ŠTÍTEK: Asie

Lékárna Děvětsil v areálu příbramské nemocnice.
/FOTOGALERIE/ Nedostupnost některých léků nadále přetrvává. Nabídka lékáren na Příbramsku je sice o něco lepší než na konci minulého roku, stále ale hlásí výpadky. Týkají se především antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Chybí i čípky a další přípravky na srážení horečky. Když přijde Nurofen pro děti, je hned pryč.
13 fotografií

Krize nepolevuje. V lékárnách stále chybí antibiotika i léky na teplotu pro děti

Příbramsko
Podnikatelem roku v Jihočeském kraji se stal Josef Bukovský z Pekárny Srnín u Českého Krumlova.
Společnost EY s podporou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje. Vítězem se stal Josef Bukovský, majitel Pekárny Srnín, jež zaměstnává na 200 lidí, denně vyrobí a prodá více než 160 tisíc kusů pečiva a svým zákazníkům nabízí srnínskou specialitu – koblihy s českým Tuzemákem.
20 fotografií

Jihočeským podnikatelem roku je Josef Bukovský z Pekárny Srnín na Krumlovsku

Českokrumlovsko
Taťána Makarenko a finalistky Miss Czech Republic.
Nových jedenáct nejkrásnějších dívek Česka se v květnu utká o korunku krásy Miss Czech Republic. Vítězka poté pojede Českou republiku reprezentovat na Miss World. O tom, kdo to bude, rozhodne porota v čele s ředitelkou Taťánou Makarenko, která odhalila, jak to funguje na zahraničních soutěžích. Ještě než dívky odjely na soustředění do Spojených arabských emirátů, předvedly své dokonalé postavy v rámci challenge Best in swimsuit v plavkách. Podívejte se.
14 fotografií

Finalistky Miss oblékly plavky. Najde se nová Kuchařová? Doufám, říká ředitelka

Společnost
Turpan hnědý je vzácný druh severské kachny. Ilustrační foto
Turpan hnědý je vzácný druh kachny, který se normálně vyskytuje na severu Evropy a Asie, zhruba po ruskou řeku Jenisej. Jedná se o tažný druh, který zimuje na pobřežích Tichého a Atlantického oceánu. Vzácně se objevuje i v České republice a aktuálně byl zastižen pod mostem v Roudnici nad Labem.

VIDEO: V Roudnici se objevil vzácný pták. Turpana zastihli pod mostem

Regiony
Mark Shand je mimo jiné zakladatelem nadace Elephant Family, která usiluje o záchranu vymírajícího slona asijského.
Na koňském hřbetu procestoval Mark Roland Shand Andy. Bratr současné bristké královny manželky Camilly podnikl desítky výprav do odlehlých koutů Asie. Napsal několik cestopisů a natočil bezpočet úspěšných dokumentárních filmů. A zatímco většina Čechů vnímala Camillu jako ženu, která zničila štěstí milované princezny Diany, o jejím bratrovi v Česku věděl málokdo. Mark Shand přitom žil jako Tarzan a natáčel dokumenty například i se slavnou herečkou Julií Robertsovou.

Moderní Tarzan? Jeho sestru Češi nesnášeli, on se přátelil s Julií Robertsovou

Společnost
Gymnázium Chotěboř získalo titul Fairtradová škola.
Gymnázium Chotěboř 12. ledna 2023 získalo titul Fairtradová škola na slavnostním předání. Celorepublikově má u nás tento titul šestatřicet škol a celosvětově více než dva tisíce škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Certifikát 12. ledna předal studentům a pedagogům školy zástupce neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která kampaň Fairtradových měst a škol koordinuje.
2 fotografie

Chotěbořská škola je férová. Gymnázium Chotěboř získává titul Fairtradová škola

Čtenář reportér
Nákup automobilu. Ilustrační snímek
Češi navzdory všudypřítomné drahotě nezanevřeli na nové vozy, kupují jich ale méně. Loni bylo v České republice zaregistrováno „jen“ 192 tisíc nových osobních vozů, což je o 7,1 procenta méně než v roce 2021. Jde o nejhorší výsledek za posledních devět let. „Lidé chtějí investovat do nových aut. Automobilky mají vysoké poptávky. Nedaří se jim však navýšit výrobní kapacity. Zákazníci si tak na nové vozy musí počkat několik měsíců, což někteří nechtějí. Raději se proto ohlídnou po ojetém voze,“ říká tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Prodeje nových vozů jsou nejhorší za devět let. Na auta se čeká i měsíce

