ŠTÍTEK: cestování

Cestující v ochranných rouškách proti šíření koronaviru na snímku pořízeném 21. prosince 2020 v odletové hale Letiště Václava Havla v Praze.
Polsko a Rumunsko se od pondělí na takzvané mapě cestovatele přesunou do tmavě červené kategorie s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podmínky návratu do České republiky se tím ale nezmění, dosud byly země červené s vysokou mírou rizika. V páteční tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Nadále platí zpřísněné podmínky pro cizince přijíždějící do České republiky.

Polsko a Rumunsko si na mapě cestovatele pohorší. Podmínky návratu se nezmění

Cestujeme
Z cestovatelské přednášky Pavla Chluma a Petra Kvardy o ostrovu Zanzibar v salonku Městského společenského domu v Kolíně.
Uprostřed koronavirové nákazy a lednové zimy využilo jen jedenáct nejodvážnějších zájemců příležitosti přenést se na hodinu a půl do tepla a exotické krajiny. Známí cestovatelé Pavel Chlum a Petr Kvarda přijeli do salonku Městského společenského domu v Kolíně s přednáškou o jejich putování ostrovem Zanzibar, v rámci něhož navštívili i safari v národním parku Mikumi.
24 fotografií

OBRAZEM: Za exotikou. Cestovatelé vyprávěli o putování po ostrově Zanzibar

Kolínsko
Na festivalu Cesty světem ve Znojmě vystoupí i Viliam Poltikovič. Promítne film Brána smrti.
Hasič a záchranář, co nasedl na skládací kolo a vyrazil směr Japonsko, na Filipínách se stal instruktorem freedivingu a v Austrálii pomáhal hasit požáry. Nejen dobrodruh Marek Balicki ale i dalších sedm statečných cestovatelů se chystá na dostaveníčko ve Znojmě. O své zážitky se tam podělí s příznivci adrenalinu nasbíraného po nejtajemnějších koutech zeměkoule na festivalu Cesty světem.
31 fotografií

Sraz dobrodruhů ve Znojmě: přiblíží řeč lovců lebek i výpravu na Severní pól

Znojemsko
Tomáš Kudělka při premiéře v Šumperku
Byla to rychlovka. Zkušený obránce Tomáš Kudělka šel v pondělí se Zubry poprvé na led. V úterý klub oficiálně potvrdil jeho příchod a už ve středu se čerstvá posila přerovských hokejistů představila na ledě Šumperka. „Zrodilo se to strašně rychle. Zavolal jsem si s Pavlem Hanákem a upekli jsme to během pár dní,“ prozradil odchovanec zlínského hokeje.
12 fotografií

Ve Francii mi vadilo cestování, přiznala posila Zubrů Kudělka

Hokej
Fotograf na cestách a dobrodruh Petr Slavík se opakovaně vrací do Afriky na safari už téměř třicet let. Na podzim zamířil z Ústí nad Labem do buše či k Viktoriiným vodopádům poprvé od vypuknutí pandemie
/FOTOGALERIE/ Viktoriiny vodopády, šelmy v divočině, krásy parků v africké Tanzanii, Zambii a Zimbabwe. Tisíce kilometrů procestoval při podzimním safari fotograf divočiny a dobrodruh Petr Slavík. Centrální a východní subsaharská Afrika ho kdysi uchvátila tak jako před sto padesáti lety slavného Davida Livingstona. Do Afriky jezdí téměř třicet let, tedy déle než slavný britský misionář. 
14 fotografií

Ve stopách Livingstona. Nejhezčí safari je v deltě Okavanga, říká Čech

Cestujeme
Brněnský dokumentarista a cestovatel navštívil devatenáctkrát Kanárské ostrovy. Dušan Procházka pořádá cestovatelské přednášky v kulturním centru Rubín v Brně. Napsal 14 knih, uspořádal 68 výstav a nafotil tisíce fotografií.
Do kufru balí plavky a skládací vánoční stromek. V sobotu vyráží na svou devatenáctou cestu na Kanárské ostrovy brněnský cestovatel a dokumentarista Dušan Procházka. Vánoční svátky a Nový rok stráví na Gran Canarii, kam jede letos posedmé. Jako jeden z mála Čechů navštívil všech devět Kanárských ostrovů. Z cest pořídil tisíce fotografií. Na brněnském letišti uspořádal jedenáct výstav.
34 fotografií

