rok 2012

V minulém díle seriálu jsme si představili počátky „fenoménu 2012“ a staré vědecké spekulace, které jim daly podnět. Nyní je čas prověřit si podrobněji, co vlastně o tomto datu vyprávějí samy mayské nápisy – a zkusit z nich rekonstruovat, co by nám dnes asi pověděli sami Mayové, kdybychom měli možnost se jich na rok 2012 zeptat.

Co by řekli Mayové, kdybychom se jich zeptali na rok 2012
Co by řekli Mayové, kdybychom se jich zeptali na rok 2012
Zdroj: archiv

Existují odborné studie, které připouštějí možnost katastrof, i takové, které tuto možnost rezolutně odmítají. 

Slavný Monument 6: záhadná zmínka o záhadném božstvu

Jediný zdroj, který skutečně zmiňuje datum 13.0.0.0.0. 4 Ajaw 3 K’ank’in (viz minulý díl seriálu), je takzvaný „Monument 6“ z města Tortuguero, jenž byl objeven mimo kontext. Tortuguero je malé naleziště v mexickém Chiapasu ležící zhruba 100 km od nepoměrně většího a slavnějšího Palenque. V druhé polovině 7. stol. n. l. tam vládl král jménem Bahlam Ajaw, na jehož příkaz byl postaven chrám a do něho umístěna reliéfní deska, která ve svém závěru zmiňuje toto dnes tolik diskutované datum.

Většina nápisu se nikterak neliší od drtivé většiny mayských nápisů obecně – popisuje narození, korunovaci a slavné skutky Bahlam Ajawa, včetně krvavých válek, které vedl, a lidí, které nechal obětovat.

V závěru se zmiňuje založení chrámu, ve kterém se reliéf původně nacházel, a také to, že na den 13.0.0.0.0. 4 Ajaw 3 K‘ank’in sestoupí z nebes božstvo Bolon Yokte‘ a bude třeba je náležitě uctít. Reliéf je ve svém závěru bohužel poněkud poškozen, takže přesně nevíme, co se pak stane.

Celý nápis však působí dojmem, že chrám byl vystavěn k poctě tohoto nebezpečného boha a právě zde se mají v roce 2012 odehrát usmiřovací obřady, jejichž účelem je Bolon Yokte’ho příznivě naklonit.

Jestli Mayové čekali v souvislosti s jeho sestupem konec světa, opravdu nevíme, ale vyznění nápisu je takové, že i tehdy, pokud nějaké negativní události čekali, nebyly ani zdaleka neodvratitelné.

Ještě slavnější Pacalův sarkofág: konec světa nebude?

Z Monumentu 6 toho příliš mnoho nevyplývá – dá se interpretovat tak i tak. Existují odborné studie, které připouštějí možnost katastrofy (zřejmě však ne konce světa), i takové, které tuto možnost rezolutně odmítají. V zásadě se zdá, že především záleží na tom, jak moc leží danému vědci „fenomén 2012“ v žaludku a jak moc jej touží bagatelizovat nebo vyvrátit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ti, kdo hledají argumenty proti, se obvykle opírají o hrobku K’inich Janaab‘ Pacala, slavného krále města Palenque, které leží nedaleko od Tortuguera. Pacal, který shodou okolností vládl přibližně ve stejné době, jako Bahlam Ajaw, si nechal na sarkofág vytesat instrukce, jak se má oslavit určité obří výročí jeho korunovace – a toto výročí spadá do druhé poloviny 5. tisíciletí n. l. Není to samozřejmě žádný důkaz, který by možnost katastrofy spolehlivě vyvracel, ale zároveň se to zdá naznačovat, že konec světa nebude – tedy alespoň ne v roce 2012.

Žádný jiný mayský dokument než monument 6, který by se tak nebo onak vztahoval k „magickému“ datu 13.0.0.0.0., neexistuje. Koncem roku 2011 sice proběhla v médiích zpráva, že se v Mexiku nalezla cihla, která toto datum nese – zprávy jsou však podle všeho jalové (NG už o této věci informoval – víc se dozvíte zde). Pracovní závěr odborníků tedy zní, že Mayové v roce 2012 žádný konec světa neočekávali. Maximálně se mohli obávat rizika nějaké dílčí katastrofy, které, jak věřili, hrozilo při každém ukončování velkého období. Takovou katastrofu si však obvykle představovali jako nálet kobylek, válku, sucho, povodně nebo hurikán – rozhodně ne jako konec světa.

Hlavní foto (reliéf nalezený na archeologickém nalezišti v Palenque): Isifa

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články