ŠTÍTEK: Ivančice

Přijďte vybudovat Stezku lásky. Klub českých turistů zve do údolí v Rokytné
První červencový den bude v údolí v Rokytné na Znojemsku ve znamení oprav a budování nových turistických stezek a chodníčků, po kterých bude radost kráčet. Akce je organizována pod záštitou Klubu českých turistů jako součást projektu Stezky z lásky. Sraz všech dobrovolníky je v sobotu 1. července od 9:00 u klubu Horizont v Ivančicích, kde bude akce zahájena.
10 fotografií

Přijďte vybudovat Stezku lásky. Klub českých turistů zve do údolí v Rokytné

Čtenář reportér
Fotbalisté Ivančic sestoupili z krajského přeboru a představí se v A skupině I. A třídy.
Hned čtyři nová mužstva si zahrají v novém ročníku A skupiny I. A třídy, který odstartuje o víkendu 12. a 13. srpna a od pondělí už zná svůj jízdní řád. Novými kluby jsou z krajského přeboru sestupující Ivančice a z B skupiny přesunuté Vojkovice, Kohoutovice a Rajhrad. Hned na úvod dojde taky ke šlágru soutěže mezi třetím týmem uplynulého ročníku Zastávkou a druhým Moravským Krumlovem.

Los A skupiny I. A třídy: V soutěži si zahrají čtyři nové týmy, na úvod šlágr

Kraje
Česká tenistka Barbora Krejčíková došla na turnaji v Birminghamu až do finále.
Česká tenistka Barbora Krejčíková nestačila ve finále turnaje v anglickém Birminghamu na světovou sedmnáctku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska, které podlehla ve dvou setech 6:7 a 4:6. Rodačka z Ivančic u Brna se tak svého premiérového titulu na travnatém povrchu nedočkala, naopak její přemožitelka si na Britských ostrovech vystřílela už šestý triumf na okruhu WTA.

Stříbrná birminghamská tečka. Krejčíková podlehla ve finále rozjeté Ostapenkové

Tenis
Barbora Krejčíková.
Česká tenistka Barbora Krejčíková postoupila na turnaji v Birminghamu poprvé v kariéře do finále na travnatém povrchu. Nasazená jednička z Ivančic u Brna porazila v úvodním sobotním semifinále Číňanku Ču Lin 6:3, 6:2 a zahraje si o druhý letošní a celkově sedmý titul ve dvouhře. Nedělní soupeřkou Krejčíkové bude Lotyška Jelena Ostapenková, sedmnáctá hráčka žebříčku WTA.
15 fotografií

Krejčíková je zpátky ve formě. V Birminghamu si poprvé zahraje finále na trávě

Tenis
Fotbalisté Moravské Slavie (v červenobílém) porazili v posledním kole krajského přeboru Bosonohy 4:0.
Splnili vytoužený cíl, který ještě před posledním kolem neměli vůbec jistý. Fotbalisté Bosonoh se udrželi v krajském přeboru, místo oslavné radosti jim však po závěrečném zápasu zůstala jen pachuť a roztrpčení. V sobotu totiž padli na hřišti Moravské Slavie jasně 0:4 a k záchraně jim musel pomoct Kunštát, který v infarktovém utkání obral o body Ivančice.
35 fotografií

FOTO: Bosonohy propadly na Morendě, přesto se zachránily. Sestupují Ivančice

Kraje
Český fotbalový reprezentant Adam Hložek (vpravo) fandil v Mutěnicích rodným Ivančicím.
V sobotu odpoledne odehrál poslední zápas sezony v dresu německého Leverkusenu a v neděli už fandil přímo na stadionu rodným Ivančicím. Patnáctý celek tabulky krajského přeboru před zraky svého nejslavnějšího odchovance remizoval v duelu šestadvacátého kola na hřišti Mutěnic 0:0. „Takovou návštěvu jsme nečekali," komentoval mutěnický předseda Petr Blaha přítomnost Hložka.
7 fotografií

