ŠTÍTEK: Ivančice

Dosud neznámá díla Alfonse Muchy mohou od nynějška vidět zájemci na různých místech Jihomoravského kraje.
/VIDEO/ Paříž, Amerika, Japonsko. Alfonse Muchu obdivují příznivci výtvarného umění napříč kontinenty. Po jeho stopách se teď lze vydat nejen do rodných Ivančic na Brněnsku, ale také do Mikulova na Břeclavsku a Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Ve středu odpoledne odstartoval Muchův vnuk John sérii výstav. „Je to první krok v projektu Muchovy stezky, která zavede příznivce na místa, kde působil, k jeho kořenům,“ uvedl na vernisáži v Ivančicích John Mucha.
85 fotografií

Za portrét sličné lékárnice Muchovi vynadal její otec. Výstavy odhalují příběhy

Znojemsko
Milan Šimáček ve filmu i divadle.
Vojín Vata z Ivančic nebo rotný Soudek. Filmové role z Černých baronů a Tankového praporu, které jsou neodmyslitelně spjaté s hercem Milanem Šimáčkem pocházejícím ze Strážnice na Hodonínsku. Také především díky nim zůstává v pamětích diváků. Ve čtvrtek by oslavil šedesáté narozeniny. Šimáček zemřel v září 2018. Deník Rovnost zjišťoval, jak na něj vzpomínají přátelé.
11 fotografií

Vzpomínka na hvězdu ze Strážnice: rotný Soudek by měl šedesát, prohrál s nemocí

Hodonínsko
Fotbalista Michal Pokorný (v zeleném) obléká dres Olympie Ráječko.
V minulosti prošel mládeží brněnské Zbrojovky i Líšně, jenže i přes talent se v jejich starších kategoriích výrazně neprosadil. A mezi dospělými se fotbalista Michal Pokorný dosud vyšplhal nejvýš do krajského přeboru. „Jako malý jsem nepřemýšlel výš a neměl žádné cíle, což byla chyba," přiznal ofenzivní hráč, jenž momentálně obléká dres Olympie Ráječko.
4 fotografie

Dvojčata Pokorní spolu i trénují, chyby si vyčítají. Jsme identičtí, říká Michal

Kraje
Radek Koblížek už oblékl dres národního týmu. Naposledy loni na Švédských hrách.
Adam Zbořil se po návratu do Brna osvědčil, nyní hokejová Kometa upekla další velký comeback odchovance. Klub si plácl se čtyřiadvacetiletým forvardem Radkem Koblížkem, který z jihu Moravy odešel před devíti lety do Finska, kde až do minulého podzimu nastupoval za Kärpät Oulu. Převážnou část tohoto ročníku strávil po boku mladého českého brankáře Nicka Malíka v celku KooKoo. Informaci jako první přinesl server hokej.cz

Další velký comeback. Kometa přivábila eso z Finska

Hokej
Bitva u Znojma a Suchohrdel jako v roce 1809 v podání spolku Acaballado.
Především tanky a zbraně, jimiž po sobě pálili vojáci za druhé světové války ale také napoleonská vojska na koních s třaskajícími děly a mušketami v rukou. Příznivci vojenské historie se letos budou muset obejít bez některých atraktivních ukázek historických bitev na jižní Moravě. Kvůli současné válce na Ukrajině zrušil všechny akce jeden ze spolků brněnský Acaballado.
50 fotografií

V ruských uniformách střílet nebudeme: zvažují i rušení bitev na Znojemsku

Znojemsko
Bohuničtí fotbalisté po podzimu vévodí krajskému přeboru, budou se po sezoně radovat z postupu do divize?
Krajské soutěže by měly být základnou té velké pomyslné pyramidy českého fotbalu, vždyť i mnozí reprezentanti získávali první zkušenosti v menších oddílech regionální úrovně. „Ostatně i v současnosti takový příklad z našeho kraje máme. Jsme hrdi na skutečnost, že náš klub položil fotbalové základy hráči Sparty a reprezentace Adamu Hložkovi,“ říká s nadšením v hlasu trenér Ivančic Rostislav Štork.

Dosáhnou v přeboru Bohunice na postup? Jarní sezona začala, přibyli i mladíci

Kraje
Kunovická házenkářka Sabina Fiurášková se v sobotním zápase s Ivančicemi blýskla devíti brankami.
Nedají se zastavit. Vedoucí kunovické házenkářky na jaře sbírají jenom výhry. Svěřenkyně trenéra Miroslava Slováka v sobotu zaknihovaly už čtvrtý triumf po zimní pauze. Na Bělince neuspěly ani Ivančice, které sice v první půli favorita trápily, ale slovácký celek po změně stran houževnatému soupeři odskočil na rozdíl šesti branek a duel 15. kola první ligy žen nakonec ovládl 39:32.

