ŠTÍTEK: Asie

Diskotéka. Ilustrační foto.
Užít si noc okořeněnou sexem s neznámým mužem nebo ženou, podle preference. Podobný scénář, který slýchají v olomoucké HIV/AIDS poradně, kam lidé po takovém „úletu“ přicházejí, aby se nechali anonymně otestovat, zda se nenakazili virem HIV. Podle statistik letos počet HIV pozitivních v Olomouckém kraji vyskočil. Do září na dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Poznali se v klubu a hned měli sex. Jsou HIV pozitivní

Olomoucko
Vánoční trhy před vídeňskou radnicí patří k vůbec nejoblíbenějším.
V Rakousku bude přes 130 kostelů, klášterů a monumentů 16. listopadu červeně nasvíceno v rámci akce Red Wednesday, vyhlášené Kirche in Not. Iniciátoři jí chtějí upozornit na přehmaty proti křesťanům, napsal Volksblatt.

Od sousedů: Nasvítí kostely na červeno

Českobudějovicko
Nákup automobilu - Ilustracni foto
Manželé Marek a Anna z Prahy-západ se rozhodli přivést na svět dalšího člena rodiny. Shodli se však, že ještě před narozením potomka si koupí větší vůz. V březnu vyrazili do jednoho z autosalonů objednat vysněný dopravní prostředek. Marek se těšil, že z porodnice si manželku a již třetí dceru odveze v novém autě. Teď už ví, že to tak nebude. „Původní termín dodání byl koncem září. Poté jsem dostal informaci o prodloužení o další dva měsíce, tedy na konec listopadu. Dcera se má narodit začátkem listopadu,“ říká dvaačtyřicetiletý Petr. Zatím si musí vystačit se svým starším a především menším vozem. Rozhodně však není sám, kdo netrpělivě čeká na svůj objednané vozidlo.

Na některé nové vozy si zákazník počká i přes rok. V ČR váznou také prodeje

Ekonomika
Romana Durdise připravuje na dráhu silničního motocyklového závodníka bývalý přední jezdec Lukáš Pešek
To budou bitvy. Teprve jedenáctiletého motocyklového závodníka Romana Durdise čeká tento týden závod MiniGP, v němž se představí nejlepší jezdci na světě do čtrnácti let. Svěřenec bývalého účastníka silničního mistrovství světy Lukáše Peška se navíc představí před zraky členů špičkových týmů z MotoGP. Juniorský závod se totiž pojede v rámci Velké ceny Valencie.
5 fotografií

Před zraky hvězd MotoGP. Ve Valencii chci vyhrát, říká nadaný mladíček Durdis

Motorismus
Jezdec Roman Durdis a jeho trenér Lukáš Pešek.
Teprve jedenáctiletého motocyklového závodníka Romana Durdise čeká tento týden závod MiniGP, ve kterém se představí nejlepší jezdci na světě do čtrnácti let. Svěřenec bývalého elitního závodníka Lukáše Peška se navíc představí také elitním týmům z MotoGP, protože juniorský závod se pojede v rámci Velké ceny Valencie.

Jedenáctiletý Mostečan Durdis bude závodit před Márquezem a spol.

Ostatní sporty
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin opět kritizoval politiku Západu jako krvavou a špinavou, popírající svrchovanost států a národů a snažící se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva. Vytkl Západu mimo jiné „podněcování války na Ukrajině“, kterou ale šéf ruského státu zahájil svým rozkazem k vpádu ruských vojsk do sousední země 24. února. Rusko podle Putina pouze brání své právo na existenci. 
144 fotografií

Politika Západu je krvavá, kritizuje Putin. Dožaduje se rovnoprávnosti Ruska

Svět
Přednáška Vladimíra Kořínka v Krnově byla spojená s křtem jeho nové knihy Střípky ze Srí Lanky.  29. 9. 2022
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vladimír Kořínek z Krnova před lety našel nový domov na Srí Lance. Vybudoval tam hotelový komplex a podniká v cestovním ruchu. Všichni o něj měli strach, když v dubnu 2022 začaly v českých médiích vycházet články s expresivními titulky typu „Srí Lanka na pokraji kolapsu“, „Umírání ve frontách, dovolenkovým rájem zmítá krize“ nebo „Bude se zabíjet, říká Srílančan“. Kořínek se vrátil do České republiky, aby se pokusil poplašné zprávy uvést na pravou míru. Je přesvědčen, že autoři článků způsobili turistické ekonomice Srí Lanky mnohamilionové škody.
20 fotografií

