ŠTÍTEK: film

Ryan Gosling a Margot Robbie v muzikálu Barbie.
Největšími favority dalšího ročníku Zlatých glóbů jsou hity Barbie s devíti nominacemi a Oppenheimer, který jich má celkem osm. Mezi dalšími uchazeči o filmové ceny jsou také Zabijáci rozkvetlého měsíce a sci-fi Chudáčci. Šanci na zlatou sošku mají i herecké hvězdy jako Emma Stoneová, Meryl Streepová, Leonardo DiCaprio nebo Cillian Murphy. Slavnostní ceremoniál se bude konat 7. ledna v Los Angeles.

Zlatý glóbus 2024: Nejvíc nominací mají Barbie a Oppenheimer

Film a televize
Důstojník SS Amon Göth měl přezdívku Řezník z Płaszówa. V tomto koncentračním táboře mučil a brutálně zabíjel vězně. Za své zločiny byl po válce popraven
Byl jedním z nejsadističtějších velitelů koncentračních a vyhlazovacích táborů. Zabíjení a mučení mu činilo potěšení. Přesně před 115 lety se narodil příslušník SS Amon Göth. Do povědomí se jeho příběh dostal díky filmu Schindlerův seznam, v němž ho ztvárnil herec Ralph Fiennes. Činy skutečného Götha byly tak brutální, že pobuřovaly i ostatní nacisty.
5 fotografií

Příběh ďábla ze Schindlerova seznamu: Amon Göth si zabíjení užíval

Historie
Nech svět světem
V novince Netflixu nazvané Nech svět světem čelí Julia Robertsová a Ethan Hawke děsivému kybernetickému útoku. Gillian Andersonová pátrá po sériovém vrahovi v seriálu Pád na Prima+. Do pohody pak diváky dostanou filmy Jana Svěráka, které nabízí iVysílání České televize. Nechybí mezi nimi ani Obecná škola nebo oscarový Kolja. A těšit se mohou i na 35. řadu Simpsonových na Disney+. Deník přináší tipy na nejlepší podívanou ze streamů.

Ze streamů: Apokalypsa s Julií Robertsovou, filmy Jana Svěráka i noví Simpsonovi

Film a televize
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal známý zejména svou rolí v romantickém filmu Love Story (1970), za níž si vysloužil nominaci na Oscara. S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukémie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Zemřel Ryan O'Neal. Na herce z Love Story vzpomíná i Barbra Streisandová

Film a televize
Lukáš (Lukáš Frlajs) v bitvě s černými bojovníky
Do kin vstupuje nový film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy, v němž se postavy každou chvíli něčemu diví. A žasne i divák. Co všechno je v příběhu možné, ačkoli skoro nic nefunguje. Asi by žasla i italská hvězda Giulietta Masina, jež hrála v prvním filmu Perinbaba a teď se opět vrací. Jenže nemůže. Je totiž mrtvá. Ve filmu vystupuje její digitální „klon“ a těm je, alespoň zatím, všechno fuk.
7 fotografií

Perinbaba se vaří v pekelném kotli. Nesourodý guláš Jakubiskovi čest nedělá

Film a televize
Se začátkem adventu získala na naléhavosti otázka, čím obdarovat blízké na Vánoce. Nemusí to přitom být jen oblečení či elektronika, ale také dary na první pohled nehmotné. Milovníky kultury může potěšit voucher či vstupenka na divadelní představení, koncert nebo festival. Filmoví fanoušci zase pravděpodobně nepohrdnou předplatným své oblíbené streamovací platformy. S předstihem se dá pořídit i vstupné do galerie, kam se dá vyrazit třeba s dětmi. Deník přibližuje i další tipy na kulturní nadílku.

Tipy na vánoční dárky: Jaké jsou lístky na koncerty, festivaly, do divadla

Ostatní
Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách, Kanwar Šulc a Laňkovi.
/ROZHOVOR/ Spisovatel, novinář, nakladatel, odborný publicista, ale také scénárista a režisér. To je David Laňka, muž mnoha profesí, pro něhož se letos staly filmovým revírem Orlické hory. Zamiloval si je. A v kostele v Říčkách si dokonce během natáčení nechal pokřít i svou nejmladší ratolest, syna Benjamina. Těch dětí mají Laňkovi požehnaně, už osm. A právě tvorba pro děti Davidovi učarovala, proto také pod jeho režisérskou taktovkou vzniká Útěk, rodinný film na motivy knihy Oty Hofmana. 
28 fotografií

