ŠTÍTEK: Asie

V Safari Parku Dvůr Králové se narodila mláďata levharta perského.
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodila dvě mláďata levharta perského. Jejich narození znamená velkou událost. Za poslední rok se mláďata tohoto druhu nenarodila v žádné jiné zoologické zahradě na světě. Safari park je jedním z nejúspěšnějších chovatelů těchto vážně ohrožených šelem. Ve Dvoře Králové žijí už od roku 1977 a v roce 1979 se povedlo odchovat první mláďata v rámci celého Československa. Od té doby vyrostlo ve východočeské zoo již 31 dalších levhartů perských.
3 fotografie

Ve Dvoře Králové se narodili malí levharti, jediná mláďata na světě za celý rok

Krkonoše
Původně se měla dnes už sto a jeden rok stará základní škola po rekonstrukci otevřít už v lednu. Nakonec  ji slavnostně uvedli do provozu krátce po začátku školního roku.
Dlouhé měsíce oslavy kvůli komplikacím odkládali, v půlce září se nakonec přece jen dočkali. V Kopidlně po rozsáhlé rekonstrukci znovuotevřeli budovu druhého stupně základní školy. Kromě nově vybavených tříd, zrestaurované historické fasády a nablýskaných interiérů oslavila škola také získání titulu Fairtradová škola. Přípravy trvaly dva roky a kopidlenská základka se tak zařadila mezi 33 "férových" českých škol.
33 fotografií

Stoletá, fairtradová a jako nová. V Kopidlně otevřeli zrekonstruovanou základku

Jičínsko
Útočník a kapitán reprezentace Bosny a Hercegoviny Edin Džeko.
Světový šampionát v Kataru je za dveřmi, ještě před jeho startem je však na programu několik mezinárodních přátelských zápasů. Do akce vstoupí nejen týmy mířící do Asie, ale rovněž i země, které se na turnaji nepředstaví. Jako třeba Bosna a Hercegovina, jež si za svého příštího soupeře vybrala tak trochu překvapivě téměř všemi odsuzované Rusko.

Proti Rusku nehrajeme. Bosenské hvězdy odsoudily kontroverzní přátelský zápas

Fotbal
Sklárny v Úsobrně na Blanensku fungují od roku 1827. Nyní jsou v problémech kvůli astronomickým cenám elektřiny a plynu. Ve čtvrtek v nich dělníci odstavili jednu ze dvou pecí. Na snímku ředitel podniku Sklárny Moravia Petr Binko.
/ROZHOVOR/ Bezprecedentní situace. Jakoby najednou došel kyslík a nedalo se dýchat. Tak popisuje ředitel společnosti Sklárny Moravia Petr Binko současnou situaci podniku, který funguje od roku 1827. V Úsobrně na Blanensku zaměstnává kolem dvou stovek lidí. Ve čtvrtek však odstavil kvůli astronomickým cenám za energie a nedostatku zakázek menší ze dvou pecí. Vyhlídky nejsou podle něj růžové. Tradiční sklárna, která vyrábí obalové a laboratorní sklo, balancuje každý den nad hrozbou uzavření. „Kdybychom nyní za současné ceny nakoupili elektřinu a plyn na příští rok, tak víme, že zákazník od nás nebude chtít ani jednu lahev,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost Binko.
31 fotografií

Prázdnou lahev za čtyři eura nikdo nekoupí, říká šéf skláren na Blanensku

Blanensko
Nikolas Endál. Ilustrační foto
V Olomouckém sportovním centru Omega proběhl v minulém týdnu již desátý ročník silně obsazeného turnaje ve stolním tenise nazvaný WTT Feeder Olomouc, širší veřejnosti známý jako Czech Open. Jak už tomu bývá zvykem, ovládli jej hráči z Asie, které se pořadatelům znovu podařilo přivést. Lehce nespokojen tak byl ředitel turnaje Nikolas Endal pouze s návštěvností v hale. Jak ale dodal, na různých streamech turnaj sledovaly i stovky milionů lidí.
22 fotografií

