ŠTÍTEK: Asie

Ornitologický park v Jaroměři. Ilustrační snímek.
Orni Park v Jaroměři, který se teprve nedávno otevřel návštěvníkům, zažil velmi nepříjemnou zkušenost. Vandal tam poškodil expozice i otevřené výběhy. Škody jdou do desetitisíců korun a pohřešují se i některá zvířata. „Pokud v místě starého koupaliště na Úpě uvidíte běhat třeba králíčky nebo morčata či zahlédnete exotické barevné holuby nebo papoušky, napište nám, děkujeme," žádá Orni Park na sociální síti Facebook.

V jaroměřském Orni Parku škodil vandal. Poničil voliéry i otevřené výběhy

Náchodsko
Květnatec Archerův připomíná chobotnici či mořskou hvězdici
Jako z jiné planety, nebo z hororu. Tak působí květnatec Archerův, zvláštní houba původně pocházející z Austrálie, která se v Česku poprvé objevila v 60. letech minulého století. Dnes se vyskytuje prakticky po celé republice. Exotická houba má však jepičí život a najít ji je tak spíše vzácností. Redakci Deníku se to podařilo poblíž rybníka na Třeboňsku. 
15 fotografií

Vetřelec s červenými chapadly se zabydlel v českých lesích. Láká hmyz i gurmány

Regiony
Květenství kopru v kapkách ranní rosy vypadá na zahradě moc pěkně. Semena pak pomáhají při řadě zdravotních problémů.
Potíte se a trápí vás nafouklé břicho, otoky očí, prstů nebo kotníků? Problémem může být nadměrné zadržování vody v těle. Nezdravý životní styl dnešní uspěchané doby se významně podepisuje na tom, že asi 47 procent mužů a 71 procent žen trápí právě zadržování vody. Přitom k tomu, aby člověk rychle obnovil rovnováhu tekutin v těle, mu může pomoci obyčejný kopr. Pro léčebné účely se obvykle využívají jeho semena.

Není jen do koprovky a tzatziki. Bylina z hrobu faraonů umí odvodnit tělo

Zdravý život
V nedávno vybudované voliéře pro sovice sněžní se z vajec vyklubala dvě mláďata.
/FOTOGALERIE/ Sezona plná mláďat a skvělých odchovů v Zooparku Zájezd rozhodně nekončí. V nedávno vybudované voliéře pro sovice sněžní se z vajec vyklubala dvě krásná mláďata. Chovatelé kolem nich chodí po špičkách a dělají vše pro to, aby měla ten nejlepší start do života. Jak už to tak bývá s narozením potomků se změnilo i chování jejich rodičů. Jindy dominantní samice se ztratila z dohledu a samec začal být nebývale ostražitý. 
9 fotografií

Harry Potter by měl radost. V Zooparku Zájezd se vylíhla mláďata sovice sněžní

Kladensko
Chrpa polní (vlevo) a chrpa horská jsou od sebe rozeznatelné na první pohled.
Chrpa patří mezi rostliny, které se hojně vyskytují jak v horských oblastech, tak ve městech. Lidé si ji s radostí trhají s ostatním (často chráněným) lučním kvítím pro potěšení jen tak do vázy i do čaje. Tato významná medonosná rostlina totiž skvěle zabírá při očních chorobách, nechutenství i zažívacích problémech. Kdo má na ni zálusk, ten by však měl vědět, že není chrpa jako chrpa. Jednu utrhnout můžete, za druhou hrozí až stotisícová pokuta.
4 fotografie

Splést si modrou bylinku s její příbuznou vás může stát i sto tisíc korun

Zahrádkaření
Pozor na to, co si balíte do kufru do letadla.
Před odletem na dovolenou je důležité věnovat pozornost obsahu zavazadel, aby se předešlo problémům při letištní kontrole. Některé předměty, jako plynové kartuše, prskavky nebo erotické pomůcky, mohou způsobit komplikace a zdržení. Dodržování pravidel pro přepravu tekutin a ostrých předmětů je klíčové pro hladký průběh cesty.

Letecká přeprava má svá pravidla. V Asii vám mohou zabavit i erotické hračky

Doprava
Krvácivou horečku dengue přenášejí komáři tygrovaní, kteří jsou i v Evropě.
Organizátoři letošního karnevalu v brazilském Riu de Janeiru rozdávali návštěvníkům z celého světa repelenty proti bodnutí komárem přenášejícím horečku dengue. Kvůli změnám klimatu může ale člověk onemocnět nejen v Jižní Americe, Asii či Africe, ale i v Evropě. I v té se totiž objevil komár tygrovaný, který může šířit právě horečkou dengue. Deník přináší odpovědi na základní otázky.

