ŠTÍTEK: Ivančice

Adam Ondra bude patřit mezi nejsledovanější sportovce v Tokiu.
Už za deset týdnů mohou zvedat ze sedadel a gaučů u televize fanoušky po celé republice a prožít vrchol svých kariér. Jihomoravští sportovci vyrazí na odloženou olympiádu v Tokiu, která se uskuteční pět let po předcházející. A někteří z nich pojedou do Japonska s medailovými ambicemi.To je případ dvou tváří, které čeká olympiáda poprvé. Tenistky Barbory Krejčíkové z Ivančic na Brněnsku a lezce Adama Ondry.

Jihomoravané v Tokiu. Favorité na medaili, nejstarší z výpravy i vysněný debut

Ostatní sporty
Popis fotky: Soud - Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto
Muž z Ivančič na Brněnsku ženě poslal přes 185 SMS zpráv a 156 krát se ji pokusil telefonicky dovolat. Poté ji několikrát v místě bydliště sledoval, až ji vnikl i do domu. Za přečin pronásledování a porušení domovní svobody šestadvacetiletému Davidu Koukalovi v únoru tohoto roku Okresní soud Brno-venkov udělil nepodmíněně osm měsíců ve věznici s ostrahou.

Stalker z Ivančic chodí k psychologovi. Po soudu chce mírnější trest

Zločiny a soudy
Hudebník Tomáš Koláček
Podlužácky, slovensky, maďarsky, a dokonce i cikánsky zpívá Tomáš Koláček z Dolních Dunajovic na svojí desce. Nese název 3světy a vyšla teprve před nedávnem. Potkávají se na ní výrazní interpreti lidové hudby a posluchačům nabídne výjimečnou kombinací nejrůznějších hudebních vlivů i mimožánrových odboček. Tvoří ji dvanáct lidových písní a jedna autorská. „Kamarádi rádi komentují obal desky slovy folklorní Kapitán Demo,“ směje se.

Tomáš Koláček: Hudebník, který si buduje rodový statek

Zprávy z Česka
Adam Hložek patří mezi největší talenty českého fotbalu.
I když už kope za slavnou Spartu a věští se mu zářná budoucnost v nablýskaných soutěžích, na své kořeny nezapomíná. Hvězda víkendového kola fotbalové FORTUNA:LIGY Adam Hložek poslala svůj premiérový hattrick do nebe svému prvnímu trenérovi Jaroslavu Stejskalovi z rodných Ivančic na Brněnsku, který zemřel nečekaně minulé pondělí. Hložek mimo jiné sdílel na svém Instagramu fotku z dětství s trenérem.
4 fotografie

Hložek (ne)má doma podporu. Tohle bude druhý Messi, říkal šéf klubu

Fotbalové perličky
Adam Hložek patří mezi největší talenty českého fotbalu.
I když už kope za slavnou Spartu a věští se mu zářná budoucnost v nablýskaných soutěžích, na své kořeny nezapomíná. Hvězda víkendového kola fotbalové FORTUNA:LIGY Adam Hložek poslala svůj premiérový hattrick do nebe svému prvnímu trenérovi Jaroslavu Stejskalovi z rodných Ivančic na Brněnsku, který zemřel nečekaně minulé pondělí. Hložek mimo jiné sdílel na svém Instagramu fotku z dětství s trenérem.
4 fotografie

Říkal jsem, že to bude druhý Messi, zaznívá o Hložkovi z rodných Ivančic

FORTUNA:LIGA
Zdeněk Růžička na archivní fotografii.
Byl nejstarší žijící český účastník olympijských her, ale také medailista z nich, když dva bronzy vybojoval na poválečné olympiádě v Londýně v roce 1948. Gymnastice zasvětil Zdeněk Růžička  takřka celý dlouhý život, který skončil v neděli v Brně, kdy legendární sportovní gymnasta tři dny po šestadevadesátých narozeninách podlehl těžké nemoci.
17 fotografií

Kvůli nacistům cvičil v cihelně. Zemřel legendární gymnasta Růžička

Ostatní sporty
Jeden z prvních turnajů po návratu na kurty po koronavirové pauze odehrála Barbora Krejčíková v Přerově
Když přesně před rokem zabíjela čas vyšíváním a sledováním seriálů a filmů v televizi v karanténě doma v Ivančicích na Brněnsku místo vydělávání peněz na nablýskaném turnaji v teple v Miami, netušila, jak ji nakonec čtyřměsíční nucená tenisová pauza kvůli začínající pandemii koronaviru promění. V létě se po restartu soutěží tenistka Barbora Krejčíková vrátila na dvorce jako vyměněná.

