ŠTÍTEK: film

Nejsmutnější je, že mise Mašínů vyšla do ztracena, říká režisér Tomáš Mašín
Bratři. Nejosobnější a nejtěžší film režiséra Tomáše Mašína, o němž lze skoro s jistotou říct, že bude i nejkontroverznější. Případ bratrů Mašínů, kteří se v 50. letech prostříleli do Západního Berlína, budí v naší společnosti léta rozporuplné emoce. Byli hrdinové, nebo vrazi? Režisér, jehož prapradědeček pochází z téže linie jako Alois, otec generála Mašína, chystal drama dlouhých deset let. Tuto středu vstoupí do kin. Čeká jej také oscarové klání, kam snímek vyslala česká filmová akademie.

Proč soudit Mašíny příkře? Náš film je ukazuje v kontextu, říká Tomáš Mašín

Film a televize
Reálná muka skutečného Williama Wallace byla ještě mnohem strašlivější, než jak si mohl dovolit ukázat hraný film.
Je teplý letní den 23. srpna 1305. Ulicemi kolem smithfieldského tržiště v Londýně běží pár koní. Za sebou vleče kůl, k němuž je za nohy přivázán nahý muž. Koně ho táhnou tři až šest kilometrů londýnskými ulicemi. Když ho konečně dosmýkají k popravišti, zavalí přihlížející dav nahého odsouzence odpadky a exkrementy. Začíná poprava skotského rebela Williama Wallace.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Statečné srdce, skutečný příběh

Svět
Giulietta Masina v roli Perinbaby z roku 1984
Laskavá babička, která vládne sněhu i větru. A zachranuje dobré bytosti. To byla Perinbaba Juraje Jakubiska, která si od 80. let podmanila srdce tisíců dětských diváků. Teď se vrací v pokračování Perinbaba a dva světy, dokonce s Giuliettou Masinou, jež díky novým technologiím ožije. Než vstoupí 7. prosince do kin, nabízejí tvůrci čerstvý trailer. 
5 fotografií

Loučení Juraje Jakubiska: Perinbaba míří do kin, objeví se i Giulietta Masina

Film a televize
Mistrovství České republiky ve famfrpálu ve Žďáře nad Sázavou.
/VIDEO/ Dvoudenní celorepubliková sportovní událost ve Žďáře nad Sázavou je u konce. V sobotu a neděli zde týmy na košťatech soupeřily v kouzelnickém sportu famfrpál z knih a filmů o čarodějovi Harrym Potterovi. Vítězi mistrovství republiky se nakonec stali hráči z Prahy, kteří oplatili loňskou porážku Brnu. Finalisté se díky úspěchu dostali mezi evropský výběr.
38 fotografií

Žďárské mistrovství ve famfrpálu: ve sportu Harryho Pottera zvítězila Praha

Žďársko
Cenu starosty města si z rukou Břetislava Hrdličky převzala v sobotu známá zpěvačka i herečka a zároveň strakonická rodačka Hanka Křížková.
Cena starosty města ve Strakonicích putovala k další významné osobnosti. Ocenění si z rukou Břetislava Hrdličky převzala muzikálová zpěvačka i herečka a zároveň strakonická rodačka Hana Křížková. Stále pozitivně naladěná Hanka Křížková se považuje za patriotku a do rodného kraje i města se ráda vrací. Při přebírání Ceny starosty města se umělkyně pro Deník rozpovídala o svém životě.
39 fotografií

Hana Křížková začínala svou kariéru na Strakonicku. S kapelou utíkala před rváči

Strakonicko
Robert De Niro a Leonardo DiCaprio nabízejí v Zabijácích rozkvetlého měsíce strhující výkony.
Krvavá a bezcitná kapitola amerických dějin. Ta se začala psát ve 20. letech minulého století, kdy indiánský kmen Osedžů po objevu ropy na svém území pohádkově zbohatl. Jeho štěstí trvalo jen do chvíle, než si toho povšiml muž jménem William Hale a přivedl další bílé muže. S nimi přišla touha po majetku a první mrtví. Nakonec jich byly stovky. Martin Scorsese o tom natočil film, z něhož mrazí. Teď vstupují Zabijáci rozkvetlého měsíce do českých kin.
5 fotografií

Mrazivý zážitek. Zabijáci rozkvetlého měsíce nabízejí strhující herecké výkony

Film a televize
ilustrační foto
Snow Film Fest zavítá do Rozvadova. Nejen pro milovníky hor a přírody je určen v pořadí již třetí filmový festival, který představí ve středu 25. října v kulturním sále Obecního úřadu Rozvadov celovečerní pásmo krátkých filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu a dalších zimních sportech a radovánkách.