Ekonomika
Průvod Tří králů na velbloudech a koledníci v Praze.
Začátek roku je v české kotlině vyhrazen tříkrálovému koledování a s ním spojenému průvodu Kašpara, Melichara a Baltazara. A právě postava Baltazara se nyní stala předmětem petice, která do poloviny týdne kolovala českým internetem a byla vyvěšena na síti petice.com. Její autorce Tereze Navrátil Šimonové na koledování, které skončí v neděli 15. ledna, vadilo, že si představitelé této postavy barví své tváře na černo. Takzvaný blackface je totiž, hlavně ve Spojených státech, považován za nevhodný, je totiž podle mnohých urážlivý vůči Afroameričanům.
23 fotografií

Petice proti černému tříkrálovému koledníkovi. Do Česka vtrhl fenomén blackface

Česko
Záložník fotbalového Hodonína Patrik Švantner se věnuje modelingu.
Předpokládaný odchod kanonýra Martina Holka není jedinou komplikací pro trenéra hodonínských fotbalistů Pavola Švantnera. Ten pro start jarní části Moravskoslezské ligy nemůže počítat ani se svým synem Patrikem. Klíčový muž záložní řady odletěl do Thajska, kde se věnuje fotomodelingu. "Poslední rok jsem se vedle fotbalu věnoval i modelingu. Když jsem dostal zajímavou nabídku z Asie, chtěl jsem ji zkusit. Původně jsem se měl v polovině ledna vrátit, ale dostal jsem další nabídku na prodloužení mého pobytu," řekl exkluzivně pro Deník přímo z Bangkoku Švantner.
6 fotografií

Modeling místo fotbalu. Švantner využil životní šanci v Bangkoku

Fortuna ČFL + MSFL
Matěj Kuzník.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Před rokem porazil v Brně Maďara Krisztiána Simona a zdálo se, že jeho hvězda může strmě stoupat. Jenže v rozletu ho zastavilo zdraví. Zranění kolene a následné trable stály ostravského rodáka a zápasníka MMA Matěje Kuzníka dvanáct měsíců kariéry. Vrátil se až před dvěma týdny na Oktagonu 37 v Ostravě. „Bylo to náročné období,“ přiznává pro Deník.
81 fotografií

Rok 2022? Peklo! Doktoři mě už odepsali. Máma je hrdá, líčí zápasník MMA Kuzník

Ostatní sporty
Vyhřívané sedačky, změna rozchodu za jízdy. Švýcaři představili nový luxusní vlak.
Nabídku švýcarských panoramatických vlaků od příští neděle oficiálně rozšíří nová souprava GoldenPass Express (GPX). Mezi Interlakenem a Montreux ji nasadí společnosti MOB a BLS. Poprvé v historii bude možné projet mezi oběma městy bez přestupu ve Zweisimmenu, kde se mění rozchod kolejí. Umožní to unikátní technologie přechodu podvozků vyvinutá společností Alstom.
30 fotografií

Vyhřívané sedačky, dechberoucí výhledy. Švýcaři představili nový luxusní vlak

Státy mimo EU
Soutok Berounky a Vltavy.
Soutěž na krajinářské řešení říční nivy, rozprostírající se na soutoku Berounky a Vltavy na jižním okraji Prahy, vyhlásil letos v srpnu Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Nyní jsou známa jména architektonických týmů, které postoupily do první fáze soutěžního klání o návrh příměstského parku nazvaného příznačně: Soutok. Je jich šest a pocházejí jak z Evropy, tak Asie či Ameriky.
8 fotografií

Podívejte se: Soutok Berounky a Vltavy čeká proměna. Vznikne tam park

Praha
Ondřej Šípek mává z Arsenalu, jehož je velkým příznivcem a říká: Když už tu ligu vedeme, tak jedna z Londýna.
Závěrečným podzimním krajským fotbalovým duelem se stal odložený zápas I. A třídy v Klecanech, kde se představil Chlumec už jako jistý vítěz A skupiny. Jistotu mu dalo domácí vítězství nad druhým Vestcem, v Klecanech šlo o to, s jakým náskokem půjdou chlumečtí fotbalisté do jarních odvet. Do vesničky pod Brdy si odvezli tři body za výhru 6:3 a čtyřmi góly zazářil Ondřej Šípek. Je tak posledním podzimním Kanonýrem Deníku.

Kanonýr Deníku Ondřej Šípek: Čtyři góly mně mile překvapily

Fotbal
Jásir Šahrání po tvrdé srážce s vlastním brankářem.
Byl to moment, který zastavil na několik minut zápas na fotbalovém mistrovství světa v Kataru mezi Saudskou Arábií a Argentinou (2:1) a drtivé většině fotbalových fanoušků. Obránce Saudů Jásir Šahrání se v závěru utkání potkal s kolenem vlastního brankáře Muhammada Uvaíse, po tvrdé srážce Šahrání v Kataru dohrál a odnesl si nepříjemná zranění.

Vnitřní krvácení a zlomenina čelisti. Obránce Saudů po tvrdé srážce na MS dohrál

MS ve fotbale 2022