ŠTÍTEK: cestování

Kontrola aut na přechodu Petrovice/Bahratal
Německá vláda chce prodloužit zákaz cestování z oblastí silně zasažených nakažlivějšími mutacemi koronaviru, včetně České republiky, do 17. března. Informoval o tom dnes zpravodajský dům Funke Mediengruppe, který v Německu vydává některé významné regionální deníky. Nyní rozsáhlé omezení cestování z Česka a rakouského Tyrolska platí do 3. března.  
8 fotografií

Německo prodlouží restrikce v cestování z ČR. Mají platit do 17. března

Státy EU
Ivo Flek při výpravě na ruský Sachalin.
Od dětství snil Ivo Flek o poznávání dalekých krajů, později mu učarovaly i zemské hlubiny, totiž tajemný svět jeskyní. Už dvacet let žije s manželkou a dvěma syny v Ostrově u Macochy, kde je také předsedou speleologického spolku Tartaros. „Moje hlavní záliby jsou cestování, focení a speleologie. Naštěstí se dají všechny tři výtečně skloubit,“ říká Flek.
10 fotografií

Jeskyně lákají příslibem objevení nepoznaného, říká speleolog Flek od Macochy

Blanensko
Už několik týdnu se spekuluje o tom, jestli by vláda měla zakázat cestování mezi jednotlivými kraji. Ostatní omezující opatření podle stagnujících čísel neměly zatím požadovaný výsledek, virus se tak dál šíří a proto se uvažovalo o omezení mobility.

Zákaz cestování mezi kraji? Je to nesmysl bez šance

Názory
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Vláda bude podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jednat v pondělí o finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ve hře je příspěvek nebo vyšší nemocenská. Maláčová to uvedla v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Maláčová v debatě rovněž prohlásila, že koronavirus způsobil větší zásahy do vzdělávání dětí, než druhá světová válka. 
10 fotografií

Ani druhá světová válka nezpůsobila tolik škod, co covid, prohlásila Maláčová

Česko
Nová ochranná opatření České republiky nově rozlišují čtyři kategorie rizikových zemí: s nízkým rizikem (zelené), země se středním rizikem (oranžové), země s vysokým rizikem (červené), země s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červené).
Od pátku 5. února se zpřísňují pravidla pro cestování do České republiky. Změna se týká i návratu českých občanů z ciziny. Podle ministerstva zahraničí je hlavním důvodem snaha utlumit šíření nových mutací koronaviru. Hlavní novinkou je zavedení kategorie velmi rizikových zemí a povinnost občanů absolvovat až na výjimky test na covid-19 ještě před návratem do ČR.  
16 fotografií

PŘEHLEDNĚ: Mění se pravidla cestování. Kvůli mutaci viru jsou přísnější

Cestujeme
Basketbalisté Nymburka znají další soupeře v Lize mistrů
V osmifinálové skupině Ligy mistrů se basketbalisté Nymburka utkají se Zaragozou, Bambergem a Sassari. Rozhodl o tom úterní los. Čeští mistři se tak mohou těšit na atraktivní soupeře z vyspělých basketbalových zemí. Boje ve skupině L začnou 3. března, každý celek odehraje šest zápasů a dva nejlepší týmy postoupí na závěrečné Final 8.

Zvučná jména soupeřů. Nymburk si zahraje se Zaragozou, Sassari a Bambergem

Basketbal
Tisková konfrence Letiště Praha k budoucímu rozvoji letiště u příležitosti oslavy 80 let od jeho založení proběhla 5. dubna na Letišti Václava Havla v Praze. Na snímku předseda představenstva Václav Řehoř.
/ROZHOVOR/ Letiště Praha zažilo podobně jako celý obor prudký propad. Předseda představenstva Václav Řehoř je pro letošní rok mírným optimistou a očekává vzestup poptávky. Podmínkou podle něj budou jednotná pravidla. Státem vlastněná firma počítá stále s ambiciózním plánem na investice v objemu 30 miliard korun, posune však nejspíše stavbu nové paralelní dráhy. „Nemůžeme zůstat pozadu a ztratit konkurenceschopnost,“ říká Řehoř v rozhovoru.
27 fotografií

Šéf Letiště Praha: Půjčit jsme si museli až v prosinci. Nová dráha je nutnost

Podnikání
Oliver Dlouhý, zakladatel vyhledávače letenek Kiwi.com
Letecký průmysl utrpěl kvůli pandemii covidu-19 K.O. už v prvním jarním kole. Aerolinky propouštěly, některé zbankrotovaly. Možnosti cestování jsou i na konci roku výrazně omezené. Oliver Dlouhý, zakladatel a spolumajitel původně brněnské firmy Kiwi.com, známé jako vyhledávač levných letenek, spatřuje naději pro návrat k normálu v proočkování populace funkční vakcínou. „Aktuální izolace Británie je hrou o čas,“ komentuje aktuální dění dvaatřicetiletý podnikatel.
7 fotografií