Hložek se vrátil domů. Český reprezentant na Hodonínsku fandil rodným Ivančicím

Fotbalové perličky
Český fotbalový reprezentant Adam Hložek (vpravo) fandil v Mutěnicích rodným Ivančicím.
V sobotu odpoledne odehrál poslední zápas sezony v dresu německého Leverkusenu a v neděli už fandil přímo na stadionu rodným Ivančicím. Patnáctý celek tabulky krajského přeboru před zraky svého nejslavnějšího odchovance remizoval v duelu šestadvacátého kola na hřišti Mutěnic 0:0. „Takovou návštěvu jsme nečekali," komentoval mutěnický předseda Petr Blaha přítomnost Hložka.

Hložek v Mutěnicích! Český reprezentant na Hodonínsku fandil rodným Ivančicím

Kraje
Fotbalisté Ratíškovic (v modrém) porazili 2:0 Bosonohy.
Spadl jim velký kámen ze srdce. Fotbalisté Ratíškovic zvládli i třetí utkání v anglickém týdnu a udělali důležitý krok k záchraně krajského přeboru. Po výhrách nad Ráječkem a Ivančicemi porazili v nedělním duelu šestadvacátého kola na domácím hřišti 2:0 Bosonohy. „Strašně důležitá výhra. Jsem moc rád, že jsme náročný týden zvládli a pro Ratíškovice pravděpodobně udrželi krajský přebor,“ řekl ratíškovický kouč Petr Zemánek.
22 fotografií

PODÍVEJTE SE: Velká úleva. Ratíškovice zvládly klíčovou bitvu o záchranu

Kraje
Předání cen vítězům literární soutěže, kterou uspořádalo Gymnázium Jana Blahoslava se Střední pedagogickou školou v Přerově, se uskutečnilo v sobotu odpoledne v Mervartově pamětní síni na zámku.
Vítězové celostátní literární soutěže, kterou vyhlásilo Gymnázium Jana Blahoslava se Střední pedagogickou školou v Přerově, převzali v sobotu odpoledne v Mervartově pamětní síni zámku ocenění. Tématem soutěže, kterou škola uspořádala u příležitosti 500. výročí narození Jana Blahoslava, bylo „Úsloví neboli přísloví a vybrané myšlenky jsou pravými perlami duše.“
23 fotografií

Vítězové literární soutěže k výročí Jana Blahoslava převzali ceny

Přerovsko
Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy.
Nové obrazy proslulého malíře Alfonse Muchy mohou od těchto dní obdivovat jeho příznivci na výstavách na třech místech jižní Moravy. Nesou název Květinové světy a lidé je mohou kromě rodných Ivančic na Brněnsku vidět také v Hrušovanech nad Jevišovkou, společně s jeho freskami na tamní radnici, ale také na zámku v Moravském Krumlově, kde je rovněž velkolepá Slovanská epopej.
5 fotografií

VIDEO: Hrušovany i Moravský Krumlov. Začaly Květinové světy Alfonse Muchy

Znojemsko
Co narušilo mír a harmonii? Do Ivančic přijeli účastníci kurzu z celé Evropy
Ve dnech 20. až 28. dubna 2023 se konala druhá část mezinárodního školící kurzu mírového vzdělávání s názvem “We Are One: Harmony in Diversity“, který byl podpořen evropským programem Erasmus+ a konal se opět ve městě Ivančice v České republice. Účastníci přijeli z Polska, Francie, Maďarska, Slovenska, Německa, Litvy, Kypru, Španělska a České republiky.
8 fotografií

Co narušilo mír a harmonii? Do Ivančic přijeli účastníci kurzu z celé Evropy

Čtenář reportér
Socha Jana Blahoslava v Přerově
Jan Blahoslav - přerovský rodák, autor Gramatiky české, biskup Jednoty bratrské a učenec slaví pětisté výročí narození. Kulaté výročí inspirovalo Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogickou školu v Přerově k uspořádání celostátní literární soutěže, jejímž hlavním mottem je „Úsloví neboli přísloví a vybrané myšlenky jsou pravými perlami duše.“

