ŠTÍTEK: film

Z natáčení v Rokytnici v Orlických horách. Hlavní hrdinové Jakub Barták a Kanwar Šulc.
/FOTO, VIDEO/ Už se pomalu stmívá a za okny zahradní chatky nad koupalištěm v Rokytnici v Orlických horách bliká „policejní maják“. Uvnitř panuje napětí, odehrává se tu malé drama, nečekané setkání malého chlapce s mladíkem, pro něž se stala úkrytem, oba jsou na útěku. Policejní maják je ve skutečnosti jen blikající modré světlo a drama je naštěstí jen filmové. David Laňka natáčel před pár týdny v Orlických horách nový rodinný film Útěk a v lednu se filmaři do regionu vracejí, aby dotočili scény na dalších místech.
28 fotografií

Filmaři se v lednu vracejí na Rychnovsko, dotáčet budou Útěk. I v Rychnově

Rychnovsko
Karlos Vémola
Karlos „Terminátor“ Vémola. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Nic mezi tím. Do kin v lednu zamíří celovečerní dokument o legendě česko-slovenské MMA scény. Film Karlos, který vznikal 15 let, ukáže, kdo ve skutečnosti Vémola je. Jaký je mimo světla reflektorů a odkud se vlastně vzal. Součástí filmu jsou i unikátní a nikdy neviděné záběry ze zápásníkovy minulosti.
5 fotografií

VIDEO: Fenomén Vémola. Odkud se vzal? Film Karlos odhalí největší tajemství

Ostatní sporty
Zlatý glóbus za nejlepší drama získal film Christophera Nolana Oppenheimer.
Zlatý glóbus za nejlepší drama získal film Oppenheimer, a korunoval tak svůj velmi úspěšný večer při předávání těchto filmových cen v Los Angeles. Snímek Christophera Nolana o vynálezci atomové bomby obdržel celkem pět cen, včetně těch za nejlepší režii či mužské herecké výkony v dramatu pro Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. Za nejlepší komedii nebo muzikál vybrali porotci snímek Chudáčci, který tak porazil i kasovní hit Barbie, který šel do slavnostního večera jako jeden z favoritů.
4 fotografie

Zlaté glóby ovládl film Oppenheimer, získal pět cen. Barbie porazili Chudáčci

Film a televize
Barbie má devět nominací na Zlaté glóby
Je to už půl roku, co do kin vtrhl jev do té doby nevídaný. Dva odlišné filmy, jež se nervaly o diváky, nýbrž šikovně vytěžily sebe navzájem. Říkají si Barbenheimer. Teď se tvůrci i herecké hvězdy obou filmů utkají v zásadní soutěži, jež předchází Oscarům (a také je do značné míry ovlivňuje) – na Zlatých globech. Udílejí se už v noci z neděle na pondělí.

Máme výhodu, jsme Barbenheimer, říkají hvězdy Barbie a Oppenheimera ke Glóbům

Film a televize
Kresba interiéru Edisonova kinetografického divadla Černá Maria od E. J. Meekera
Devátého ledna 1894 spatřil světlo světa asi pětivteřinový černobílý němý film (tehdy označovaný za kinetoskopii), na němž je zachycen dobře oblečený černovlasý muž s bohatýrským knírem, který si v záběru šňupne tabáku a vzápětí kýchne. Ten muž se jmenoval Fred Ott a byl to jeden z asistentů Thomase Edisona. Jeho kýchnutí se stalo nejstarším dochovaným filmem chráněným autorským právem na světě.
8 fotografií

Nejslavnější kýchnutí historie slaví 130. výročí. Zachytil ho Thomas Edison

Historie
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.
Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Ostatní
Petr Jákl a Petr Jákl st.
„Zřejmě slušnej oddíl!“ Na nikoho jiného nesedí tato filmová hláška z Jáchyme, hoď ho do stroje! víc než na otce a syna Petra Jákla st. a Petra Jákla ml. Oba jsou vášniví judisté, milovníci filmů a života. Jákl senior vydal nedávno své paměti V Kimonu až do hrobu, k jejichž sepsání mu velkou měrou přispěly i jeho děti. A že bylo na co vzpomínat. 
6 fotografií

Petr Jákl: Luděk Sobota byl pro nás judisty neuvěřitelný, jak okopával soupeře

Společnost
Ilustrační foto
Lotto obšťastnilo loni v Bavorsku sázející celkem 615 miliony eur; 16 z nich milionem a víc. Kolem 493 milionů z loterií, daní a odvodů heren připadlo na obecně prospěšné účely státního rozpočtu.

