ŠTÍTEK: Asie

Moravské Toskánsko od Šardic.
/VIDEO/ Krajina Moravského Toskánska se právě barví především do žluté a zelené. Oblíbenou destinaci si oblíbili nejen fotografové z České republiky, ale také ze zahraničí. Pestrost barvám dodávají stíny měnící se v průběhu dne. V první třetině května vyniká v rozlehlých prostorách především jižně i západně pod Strážovickým kopcem jasně žlutě kvetoucí řepka.
42 fotografií

Krása pohledět. Hra barev Moravského Toskánska láká fotografy z celého světa

Hodonínsko
Český premiér Petr Fiala
Předseda vlády Petr Fiala má za sebou desetidenní cestu po Asii, při níž navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Právě dvě poslední jmenované země by se podle premiéra mohly stát významnými obchodními partnery České republiky v oblasti energetiky a strategických surovin a být alternativou k dodávkám z Ruska a Číny, které je potřeba z geopolitických důvodů nahradit.

Ropu a uran by Česku mohly zajistit Kazachstán a Uzbekistán, věří premiér Fiala

Ekonomika
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc. Má podporu ostatních koaličních stran kromě ODS. Jak to bude vláda řešit? Moderátorka Kateřina Perknerová řešila téma v pravidelné čtvrteční on-line debatě s premiérem Petrem Fialou. Řeč přišla i na desetidenní cestu premiéra po Asii. Na záznam se můžete podívat v článku.
16 fotografií

VIDEO: Fiala v živé debatě povídal o rodičovském příspěvku i své cestě po Asii

Ekonomika
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Premiér Petr Fiala se vrací z desetidenní cesty po Asii. Během ní se dozvěděl, že ministr školství Vladimír Balaš (STAN) rezignuje ze zdravotních důvodů a na jeho místo by měl nastoupit Mikuláš Bek. Na post ministra pro evropské záležitosti STAN nominuje náměstka šéfa diplomacie Martina Dvořáka. Neměla by se ale spíš zřídit pozice ministra pro asijské záležitosti? Neznamenalo by to pro české firmy potřebnější impulz? A nebylo by při pohledu na rekordní státní dluh v prvním čtvrtletí ve výši 2,997 bilionu korun (letos stoupl o 102,2 miliardy) spíš na místě ministerská křesla rušit, než je nadále obsazovat?
16 fotografií

ANKETA: Jste pro zvýšení rodičovské i za cenu prohloubení státního dluhu?

Ekonomika
Vladimír Balaš
Po necelém roce končí ve vládě ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Ten oznámil, že odchází kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu. Poslanecký mandát si zatím ponechá. V koaličním kabinetu Balaše zřejmě nahradí jeho stranický kolega, současný ministr pro evropské záležitosti, senátor a někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.
38 fotografií

Ministr školství Vladimír Balaš končí. Z funkce odchází kvůli zdravotním potížím

Česko
Desetiletý Skipy je alergik a potřebuje drahá speciální krmiva. Jeho panička tak příliš neušetří.
Zdražování má vliv na téměř všechna odvětví. Vzrostly ceny potravin i energií a hlouběji do peněženek sahají také majitelé domácích mazlíčků. Náklady na krmiva, pamlsky, hračky i další chovatelské potřeby jim za poslední rok narostly o desítky procent. Řada lidí se proto snaží ušetřit a kupuje levnější varianty krmiv nebo méně pamlsků. Rostou také prodeje přes internet.
3 fotografie

Zdražení dopadlo i na majitele domácích mazlíčků. Šetří nákupy přes internet

Jindřichohradecko
Pohled na radar určený Indické armádě
Celkem osm radarů pro letiště indického námořnictva a letectva dodá v letošním roce pardubická firma T-CZ, patřící do LPP Holdingu. Spolupracuje přitom s indickým partnerem, společností Data Patterns. První zařízení z celkových devíti využívá indická armáda již od července 2022 na letišti v Arakkonamu, které má nejdelší vojenskou leteckou dráhu v Asii.

Špičková technologie, která firmě pomáhá prosazovat se ve světě

Podnikání
Cvrčci. Ilustrační snímek
Milovníci konspiračních teorií varují před dalším nebezpečím pro svobodné lidstvo. Jeho zotročení, které podle nich připravují světové elity, proběhne skrze potraviny. Mimo jiné hmyzí výrobky. Na sociálních sítích proto kritizují obchodní řetězce a dopravce, kteří je zařazují do prodávaného sortimentu, nebo se drsně obouvají do škol, kde probíhá ekologická osvěta.