Rozvadov chystá filmový festival. Nabídne filmy o zimních sportech

Tachovsko
Světová premiéra filmu Mašínové v kolínském Kině 99.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slušný majstrštyk se povedl řediteli kolínského Kina 99 Petru Hejcmanovi, když ve čtvrtek před zaplněným velkým sálem nejenom promítl ve světové premiéře nový film režiséra Tomáše Mašína Bratři, ale ještě se k němu dostavila delegace jeho tvůrců. „Celostátní premiéra se uskuteční až ve středu v Praze, před tím se snímek představí ještě v Pardubicích a v Bratislavě, ale my jsme byli opravdu první,“ potvrdil Hejcman. 
23 fotografií

Světová premiéra: Film o Mašínech Bratři viděli jako první diváci v Kolíně

Volný čas
Sisi a já, další originální pohled na slavnou císařovnu
Vášnivé i zakázané vztahy, teenageři na sídlišti, ostrý soudní proces i terapie v převleku mořské panny. To všechno uvidí návštěvníci 17. ročníku Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který odstartoval 19. října večer. Zahájil jej další svérázný pohled na císařovnu Alžbětu Bavorskou Sisi a já, který osobně uvedla hlavní představitelka Susanne Wolffová.
8 fotografií

Věčná Sisi, mořské panny a gangy Berlína. Začíná Das Filmfest

Film a televize
Jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili získal Miloš loni na Evropských hrách transplantovaných a dialyzovaných sportovců v Oxfordu
Příběh Miloše Duška je naprosto strhující. Jednapadesátiletý muž z Krásné Lípy se už 12. rokem sžívá s diagnózou mnohočetný myelom. Má za sebou tři roky chemoterapií, pět let nemocniční dialýzy, čtyři roky dialýzy v domácím prostředí, jednu transplantaci kostní dřeně a jednu transplantaci ledviny. Na konci tohoto výčtu stojí obdivuhodný Miloš opakovaně na stupních vítězů a sbírá medaile ze sportovních klání po celém světě. Kde na to všechno bere sílu?
20 fotografií

Jako Superman. Neuvěříte, co Čech dokázal po rakovině a transplantaci ledviny

Zdraví
Režisérka Justine Trietová přebírá zlatou palmu na festivalu v Cannes za film Anatomie pádu
Málokdy se v kinech zjeví film, jenž dokáže úsporně a nenuceně odvyprávět silné drama, aniž by se tvůrci místy podbízivě snažili předávat divákům patenty na velké pravdy. Anatomie pádu, letošní vítěz Zlaté palmy na festivalu v Cannes a teprve třetí celovečerní projekt režisérky Justine Trietové, je přesně jedním z té malé hrstky případů.

RECENZE: Vinna? Posuďte sami, hlásí Anatomie pádu

Volný čas
Kino Hvězda v Přerově
Na předpremiéru hororového filmu Krvavý Johann, natočeného na motivy dosud nevydaných povídek Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, úspěšné dvojice tuzemských autorů fantasy, se mohou těšit v pátek 27. října ve 20 hodin návštěvníci přerovského kina Hvězda. Na předpremiéru dorazí režisér snímku Jakub Krumpoch spolu s herci.

Český horor Krvavý Johann: předpremiéra v Přerově už příští týden

Přerovsko
U Kafky si chci odpočinout, Hranice byla nápor, říká režisérka Agnieszka Holland.
Hranice. Zatím asi nejsyrovější film polské režisérky Agnieszky Holland o soumraku Evropy a lidství vstoupí 17. října do kin. Není snadné se na něj dívat. Ale rozhodně je to žádoucí. Na dálku mezi Bretaní a Prahou jsme si povídaly o tom, co ji k němu vedlo, proč jsme zlí a kde se naopak v lidech bere dobro. I o tom, že se těší na další film o Franzi Kafkovi, protože po Hranici to bude - ač se to nezdá - úplná selanka.
6 fotografií

Dobro v lidech? To je pro mě velké tajemství, říká režisérka Agnieszka Holland

Film a televize
S režisérem Matto Barfussem spolupracoval Miroslav Vobořil již dříve.
Byli jste už někdy na filmové premiéře? Červený koberec, fotografové, známé osobnosti a slavnostní promítání v krásném sále. A co teprve, když se filmová premiéra koná v jednom z největších kin v centru Berlína! Takový úspěch se podařil českému hudebnímu skladateli Miroslavu Vobořilovi, který se na začátku října vypravil do srdce německé metropole na premiéru celovečerního filmu PAMBARA, ke kterému napsal hudbu a titulní píseň.
12 fotografií