Jak změní covid leteckou dopravu? Dlouhý: Klesne poptávka po letech za zážitky

Cestujeme
Koronavirová pandemie letos zkřížila plány i cestovateli Pavlu Kadlíčkovi, který projel na kole Patagonii, Severní a Jižní Ameriku, Kanadu, Kyrgyzstán, ale i řadu evropských zemí. Letos se musel spokojit s krásami Česka, ale vycestoval i do Francie.
/ROZHOVOR/ Cestovatel, dobrodruh a hudebník Pavel Kadlíček z Rokytnice u Přerova, který projel na kole Patagonii, Severní a Jižní Ameriku, Kavkaz nebo Kyrgyzstán, letos kvůli koronaviru pořádně seškrtal svůj cestovatelský deník. Více než na omezení na cestách ale podle svých slov během pandemie narážel na bariéry mezi lidmi. „Netušil jsem, jak dokáže téma covid-19 naši společnost rozdělit,“ říká.
11 fotografií

Kyrgyzstán jsem vyměnil za Krumlov, říká ostřílený cestovatel Pavel Kadlíček

Cestujeme
Dovolená a létání - Ilustrační foto
Cestovní kanceláře v Pardubickém kraji čeká nejistá sezóna. Potíže, které cestovkám přinesla epidemie koronaviru a omezení s ní spojená, drtivě dopadají především na menší poskytovatele cestovatelských zážitků. Některé kanceláře jsou pro příští týdny téměř zcela bez klientů.
30 fotografií

Cestovky v nejistotě. Zájem o cestovaní je mizivý

Cestujeme
Pohled na hotelový komplex v egyptské Hurgadě - Ilustrační foto
Tuzemské cestovní kanceláře (CK) přes pandemii koronaviru sledují vysoký zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v Egyptě či Spojených arabských emirátech (SAE). Zájezdy navzdory trvajícím omezením v cestování některé CK vrátily před časem do prodeje, další velké kanceláře se nyní přidávají, jiné pracují na rozšíření nabídky. O exotické dovolené je nyní zájem, Češi poptávají například Zanzibar. Vyplývá to z odpovědí CK na dotaz ČTK.
34 fotografií

Ani pandemie exotickým dovoleným nebrání. Zájem o vánoční pobyty je vysoký

Cestujeme
Přechod ve Svatém Kříži na Chebsku
Do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu bude možné od úterý cestovat v nutných případech až na 24 hodin bez negativního testu na onemocnění covid-19. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Kontroly budou namátkové. Na twitteru to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Spolková země Sasko naopak od úterý výrazně omezí malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou.
10 fotografií

Rodinné či pracovní důvody. Mimo ČR bude možné vyjet bez testu na 24 hodin

Cestujeme
Slovenská policie kontroluje cestující na hraničním přechodu
Česká diplomacie příští týden upraví pravidla cestování do zahraničí v době epidemie o výjimku pro delší návštěvy smíšených rodin. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zopakoval, že ministerstvo jasně nedoporučuje cestovat za hranice, pokud to není z důvodu práce či rodiny. "Není to o nějakých eurovíkendech," konstatoval s tím, že malé příhraniční cesty umožňuje dvanáctihodinová lhůta, po které nebude třeba pro návrat do ČR test.
34 fotografií

Nová pravidla pro cesty do zahraničí: Výjimku z testu budou mít návštěvy rodin

Cestujeme
Miloš Moc.
Zemědělské stroje a sportovci k sobě zdánlivě nepasují. Oba tyto vzdálené světy se ale propojují ve fotografickém repertoáru Miloše Moce, třiadvacetiletého rodáka z Mladé Boleslavi. Vystudoval boleslavskou Střední průmyslovou školu, obor Dopravní prostředky. Aktuálně pracuje na pozici skladníka a ve svém volném čase se věnuje mimo jiné cestování nebo fotografování. Je také velkým sportovním fanouškem a hrdě se hlásí k boleslavskému hokejovému i fotbalovému týmu.