Od sousedů: Když se sypou milionové výhry

Z okolí
Ferrari (2023)
Laťka historických filmů ze světa automobilového závodění je nastavena vysoko. Jsou tu fenomenální snímky jako Rivalové nebo Le Mans ’66, které si získaly přízeň fanoušků i daleko mimo okruh automobilových nadšenců. Zařadí se mezi tyto skvosty i novinka Ferrari režiséra Michaela Manna? Sami to můžete posoudit v kinech, a to již ode dneška.
8 fotografií

Do kin vstoupil životopisný film Ferrari

Automagazín
Duna: Část II
Rok 2024 se ve filmu ponese spíše ve znamení návratů. Originální příběhy příliš nečekejte. Pokračování dostanou Gladiátor, Joker i Godzilla, ke slovu přijde také další Pán prstenů. Brilantní, ale mrazivou podívanou nabídne už zkraje roku britská Zóna zájmu, z domácích novinek se můžete těšit na Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem nebo Vlny Jiří Mádla.
7 fotografií

Duna, Joker i Kaiser na zahradě. Do kin letos míří nostalgická smršť

Film a televize
Regina Rázlová a Karel Roden ve snímku Tancuj Matyldo.
Velký comeback Reginy Rázlové a excelentní Karel Roden… S pány z J.A.R chce člověk být, protože jsou vtipní, hraví a neskutečně tvůrčí… Po tom, co část fanoušků lehce znervóznily, naštvaly, nebo dokonce vyloženě rozlítily Prsteny moci, přišel další úder… Kdy už se konečně povede nějaká Láska nebeská po česku? Koho kdo potěšil anebo naopak zklamal? Novináři Deníku přibližují své příjemné i nepříjemné zážitky v oblasti filmů, hudby, divadla, literatury, streamů i počítačových her.

Radosti a propadáky roku 2023: Potěšili J.A.R. či Nesbø, zklamal Zaklínač

Ostatní
S tebou mě baví svět
Námět na komedii o třech kamarádech, kteří si na každoroční pánskou jízdu musí neplánovaně vzít všechny své potomky, si režisérka a scenáristka filmu Marie Poledňáková vyslechla na večírku, kde parta mužů plánovala společnou dovolenou. Určitě tehdy netušila, o jak úspěšný snímek nakonec půjde. Zvítězila s ním nejen v anketě o nejúspěšnější českou komedii století, ale dostala za něj i cenu pro nejúspěšnější dětský film století na festivalu ve Zlíně.

Co se moc neví o S tebou mě baví svět: Potlučená Šulcová, odřený zadek, úplatky

Film a televize
Co víte o filmech, které vstoupily do českých kin v roce 2023? Vyzkoušejte si náš kvíz
S blížícím se koncem roku tradičně nastává čas bilancování. Vyhnout se mu nejde ani v případě filmů, které měly letos premiéru. Tím spíš, že rok 2023 byl na filmové novinky bohatý a přinesl i několik dlouho očekávaných premiér. Prim hrála především Barbie, která osvěžila kina záplavou růžové, příliš pozadu však nezůstaly ani další snímky. Co o nich víte? Ověřte si své znalosti v novém kvízu Deníku. 
22 fotografií

KVÍZ: Poznáte filmy, které měly premiéru v roce 2023? Zkuste co nejvíce bodů

Film a televize
Juraj Jakubisko
Fellini východu. To byla přezdívka, kterou si právem vysloužil respektovaný slovenský filmař a výtvarník Juraj Jakubisko. V kinech je nyní k vidění jeho poslední film Perinbaba a dva světy, jehož premiéry se tři z aktérů nedožili (kromě režiséra i autor jedné z písní Miro Žbirka a Dan Nekonečný). Zemřelá hvězda prvního filmu, italská herečka Giulietta Masina v titulní roli, se naopak na plátno díky digitálním úpravám vrátila. 