Nižší návštěvnost? Ovlivnily ji roušky, říká ředitel ping-pongového Czech Open

Ostatní sporty
Mrtvá ryba ve vyschlém korytě jedné z čínských řek
Již přes dva měsíce bojují jihozápadní čínské regiony s takovými vedry, že by se na ulicích daly opékat steaky. Vlna horka trápí obyvatele i úrodu, ohrožuje dobytek a také nutí zavírat společnosti, aby se zajistila elektřina alespoň pro domácnosti. Při posledním pokusu o zlepšení situace začaly provincie s takzvaným oséváním mraků. Aby vyvolaly déšť, střílí do nich.

Svérázný boj s rekordní vlnou veder. Čína střílí na nebe, aby vyvolala déšť

Svět
Psovodi celní správy Izraele si ve Frýdlantu převzali závěrečné certifikáty.
/FOTO, VIDEO/ Výcvikový kurz zaměřený na přípravu psovodů a jejich psů pro vyhledávání drog, bankovek a tabáku ukončilo ve středu 10. srpna v obřadní síni frýdlantské radnice šest psovodů Celní správy Izraele. Kurz absolvovali izraelští psovodi ve Výcvikovém středisku služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích. Závěrečný certifikát jim v historických prostorách radnice předal vedle dalších osobností také starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.
9 fotografií

Psovodi celní správy Izraele si ve Frýdlantu převzali závěrečné certifikáty

Liberecko
Britští vědci se na základě přelomové studie domnívají, že schopnost strávit mléko byla výhodná pro přežití hladomorů a nemocí.
Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.

Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

Věda
Na první pohled není 10T 5G nijak zajímavý, revolučním je ovšem hardwarové vybavení chytrého telefonu
Letošní léto bude nabité novinkami ze světa chytrých telefonů. Pouhý den po zrušené prezentaci Motoroly představuje svoji novou vlajkovou loď 10T 5G také čínský OnePlus. Ten bude mít krom momentálně nejvýkonnějšího procesoru Snapdragon 8+ Gen 1 také 50Mpx hlavní kamerový snímač od Leicy, rychlé 150W nabíjení jinak dost velké 4800 mAh baterie a až 16Gb RAM. V Evropě začal předprodej 3. srpna a volně v obchodech se objeví 25. srpna. Cenovka bude okolo 17.000-19.000 korun dle konfigurace.
8 fotografií

OnePlus představilo novou odlehčenou vlajkovou loď 10T 5G. Nabije se za 10 minut

Počítače a mobily
Umělecká rekonstrukce pravěké evropské pandy, jejíž zuby byly nalezeny v severozápadním Bulharsku.
V severozápadním Bulharsku se našlo několik zkamenělých zubů druhu pravěké pandy, jež žila přibližně před šesti miliony let a byla svou velikostí srovnatelná s dnešní pandou velkou, možná o něco menší. Podle materiálu, v němž se našla, obývala pravděpodobně bažinaté lesy a živila se místní vegetací. Ta však byla mnohem měkčí než bambus, na němž hodují dnešní čínské příbuzné tohoto medvěda.

Pandy kdysi obývaly i Evropu. Od těch čínských se ale v jednom zásadně lišily

Věda
Ondřej Šebák: "Fotbal mě tam moc bavil! Dvakrát týdně probíhaly intenzivní tréninky, zápasy byly ve vysokém tempu. V té době jsem měl nejlepší fyzičku v životě."
Na Tchaj-wan nejprve zamířil v rámci vysokoškolské stáže. Ve východní Asii se Ondřeji Šebákovi zalíbilo, do tamních končin se vrátil ještě na rok. Mimo jiné si tam vyzkoušel nejvyšší fotbalovou soutěž. „Jejich I. liga je přibližně na úrovni naší divize,“ přiblížil Šebák, který se v uplynulém ročníku Okresního přeboru Zlínska stal nejlepším střelcem soutěže. První pozici si rozdělil s tahounem Dolní Lhoty Stanislavem Kúdelou.
9 fotografií

