ŠTÍTEK: film

Osmá Dobrušská filmová klapka bude tentokrát bez Pavla Taussiga. Připomene například i seriál Stopy Járy Cimrmana.
Již poosmé se sjedou do Dobrušky příznivci stříbrného plátna a kinematografie z celé republiky. V polovině září je sem přiláká Dobrušská filmová klapka s pestrým třídenním programem, který obohatí účast mnoha osobností. Chybět mezi nimi bude spoluzakladatel filmového semináře, filmový historik, scénárista a publicista Pavel Taussig, který 24. srpna bohužel zemřel.

Osmá Dobrušská filmová klapka: Velorexy, Cimrman, filmy i setkání se slavnými

Rychnovsko
Ryan Gosling a Margot Robbie se vydávají za hranice Barbielandu
Barbie je letos celosvětově nejvýdělečnějším filmem roku. Utržila 1,38 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard korun), a překonala tak příjmy dosud u pokladen kin nejúspěšnějšího filmu Super Mario Bros. ve filmu. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Už dříve se film režisérky Grety Gerwigové, ve kterém panenka ztvárněná herečkou Margot Robbieovou vymění svůj růžový fantazijní domov za skutečný svět, stal nejvýdělečnějším filmem roku v Severní Americe.
8 fotografií

Barbie je letos zatím nejvýdělečnějším filmem. Předstihla Super Maria

Film a televize
Tom Cruise
Nový školní rok je opět tu a s ním i spousta bezesných nocí pro řadu studentů. Někdo považuje vzdělání za alfu i omegu, jiný se bez něj ale klidně obejde. Třeba jako tito slavní v čele s hvězdou filmů Mission: Impossible Tomem Cruisem a komediálními herečkami Whoopi Goldbergovou a Cameron Diazovou. Ve škole nikdy neexcelovali, přesto se jim v životě daří a vydělávají miliony dolarů. 
5 fotografií

Tom Cruise či Rihanna dokončili sotva střední školu. Přesto vydělávají miliony

Společnost
Handpanista Jiří Káš na festivalu Soundtrack v Poděbradech.
/VIDEO, FOTO/ Mezinárodní festival Soundtrack v Poděbradech každoročně nabízí to nejlepší propojení filmové hudby a multimédií. Přináší program největších hvězd filmového hudebního průmyslu a špičku domácí populární scény. Letošní osmý ročník se rozrostl do nových míst. Přibyla nová stage, kterou pořadatelé zasadili do nádherného prostoru zámecké zahrady.
5 fotografií

Soundtrack v Poděbradech nabídl hvězdný program. Představil se i handpanista

Čtenář reportér
Denzel Washington na předávání Oscarů loni v březnu.
Denzela Washingtona provází pověst notorického sukničkáře, který ani před sedmdesátkou nedokáže odolat půvabu mladých dam. Oficiálně však jeho životu už čtyřicet let kraluje jen jedna žena. Rok 2023 je pro oscarového herce ve znamení trojek. S manželkou slaví třicet let od svatby a do kin vstoupilo již třetí pokračování úspěšného akčního krimi thrilleru Equalizer. Podívejte se, jak šel čas s Denzelem Washingtonem a připomeňte si jeho nejlepší filmy. 
4 fotografie

Denzel Washington: Notorického sukničkáře vehnaly do náručí žen filmy, kde hrál

Společnost
Ken Tyrrel s šestikolovým monopostem P34.
Nejdřív to byl velký šok, potom senzace, ale nakonec zklamání. Stala se totiž do té doby ve světě Formule 1 nevídaná věc. Na startovní čáru se postavil a závody jel šestikolový monopost Tyrrell P34. Věřte tomu nebo ne, ale v příštím roce uplyne padesát let od okamžiku, kdy designér a konstruktér Derek Gardner přišel za šéfem stáje F1 Kenem Tyrrellem s návrhem na neobvyklou formuli.
13 fotografií