KVÍZ: Čachtická paní, Pichandovi, Perinbaba. Znáte filmy Juraje Jakubiska?

Film a televize
Julia Roberts a Richard Gere nechybí ve vánočním programu ani letos. Pretty Woman uvidíte v televizi dnes odpoledne
Ani třicet let po premiéře romantického hitu Pretty Woman neztratila Julia Roberts nic ze svého kouzla. Víte, jak se herečka na legendární roli připravovala a jaký za ni dostala honorář? Navzdory obrazu romantické hrdinky má Julia Roberts v repertoáru širokou paletu postav. Filmy sahají od právních dramat po špionážní thrillery. Julia tak dokazuje svůj rozsáhlý talent. Konec konců, na svém kontě má víc než padesát rolí. 
7 fotografií

Pretty Woman: Ve filmu jsou chyby. A Julia Robertsová dostala směšný honorář

Společnost
Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně
Pokud o Vánocích nestíháte sledovat pohádky v televizi, vydejte se na iVysílání, kde najdete většinu štědrovečerních pohádek z posledních let a po 24. prosinci i tu zbrusu novou. Pokud jste naopak přesyceni princeznami, chasníky a rytíři, zkuste ochutnat z kolekce na SkyShowtimu, v níž na vás čeká Kmotr i jeho dvě pokračování. Disney+ zase nabízí všechny Smrtonosné pasti s Brucem Willisem. A jak vypadá film, který se snaží konkurovat Hvězdným válkám, zjistíte na Netflixu, kde je k vidění očekávaná sci-fi Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně. Deník vám přináší pravidelné tipy na podívanou ze streamů.

Vánoce na streamech: Rozbalit můžete kolekci pohádek i Smrtonosnou past

Film a televize
Samuel L. Jackson jako špion Nick Fury ve filmu Avengers.
Je nejvýdělečnějším afroamerickým hercem v Hollywoodu. Filmoví fanoušci ho mají spojeného s rolemi zabijáka Julese v Pulp Fiction nebo špiona Nicka Furyho z Marvelovek a je znám i pod přezdívkou King of Cool. Možná i proto, že má v každé smlouvě napsáno, že si může kdykoli během natáčení zahrát golf. Jeden z nejuznávanějších herců své generace Samuel L. Jackson oslaví 21. prosince 75. narozeniny.

Samuel L. Jackson: Překonal závislost na drogách a jako Nick Fury láme rekordy

Film a televize
Petr Svoboda, syn Karla Svobody, představuje monografii Žít.
Připomínkou nedožitých 85. narozenin, které by skladatel a hitmaker Karel Svoboda oslavil 19. prosince, je výpravná obrazová monografie Žít. Je dílem jeho syna Petra Svobody, který v ní své vzpomínky doprovodil desítkami unikátních fotografií. Kromě něj vzpomínají v knize na úspěšného umělce další osobnosti, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí. „Jsem samozřejmě na svého tátu hrdý. Určitě by mu dělalo radost, že se jeho muzika pořád hraje a probublává napříč generacemi,“ řekl v rozhovoru pro Deník autor knihy. On sám chce v psaní pokračovat.

Petr Svoboda: Knihu Žít jsem napsal z pocitu zodpovědnosti syna vůči tátovi

Hudba
Režisér Karel Janák při natáčení Klíče svatého Petra
Rekordman co do počtu natočených vánočních pohádek, režisér Karel Janák, si o Štědrém večeru připíše na své konto další novinku. Bude jí Klíč svatého Petra. V roli vodníka, který se zamiluje do princezny, se představí Lukáš Příkazský. „Náš vodník je vlastně hodný. Sám nikoho netopí. Prostě lidem jenom sebere dušičku, protože to má v popisu práce, a strčí si ji do své nádobky či hrníčku,“ líčí režisér Janák. On sám chtěl, aby vodník byl v pohádce mokrý, ale nevyšlo mu to.
9 fotografií