Vánoce slavím dvakrát. Na Kanáry balím stromek do kufru, říká cestovatel z Brna

Brněnsko
Testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Pouze cizinci budou muset mít nově PCR testy na nemoc covid-19 před vstupem do Česka i ze zelených a oranžových zemí na tzv. mapě cestovatele. Pro české občany nebo cizince s přechodným či trvalým pobytem na území Česka se nic nezmění. Oznámilo to dnes večer ministerstvo zdravotnictví, které tak změnilo své původní vyjádření. Ministerstvo původně dnes oznámilo, že od pondělí 27. prosince budou nově povinné testy i pro cesty lidí ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy a že od 3. ledna bude opatření platit i pro české občany a další skupiny lidí zařazených do výjimek nařízení.
5 fotografií

Změna pro cizince: Testy budou nutné i při cestě ze zelených a oranžových zemí

Cestujeme
Vlak na nádraží. Ilustrační foto
Místa ve vlacích se před Vánoci zaplňují. Takřka vyprodaná je již velká část spojů z Česka na Slovensko, velký zájem je také o cesty z Prahy na Ostravsko, Valašsko a do krajských měst. Dopravci proto budou v následujících dnech posilovat spoje o další vozy. Vyplývá to z aktuálních informací dopravců pro ČTK. 
7 fotografií

Vlaky se před Vánoci plní, dopravci budou spoje posilovat

Ekonomika
kondolenční kniha v Muzeu jihovýchodní Moravy .
Rodina a nejbližší spolupracovníci a přátelé se v sobotu odpoledne rozloučili s cestovatelem a spisovatelem Miroslavem Zikmundem, který zemřel na začátku prosince ve věku 102 let. Smuteční obřad v síni zlínského krematoria byl neveřejný. ČTK to sdělila dcera Zikmundovy životní partnerky Jana Macalíková. Se svým přítelem Jiřím Hanzelkou byl Zikmund cestovatelskou legendou.
21 fotografií

Rodina a přátelé se ve Zlíně rozloučili se zesnulým cestovatelem Zikmundem

Zlínsko
Bez přestupování ve Starkoči se obejdou cestující spěšných vlaků mezi Hradcem Králové a Broumovem.
Hned sedm párů vlakových přímých spojů z Broumovského výběžku do krajského města je zřejmě nejviditelnější novinkou nových jízdních řádů, které vejdou v platnost od 12. prosince. Méně příjemnou zprávou je, že za cestování v Královéhradeckém kraji si pasažéři připlatí. Od změny jízdního bude ceník jízdného v integrovaném dopravním systému IREDO dražší.

Dělení spěšných vlaků zjednoduší cestování z Hradce na Náchodsko a Trutnovsko

Náchodsko
Jak lze ušetřit při cestování.
Vysoké ceny pohonných hmot nutí víc přemýšlet řidiče a obecně všechny lidi, kteří někam dojíždějí. Kde natankuji? Musím vůbec jet autem? Jaký druh dopravy mám zvolit? V době internetu a mobilních aplikací je i v tomto ohledu situace snazší, než bývala. Ušetřit se dají velké sumy, stačí jen chtít. Deník přináší pár tipů, jak ulevit peněžence při cestách do práce či za zábavou.     
5 fotografií

Jak ušetřit při cestování podle Deníku. Díky aplikacím či spolujízdě

Doprava
Far Far East – A Tribute To Faraway Asia představuje práci berlínského fotografa Patricka Pichlera a jeho partnerky Alexy Schels, kteří zdokumentovali nesmírnou krásu nepálských hor, klidné národní parky v Číně a krajinu Tchaj-wanu i Jižní Koreje
Pokud toužíte po dovolené v nádherně exotickém prostředí, pomoc je na dosah. Nová kniha obsahující více než 200 snímků má sloužit jako inspirace pro cestovatele, kteří touží po svobodě a dobrodružství. Představuje opojný itinerář na cestu po Dálném východě s úžasnými fotografiemi odhalujícími ta nejlákavější místa regionu. Dostala se i do hledáčku světových médií jako je britský The Guardian.
17 fotografií

Asie je úžasná. Snímky cestovatelů slouží jako milostný dopis

Cestujeme
Miroslav Zikmund
Dal lidem sny a ukázal svět. Teď se vydal na svoji nejdelší cestu, z níž se už nevrátí. Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund, který byl znám díky výpravám po celém světě se svým kolegou Jiřím Hanzelkou. Společně procestovali přes stovku zemí a rovněž jako první autem pokořili Núbijskou poušť. Na známého cestovatele vzpomínají známé osobnosti i na sociálních sítích.
99 fotografií

Skvělý a odvážný chlap. Známé osobnosti vzpomínají na Zikmunda

Zlínsko
Zaměstnanec hotelu H10 Costa Adeje Palace na kanárském ostrově Tenerife
Z Kanárských ostrovů a Madeiry se od pondělí ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele budou tato území červená, což značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.
9 fotografií

Cestovatelský semafor se změní. Návrat se ztíží z Madeiry i Kanárských ostrovů

Cestujeme