Házenkářky Kunovic vyhrály i čtvrtý jarní zápas, Ivančice zlomily po změně stran

Ostatní sporty
Na konci března začne oprava historického vodojemu v Ivančicích. Po jejím dokončení tam lidé budou moci na prohlídku.
Ojedinělý historický vodojem Báně v Ivančicích na Brněnsku prokoukne. Rekonstrukce začne 21. března, skončí do konce září. „Získali jsme jej směnou od města. Je to pro nás neobyčejná památka, takže i celý projekt rekonstrukce je speciální,“ osvětlil v úterý člen správní rady Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Vít Aldorf. Svazek se o vodojem stará.

Historický vodojem v Ivančicích opraví, po dokončení chystají prohlídky

Brněnsko
Tomáš Čožík (na snímku vpravo) pokračuje v A týmu Ivančic i ve dvaačtyřiceti letech.
Sledovat jejich počínání se vyplatí. Fotbalisté Ivančic jsou známí svými divokými výsledky, které by se lépe vyjímaly v hokejové soutěži. Osmý tým krajského přeboru to dokazuje i v zimní přípravě. Naposledy hráči Ivančic přestříleli Třebíč 6:4, i v předešlých zápasech docházelo k podobným gólovým hodům. Svratku Brno porazily Ivančice 6:4, stejným výsledkem si poradily i se Zbraslaví, pouze s Vojkovicemi to skončilo „jenom“ 4:3.

Úděl mít hokejové výsledky. Ivančice souží marodka, legenda zůstává

Kraje
Kundelovský mlýn, kde se v roce 1822 narodila maminka Alfonse Muchy.
/VIDEO/ Mlýnské kolo se tu zastavilo už v roce 1914 a mlecí kameny slouží jen coby dekorace dvora. Zvenčí si však budova i nadále zachovává původní vzhled. Udržovat ji je ale velice náročné. „Už na to zkrátka nestačím. Navíc tu nebydlím, jezdil jsem sem jen na chalupu, a většinu věcí jsem tu opravil sám nebo se zetěm. Navíc i vytápění je velice drahé, zvlášť v téhle době. Topíme zde totiž plynem a elektřinou,“ vysvětluje majitel mlýna Miloslav Homolka, proč se stavení schovaného v údolí pod Kundelovským rybníkem zbavuje.
26 fotografií

Narodila se tu maminka Alfonse Muchy: Kundelovský mlýn u Budišova je na prodej

Třebíčsko
Basketbalový reprezentant Patrik Auda.
V Japonsku už je jako doma. Opora jokohamských Korzárů hraje v zemi vycházejícího slunce rok a půl a za tu dobu si Patrik Auda na exotické angažmá zvykl. Byť se svou 206 centimetrů vysokou postavou a tetováním, které by mu mohli závidět i členové jakuzy, stále budí mezi místními pozornost, dvaatřicetiletý rodák z Ivančic je v Jokohamě spokojený. „Odskudky nebo ošlivé pohledy jsem tu nezažil,“ řekl Auda v rozhovoru pro Českou basketbalovou federaci.
6 fotografií

Potetovaní Japonci vypadají jako z jakuzy, říká český basketbalista Auda

Ostatní sporty
Basketbalista Patrik Auda hraje v Japonsku za Korzáry z Jokohamy.
/ROZHOVOR/ Místo vánoční pohody absolvoval předzápasový trénink, pak si dal k obědu smažené kuře víc než devět tisíc kilometrů daleko od domova. Basketbalista Patrik Auda z Ivančic na Brněnsku prožil Štědrý den už podruhé v japonské Jokohamě, kde obléká dres místních Korzárů. „Svátky pro mě trochu ztrácejí smysl," říká dvaatřicetiletý Auda, jenž o víkendu naskočil do dvou soutěžních duelů.
27 fotografií

Duely a oběd bez kapra. Vzácné jsou hovory domů, říká Auda o Vánocích v Japonsku

Ostatní sporty
Basketbalista Patrik Auda hraje v Japonsku za Korzáry z Jokohamy.
Místo vánoční pohody absolvoval předzápasový trénink, pak si dal k obědu smažené kuře víc než devět tisíc kilometrů daleko od domova. Basketbalista Patrik Auda z Ivančic na Brněnsku prožil Štědrý den už podruhé v japonské Jokohamě, kde obléká dres místních Korzárů. „Svátky pro mě trochu ztrácejí smysl," říká dvaatřicetiletý Auda, jenž o víkendu naskočil do dvou soutěžních duelů.
27 fotografií

Duely a oběd bez kapra. Vzácné jsou hovory domů, říká Auda o Vánocích v Japonsku

Ostatní sporty
Ivančická speciální škola předala dárky zdravotníkům v ivančické nemocnci.
Na začátku tohoto týdne předali Vojta a Matěj Jarouškovi, jako zástupci všech dětí z MŠ a ZŠ Ivančice děkovné balíčky s dobrotami lékařům a sestrám z ivančické nemocnice jako poděkování a motivaci do dalších dnů. Děkovné balíčky z regionálních chráněných dílen putují v těchto dnech do nemocnic v celé České republice. V minulých dnech předali zástupci ČEZ společně s neziskovými organizacemi sladké produkty také do Nemocnice v Třebíči, v Brně a v Jihlavě.
4 fotografie

Zdravotníkům v ivančické nemocnici poděkovaly děti z místní speciální školy

Čtenář reportér