ŠTÍTEK: film

Labyrint vzdělávání v Soběslavi.
Méně biflování, víc diskuse a třeba i umělé inteligence, i tak dnes mohou fungovat školy. Budoucnost vzdělávání poznají zájemci na festivalu Labyrint vzdělávání 2023 tuto sobotu v kině Soběslav. Podle organizátorů to bude nezapomenutelný den plný inspirativních přednášek pro učitele, rodiče, sociální pracovníky, samotné žáky i širokou veřejnost.
23 fotografií

Jak učit s pomocí umělé inteligence či filmů? To poradí experti v kině Soběslav

Táborsko
Napoleon
Listopad v kinech bude ve znamení silných jmen a diváckých favoritů. Nové Hunger Games ukážou, jak to všechno začalo, Aki Kaurismäki nás odzbrojí svým lidským příběhem i černým humorem a Ridley Scott představí Napoleona. Pro celou rodinu je tu pak chytrý poetický film o jednom klukovi, co svítil. A to není zdaleka všechno. Podívejte se na naše tipy do kin.

Na co v listopadu do kina? Hunger Games, Napoleon či Umění jíst a milovat

Film a televize
Alois Fišárek přebírá Českého lva za celoživotní přínos domácímu filmu (2018)
V sobotu zemřel Alois Fišárek, střihačská legenda českého filmu. Bylo mu osmdesát let. Držitel šesti Českých lvů je podepsán pod výraznými snímky domácí kinematografie, mimo jiné Hra o jablko, Obecná škola nebo Tmavomodrý svět. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že český filmový střihač Alois Fišárek nás opustil v poklidném spánku,“ potvrdila pro ČTK jeho skon dcera, dokumentaristka Anežka Fišárková.
5 fotografií

Zemřel střihač a pedagog Alois Fišárek. Držiteli šesti Českých lvů bylo 80 let

Film a televize
Ve škole se Leonardu DiCapriovi, kromě divadla a biologie, příliš nedařilo. Kdyby nevyšlo herectví, stal by se nejspíš mořským biologem.
Říká, že úspěch je kombinace štěstí, vytrvalosti a tvrdé práce, v jeho případě to platí beze zbytku. Kdyby Leonardo DiCaprio bydlel jen o pár desítek kilometrů dál, kdyby se hned na začátku nechal odradit sérií neúspěšných konkurzů, pak se možná Kate Winslet zamilovala na Titaniku do někoho úplně jiného… Díky hezké tvářičce a obřímu úspěchu se stal oscarový herec idolem žen i dívek. Přízně si užívá nadmíru. Vázat se nehodlá a jeho přítelkyně jsou mu věkově vzdálené čím dál víc. 
7 fotografií

Leonardo DiCaprio: Hledá si stále mladší přítelkyně. Nejnovější je opět modelka

Společnost
Režisérka Agnieszka Hollandová
Podzim je již v plné síle. Zajímá vás, odkud se vzaly výrazy označující teplé oblečení, jako jsou svetr, či kabát? Na to odpoví nejnovější díl oblíbeného seriálu Slovíčkaření. V magazínu Víkend se také dočtete, jaké novinky v nadcházejících měsících čekají penze českých seniorů, či si můžete přečíst rozhovor s polskou režisérkou Agnieszkou Holland. 
6 fotografií

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: Agnieszka Holland o novém filmu i zlu v nás

O Deníku
Simona Peková jako ta, co přišla v noci
Přišla v noci, nezvaná, konfliktní a neomalená. Trochu osamělá. Tchyně. Tvůrci nové české komedie zhmotňují tu nejhorší noční můru – návštěvu nepopulární příbuzné, která se v tomto případě odmítá hnout z bytu. Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček o tom vyprávějí s očistným, hodně černým humorem. Jejich film Přišla v noci je bez diskuzí domácí komedií roku, ne-li posledních několika let.
5 fotografií