Další nebezpečí? Novou totalitu přinesou cvrčci, věří konspirátoři

Česko
Letiště Václava Havla. Terminál 1
/FOTOGALERIE/ Přímé letecké spojení Prahy s jihokorejským Soulem se v pondělí 27. března obnovilo. První let přistál na pražském letišti před 17:00. Provoz linky zajišťuje společnost Korean Air. Naposledy se z Prahy do Soulu létalo v březnu 2020, tedy před epidemií covidu-19. Linka fungovala od května 2004. Informovala o tom mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
14 fotografií

Lety z Prahy do Soulu jsou opět obnoveny. Poprvé od vypuknutí epidemie covidu-19

Praha
Koně, který utekl z Jevišovky, nalezli v rakouském Laa.
Náhoda, všímavost lidí i síla sociálních sítí pomohla vyřešit kuriozní případ. „V Jevišovce se měl nacházet nešťastný poutník z Asie, který ztratil svého koně. Společně prý projíždějí Evropou a jeho čtyřnohý parťák se mu měl v úterý večer ztratit u břehu řeky. V minulosti prý ještě nic podobného neudělal," sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Poutník z Asie hledal koně. Z Jevišovky namířil do Rakouska. Našli ho v Laa

Břeclavsko
Zdeněk Pohlreich hodnotí úroveň restaurací
Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.
42 fotografií

Zdeněk Pohlreich: Tradiční česká kuchyně to bude mít hodně složité

Film a televize
Evan Gilyard
Basketbalisty Nymburka posílil americký rozehrávač Evan Gilyard. Čtyřiadvacetiletý rodák z Chicaga přichází s pověstí střelce a měl by obhájcům titulu pomoci s dlouhodobým problémem v postupném útoku. Do české ligy zamířil poté, co skončila Asean League, kde patřil mezi nejvýraznější osobnosti a dovedl Saigon Heat až do finále. V Nymburce podepsal 178 centimetrů vysoký rozehrávač smlouvu do konce sezony.

Do Nymburka přichází americký rozehrávač Gilyard, hvězda Asean League

Basketbal
Luskouní mládě má již několikanásobek své poporodní váhy. Je proto na čase mu vybrat vhodné jméno – lidé o něm můžou hlasovat na Portálu Pražana do středy 22. března.
/VIDEO, FOTO/ Mladá samička luskouna krátkoocasého v Zoo Praha překonala počáteční kritické období a každým dnem přibírá na váze i díky péči své matky Run Hou Tang. Jedna věc ale mláděti chybí a to jméno. Vybírat ho můžou lidé už nyní na Portálu Pražana, a to bez ohledu na trvalé bydliště. Volit může veřejnost z několika variant, které navrhli zástupci Zoo Praha a Magistrátu hl. m. Prahy, do středy 22. března. V sobotu 25. března poté proběhnou křtiny mláděte při příležitosti slavnostního zahájení 92. sezóny pražské zoo.
3 fotografie

Šiška nebo Šupinka. Lidé mohou vybrat jméno pro samičku luskouna ze Zoo Praha

Praha
V Nové synagoze ve Velkém Meziříčí je nyní obchod s asijským zbožím.
/VIDEO/ Ta budova už zdálky působí monumentálním dojmem. Velká, z červených cihel, s ostře řezanými hranami. Na první pohled architektonická památka. Jenže je na ní nápis Centrum levného nákupu. Vnitřní prostory jsou přeplněné regály se zbožím z Asie. Nová synagoga ve Velkém Meziříčí se zřejmě dočká důstojnějšího využití. Město ji chce převzít a pořádat tam kulturní akce.
20 fotografií

Velké Meziříčí může synagogu dostat za jednu korunu. Chce využívat i její okolí

Žďársko
Tadž Mahal ve městě Ágra ročně navštíví kolem 10 milionů lidí. Bude i jednou ze zastávek netradiční tříleté plavby kolem světa
Sedm kontinentů, 135 zemí, 375 míst. Lidi, kteří se vydají na tříletou cestu kolem světa na palubě obřího luxusního plavidla, čeká obsáhlý itinetář. Neobvyklý zážitek nyní nabízí společnost Life at Sea Cruises. Rezervace kajut je již spuštěná, plavidlo vypluje z přístavu v tureckém Istanbulu letos 1. listopadu. Tříletá plavba vyjde zájemce v přepočtu na 670 tisíc korun za rok.

Život na moři. Lidé se mohou vydat na unikátní plavbu, potrvá tři roky

Do světa