FOTO: Červený koberec a sál pro 800 lidí. Mrkněte, jak vypadá premiéra v Berlíně

Volný čas
Střekovská kamera 2023.
Podobných akcí je v republice víc, před týdnem to byl filmový Rychnov, za týden amatérský Náchod. Díky několika ústeckým nadšencům oslavila Střekovská kamera 56. ročník. Založil ji Ivo de la Renotiére a pomyslnou štafetu po něm převzala neúnavná Alena Krejčová. Letošní porota ve složení Silvie Dymáková (novinářka, TV Prima), Petr Bělík (kameraman, pedagog), Jan Beneš ( hudební skladatel) vybrala z 63 amatérských filmů z celé republiky napříč všemi kategoriemi 44 soutěžních snímků.
10 fotografií

FOTO: Střekovská kamera zná své amatérské hrdiny, zaslouží si potlesk

Čtenář reportér
Mickey Mouse a jeho láska
Před 100 lety založil Walt Disney spolu se svým bratrem Royem studio kreslených filmů Disney Brothers Cartoon Studio. Od té doby se v americké továrně na sny zrodily stovky animovaných i hraných snímků. Jejich hlavní postavy nemohly zůstat osamoceny, a tak k nim tvůrci filmů a seriálů vymysleli rozličné parťáky. Víte například, koho miloval myšák Mickey nebo kačer Donald? Kdo učil Mauglího radovat se ze života a která dvojka velela Rychlé rotě? V našem kvízu si můžete otestovat své znalosti o populárních dvojicích studia Disney.

KVÍZ: Studio Disney slaví 100 let. Jak moc znáte populární dvojice z jeho filmů?

Film a televize
Seriál Lekce chemie
Studio Disney slaví 100 let od založení, a tak je vhodná chvíle připomenout si filmy a seriály, které vznikly za dobu jeho existence. Sněhurku a sedm trpaslíků, příběhy myšáka Mickeyho, kačera Donalda i dalších oblíbených postav můžete sledovat na Disney+. V seriálu Yellowjackets na SkyShowtime zjistíte, jak se na skupině žen z bývalého středoškolského fotbalového týmu podepsala dávná letecká havárie. Na HBO Max bojuje Jason Statham s pravěkými megalodony a Brie Larsonová nabízí na Apple TV+ Lekci chemie. Jsou tu pravidelné tipy na nejlepší podívanou ze streamů.

Tipy ze streamů: Oslava studia Disney, lekce chemie i boj s pravěkými žraloky

Film a televize
Snímek jednoho ze soutěžních filmů letošního MFOF.
Do dvaceti měst v České republice a také v Polsku zavítá letos program jednadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů (MFOF). Ten začíná 18. října v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě a zakončí ho vyhlášení nejlepších filmů s předáním cen přítomným filmařům v přímém televizním vysílání TV NOE v sobotu 9. prosince.

Podzim plný adrenalinu aneb Outdoorové filmy nejen v Ostravě

Volný čas
Donaldův zlý sen obsahoval i četbu knihy Mein Kampf
Když se řekne Walt Disney, naskočí jména Mickey Mouse, Sněhurka nebo Ariel. Animované hvězdy, jež proslavilo stříbrné plátno. Otec Mickeyho však točil i jiné věci, o nichž dnes vědí spíš už jen filmoví historici. Za druhé světové války se z jeho studia stala výrobna osvěty a agitek, které k veřejnosti nedorazily, zato jim tleskali vysocí důstojníci, letci či zdravotníci.
4 fotografie

Disney ve válečných službách? Vznikly agitky i Kačerův Mein Kampf

Film a televize
V kultovním pražském Kinu MAT proběhla ve čtvrtek 5.října tisková konference k blížícímu se 26. ročníku Sportfilmu.
Liberec hostí 26. ročník Mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm, který se letos v městě pod Ještědem uskuteční v termínu od čtvrtka 12. do neděle 15. října. Festival nabídne nejen zajímavou sportovní podívanou, ale otevře i mnoho témat diskutovaných ve společnosti. Vedle filmových projekcí je na letošním programu také řada besed a výstav. Nebude chybět ani konference Mental health a sportovní eventy.
8 fotografií

V Liberci začíná festival sportovních filmů. Program láká na řadu besed a výstav

Volný čas
Johnny Depp v netypické roli Ludvíka XV.
Byl narkomanem, továrníkem, robotem, pirátem i Kloboučníkem. V nejnovější roli ve filmu Jeanne du Barry - králova milenka ovšem Johnny Depp překvapil. Jako načančaného Ludvíka XV. v paruce a podkolenkách si živelného herce uměl představit málokdo. A přece jím je a dělá to dobře. Když s režisérkou a filmovou partnerkou snímek poprvé představil na festivalu v Cannes, aplaudovalo mu publikum sedm minut ve stoje.
4 fotografie

Já křupan a král? To nechcete, řekl Johnny Depp o Ludvíku XV.

