ŠTÍTEK: Asie

Kamerový systém v čínském Pekingu
Che-nan je čínská provincie s 99 miliony obyvateli. Kolébka tamní civilizace a obilnice země. Pokud by tento kus Číny vyhlásil nezávislost, byl by 14. nejlidnatějším státem světa. Nyní se Che-nan stává opět slavných jako za časů prvních císařských dynastií. Jenže je to jiná sláva. Region se stal průkopníkem pokročilého sledování zahraničních novinářů, studentů a žen.

Čína tvrdí muziku. Zavádí nový systém sledování cizinců

Svět
Far Far East – A Tribute To Faraway Asia představuje práci berlínského fotografa Patricka Pichlera a jeho partnerky Alexy Schels, kteří zdokumentovali nesmírnou krásu nepálských hor, klidné národní parky v Číně a krajinu Tchaj-wanu i Jižní Koreje
Pokud toužíte po dovolené v nádherně exotickém prostředí, pomoc je na dosah. Nová kniha obsahující více než 200 snímků má sloužit jako inspirace pro cestovatele, kteří touží po svobodě a dobrodružství. Představuje opojný itinerář na cestu po Dálném východě s úžasnými fotografiemi odhalujícími ta nejlákavější místa regionu. Dostala se i do hledáčku světových médií jako je britský The Guardian.
17 fotografií

Asie je úžasná. Snímky cestovatelů slouží jako milostný dopis

Cestujeme
Takhle mohla vypadat mladá denisovanka, která žila před 50 tisíci let v oblasti dnešní Sibiře. Její tvář byla zrekonstruována pomocí palety vzorků starověké DNA
Záhadná linie vyhynulých lidských předků, známých jako denisované, poodkryla vědcům své další tajemství. Zjistili totiž, že některé z kostí těchto pradávných tvorů, ukrývajících se v sibiřské jeskyni, pocházejí již z doby před 200 tisíci let. Jsou to dosud nejstarší fosilie tohoto druhu, jaké byly zaznamenány. A poprvé se u nich našly také kamenné předměty, které se pojí s jejich existencí. 
7 fotografií

Záhadní předci. Vědci objevili nejstarší fosilie denisovanů, poprvé i s nástroji

Věda a technika
Výroba kol v Úpici se postupně přesune do továrního komplexu bývalé Tonavy.
Po více než 120 letech skončila v první polovině letošního roku v Úpici výroba vah v podniku Tonava. Město jí bylo proslulé, podnik dodával váhy jak na tuzemský, tak zahraniční trh včetně Ameriky, ve městě v minulosti dokonce existovalo vahařské učiliště. Teď se tam budou vyrábět kola a elektrokola. Rozlehlý tovární areál Tonavy v centru města koupila místní firma BP Lumen. Investovat do něj chce stovky milionů korun a exportovat cyklistické zboží do celé Evropy. V takovém úsilí ji bude podporovat biatlonový olympionik Ondřej Moravec, který se stal tváří značky kol Levit.
13 fotografií

Z fabriky na váhy bude v Úpici továrna na výrobu kol, areál změní stovky milionů

Podnikání
Koronavirus SARS-CoV-2 na snímku z rastrovacího elektronového mikroskopu
Vědci identifikovali rizikovou verzi genu LZTFL1, která zdvojnásobuje nebezpečí vážného průběhu onemocnění covid-19. Bohužel je při ní také dvakrát větší riziko úmrtí na tuto chorobu, a to i u lidí mladších 60 let. Touto rizikovou genovou variantou se vyznačuje 60 procent lidí pocházejících z jižní Asie a 15 procent lidí evropského původu. Vzácně se objevuje také u lidí s africkými a východoasijskými předky.
5 fotografií

Důležitý faktor. Nově objevená genová variace zvyšuje riziko úmrtí na covid-19

Věda a technika
Břeclavská smuteční síň uspěla v zahraničí.
Jako vůbec první český projekt uspěla břeclavská smuteční síň v mezinárodním klání Saint-Gobain International Gypsum Trophy. Konkurencí jí byly stavby z Evropy, Ameriky, Asie i Afriky. Společné dílo architekta Libora Foukala a společnosti Rigiform zaujalo již v národním kole soutěže zejména dynamičností ohýbaných sádrokartonových podhledů, čistými liniemi, světlostí a dokonalým provedením práce.
3 fotografie

Čisté linie, světlost a dynamičnost. Břeclavská smuteční síň uspěla v soutěži

Břeclavsko
Ve středu večer se v táborské galerii U Radnice konala vernisáž výstavy obrazů táborského rodáka a významného paleoartisty Jana Sováka.
Ve středu večer se v táborské galerii U Radnice konala vernisáž výstavy obrazů táborského rodáka a významného paleoartisty Jana Sováka. Svůj vzor našel ve Zdeňku Burianovi. Se svým malířským idolem se dokonce jako desetiletý setkal krátce poté, co mu zaslal své obrázky k posouzení a Zdeněk Burian jej pozval na návštěvu k sobě domů.
80 fotografií

OBRAZEM: Ilustroval Jurský park. Teď vystavuje v Táboře

Táborsko
Pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví
Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.
7 fotografií

Škodí nám cholin ve vejcích?