Máte to tu strašně krásné, říká David Laňka. Film Útěk zasadil do Orlických hor

Rychnovsko
Atmosféra krnovského Bronxu zaujala filmaře, kteří hledali zašlé oprýskané domy pro natáčení filmu Citlivý člověk.
Sedm třípodlažních domů s 93 byty za 14 milionů korun nabízí k prodeji město Krnov. Už za tři dny mohou zájemci o koupi přijít na konzultační schůzku, která se uskuteční na krnovské radnici 6. prosince. Jde o překvapivý obrat. Původním záměrem zastupitelstva byla totiž plošná demolice všech domů. Natáčely se zde také klíčové scény filmu Citlivý člověk, který měl v říjnu letošního roku premiéru v kinech.
46 fotografií

Místo demolice prodej. Vybydlené domy z filmu Citlivý člověk jsou k mání

Podnikání
Lukáš Frlajs v hlavní roli nového filmu Perinbaba a dva světy
Tleskalo jí i publikum v Benátkách, ostatně jak by ne, když v titulní roli zářila italská hvězda Giulietta Masina. Teď se Perinbaba po čtyřiceti letech vrací s novým příběhem. Film Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy bude mít premiéru 7. prosince a v jedné z hlavních rolí v něm uvidíme mimo jiné účastnici StarDance Dariju Pavlovičovou. Než film vstoupí do kin, nabízejí tvůrci jako ochutnávku videoklip, který nazpívala Lucia Šoralová. 
7 fotografií

Nový příběh, nová píseň. Do kin se po 40 letech vrací Jakubiskova Perinbaba

Film a televize
Ve výstavním pavilonu Josefa Fouska v Lounech filmaři natáčeli scény maturitního plesu pro Rok vdovy. Hlavní role ztvárnily známé herečky Zuzana Kronerová a Pavla Beretová.
Herci a herečky, stovka komparzistů, kameramani, zvukaři, lidé od produkce a další členové filmového štábu. Ti všichni zaplnili ve čtvrtek 30. listopadu večer pavilon lounského výstaviště. Dlouho do noci tam vznikaly záběry pro nový český snímek Rok vdovy. V hlavních rolích filmu hrají Zuzana Kronerová, Pavla Beretová, Julie Šoucová nebo lounský rodák Tomáš Bambušek.
27 fotografií

FOTO, VIDEO: Louny si zahrají ve filmu. Na výstavišti se natáčel Rok vdovy

Žatecko a Lounsko
Druhé vydání autobiografického příběhu Marie Skálové, který se odehrává v Mezipotočí, Kájově, Hořicích či Českém Krumlově, je čtivé a autentické vyprávění. K dostání je např. v krumlovském knihkupectví Expedice.
Největší věci paradoxně vznikají nejčastěji pod prahem všednodennosti. Mýtus o tom, že velký příběh potřebuje nutně i rozmáchlé historické pozadí s epickými momenty, pak definitivně vyvrací kniha Marie Skálové nazvaná Vina nevinných, jež vyšla poprvé v roce 1996. Zásluhou paní profesorky Jitky Radimské z Kájova se na trhu nyní objevila podruhé, navíc obohacena o fotografie z rodinného archivu Jany Markové, autorčiny dcery. Čtenáři mají jedinečnou možnost seznámit se tak s životními zkušenostmi, radostmi i pády Marie Skálové z Mezipotočí, jejíž vyprávění by vydalo na celovečerní film.

Příběh Marie Skálové z Mezipotočí znovu ožívá. Vydal by na celovečerní film

Volný čas
Regina Rázlová a Karel Roden jako Matylda a Karel
„Co tady děláte? Koukejte vypadnout! - To asi ne, vaše matka mi darovala celý byt i s vybavením.“ Nelítostného exekutora Karla, zvyklého dělat s potížisty krátký proces, máloco vykolejí. Teď to ale vypadá, že jeho matka přišla vlastní chybou o byt a skončí u něj doma. A to je na solitéra jeho typu trochu moc. Tak vypadá jedna z úvodních scén filmu Tancuj Matyldo, jehož emotivní sílu čerpají tvůrci z autentické zkušenosti.
7 fotografií

Kája má problém. Karel Roden a Regina Rázlová excelují ve filmu Tancuj Matyldo

Film a televize
Karaoke Blues
Po dlouhé době by mohl do kina vyrazit i Jiří Menzel, věrný zastánce názoru, že umění má především rozdávat radost. Ikona finské kinematografie Aki Kaurismäki moc dobře ví, že nad krutostmi života je třeba vítězit věcným nadhledem i něžným humorem. Jeho novinka Karaoke blues naplňuje tuto zásadu beze zbytku. A přidává ještě něco navíc. Totiž jistotu, že pořád lze natočit upřímný film.

