ŠTÍTEK: Asie

Otrokovické letní slavnosti 2023
O víkendu se koná jedna z největších městských akcí roku – Otrokovické letní slavnosti. Ty letošní s sebou přinášejí spoustu novinek, přičemž mezi ty největší patří zpoplatnění části programu, změna místa konání hlavní části festivalu z parku u Společenského domu na Štěrkoviště a „zahuštění“ doby trvání slavností ze tří necelých dnů na dva plné dny.
25 fotografií

Otrokovické letní slavnosti lákaly především k vodě

Zlínsko
Dovolená a létání - Ilustrační foto
Cestovatelské sny si plní už od studentských let. Blogerka Tereza Schindlerová projela křížem krážem Evropu, žila na Novém Zélandu, prozkoumala Asii, okouzlily ji Střední a Jižní Amerika. Píše cestotipy na webu Cestuj za babku a radí, jak cestovat s miminkem. „Ušetřit lze na všem, od letenek přes ubytování až po stravu,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Jak ušetřit za cestování? Levnějším letenkám jděte naproti, radí blogerka

Ekonomika
Eliška Křenková si za výkon ve filmu Úsvit vysloužila modrý polodrahokam
Helena ve filmu Úsvit, který na karlovarském festivalu bojuje o Křišťálový glóbus, má s představitelkou Eliškou Křenkovou leccos společného. Jestli snímek uspěje na sobotním udílení cen, se teprve dozvíme, první ocenění ale už má. Eliška Křenková si za svůj herecký výkon odnesla v pátek večer Modrou kostku, kterou na festivalu udílí českým umělcům společnost innogy. Je už devátou ženou, která modrý polodrahokam získala.
3 fotografie

Máme problémy s jinakostí, soudí oceněná herečka Eliška Křenková

Film a televize
Kočky jsou úžasní tvorové, což si uvědomují obzvláště majitelé kočičích kaváren
Nemůžete chovat kočku, například kvůli alergii člena vaší rodiny nebo kvůli malému bytu? 20. století na tento problém našlo řešení. Obrovský boom kočičích kaváren začal v Asii a postupně se přenesl do Evropy i zbytku světa. Dnes kočičí kavárny najdete také po celé České republice. S kočkami v kavárnách může být zábava, ale také někdy pěkná šlamastika. Záleží, co do kavárny přinesete nebo s čím nakonec odejdete. 
79 fotografií

Zážitky z kočičích kaváren? Návštěvník s holubem i televize s kuřetem

Zvířecí deník a chovatelství
Studenti Gymnázia Česká Lípa zvítězili v celostátní prestižní soutěži Pohár vědy.
/FOTO, VIDEO/ Dříve než si převzali svá letošní vysvědčení, potěžkali mohutný pohár za vítězství v celostátním kole soutěže Pohár vědy. Studentům českolipského gymnázia Kateřině Krejčové, Natálii Wildmanové, Matyáši Hřebíkovi a Šimonu Janouškovi, kterým je chemie koníčkem, je přímo do školy přivezl prezident Asociace malých debrujárů České republiky Jakub Režňák.
20 fotografií

Poradili si s kurkumou, i peroxidem vodíku. Studenti z Lípy mají Pohár vědy

Českolipsko
Ankylosaurus. Ilustrační snímek
Paleontologové na jihoanglickém ostrově Wight našli dosud neznámý druh obrněného dinosaura. Pradávný živočich byl býložravec a patřil k rozsáhlé skupině ankylosauria, jejíž zástupce mnohdy rovněž pokrýval kostěný pancíř. O studii zveřejněné v odborném časopise Systematic Palaentology píše server BBC.

Vědci objevili nový druh obrněného dinosaura. Jednalo se o býložravce

Objevy
Nejvyšší budovy světa v roce 2022.
Kdysi se za nejvyššími budavami světa jezdilo do Ameriky, dnes je najdeme v Asii. Jsou vysoké stovky metrů a vyznačují se pozoruhodným architektonickým zpracováním, často s nádechem národních tradic. Většina z nich také při svém provozu klade velký důraz na ekologii a úsporu energie. Nejvyšší a nejmajestátnější z mrakodrapů stojí v Dubaji a jeho stavba nese i českou stopu. Zajímavé jsou však i další z nich, na jednom například najdete největší věžní hodiny na světě.
6 fotografií

Nejvyšší budovy světa: Mají tvar draka nebo květiny. Pomohla i firma z Pardubic

Do světa
Suezský průplav. Ilustrační snímek
V Suezském průplavu brzy ráno krátce uvázla nákladní loď, po několika hodinách se ji ale podařilo vyprostit a provoz na důležité spojnici mezi Rudým a Středozemním mořem už pokračuje jako obvykle, informovala agentura Reuters. Plavidlo se zaklínilo krátce po vjezdu do průplavu u přístavu Port Suez, díky pomoci tažných remorkérů bylo schopno odplout po necelých čtyřech hodinách, uvedla na twitteru společnost Leth Agencies, která monitoruje provoz na lodních cestách.

V Suezském průplavu uvázla nákladní loď. Podařilo se ji vyprostit

Svět
Zpětné zrcátko
Současná vnější automobilová zrcátka fungují skvěle. Pokud si je správně nastavíte, vidíte v nich vše co je potřeba, a i když je funkce monitorování mrtvého úhlu u moderních aut dobrým pomocníkem, není nezbytná. V drtivé většině případů už se nikdo nemusí ohlížet přes rameno. Co za tím ale stojí? A proč se u amerických aut stále ohlížet musíme?
5 fotografií

Konvexní zrcátko je důvod, proč dobře vidíme za sebe. Ne všude ho ale mají

Život řidiče
Festival SatanCon v americkém Bostonu.
Při vyslovení slova satanismus se lidem většinou vybaví brutální vraždy ve znamení lidských obětí, rituální zabíjení zvířat nebo obrácené kříže, které nosí lidé pomazaní zvířecí či lidskou krví. Církev Satanský chrám se ovšem stereotypním představám o satanismu vymyká. Členové tvrdí, že respektují druhého, ví, že lidé nejsou bez chyb a propagují svobodu vyznání. V Bostonu se sešlo asi 800 tisíc vyznavačů tohoto náboženství na dosud největším setkání satanistů na světě. 

Jak vypadá největší setkání satanistů na světě? Ďábel přináší přijetí a respekt

Svět
Včelaři v Karlovicích spojili žehnání úlů a včelstev s představením nové metody léčení a prevence varroázy. 14. května 2023
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Včely jsou život. To je poselství Světového dne včel, který připadá na 20. května. Svátek připomíná, že včely prospívají nejen lidem, ale opylováním rostlin ovlivňují ekosystém celé planety. Oslavy včel proběhnou 20. května například v Karlově u Bohušova, kde jsou od 13 hodin připravené vzdělávací přednášky a workshopy pro včelaře, zábavné hledání včelí královny pro děti nebo degustace různých typů medu.
62 fotografií

Včelaře na Brutnálsku potrápila varroáza, ale Světový den včel oslaví

Bruntálsko
Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.
/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.
15 fotografií

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

Podnikání