30 škodlivých látek
V Olomouci v Krapkově ulici otevřela poradna HIV/AIDS. Vyšetření je anonymní a bezplatné. 8. listopadu 2021
Počty HIV pozitivních v České republice se po poklesu v letech 2017 a 2018 začaly zvedat. V Olomouckém kraji bylo od počátku letošního roku do září zachyceno 7 nových případů. V Olomouci 1. listopadu otevřela ordinace, kde se mohou zájemci anonymně a zadarmo otestovat. Je jedinou tohoto druhu v celém Olomouckém kraji. Kdo má podezření, že se mohl nakazit během letní dovolené v cizině, kde si dopřál rizikové dobrodružství, je vzhledem k tvorbě protilátek právě v těchto dnech ideální doba na vyšetření.
9 fotografií

Anonymní testy na AIDS v Olomouci. U parku otevřela nová bezplatná poradna

Olomoucko
Fotograf Miloš Šálek přiblíží atraktivní Myanmar.
Profesionální fotograf a kameraman, grafik, cestovatel a spolupracovník Deníku Miloš Šálek přiblíží zájemcům dnes 8. listopadu od 19 hodin v Uffu atraktivní putování asijským státem Myanmar (země se dříve jmenovala Barma). Navštívil během ní královské město Inwa, moře s plážemi v Ngapali, sloní kemp, zlatokopeckou dílnu a spoustu dalších atraktivních míst. Bude tedy o čem vyprávět.
6 fotografií

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU: Fotograf Miloš Šálek přiblíží atraktivní Myanmar

Čtenář reportér
Bílovice-Lutotín, říjen 2021
Společná historie Bílovic-Lutotína se začala psát počátkem šedesátých let minulého století. Leží sedm kilometrů severozápadním směrem od Prostějova po stranách údolí, kterým protéká říčka Romže. Údolím prochází železniční trať se zastávkou v Lutotíně. Trať vede z Prostějova směrem na Konici a dále na Chornici v Pardubickém kraji. Koresponduje s pradávnou komunikační trasou, konkrétně s prostějovsko-konickou větví západovýchodní stezky, která byla součástí dálkové magistrály, spojující západ Evropy s jejím východem a pokračovala přes střední Asii do Číny.
46 fotografií

Nejzajímavější je okolí Romže, říká starosta Bílovic-Lutotína. Co plánují?

Prostějovsko
Koňská čelist nalezená na vykopávkách v Ginnerupu, Dánsko, červen 2021
Desítky miliard dat potřebovali vědci k objasnění původu koně domácího. Rozsáhlý tým badatelů z řady zemí světa včetně ČR pod vedením Ludovica Orlanda z francouzského Národního centra pro vědu a výzkum došel k závěru, že dnešní domácí koně mají jediného předka a pocházejí z oblasti dolní Volhy a Donu. Ukázalo se také, že tito koně se do střední Evropy nedostali s migrační vlnou lidí z kultury jámové, jak se předpokládalo, ale až později.

Kůň domácí má jediného předka. Do Evropy přišel později, než se předpokládalo

Věda a technika
Škoda Auto poté, co prakticky zastavila výrobu.
Minulostí se s koncem nejen týdne, ale i měsíce stane dvoutýdenní odstávka výroby ve Škodě Auto, vynucená především nedostatkem čipů do palubní elektroniky dovážených z Asie. Většina provozů nejen v mladoboleslavském závodě, ale i v Kvasinách a ve Vrchlabí najíždí na běžný provoz. Konkrétně od noční směny, která začíná v neděli od 22. hodiny, uvedla mluvčí firma Kamila Biddle. 
47 fotografií

Zaměstnanci Škody Auto po dvou týdnech odstávky nastupují do práce

Podnikání
O síle bylinek radí bylinkářka Jarmila Podhorná
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.

Nepodceňujte účinky koření. Dobře poslouží na talíři i v domácí lékárničce

Čtenář reportér
Andrea Tůmová a Štěpán Kadlec.
Zajíc, jelen, nosorožec, liška a řada dalších. Nejedná se o výčet obyvatel zvířecí říše, ale o broušená zvířátka z různých druhů dřeva pod značkou jablonecké firmy Pol Eno. Hlavním autorem myšlenky a designu je Andrea Tůmová (AT), která má architektonické studio a navrhuje domy. O výrobu se stará designér a konstruktér hraček v Detoe Albrechtice Štěpán Kadlec (ŠK).
8 fotografií

Není poleno jako Pol eno. Dřevěné figurky prodávají po celém světě

Liberecko
Andrea Tůmová a Štěpán Kadlec.
Zajíc, jelen, nosorožec, liška a řada dalších. Nejedná se o výčet obyvatel zvířecí říše, ale o broušená zvířátka z různých druhů dřeva pod značkou jablonecké firmy Pol Eno. Hlavním autorem myšlenky a designu je Andrea Tůmová (AT), která má architektonické studio a navrhuje domy. O výrobu se stará designér a konstruktér hraček v Detoe Albrechtice Štěpán Kadlec (ŠK).
8 fotografií

Není poleno jako Pol eno. České duo vyrábí figurky z dřevěného odpadu

Příběhy a rozhovory