Přišla v noci je konečně chytrá česká komedie

Film a televize
Julie Andrewsová, Karen Dotriceová a Matthew Garber v oscarovém triumfu Walta Disneyho Mary Poppins
Mary Poppins. Slavný filmový muzikál z produkce Walta Disneyho a nejvýdělečnější film roku 1964 ověnčený pěti Oscary. Julie Andrewsová titulní roli původně nechtěla, toužila po filmové My Fair Lady. Jak to celé dopadlo? Nejen o tom je další díl seriálu o Waltu Disneym. Ke slovu přijde americké „prznění“ anglické klasiky, kovbojka na vřesovištích i porod místo natáčení.
4 fotografie

Za skotskou kovbojku dostal Disney sodu. Mary Poppins mu ale vyzpívala Oscary

Film a televize
Miroslav Hanuš
Letošní Krimifest Březová - festival kriminálních filmů a prevence kriminality bude provázet téma jednoho z nejúspěšnějších televizních seriálů Případy prvního oddělení, který trhal rekordy ve sledovanosti. Každé pondělí přivedl k obrazovkám České televize kolem milionu a půl diváků. A major Korejs, alias herec Miroslav Hanuš, přijede do Březové u Sokolova osobně. Je hvězdou nejen řady detektivních seriálů či divadelních představení, ale mnoho diváků ho zná i z nekonečného seriálu Ulice.
7 fotografií

Krimifest v Březové navštíví herec Miroslav Hanuš alias major Korejs

Sokolovsko
Zdena Mašínová o filmu Bratři. Koláž s filmovým plakátem
ROZHOVOR / Film Bratři režiséra Tomáše Mašína, který vypráví jeden z velkých příběhů studené války, byl o víkendu nejnavštěvovanějším titulem v českých kinech - přišlo na něj přes 37 tisíc diváků. Snímek, který je nejen o Ctiradovi a Josefovi Mašínových a jejich tří přátelích, v úterý zhlédla v olomouckém kině sestra hlavních protagonistů Zdena Mašínová.

Zdena Mašínová o filmu Bratři: Velmi pozitivní. Co říká na děj a herce

Olomoucko
Zdena Mašínová o filmu Bratři. Koláž s filmovým plakátem
Film Bratři režiséra Tomáše Mašína, který vypráví jeden z velkých příběhů studené války, byl o víkendu nejnavštěvovanějším titulem v českých kinech - přišlo na něj přes 37 tisíc diváků. Snímek, který je nejen o Ctiradovi a Josefovi Mašínových a jejich tří přátelích, v úterý zhlédla v olomouckém kině sestra hlavních protagonistů Zdena Mašínová.
5 fotografií

Zdena Mašínová po zhlédnutí filmu Bratři: Bylo to velmi emotivní

Regiony
Modelka Heidi Klumová ani letos nezklamala. Na Halloween se převlékla za páva.
Pro zahraniční osobnosti je Halloween každoročně příležitostí předvést se v dokonale propracovaných maskách a kostýmech. Jednou z nejsledovanějších celebrit je v tomto ohledu modelka Heidi Klumová. Nezklamala ani letos, když se proměnila v obřího páva. Další známé tváře se nejčastěji inspirovaly populárními filmy a seriály, ovšem letos jako kostým bodovala i proměna v Britney Spearsovou. Podívejte se, kdo ohromil. 

Heidi Klumová jako páv i falešná Britney. Hvězdy se letos na Halloween překonaly

Svět
Režisér Jiří Strach
Známý český režisér Jiří Strach oslavil na podzim své padesátiny. Umělec, který stál například za oběma díly úspěšné české pohádky Anděl Páně, ale kulatiny za zlomový životní moment nepovažuje. „Zakázal jsem si to, protože když chlap v padesáti začne přemýšlet, co všechno nestihl, co už nestihne a co si může vyškrtnout z plánů, které měl ve dvaceti, je to nejkratší cesta k rozvodovým papírům. Raději si odříkávám modlitbu, kterou by měli všichni chlapi kolem padesátky znát: Aby nám Pán Bůh zdravý rozum zachovati ráčil. Navíc mám hodně práce, takže skutečně nemám čas na to, abych se nějak řešil,“ říká.
10 fotografií

