ŠTÍTEK: Asie

Asijské berušky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Benešovska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Benešovsku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Asijská beruška.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Mladoboleslavska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních berušek na Mladoboleslavsku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Zdraví
Asijské berušky
Také obyvatelé Nymburska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Nymbursku: Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Asijské berušky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Nymburska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Nymbursku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Nový šéf Mezinárodní asociace exorcistů Karel Orlita na snímku vpravo dole.
Katoličtí biskupové by chtěli mít ve svých diecézích více vymítačů ďábla, často se jim ale nedaří nalézt kněze vhodné pro výkon této činnosti. V rozhovoru s katolickou agenturou SIR to řekl nový předseda Mezinárodní asociace exorcistů (AIE) a český katolický kněz Karel Orlita. Zdůraznil rovněž, že je mylné pohlížet na exorcisty jako na katolické čaroděje.

Ďábla do temnoty sváže. Šéfem exorcistů se stal Čech. Čarodějové nejsme, říká

Česko
Vydavatelství Lonely Planet zveřejnilo seznam top destinací pro rok 2024. Žebříček má 5 kategorií, vždy po 10 místech. Seznamu Best in Travel v kategorii Země vévodí Mongolsko. Hodnotitelé doporučují navštívit tradiční jurty a jízdu na koni krajinou
Mongolsko, Španělsko či keňské hlavní město Nairobi. I tato trojice patří mezi nejlepší místa, jaká lze navštívit v příštím roce. Tedy alespoň podle nového seznamu uznávaného vydavatelství cestovních průvodců Lonely Planet. Do žebříčku top destinací pro rok 2024 se dostala také Praha. Podobné hodnocení a tipy na cestování nedávno vydal i National Geographic, v jeho seznamu dominují přírodní krásy a ekologické cestování.
68 fotografií

Trendy v cestování pro rok 2024: Projděte se Prahou, radí uznávaný průvodce

Cestujeme
České florbalistky na posledním turnaji EFT před světovým šampionátem. Hrálo se ve finském Turku
Až v daleké Asii se letos odehraje mistrovství světa florbalistek. Jedno z nejkrásnějších měst světa Singapur jim rozevře svou náruč už za necelý měsíc a vedení národního týmu v čele s trenérem Lukášem Procházkou oznámilo v pondělí nominaci. V té jsou tradičně opory Eliška Krupnová, Denisa Ratajová nebo Jana Christianová, ale mezi mrakodrapy poletí také kvinteto stříbrných medailistek z posledního mistrovství světa juniorek.

Florbalistky pocestují na svět až do Singapuru. Berou i šestnáctiletý talent

Florbal
Asijská beruška.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Kolínska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Kolínsku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Asijská beruška v Čáslavi.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Čáslavi zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek nejen v Čáslavi. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Na návštěvě v Kunovicích.  Výroba L410 v Aircraft Industries
Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun, o rok dříve vykázal zisk přes 54 milionů korun. Hospodaření podniku v roce 2022 zásadně ovlivnily protiruské sankce, před válkou na Ukrajině byl pro něj ruský trh stěžejní. Společnosti meziročně výrazně klesly také tržby. Zatímco předloni utržila z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží téměř 1,782 miliardy korun, loni to bylo zhruba 527,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.
52 fotografií

Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě, projevily se protiruské sankce

Podnikání
Irský zápasník MMA Shem Rock.
Už v sobotu odšpuntuje úspěšná československá organizace Oktagon MMA svůj první galavečer v Anglii. O skutečně velkou pozornost si v Manchesteru říká irský zápasník a známý provokatér Shem Rock, jenž se ve vyhrocené bitvě postaví proti české legendě Jaroslavu Pokornému. Vzájemný respekt? Kdepak. V táborech obou soupeřů to už před zápasem vře jako v papiňáku. Přesně tak, jak to má šampion dvou MMA organizací s pohnutou minulostí rád.

Prodával drogy, deset let utíkal. Teď chce irský provokatér zmlátit českou ikonu

Ostatní sporty
Děti z hasičského kroužku při SDH Hamr vyráběly ze sena postavy do betlému.
V neděli 29.řijna po sobotním svátku vzniku republiky děti z hasičského kroužku při SDH Hamr se sešli spolu se svými rodiči, vedoucími mládeže, zastupiteli obce a dalšími nadšenci a příznivci výzdoby hamerské návsi v adventním období, aby vyrobili postavy do tradičního betlému ze sena, který zdobí náves obce již kolem 15 let. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme starostovi sboru Janu Pumprovi.
17 fotografií

OBRAZEM: Malí hasiči z Hamru vyráběli postavy pro vánoční betlém

Čtenář reportér
Podle odborných analýz patří opraváři elektrických zařízení do top dvacítky oborů, kde hrozí do roku 2030 největší přebytek pracovníků
Podle odborných analýz patří opraváři elektrických zařízení do top dvacítky oborů, kde hrozí do roku 2030 největší přebytek pracovníků. Sami opraváři ale cítí, že jich je aktuálně naopak nedostatek. Z oboru odcházejí pracovníci za vyššími a stabilnějšími výdělky do velkých podniků, zakázky hatí i nákupy levných spotřebičů v supermarketech. Vítanou vzpruhou se staly elektrokoloběžky a elektrokola.