RECENZE: Filmový otec všech outsiderů je zpět. A zve na Karaoke blues

Volný čas
Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách. David Laňka.
/FOTO, VIDEO/ Sněhová nadílka přidělala starosti filmařům v Orlických horách. O posledním listopadovém víkendu tady finišovalo natáčení rodinného filmu v režii Davida Laňky Útěk, tedy pro letošek. Vzniká na motivy stejnojmenné knihy Oty Hofmana. Příběh se odehrává na jaře, a tak přišly ke slovu lopaty. Bylo třeba odházet sníh v okolí chatky nad přírodním koupalištěm v Rokytnici v Orlických horách, která hlavním hrdinům snímku posloužila jako úkryt na útěku.
28 fotografií

Letos poslední klapka natáčení Útěku padla v Rokytnici v Orlických horách

Rychnovsko
Tomáš Petreček točí film
/FOTOGALERIE/ Má rád velké výzvy. Extrémní sportovec, horolezec a profesionální hasič Tomáš Petreček toho dokázal opravdu moc. Jeho kariéra je bohatá a obdivuhodná. Zvládá věci, nad kterými obyčejný smrtelník žasne. Nyní se rozhodl rodák z Opavy se svými zážitky i sportovním životem podělit, a to v naprosto jedinečném dokumentárním filmu s názvem Limity existují pouze v lidské mysli.
8 fotografií

Opavský extrémní sportovec Tomáš Petreček točí film! Pomůžete mu?

Ostatní sporty
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Na začátek si dovolím malou osobní vsuvku v podobě omluvy. O posledním filmu z dílny Martina Scorseseho jsem vedl pochybnosti ještě předtím, než jsem jej zhlédl. Má nedůvěra se přitom opírala o kritiku režisérových dvou předchozích titulů; těžkopádného Mlčení a snad až příliš rozmáchlého Irčana. Jak hloupé, kaji se zpětně. Zvláště když pomyslím na vrcholnou filmařinu, jíž jeho novinka Zabijáci rozkvetlého měsíce oplývá. Na to jsme však u ikony světové kinematografie zvyklí. Co tedy dvousetminutový opus s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem povznáší nad rámec jakékoli solidní podívané?

RECENZE: Pomník zabitých Osedžů je Scorseseho mistrovskou závětí

Volný čas
Rozsvícení vánočního stromu ve Fulneku 25. listopadu 2022.
Jak si užít nastávající víkend? Na Novojičínsku si můžete užít jarmarky a trhy, ať už na náměstí ve Studénce, v kavárně v Kopřivnici, u zámku v Novém Jičíně nebo na náměstí ve Fulneku, kde bude jarmark spojen s rozsvícením vánočního stromu. Ve Frenštátě pod Radhoštěm pojedou outdoorové filmy, v Bílovci jeden - Její tělo - zato s besedou se scénáristkou. Děje se toho ale mnohem více i jinde v kraji. Více v tipech Deníku.
27 fotografií

Tipy na víkend: na Novojičínsku se rozsvítí vánoční strom, budou jarmarky

Cestujeme
Ahsoka z dílny Disneyho
Jako dravá štika. Walt Disney dal své společnosti do vínku bojovnost. I sto let po svém zrodu se jeho značka drží ve filmovém světě. Urazila obrovský kus cesty. Svého času okouzlovali diváky Myšák a Sněhurka, teď kralují v kinech a na platformách Hvězdné války, kapitán Amerika, Rebelky či živly. Mimo jiné. I o tom bude poslední část cyklu Deníku na počest muže, který se stal ztělesněním amerického snu. Nezapomeňte také hlasovat v anketě o nejoblíbenější Disneyho postavu. Na konci týdne anketu uzavřeme.
9 fotografií

Star Wars, Avengers i živly. Disneyho impérium stále útočí

Film a televize