Jiří Strach: Anděl páně 3? Dokud bude žít minimálně pět klíčových lidí, šance je

Film a televize
Milan Paumer v redakci Nymburského deníku krátce poté, co získal Čestnou plaketu předsedy vlády.
/FOTO, VIDEO/ Do kin vstoupil očekávaný film Bratři. Mapuje osudy členů protikomunistické odbojové skupiny kolem bratří Mašínů. Jejich odboj vyvrcholil dramatickým útěkem v roce 1953, kdy se dostali přes hranice přes tehdejší NDR do Západního Berlína. Jejich předcházející odboj i samotný útěk měly několik obětí na životech. To je stále trnem v oku části společnosti. Další část veřejnosti je má naopak za hrdiny a poukazují na to, že bez obětí nebyl nikdy žádný odboj a nelze se na jejich skutky dívat pohledem po 70 letech.
6 fotografií

Stíhaní oběma totalitami i čestní občané. Stopy Mašínů a spol. na Nymbursku

Nymbursko
Pán prstenů bude vládnout víkendové obrazovce
Sváteční televizní obrazovka bude ve znamení návratů a oslav. Ke slovu přijdou agenti v čele s Jasonem Bournem, Střihoruký Edward, jubilant Václav Neckář, Spielbergův animovaný Tintin a také hobiti a prsten, jenž vládne všem. Tedy kromě dvanáctisměny v Kulovém blesku, kterou má pevně v rukou praktik Radosta a jež nám připomene, že českou komediální klasiku tria Smoljak-Svěrák-Podskalský ze současných filmařů stále nikdo nepřekonal. A že všechno je v životě relativní. Pán prstenů, Kulový blesk a agent Bourne. Co o víkendu uvidíte v televizi?

TV tipy: Znovu vznikne Společenstvo prstenu, diváky dojme Střihoruký Edward

Film a televize
Oskar Hes, Adam Ernest a Jan Nedbal
Do kin vstupují Bratři, očekávaný film o příběhu Josefa a Ctirada Mašínů a jejich odbojové skupiny, jež se v roce 1953 prostřílela do Západního Berlína. Nevýhodou filmu Marka Epsteina a Tomáše Mašína je fakt, že za diváky míří v silné konkurenci dvou jiných dramatických děl: Scorseseho Zabijáků rozkvetlého měsíce a Hollandové Hranice. Oba zahraniční tvůrci pracují rovněž se strhující látkou vycházející z reálných událostí. V boji o diváckou přízeň to Mašíni nebudou mít lehké, zvlášť když některé jejich momenty vzbuzují otázky.
5 fotografií

Bratři jsou bravurně natočené drama o Mašínech. Mohli být ale odvážnější

Film a televize
Kino Kašperské Hory.
Blíží se další ročník filmového festivalu, který je již pošesté výrazným zpestřením kulturního života na Šumavě a v Pošumaví. Odstartuje prvním dnem podzimních prázdnin a slibuje výjimečné filmové zážitky. Tato říjnová událost se stává stále větším lákadlem, nejen pro místní obyvatele, ale také pro turisty, kteří přijíždějí na Šumavu, aby si užili babího léta a chladné večery příjemně strávili v kašperskohorském kině. Zde mají možnost objevovat filmové novinky, stejně jako filmy, které jsou úzce spojeny s krásami Šumavy.

Nejlepší podzimní zábava na Šumavě: Filmové Kašperské Hory se vrací na plátno

Čtenář reportér
Film Hranice je inspirován reálnými událostmi
Roztmívačka, barevný obraz hustých lesů kdesi na „zelené hranici“ postupně přechází v černobílý. Titulek: GREEN BORDER, střih. Syrská rodina právě přistává v Bělorusku. Má to být pouze přechodná stanice, jejich cílem je dostat se za příbuznými dále do Švédska. Na letišti k sobě přiberou ještě migrantku z Afghánistánu a jen co je převaděč odveze k ostnatému drátu uprostřed pustiny, překonají zdárně nedobytnou hranici s Evropou.
6 fotografií