Opraváři na vyhynutí? Řemeslo drtí levné zboží i atraktivní platy ve skladech

Ekonomika
Příchod babího léta s sebou už tradičně přináší i invazi slunéček. Těm dominuje invazivní druh slunéčko východní.
Teplý podzim má i své stinné stránky. Například Ostravu, zejména porubský obvod, zasáhla opět mohutná invaze agresivních asijských slunéček. Jak už Deník mnohokrát v předchozích letech informoval, slunéčka východní, přezdívané „čínské berušky“, v těchto dnech hledají úkryty před zimou v domech i bytech, kam se houfují po stovkách. Jaká je podle odborníků nejlepší obrana?
11 fotografií

Invaze berušek v Ostravě. Opět zaplavily fasády domů, odborníci radí, jak na ně

Ostravsko
Slavnostní otevření terminálu Cargo 2 na letišti Leoše Janáčka, 20. října 2023, Ostrava.
Nová etapa Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově odstartovala. Nový terminál s označením Cargo2 slavnostně otevřený v pátek 20. října za přítomnosti osobností Moravskoslezského kraje slibuje podnikatelům a celému regionu nové možnosti. Podle hejtmana Jana Krkošky se právě z letiště v Mošnově postupně stává důležitý uzel, přes který putuje náklad nejen v rámci Evropy, ale i do Asie.
27 fotografií

Letiště v Mošnově jako důležitý uzel Evropy i Asie. Pomoci má nový terminál

Novojičínsko
Srí Lanka
Venku se brzy stmívá, noční teploty klesají pod nulu a i přes den si sluníčka a tepla užijeme už jen vzácně. Podzim mnohým z nás vysává z těla energii. Kde ji v tomto období zase rychle dočerpat? Třeba na Srí Lance, kam čtenáře magazínu Víkend zavede fotoreportáž z exotického ostrova. Kdo dává přednost tuzemským zážitkům, příloha Deníku pozve na pražský koncert sesterského dua Larkin Poe. Energii mohou dobít rovněž články o pomoci dětem nebo domácím mazlíčkům, anebo tradiční křížovka a sudoku.

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Lákání exotické Srí Lanky

O Deníku
U obchodního centra Nová Karolina protestovali aktivisté ve zvířecích maskách, 11. října 2023.
Obránci zvířat protestovali ve středu odpoledne před Novou Karolinou v Ostravě. Aktivisté si sebou vzali masky nejčastěji transportovaných zvířat a drželi plakáty s burcujícími fotkami a nápisy. Ve stánku promítali záběry z převážení zvířat do zemí Blízkého východu. Smyslem akce bylo upozornit na špatné podmínky při transportech zvířat mimo Evropskou unii.
8 fotografií

VIDEO: V Ostravě znovu protestovali aktivisté ve zvířecích maskách

Ostravsko
Na amatéra bojovníka nezapomněli.
Od roku 1997 vyhlašuje jednota rakouských fotbalistů (VdF) na památku reprezentanta Bruno Pezzeye, zesnulého roku 1994, Ceny Bruna. Na 27. Gala ve Vídni vyhlásili vedle mistra ligy (Red Bull Salcburk) a vítěze poháru Sturm Graz také nejoblíbenějšího amatérského hráče sezony. Stal se jím kapitán Pregartenu z hornorakouské ligy Markus Blutsch (27), středopolař, který letos překonal rakovinu varlat.

Od sousedů: Vyhlásili nejoblíbenějšího fotbalového amatéra

Z okolí
Hostem Večera s detektivkou byl v příbramské knihovně úspěšný a oblíbený spisovatel Jiří Březina.
/FOTOGALERIE/ Po příjemném, veselém i vážném večeru se spisovatelem Jiřím Březinou, jeho detektivními romány a také s nočním sluncem. Přichází čas na besedu s reportérem z válek, mešit i bazarů. Pavel Novotný zvaný Pawluscha bude nejen o své knize Proč Alláh stvořil kalašnikov? hovořit v příbramské knihovně Jana Drdy ve středu 18. října od 18 hodin.
10 fotografií

Detektivku v příbramské knihovně vystřídá beseda s Pavlem Pawluschou Novotným

Čtenář reportér
Kdo jí švestky, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně
Lékaři i dietologové radí: Dopřejte si švestky. Toto sladké ovoce je skvělé nejen v koláčích, knedlících a slivovici, ale přináší také významné zdravotní benefity. Švestky jsou totiž plné vitaminů i minerálů. Kdo je jí, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně. Švestky jsou jedním z bojovníků proti cukrovce a obezitě a vypadá to, že zanedbatelné nejsou ani jejich účinky proti stárnutí.

Dopřejte si sladké potěšení. Pomáhá v boji proti stárnutí, obezitě i rakovině

Zdravý život
Hložinky sbíráme v září a v říjnu, kdy už jsou zralé.
Hloh se svými výrazně červenými plody patří k rostlinám, které krášlí podzimní přírodu. Kromě hezké podívané však malé červené hložinky nabízejí také zajímavé léčivé účinky: prospívají srdci, krevnímu oběhu, tlaku i zjitřeným nervům a pomáhají proti nespavosti. A v podzimním a zimním nečase vás určitě potěší a povzbudí i chuť hložinkové marmelády, čaje, likéru či vína. Jak hloh sbírat a užívat?

Chrání cévy, pomáhají srdci, zabírají na nespavost. Nyní je čas na jejich sběr

Zdravý život
Václav Neužil při uvedení filmu Bod obnovy v Karlových Varech.
Je otevřený, přemýšlivý, miluje filmy a věří na minulé životy. Patří k nejobsazovanějším českým hercům, ale jeho tvář a výkon se neomrzí. V následujících měsících uvidíme Václava Neužila hned ve dvou filmech, pokaždé jinak. Tento týden vstupuje do kin sci-fi Bod obnovy, o měsíc později to bude thriller Bratři, kde hraje strýce Josefa a Ctirada Mašínových. Nejen o těchto filmech mluví v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Chybí mi chytrá komedie bez lúzrů, svěřuje se herec Václav Neužil

Film a televize