Karel Janák o pohádce Klíč svatého Petra: Hrajeme o vodníkovi moderní doby

Film a televize
Město Tábor je úzce spjaté s Janem Žižkou, ve spolupráci z krajem a ČT o něm má vzniknout pravdivý dokument.
Po úspěšném dokumentu České televize (ČT) Tábor – sen, město, symbol, který vidělo více než 300 tisíc lidí, se filmaři v čele se scénáristou a režisérem Vítem Bělohradským do druhého největšího jihočeského města vrátí. Tentokrát se objektivy kamer zaměří na příběh zakladatele města, Jana Žižku. Průvodcem se opět stane oblíbený herec Miroslav Táborský. Dalším hrdinou se může stát herec Dejvického divadla Jaroslav Plesl.
14 fotografií

Česká televize natočí další film o Táboře. Chce zpracovat pravdu o Janu Žižkovi

Táborsko
Sexuální touha ve vánočních kulisách (Kubrickova Eyes Wide Shut)
Na bramborový salát, kapra a perníčky tu nenarazíte. Naopak. Tady se střílí, berou rukojmí a děvky, zběsile se prchá, intrikuje a podplácí. Nic tu není zadarmo, natožpak dárky. A přesto jde o vánoční filmy. Tedy svým způsobem. Odehrávají se totiž ve vánočních kulisách. O Ježíškovi si ovšem mohou hrdinové nechat leda zdát. Nabízíme vám malý výběr snímků.

Netradiční vánoční filmy: Bez kapra a salátu, zato s Redfordem či Willisem

Film a televize
Ne nadarmo měl v mládí přezdívku Brad Pittbull. Šel si totiž tvrdohlavě za svým snem stát se hercem. Kvůli tomu ani nedostudoval střední školu a vydal se hledat štěstí do Los Angeles. Zkoušel se živit zpěvem, dělal poslíčka, v převleku za kuře lákal zákazníky do rychlého občerstvení El Pollo Loco a dělal šoféra striptérkám. Jeho herecký sen se začal naplňovat až ve chvíli, kdy se objevil v několika reklamách a seriálech Dallas a Jump Street 21. A pak přišla role fešného zloděje ve filmu Thelma a Louise… Připomeňte si s Deníkem podoby slavného herce, který 18. prosince završí šedesátku.

Od maskota z fastfoodu do Hollywoodu. Podívejte se na klíčové role Brada Pitta

Film a televize
Šíleně smutná princezna (1968)
Čas vánočních pohádek a kultovních filmů je na spadnutí. Známe je dlouhá léta, řadu dialogů umíme nazpaměť, máme své oblíbené scény. Zkrátka je vnímáme jako každoroční samozřejmost. Už méně diváci tuší, co všechno se dělo „za scénou“ a jaké útrapy či kuriozity provázely natáčení. Drtivá většina z nich zapadla ve víru času. Deník připravil výběr zajímavostí.
4 fotografie

Temné i veselé zákulisí pohádek: Smrt herce, žerty s čerty a císař pitomec

Film a televize
Timothée Chalamet v roli Wonky
Je mlžný zimní den, k pobřeží se blíží loď a ze stožáru sjíždí tanečním pohybem mladý muž ve fialovém sáčku. V očích má nadšení a v hlavě recept na tu nejlepší čokoládu na světě. Těší se, že dobude zdejší trh a vykouzlí úsměv na tvářích lidí. Tak začíná film Wonka. Příběh o tom, co bylo, než se z tohoto hrdiny stal výstřední továrník ve filmu Tima Burtona. Je to ten nejlepší dárek, jaký si kina mohla v tomto čase přát. Redaktorka Deníku Jana Podskalská vám přináší přináší recenzi.
4 fotografie

S bonbóny a dobrou náladou. K divákům míří Wonka, ideální dárek do vánočních kin

Film a televize
Herec Pavel Trávníček
Pohádka Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka, která patří k vánoční televizní klasice nejen v Česku, ale i v dalších evropských státech, letos slaví 50 let od premiéry. Příběh o dívce, která žila na statku své macechy a dostala darem tři kouzelné oříšky, díky nimž se stala ženou prince, baví i dnes diváky napříč generacemi. Na jeho natáčení vzpomíná v rozhovoru pro Deník herec Pavel Trávníček, který si střihl roli prince. Zároveň je jedním z posledních žijících herců, kteří se ve filmu objevili.
7 fotografií

Pavel Trávníček: Popelka, jakou vystřihla Libuška, se rodí jednou za sto let

Film a televize