ANKETA: Učenec Jan Blahoslav očima studentů. Hlasujte pro svého favorita

Přerovsko
Radek Koblížek má za sebou nepovedenou sezonu v Kometě.
Po nadějném začátku zklamání. Hokejový útočník Komety Radek Koblížek se po sezoně v extralize v Brně vrací do Finska, kde předtím strávil devět sezon. Pětadvacetiletého rodáka z Ivančic konkrétně čeká comeback do celku KooKoo, z něhož právě na jih Moravy zamířil. Finský klub to oznámil na svých webových stránkách. Neslavně tak končí velký comeback brněnského odchovance, který měl být jedním z tahounů svého mateřského klubu.

Koblížek se vrací do Finska, v Kometě mu nesedla změna trenéra, naznačil

Hokej
Pivní festival v Brně.
O víkendu mají lidé v Brně příležitost vyrazit na oslavy Dne Země, kde zažijí pestrý program plný zajímavých her, kvízů i tvoření. V pátek a sobotu pokračuje na náměstí Svobody Pivní festival, kde se představí okolo dvaceti pivovarů z celého Česka. Ani v Ivančicích o zábavu nouze nebude. V sobotu se do střediaka volného času slétnou všechny čarodejnice široko daleko. 
42 fotografií

Tipy na víkend na Brněnsku: Slet čarodějnic i pivní festival

Cestujeme
Zvýšený průtok využijí Lesy ČR k povodňování lužních lesů.
/VIDEO/ Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň na řece Svratce ve Veverské Bítýšce a na Jihlavě v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu kolem pondělní půl sedmé hodiny ranní.
42 fotografií

Jižní Morava a řeky po velkém dešti. Podívejte se, jak burácely Dyje i Jihlava

Břeclavsko
Diecézní den Ivančice: Věřící uklízeli odpadky s biskupem Dovalou
K 500. výročí narození Jana Blahoslava uspořádala brněnská diecéze Církve československé husitské diecézní den v Ivančicích. Jan Blahoslav byl moravský kněz, humanista a biskup Jednoty bratrské, mezi jehož nejznámější díla patří Šamotulský kancionál, Filipika proti misomusům neboli polemika proti nepřátelům vzdělanosti mezi členy Jednoty bratrské. Vytvořil i Gramatiku českou, aby z původních biblických jazyků přeložil do češtiny Nový zákon, jenž byl později včleněn do Bible kralické.
6 fotografií

Diecézní den Ivančice: Věřící uklízeli odpadky s biskupem Dovalou

Čtenář reportér
Opilý sprejer řádil v Ivančicích. Znesvětil kostel na náměstí
Bláznivý nápad dostal v sobotu 18. března jednadvacetiletý mladík. Vypil několik panáků tvrdého alkoholu a opilý se rozhodl pomalovat zeď kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ivančicích na Brněnsku. Byla s ním také jeho přítelkyně, která se ho snažila od úmyslu poškodit kulturní památku odradit. Díky kamerovému záznamu muže policie dopadla.

Opilý sprejer řádil v Ivančicích. Znesvětil kostel na náměstí

Zločiny a soudy
Ráječští fotbalisté (v zeleném) začnou jarní část nedělním utkáním v Ivančicích.
Minulou sezonu v krajském přeboru fotbalisté Ráječka řádili. Nastříleli druhý nejvyšší počet gólů a obsadili poklidné šesté místo. Jenže v aktuálním ročníku zatím celek z Blanenska strádá, do jara půjde až ze čtrnácté příčky. A navíc stále řeší problémy se špatným přístupem hráčů. „Rozhodně se to nezlepšilo. Posledním zápasem jsme tomu jen nasadili korunu,“ hlesl ráječský kouč Jiří Huška.