Nejlepší střelec okresu Šebák okusil I. ligu na Tchaj-wanu. Teď zůstal v Návojné

Okresy
Michaela Augustinová během koncertu, kde zazněla premiéra Olivy.
Stát Izrael se nalézá na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie. Leží při východním pobřeží Středozemního moře a sousedí s Libanonem, Sýrií, Jordánskem a Egyptem. Izrael je se svou populací (8,3 milionu obyvatel, z níž většinu, 75,4%, tvoří Židé), jediným židovským státem na světě. Je rovněž domovem izraelských Arabů, křesťanů, Samaritánů či Drúzů a několika dalších náboženských a etnických menšin. Co do rozlohy a počtu obyvatel je největším městem Jeruzalém. Dle Jeruzalémského zákona je také hlavním městem Izraele se sídlem prezidenta, vlády a vládních úřadů, nejvyššího soudu i parlamentu.
3 fotografie

Úspěšná studentka pražské HAMU o výměnném studijním pobytu v Izraeli

Čtenář reportér
Michaela Augustinová-foto z koncertu, kde zazněla premiéra Olivy
Stát Izrael se nalézá na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie. A právě do této daleké země zamířila na výměnný studijní pobyt absolventka plzeňské Konzervatoře a nyní studentka pražské Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze (HAMU) Michaela Augustinová. V závěrečném ročníku magisterského studia si nové dovednosti v klavírní hře osvojovala na Jeruzalémské akademii hudby a tance.
3 fotografie

Úspěšná studentka ze Staňkova o výměnném studijním pobytu v Izraeli

Čtenář reportér
Michaela Augustinová na koncertu, kde zazněla premiéra Olivy.
Stát Izrael se nalézá na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie. A právě do této daleké země zamířila na výměnný studijní pobyt absolventka plzeňské Konzervatoře a nyní studentka pražské Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze (HAMU) Michaela Augustinová. V závěrečném ročníku magisterského studia si nové dovednosti v klavírní hře osvojovala na Jeruzalémské akademii hudby a tance.
2 fotografie

Absolventka plzeňské Konzervatoře má za sebou studijní pobyt v Izraeli

Čtenář reportér
Šachový festival v Českých Budějovicích
V Českých Budějovicích probíhá významná mezinárodní sportovní a společenská akce. Jedná se o šachový festival, který se skládá ze čtyř turnajů. Do festivalu je přihlášeno 220 šachistů z 23 zemí z Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Protože se turnajů zúčastní celá řada mladých talentů, přijíždí do Českých Budějovic ještě více než 100 rodičů a trenérů. Turnaj začíná v pátek, skončí až za týden v sobotu devátého července.
13 fotografií

220 šachistů z 23 zemí z Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. To je Šachový festival

Ostatní sporty
Radnice v Kojetíně
Velké emoce vyvolalo v Kojetíně pětinásobné zvýšení daně z nemovitosti, které se dotkne části podnikatelů ve městě. Zastupitelé na svém nedávném zasedání rozhodli, že se od ledna příštího roku zvýší koeficient z 1 na 5. Pro firmy, kterým způsobila finanční ztráty pandemie a nyní pociťují i dopad války na Ukrajině, je navýšení likvidační. Podnikatelé mají navíc za to, že doplácejí na příchod velkého investora do města - společnosti Amazon.
7 fotografií

Podnikatelé v Kojetíně v šoku, město jim pětinásobně zvedlo daň

Přerovsko
Banánovník v táborské botanické zahradě
Jednou z podívaných táborské botanické zahrady je banánovník. "Naposledy banánovník plodil v době pandemie, kdy byla botanická zahrada pro veřejnost uzavřena. Plody tedy mohli ochutnat pouze zaměstnanci botanické zahrady. Doufejme, že tentokrát zhruba na konci letních prázdnin budeme moc nabídnout ochutnávku zralých banánů i našim návštěvníkům," vzkazuje veřejnosti Žaneta Šišková, vedoucí Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor. Děkujeme za příspěvek. 
2 fotografie

Banánovník v botanické zahradě plodí. Možná budou moci ochutnat i návštěvníci

Čtenář reportér