Krnovan má na Srí Lance hotelový komplex, novináři zemi ublížili, říká Kořínek

Bruntálsko
Sestřička z novoměstské nemocnice Hana Dusíková vařila dětem v Borech malawskou kaši.
Hana Dusíková, vrchní sestra z Nemocnice Nové Město na Moravě, je dobrovolnicí mezinárodního hnutí Mary’s Meals. To si klade za cíl poskytnout každý školní den jídlo nejchudším dětem po celém světě a tím motivovat rodiny posílat děti do školy. Prostřednictvím zmíněného hnutí se Hana Dusíková dostala i k výzvě Hrnečku vař!, která navazuje na Světový den kaše ustanovený na desátého října. „Vařila jsem pro děti v Borech kaši Likuni Phala. To je kaše, která se vaří pro děti v Malawi. Dělá se z vody, kukuřice a sóji,“ prozrazuje vrchní sestra z novoměstské nemocnice.
4 fotografie

Do výzvy Hrnečku vař! se zapojila i sestřička z novoměstské nemocnice

Čtenář reportér
Radnice v Kojetíně
Zrušit vyhlášku pozměňující výši daně z nemovitosti, se rozhodlo nové vedení kojetínské radnice. Pětinásobné zvýšení daně, které by se dotklo asi tří desítek kojetínských firem, schválili na svém červnovém zasedání zastupitelé. Opozice proti tomuto kroku razantně protestovala, což se ve městě promítlo i do výsledku voleb. Strana starosty Leoše Ptáčka Kojetín 2022 oslabila, a tak musela hledat spojence i mezi opozicí.

Pětinásobné zvýšení daně v Kojetíně nebude, nová koalice změnu zruší

Přerovsko
Vítězné náměstí v Praze 6.
/FOTOGALERIE/ Z celkem 44 přihlášek vybírala porota týmy, které se zúčastní soutěže na dostavbu Vítězného náměstí v Praze 6. Zájem o účast projevila sdružení složená z architektů, urbanistů, krajinářských architektů a dopravních inženýrů nejen z Evropy, ale i Ameriky či Asie. Z nich porota vybrala deset týmů, mezi nimiž figurují jak světoznámá architektonická studia, tak tuzemské kanceláře.
58 fotografií

O dostavbu Vítězného náměstí v pražských Dejvicích bude usilovat deset týmů

Praha
Malta
Destinací, kterou si dvě učitelky z domažlického gymnázia pro svůj prázdninový jazykový kurz angličtiny v rámci programu Erasmus+ vybraly, byla Malta. Díky této možnosti obě účastnice poznaly lidi doslova z celého světa, zlepšily si úroveň jazykových dovedností, upevnily své komunikační schopnosti a rozšířily si povědomí o životě a kultuře různých zemí. Do svých hodin nyní zařazují metody, které se jim osvědčily jako studentkám.
2 fotografie

Také učitelé se stále vzdělávají. Kantorky z Domažlic vyrazily na Erasmus +

Čtenář reportér
Středověké ženy menstruovaly volně pod svými šaty a krev jim stékala po nohách.
Menstruace ženy provází od nepaměti a v různých etapách vývoje lidstva se s ní i ženy různě vypořádávaly. Menstruační krev zachytávaly rozličnými způsoby. Vkládaly smotky papyru do pochvy, používaly prapředky dnešních vložek v podobě mechu či kožené menstruační pásy a jiné pomůcky. Společnost menstruující ženy nenáviděla a považovala za špinavé.
18 fotografií

Krvácení do mechu, věznění v chýši. Muži v historii menstruující ženy nenáviděli

Zdraví
Rudná pod Pradědem, okres Bruntál, výstava živých exotických motýlů, září 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Turisté na cestě do Jeseníků projíždí malou obcí Rudná pod Pradědem. U silnice už pár týdnů stojí nepřehlédnutelný poutač: „Výstava živých tropických motýlů“. Chovatel Jiří Urda každého rád provede svým královstvím křehké motýlí krásy. „Můžete motýlům nabídnout prst, ať si sami sednou, ale nikdy je nechytejte za letu,“ vysvětluje novým návštěvníkům základní pravidlo.
56 fotografií

OBRAZEM: Nabídnout prst, ale nechytat! Tropičtí motýli baví návštěvníky Jeseníků

Bruntálsko
Výstava zahrádkářů v Machové.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
28 fotografií

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

Čtenář reportér
Výstava zahrádkářů v Machové.
PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.
28 fotografií

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

Čtenář reportér
V Safari Parku Dvůr Králové se narodila mláďata levharta perského.
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodila dvě mláďata levharta perského. Jejich narození znamená velkou událost. Za poslední rok se mláďata tohoto druhu nenarodila v žádné jiné zoologické zahradě na světě. Safari park je jedním z nejúspěšnějších chovatelů těchto vážně ohrožených šelem. Ve Dvoře Králové žijí už od roku 1977 a v roce 1979 se povedlo odchovat první mláďata v rámci celého Československa. Od té doby vyrostlo ve východočeské zoo již 31 dalších levhartů perských.
3 fotografie

Úspěch české zoo. Ve Dvoře Králové se narodila dvě mláďata levharta perského

Regiony