Šestikolka Tyrrell P34 byla hodně revoluční, ale vydržela jen dvě sezony

Automagazín
Rekonstrukce trutnovského kina Vesmír je po dvou letech hotová.
/FOTO, VIDEO/ Hotovo, zkolaudováno, nachystáno. Po dvou letech stavebních prací se otevře ve čtvrtek 7. září kino Vesmír v Trutnově. Zavřené bylo kvůli rekonstrukci, která ho proměnila za 119 milionů korun v moderní zařízení na úrovni multikin. Dva sály pojmenované Modrá galaxie a Červený trpaslík, špičková technika s laserovými digitálními projektory, pohodlné sedačky i dvojsedačky s držákem na nápoje, kavárna nabízející popcorn, nachos, Coca-Colu a hlavně pestrá nabídka filmů několikrát denně. Na to se můžou těšit diváci ve Vesmíru.
26 fotografií

VIDEO: Vítejte v Modré galaxii a Červeném trpaslíkovi. Kino Vesmír je hotové

Krkonoše
Michael Fassbender jako Zabiják
Osamělý a chladnokrevný, trpělivě číhá ve stínu na svou oběť. To je antihrdina dalšího temného thrilleru Davida Finchera Zabiják, jehož upoutávku zveřejnil v úterý večer Netflix a jenž bude na této platformě k vidění od 10. listopadu. Ještě předtím ho ale v předpremiéře uvidí diváci Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který začíná 30. srpna večer.

Drž se plánu, zakaž si soucit. Netflix láká na Fincherova Zabijáka

Film a televize
Krátce před zahájením natáčení Pána prstenů měl britský herec Orlando Bloom těžký pád, při kterém si zlomil páteř. Lékaři se obávali, že už nikdy nebude chodit. Nakonec se zcela a rychle uzdravil.
Jeho hvězda vystřelila strmě vzhůru, na vrcholu se však moc neohřál. Status hollywoodské star, jíž ženy padají k nohám, si od elfích začátků drží britský herec Orlando Bloom stále, ale… Skutečný hit se v jeho filmografii neobjevil už roky. Fanoušci ho stále spojují s Piráty z Karibiku, ti čeští s naším hlavním městem. Praha se před pár lety stala na čas jeho domovem. V centru si u Vltavy pronajal byt, když v tuzemsku dlouhodobě natáčel seriál Carnival Road. Tu a tam ho přijela zkontrolovat i partnerka, světově proslulá zpěvačka, Katy Perry.
4 fotografie

Orlando Bloom: Zjistil pravdu o otci. Prožil bouřlivý rozchod, svatbu odložil

Společnost
Václav Neckář na poděbradském festivalu Soundtrack oslavil své životní jubileum.
Zářil na pódiu se stříbrnou kšticí. Při zpěvu těch největších hitů točil se stojanem mikrofonu a po skončení písní se hluboce klaněl divákům. Ti mu opláceli dlouhým potleskem. Hudební i herecká legenda Václav Neckář v sobotu oslavil své osmdesáté narozeniny na festivalu Soundtrack v Poděbradech. Jak jinak než koncertem složeným z jeho největších hitů.
56 fotografií

Video, foto: Legenda zářila. Václav Neckář oslavil na Soundtracku osmdesátiny

Volný čas
Režisér v tvůrčích úvahách nad pohádkou Císařův pekař a pekařův císař
Málem z něj byl letecký technik. Nakonec ale Martinu Fričovi učaroval film. A lidem kolem něj zase Frič. Byl pracovitý, nekonfliktní a za všech okolností noblesní. Ovládal všechny filmové žánry a věřil v sílu úsměvu. Prošel s ním dva nelehké režimy, důstojné i nedůstojné zakázky, zlomila ho až srpnová okupace 1968. Tehdy vypil svého posledního frťana. V sobotu uplyne od této chvíle 55 let.
7 fotografií

Režisér, který věřil v moc úsměvu. Martina Friče zlomila srpnová invaze

Film a televize
Legendární střetnutí trappera Hugha Glasse s rozzuřenou medvědicí ztvárněné dobovým novinovým kreslířem
Právě před 200 lety, 25. srpna 1823, prý začal v Jižní Dakotě jeden neobvyklý příběh. Medvědice chránící mláďata tam měla napadnout a strašně zřídit lovce kožešin Hugha Glasse, aby nakonec podlehla jeho pušce a noži. Glassovi druhové prý uložili jeho tělo do provizorního hrobu, a pak ho uprostřed divočiny opustili. V roce 2015 připomněl tuto legendu film Revenant s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Skutečný obraz tehdejších událostí se však hledá jen těžko.
9 fotografií