Miloš Moc ve volném čase fotí traktory i fotbalisty

Zprávy z Česka
Bývalý manažer klubu BK Opava Dušan Štenička poskytl Deníku rozhovor, 22. října 2020 v Opavě.
V opavské víceúčelové hale visí pod stropy dresy dvou místních basketbalových ikon Petra Czudka s Davidem Klapetkem. Jedno jméno by tam také mělo mít místo. Jedná se o Dušana Štěničku, člověka, který je s klubem spojen doslova pupeční šňůrou. Jako manažer je podepsán pod historickým postupem, mistrovskými tituly, úspěchy v Českém poháru. Výraznou měrou se podílel na tom, kdy se klub po pádu o patro níže znovu stavěl na nohy. Vedle práce v Opavě byl deset let basketbalovým komisařem, dělal manažera u mládežnických reprezentací. Jako hráč působil na postu rozehrávače. V prosinci mu bude jednasedmdesát a stále je pracovně činný.
8 fotografií

OSOBNOSTI REGIONU! Dušan Štěnička: Basketbal je můj život, slovo nuda neznám

Ostatní sporty
Muž s respirátorem na Hlavním nádraží v Praze
Ve vlacích a autobusech dál ubývají cestující, aktuálně je poptávka zhruba na 60 procentech původního stavu. České dráhy v tomto týdnu proto omezí několik komerčních spojů, o dalších se rozhodne podle vývoje. Zájem cestujících a případně zásahy do provozu analyzují i ostatní dopravci. Už dříve dopravci omezovali kvůli restrikcím některé spoje do zahraničí. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Během jarní krize se poptávka snížila až na desetinu.
6 fotografií

V dopravě dál ubývají cestující, ČD zruší několik spojů

Ekonomika
Cestující na letišti ve Frankfurtu
Německo podle českého ministra zahraničí Petříčka nezařadí mezi rizikové oblasti Ústecký a Moravskoslezský kraj. Zbytek Česka na seznamu bude. K opatřením přistoupilo i Řecko. Češi budou smět od pondělí do Řecka jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že tuto povinnost zavede pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září.
16 fotografií

Německo nezařadí celé Česko mezi rizikové. Do Řecka je potřeba test

Cestujeme
Slovenská policie kontroluje na hraničním přechodu Střelná - Lysá pod Makytou na Vsetínsku řidiče a cestující.
Slovensko bude kvůli šíření koronaviru v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země a o uzavření hranic s Ukrajinou. Vyplývá to z prohlášení slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího po dnešním jednání pandemické komise vlády. Zmíněné návrhy projedná ústřední krizový štáb. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování.
42 fotografií

Další omezení? Slovensko zvažuje zařadit Česko na seznam rizikových států

Cestujeme
Cestující si 1. 9. 2020 zase museli nasadit roušky ve vozech pražské MHD.
Evropské země začínají reagovat na zrychlený růst počtu koronavirových nákaz v Česku. Německo zařadilo Prahu na seznam rizikových oblastí a cestující bez čerstvého potvrzení o negativním testu bude od čtvrtka posílat do izolace. S podobnou restrikcí vůči "pražskému regionu" přišla také Belgie, přičemž její opatření má platit od pátečních 16:00 SELČ. Český premiér Andrej Babiš o koronavirové krizi jednal s protějšky ze Slovenska a Rakouska, kteří podle jeho prohlášení zatím omezení v cestování nechystají.
9 fotografií

Belgie označila Prahu za rizikové místo. Stejný krok udělalo i Německo

Cestujeme
Podnikatel Václav Jurčíček vytvořil mobilní aplikaci SmartGuide.
/ROZHOVOR/ Václavu Jurčíčkovi záleží na tom, aby měli turisté chuť navštěvovat méně známá místa v Praze a co nejvíc vyjížděli za hranice metropole. S touto filosofií se letos zapojil do kampaně Zachraňme turismus a s ní také poslední dva roky rozvíjí mobilní aplikaci SmartGuide. Obsah v podobě jednotlivých tras do ní mohou zadávat komerční i veřejné instituce, což v hlavním městě učinila třeba Praha 5 a brzy by mohlo dojít mimo jiné na zoo.
4 fotografie

Snažíme se turisty rozptýlit, říká „otec“ aplikace s trasami mimo centrum Prahy

Podnikání
Jana Súkeníková z Mladé Boleslavi
Vedoucí Centra na podporu integrace cizinců Jana Súkeníková se nikdy nezastaví. "Jsem člověk, který neposedí, který musí stále něco dělat, zaměstnávat tělo i mysl. Jsem také sportovní nadšenec. Ráda tvořím, jsem kreativní typ. Ve volných chvílích fotím a věnuji tomu hodně času. Velmi ráda také poznávám nové kultury, velmi mne naplňuje cestování a to zřejmě souvisí i s tím, že pracuji v Centru na podporu integrace cizinců."

Jana Súkeníková: Chtěla bych, aby v Boleslavi bylo větší kulturní vyžití

Zprávy z Česka