Od vyšívání a nejistoty ke hvězdám. Krejčíkovou koronavirová pauza nakopla

Ostatní sporty
Trenér Karel Kolesa dodnes nejraději vzpomíná na své první angažmá u fotbalistů Havlíčkova Brodu. „To je moje srdeční záležitost. Zpětně lituji, že jsem tenkrát od mužstva odešel do divizní Třebíče,“ přiznal.
Byl expertem na to, jak připravit mančaft na vítězství v krajském přeboru Vysočiny a následný postup do divize. Přesto si fotbalový trenér Karel Kolesa postupovou radost ani jednou nevychutnal. Dvakrát v případě Havlíčkova Brodu a jednou v Hartvíkovicích totiž před léty od mužstev odešel těsně předtím, než zamířila do čtvrté nejvyšší soutěže. „Určitě je to zajímavé, ale nijak jsem nad tím nikdy více nepřemýšlel,“ usmívala se v rozhovoru pro Deník jedna z trenérských ikon Vysočiny posledních dvou dekád.

Chybí konkurence, mladí vlastně ani nemají zájem, vyslovil Kolesa tvrdou realitu

Kraje
Rodák z Ivančic na Brněnsku Patrik Auda nyní hájí barvy japonské Jokohamy.
V Asii si zahrál basketbal poprvé v roce 2019 a mimořádně se mu tam dařilo. Vždyť reprezentační pivot Patrik Auda uhrál s národním týmem na světovém šampionátu v Číně šesté místo. Loni na podzim se rodák z Ivančic na Brněnsku přesunul minimálně na sezonu ještě o něco víc na východ. Klub z desetitisícového francouzského městečka Boulazac vyměnil za největší japonské přístavní město Jokohama.
15 fotografií

Basketbalista Auda o životě i angažmá v Japonsku: Zápasy jsou show pro diváky

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Řidička osobního auta zemřela na začátku září po střetu osobního auta s osobním vlakem jedoucím z Moravských Bránic na Brněnsku do Ivančic. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražným křížem. Příčiny a okolnosti Drážní inspekce dál vyšetřuje. Podle aktuálních statistik na jihu Moravy do konce roku zemřelo na železnici šestatřicet lidí.

Tragické srážky na železnici na jihu Moravy: přibylo úmrtí. O šest víc než loni

Znojemsko
Taneční Sedmikvítek.
Současná epidemiologická opatření se dotkla také tradičního republikového finále Pionýrského Sedmikvítku – tance. Vzhledem k současné situaci nešlo na konci listopadu uspořádat toto finále v Holešově v SVČ TYMY. Proto jsme se rozhodli, že zkusíme tuto taneční soutěž v on-line prostředí. Republikové finále opět pořádala PS M. Očadlíka Holešov ve spolupráci s TYMY Holešov. Oslovili jsme PS, kluby, SVČ atd., aby nám zaslali videonahrávky z letošního roku. Toto byl největší problém, protože spousta tanečních kroužků a klubů nestihly žádnou nahrávku pořídit. O to více jsme byli rádi za ty, které nám přišly. Zapojily se také nové organizace – SVČ Horizont Ivančice, SVČ Radovánek Plzeň a také v letošním roce poprvé SZÚŠ Stella Povážská Bystrica. Soutěž v letošním roce měla tím pádem i mezinárodní účast.

Republikové finále tanečního Sedmikvítku tentokrát v on-line prostředí

Čtenář reportér
Barbora Krejčíková se po životní sezoně přípravuje na tu následující v Dubaji.
Dlouhé noci a zimní plískanice v České republice vyměnila za dny plné slunce a teplot kolem pětadvaceti stupňů. Daní za pobyt v nablýskané Dubaji ve Spojených arabských emirátech je pro přední českou tenistku Barboru Krejčíkovou z Ivančic na Brněnsku, že páteční pětadvacáté narozeniny stejně jako Vánoce prožívá bez rodiny. V teplých krajích se připravuje na lednový start nového ročníku, který bude netradiční.

Po životní sezoně Vánoce v Dubaji. Změny v Austrálii neřeším, míní Krejčíková

Ostatní sporty