Ráječko čekají zápasy pravdy. Místo nich však stále řeší přístup a docházku

Kraje
Druhou únorovou sobotu se konaly v Ivančicích na Brněnsku konaly farmářské trhy.
„Dneska jsou trhy? V takové zimě? Chudáci,“ diví se jedna z žen a lituje postávající stánkaře, kteří se na invančickém náměstí choulí pod svými přístřešky. Počasí farmářským trhům v této obci na Brněnsku druhou březnovou sobotu příliš nepřeje. Pocitová teplota dosahuje mínusových hodnot a na pohodlí trhovcům nepřidává ani silný ledový vítr. Ten ostatně nepřidává ani tržbám.
14 fotografií

VIDEO: Farmářské trhy v Ivančicích nabídly pochutiny i za mrazivé soboty

Brněnsko
Dětský karneval. Ilustrační foto.
První březnový víkend nabídne Brněnsko od každého něco. Divadlo Barka pořádá kulturní zážitek v podobě loutkového festivalu. V Kuřimi si děti užijí veselý karneval. Dospělí si zase zatančí na tradičním plese města v Ivančicích. Zdravým duchem to bude žít v Rosicích. Konat se zde bude Den zdraví. Lidé si vyzkouší Jiu Jitsu nebo práci s hlínou.

Tipy na víkend na Brněnsku se ponesou v duchu zdravého těla a oživlých loutek

Cestujeme
Fotbalisté Ivančic (na snímku ve žlutomodrých dresech) bojují o záchranu v krajském přeboru.
Namáhavé časy zažívají fotbalisté Ivančic. Při aktuální generační obměně hledají svou tvář a krčí se na předposledním místě tabulky krajského přeboru. V zimní přípravě se týmu chopil už třetí trenér v této sezoně. Po Marku Šnyrchovi a Karlu Kolesovi převzal trápící se mužstvo dobře známý Rostislav Štork, který v klubu skončil v létě.

Těžké časy v Ivančicích. Klub má zachránit třetí trenér, přemlouvá veterány

Kraje
Výstava k 500. výročí narození přerovského rodáka Jana Blahoslava začala v neděli 19. února 2023 v prostorách Muzea Komenského.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ „Rov, staroslovanské slovce, hrob my říkáme, odtud Přerov, jako by řekl první hrob. Slavný hrob byl u města, tu nad Předmostím.“ Tato zmínka Jana Blahoslava o rodném městě v díle Gramatika česká je vůbec nejstarší dochovanou zprávou o slavných paleolitických nálezech v Předmostí. Ty také nejspíše předurčily název města Přerov – „pre-rov“ - jako první hrob.
44 fotografií

Jan Blahoslav je autorem nejstarší zmínky o slavném nalezišti v Předmostí

Přerovsko
Ilustrační.
Šest reprezentantek Kuželkářského klubu Vyškov si na přeborech Jihomoravského krajského svazu vybojovalo postup do bojů o tituly mistryň republiky. Dorostenka Vendula Štrajtová, juniorka Michaela Kouřilová a seniorka Jana Kovářová jako krajské přebornice, z druhých míst postoupily dorostenka Aneta Vidlářová a v kategorii žen Jana Vejmolová. Z pátého místa Lenka Hrdinová.

Vyškovské kuželkářky si zahrají na mistrovství republiky.I jako přebornice kraje

Ostatní sporty
Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy.
První část mezinárodního školicího kurzu Let´s make a story se konala v listopadu v Ivančicích. Pracovníci s mládeží, učitelé i studenti, kteří byli vysláni zahraničními partnerskými organizacemi, se ve Středisku volného času Horizont vzdělávali v tvorbě komiksů. Během sedmi dnů se učili, jak vytvořit příběh a jak tento příběh namalovat ve formě komiksu.
8 fotografií

Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy

Čtenář reportér