RECENZE: Jen svině sedí v kinech? Agnieszka Holland natočila svůj životní film

Volný čas
František Filipovský v Hříšných lidech města pražského
Měl pomněnkově modré oči, kterými se dokázal smát. Podle režiséra Dušana Kleina z nich čišela radost ze života. Ostatně právě kvůli Františku Filipovskému přejmenoval třetí díl legendárních Básníků. Původně se film měl jmenovat Jak básníkům voní život. Pro slovo „chutná“ v jeho názvu se režisér rozhodl poté, co si uvědomil, že herec v roli důchodce Valeriána nic nehraje a život mu skutečně chutná. František Filipovský zemřel 26. října 1993. Jak dobře znáte jeho život a role?
7 fotografií

KVÍZ: Opravdu víte, koho kdy hrál? František Filipovský byl mistr malých rolí

Film a televize
Mladou hrdinku a zároveň oběť démonické tchyně ztvárnila herečka Annette Nesvadbová ve filmu Přišla v noci
Tragikomedie Přišla v noci poprvé pobavila i vyděsila filmové publikum v rámci programu letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Premiérovou projekci v sekci Zvláštní uvedení doprovodil nejen dlouhotrvající divácký potlesk, ale také početná delegace včetně hlavních hereckých představitelů. Mladou hrdinku a zároveň oběť démonické tchyně ztvárnila Annette Nesvadbová.
11 fotografií

Film Přišla v noci je hlavně o toxických vztazích, říká Annette Nesvadbová

Ženy
Bratři Mašínové míří do kin, klíčové scény se točily na různých místech středních Čech.
/FOTO, VIDEO/ Málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh skupiny bratří Mašínů. Od jejich krvavého útěku za hranice Československa uběhlo právě 70 let. Výročí připomene premiéra nového celovečerního filmu Bratři, který vstupuje do kina ve čtvrtek 26. října. Některé klíčové scény snímku se loni točily také v Králově Dvoře. Na plátně se objeví v akčních scénách i místní obyvatelé.
31 fotografií

Bratři Mašínové míří do kin. Akční scény se natáčely také v Králově Dvoře

Z okolí
Bratři Mašínové míří do kin, klíčové scény se točily na různých místech středních Čech.
/FOTO, VIDEO/ Málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh skupiny bratří Mašínů. Od jejich krvavého útěku za hranice Československa uběhlo právě 70 let. Výročí připomene premiéra nového celovečerního filmu Bratři, který vstupuje do kina ve čtvrtek 26. října. Klíčové scény snímku se loni natáčely na různých místech středních Čech. 
31 fotografií

Bratři Mašínové míří do kin. Akční scény se natáčely i ve středních Čechách

Z okolí
Bratři Mašínové míří do kin, klíčové scény se točily na různých místech středních Čech.
/FOTO, VIDEO/ Málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh skupiny bratří Mašínů. Od jejich krvavého útěku za hranice Československa uběhlo právě 70 let. Výročí připomene premiéra nového celovečerního filmu Bratři, který vstupuje do kina ve čtvrtek 26. října. Některé klíčové scény snímku se loni točily také v Mělníku. Na plátně se objeví v akčních scénách i místní obyvatelé.
31 fotografií

Bratři Mašínové míří do kin. Akční scény se natáčely také v Mělníku

Z okolí
Bratři Mašínové míří do kin. Klíčové scény se točily i na Kladensku.
/FOTO, VIDEO/ Málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh skupiny bratří Mašínů. Od jejich krvavého útěku za hranice Československa uběhlo právě 70 let. Výročí připomene premiéra nového celovečerního filmu Bratři, který vstupuje do kina ve čtvrtek 26. října. Některé klíčové scény snímku se loni točily také na Kladensku. Na plátně se objeví v akčních scénách i místní obyvatelé.
29 fotografií

Bratři Mašínové míří do kin. Akční scény se natáčely také na Kladensku

Kladensko