Příběh skutečného Revenanta: Medvědice ho málem zabila, mnohé ale bylo jinak

Svět
MHFF Teplice nad Metují je nejstarším a největším setkáním horolezecké komunity u nás a dnes i největším festivalem outdoorově smýšlejících lidí. Připomeňte si ho ve fotografiích z minulých ročníků.
/FOTO, VIDEO/ Bezmála pět desítek filmů ze 13 zemí celého světa, které porota vybrala ze 150 přihlášených snímků. Takovouto podobu bude mít filmová sekce 40. Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF), který od čtvrtka do poslední srpnové neděle zněkolikanásobí počet 1600 stálých obyvatel města pískovcových skal. Pro ně je připravený od rána do noci opravdu našlapaný program po celém městě.
56 fotografií

Fesťák je jen jeden! Začíná nejstarší a největší setkání horolezecké komunity

Náchodsko
Kazmův trezor s milionem dolarů na Výstavišti v Praze.
Je to dva roky, co v Kladně na poli v Kročehlavech nedaleko obchodního centra Oáza se chystalo něco neobvyklého. Lidé chodili okolo a vášnivě diskutovali na sociálních sítích. Kamil Bartošek alias Kazma Kazmitch tam nechal zakopat Range Rover s milionem korun. Nyní se situace tak trochu opakuje, Kazma umístil na pražské Výstaviště milionový trezor. Hlídají ho ozbrojenci. Tehdy auto v Kladně vykopal Jakub z Karlovarska.
14 fotografií

Kdo otevře Kazmův trezor se neví, auto s milionem vykopal ale muž z Karlovarska

Karlovarsko
Emma Smetana a Robert Urban. Představitelé seriálu Eliška a Damián
Eliška žije v současnosti, Damián pochází z roku 1758. Díky elixíru, jehož prostřednictvím lze cestovat časem, se tito dva lidé potkají. Jsou si sympatičtí, ale jak už to v pohádkách bývá, jejich cesta k lásce nebude jednoduchá. Taková je výchozí situace nového seriálu Eliška a Damián, který televize Prima nasadí do vysílání v sobotu 2. září. Elišce propůjčí tvář herečka a muzikantka Emma Smetana.

Emma Smetana: Elišku z nového seriálu jsem si koncipovala po disneyovsku

Film a televize
Kazma a jeho film Onemanshow: The Movie v Kutné Hoře.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po více než půlroční odmlce se na scénu vrací provokatér Kamil Bartošek, známý jako Kazma. Internetový fenomén, jehož videa mají miliony zhlédnutí, tentokrát přichází rovnou s celovečerním filmem Onemanshow: The Movie a do řady kin po celé zemi se podle očekávání hrnou davy lidí. Výjimkou není ani Kutná Hora. I tady je premiéra dlouho připravovaného a přísně utajovaného projektu, kterou promítá kino Modrý kříž od 19 hodin, do posledního místa vyprodaná.
11 fotografií

Kazma v Kutné Hoře: o lístky byl zájem už dopředu, kino je vyprodané

Volný čas
Ve Slaném kvůli Kazmově filmu otevřelo i stálé kino. Čtvrteční promítání jsou všechna vyprodaná.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Internetový fenomén a provokatér Kamil Bartošek, známý jako Kazma, jehož videa mají miliony zhlédnutí a vyvolávají kontroverzní přijetí, uvádí také na Kladensku v premiéru svého filmu. Dlouho připravovaný projekt, na kterém Kazma a jeho tým pracovali v nejpřísnějším utajení čtyři roky, se dočkal 17. srpna odhalení také v kinech v Kladně a Slaném. A zájem je obrovský.
23 fotografií

Kazma trhá na Kladně rekordy, ve Slaném kvůli jeho filmu otevřelo i stálé kino

Volný čas