Horečkou dengue se lze nakazit už i v Evropě: Jak se projevuje, co očkování

Zdravotnictví
Sakura Akiyama z Japonska s nástrojem Erhu, 14. června 2024, Frýdek-Místek.
/VIDEO, FOTO/ Na festival Sweetsen Fest ve Frýdku-Místku dorazila i hudebnice z dalekého Japonska. Sakura Akiyama předvedla hru na tradiční čínský nástroj niko. Jak se vůbec ocitla na charitativním festivalu a co jí spojuje s frontmanem kapely Mirai? V rozhovoru pro Deník se také dočtete, co umělkyni nejvíce překvapilo ve Frýdku-Místku a v čem se liší hudební výuka japonských dětí ve srovnání s českými.
13 fotografií

Oproti Japoncům Češi na koncertech tančí, říká v rozhovoru hvězda Sweetsen festu

Frýdecko-Místecko
V doprovodu své border kolie Corey podnikl Slávek Král už dvakrát cestu kolem světa
Po světě cestuje už devět let a většina jeho výprav začínala v Plzni. Podnikl dvě cesty kolem světa a na každém kontinentu strávil minimálně půl roku. Nepotřebuje moc peněz, protože cestuje stopem, kempuje a často dobrovolničí. Je také zapsán v české knize rekordů za největší vzdálenost ujetou autostopem. Na svou zatím poslední cestu se Slávek Král vydal v doprovodu své border kolie Corey.
6 fotografií

Autostopem přes 18 států. Dobrodruh z Plzně objel se svou fenkou svět

Regiony
V doprovodu své border kolie Corey podnikl Slávek Král už dvakrát cestu kolem světa (Foto: Slávek Král)
Po světě cestuje už devět let a většina jeho výprav začínala v Plzni. Podnikl dvě cesty kolem světa a na každém kontinentu strávil minimálně půl roku. Nepotřebuje moc peněz, protože cestuje stopem, kempuje a často dobrovolničí. Je také zapsán v české knize rekordů za největší vzdálenost ujetou autostopem (146 049 km). Na svou zatím poslední cestu se Slávek Král vydal v doprovodu své border kolie Corey.
6 fotografií

Stopem se psem. Cestovatel s ním projel celý svět

Plzeňsko
Komár tygrovaný (Aedes albopictus)
Komár tygrovaný se následkem teplejších zim šíří Evropou včetně Česka. Dokázal se adaptovat i na zdejší klima. Jeho štípnutí může být pro člověka nebezpečné, jelikož tento hmyz pocházející z Asie šíří horečku dengue i další tropická onemocnění. Evropské zdravotnické organizace potvrzují narůstající počet nakažených. Existují však způsoby, jak se vetřelci bránit, případně také zabránit jeho šíření a množení. Deník přináší přehled nejdůlěžitějších otázek týkajících se invazního komára a odpovědí na ně.

Komár tygrovaný už je i v Česku: Jak vypadá, jaké nemoci přenáší, jak se chránit

Česko
Protesty zemědělců v únoru letošního roku.
Vstup České republiky do Evropské unie před dvaceti lety se silně dotkl i agrárnictví. Zemědělci se museli vypořádat s řadou výzev. V mnohých zůstala pachuť a názor, že EU české zemědělství likviduje. Dotace jen pro pro někoho, nekončící byrokracie, omezování výroby, potravinová nesoběstačnost a takový tlak na nereálné cíle Green Dealu, že český zemědělec skončí a nahradí ho levnější produkce z Latinské Ameriky nebo Asie – to jen část argumentů, kterou kromě nespokojených zemědělců využívají pro zisk jejich sympatií i politici. Jak je to doopravdy? Na to přináší odpovědi přehled Deníku.
167 fotografií

Mýty a fakta o Evropské unii: Drtí EU české zemědělce více než jiné?

Evropa pro Čechy
Carl Elsener z firmy Victorinox na Family Business Week
/FOTO, VIDEO/ Poprvé zavítal do České republiky. Carl Elsener, pokračovatel rodinné švýcarské značky Victorinox, byl hlavním hostem Family Business Weeku, který vyvrcholil v Libčicích nad Vltavou. Deník je partnerem této akce podporující rodinné podnikání. Firma Victorinox se proslavila švýcarským armádním nožem, který nikdy nechybí ani v kapse Carla Elsenera. „Nikdy neopouštěj planetu bez švýcarského nože,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro Deník.
23 fotografií

Mr. Victorinox Carl Elsener: Náš nůž otevřel dveře do ruské vesmírné stanice Mir

Příběhy
Lilie chraňte před mšicemi a dávejte pozor, aby je nenapadl chřestovníček liliový, který je jejich největším nepřítelem.
Krásu lilií lidé obdivují už od starověku. Jejich květy byly tak oblíbené, že zdobily oltáře i trůny vládců a v pozdější době se staly dokonce heraldickým znakem francouzských panovníků. Obliba lilií přetrvala dodnes. A jak by ne, vždyť v létě, když rozkvetou, stávají se bezkonkurenčními královnami zahrad. Abychom je však mohli obdivovat, musíme jim věnovat náležitou péči. A právě jak úspěšně lilie pěstovat se dovíte v tomto článku.

Lilie jdou do květu. Od května jim věnujte větší péči a jejich krása vás uchvátí

Zahrádkaření