Film a televize
Johnny Depp jako král Ludvík XV. v moci hříšných pudů i lásky ve filmu Jeanne du Barry-králova milenka
Lesk i bída královského dvora s Johnnym Deppem jako Ludvíkem XV., poetická dystopie o lidech, z nichž se rodí stromy, a tři silná dramata, jež spojuje touha po svobodě, zločin, stud a předsudky. Jsou mezi nimi čeští Bratři o kauze Mašínů, syrová koprodukční Hranice Agnieszky Hollandové a americká omluva za zločiny spáchané na Indiánech. Deník přináší výběr očekávaných filmů, které budou v říjnu promítat kina. Na své si přijdou milovníci kostýmních snímků, animované zábavy i ti náročnější.

Na co v říjnu do kin? Láká Depp jako král, Mašíni i strašidlo z Canterville

Film a televize
Vánoční nákupy
Nákupní chování Čechů se změnilo, ví experti z internetového nákupního srovnávače a rádce Heureka.cz. „Lidé kvůli obavám z vysokých cen stále více odkládají své nákupy, hledají výhodné nabídky i při nákupu levnějšího zboží a čekají na slevové akce. I na Vánoce budou využívat akčních nabídek, jako je třeba Black Friday,“ odhadl šéf analytiků Heureka Group Michal Buzek. Podle něj Češi online stále víc pořizují zboží z kategorií s nižší cenovou hodnotou, které kupují pravidelně. Průměrná cena objednávky se snížila na 1400 korun.

Barbie, kosmetika i chytré hodinky. Vánoční dárky mají zachránit letošní tržby

Ekonomika
Natáčení bude probíhat u rybníka Vajgar v lokalitě pod aquaparkem.
Jindřichův Hradec v příštím týdnu navštíví filmaři. U rybníka Vajgar budou natáčet část celovečerního filmu o životě Bedřicha Smetany. Skladatel pobýval ve městě v dětství s rodiči v letech 1831 až 1835. Smetana v Jindřichově Hradci vedle povinné školní docházky navštěvoval i své první pravidelné vyučování hry na housle, violu a klavír. Příští rok v březnu navíc uplyne přesně 200 let od narození slavného skladatele.
9 fotografií

Do Jindřichova Hradce se chystají filmaři. Během natáčení zazní i exploze

Jindřichohradecko
Eliška Křenková ve filmu Úsvit ztvárnila roli těhotné ženy, která nachází mrtvého novorozence s oběma pohlavními orgány. Tento snímek herečku velmi posunul. Nejen po profesní stránce
Nový filmový snímek Úsvit přináší kontroverzní a provokativní pohled na společnost třicátých let minulého století. Vytváří most k současným debatám o genderové problematice. V mysteriózním dobovém detektivním dramatu se v hlavní roli představí Eliška Křenková. Její postava je konfrontována s otázkami hermafroditismu. Ty zamávají s jejím chápáním genderu, ale i s důvěrou v okolní svět. Píše se rok 1937…
6 fotografií

Křenková o filmu Úsvit: Helena by byla z dnešní debaty o volbě pohlaví zklamaná

Společnost
František Řehák jako zedník Lorenc v komedii Na samotě u lesa (1976)
Představitel abbého v Rozmarném létě, statkáře Vejvody v Postřižinách nebo zedníka Lorence v komedii Na samotě u lesa. Olomoucký patriot a mistr hereckého umění František Řehák vytvořil stovky rolí. Do paměti milovníků stříbrného plátna se však nejvíce zapsal právě rázovitými postavami ve filmech Jiřího Menzela. Dnes, 4. října, by tento člen olomoucké činohry, divadelní, televizní a filmový herec oslavil 100. narozeniny.
15 fotografií

Pan Lorenc i abbé. Velký olomoucký herec František Řehák by oslavil stovku

Olomoucko
Bod obnovy, Andrea Mohylová a Karel Dobrý.
Je devět hodin. Už jste se dnes zálohovali? Pokud ano, můžete se klidně nechat srazit třeba autem. Máte svůj bod obnovy a aktuální zálohu, budete žít dál. Co když ale někdo vaši „pojistku“ v systému smaže? Přesně to řeší hrdinka české sci-fi Bod obnovy, která je nyní k vidění v kinech a která zůstává u pokusu oživit v domácích podmínkách divácký žánr.
7 fotografií

Máte zálohu? Film Bod obnovy zkouší restart české sci-fi

Film a televize
Citroën DS v celé své kráse.
Vůz měl na svou dobu neobvyklý vzhled. Žertem se o něm v době začátků kosmických letů říkalo, že vypadá skoro jako kosmická loď. Ostatně této skutečnosti využili například filmaři v sérii komedií o Fantomasovi, kdy jej známý zloduch za jízdy přeměnil Citroën DS v tryskové letadlo a zmizel svým pronásledovatelům z dohledu. Auto si zahrálo i v americkém seriálu Mentalista.
16 fotografií

Jezdil s ním Fantomas i Mentalista. Revoluční Citroën DS se vyráběl dvacet let

Automagazín