ŠTÍTEK: film

Z doberské truhlárny, Zdeněk Fryml a Michal Martinek
/FOTO, VIDEO/ Cestovatelé - dobrodruzi, výrobci jasanek, na nichž zdolávají kopce nejen v našich krajích, ale i v hodně vzdálených končinách, pořadatelé mistrovství v historickém lyžování… I to je dvojice kamarádů z Orlických hor Michal Martinek a Zdeněk Fryml. Výrobky z jejich dílny v Dobrém už získaly svůj věhlas. Své lyže dodávají dokonce až do Skandinávie, odkud sem původně přišly, a tak není divu, že po nich sahají i filmové produkce.
9 fotografií

Michal Martinek: Saně a lyže z Dobrého se objeví ve filmu. Možná i někteří z nás

Rychnovsko
„V knize o tátovi o něm nepíšu jako o tátovi, ale říkám mu Karel. Psalo se mi lehčeji, když jsem se na něj díval jako na postavu,“ řekl ve Story Petr Svoboda.
Dnes je to právě sedmnáct let, co si vzal život legendární skladatel Karel Svoboda. Jeho syn Petr Svoboda se v časopisu Story otevřeně vyjadřuje ke komplikovanému vztahu s novou otcovou rodinou. Filmový režisér napsal o svém tátovi knihu a věří, že vzpomínka na Karla Svobodu bude v budoucnu spojena pouze s pozitivním pohledem na jeho život. Hudební skladatel byl podle Petra „okouzlujícím, příjemným a hodným člověkem“. 
4 fotografie

Syn Karla Svobody Petr: O jevanských šarvátkách bych mohl napsat celý román

Společnost
Grumpy Cat měla 2,4 milionu sledujících na Instagramu
Zamračený, naštvaně působící výraz a zajímavě zbarvený kožíšek. I když je koček plný internet, Grumpy Cat (česky Nevrlá kočka), byť neměla ušlechtilý rodokmen, se stala jednou z nejznámějších kočičích influencerek doslova přes noc. Na Instagramu měla Grumpy Cat více než dva miliony sledujících. Za sedm let, co žila, vydělala svým majitelům neuvěřitelných 2,3 miliardy korun.
4 fotografie

Grumpy cat: Viděli jste naštvanější zvíře? Zamračená kočka vydělala 2,3 miliardy

Zvířecí deník a chovatelství
Jiří Mádl
Píše, režíruje, hraje - a to i v zahraničí. A loni se stal otcem. Jiří Mádl zažívá krásně rušné období. V tyto dny dokončuje svůj další autorský film Vlny, v němž na příběhu dvou bratrů nahlíží do dramatického zákulisí Československého rozhlasu během Pražského jara a při srpnové invazi 1968. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Přesouvání a krmení mužstva. Natáčení je trochu jako válka, říká Jiří Mádl

Film a televize
Karlos Vémola na předpremiéře filmu Karlos v Ústí nad Labem, autogramiáda s fanoušky.
Postavit se svému oblíbenému zápasníkovi v postoji, alespoň na pár vteřin, než blýskne fotoaparát. Podat si s ním ruku nebo si od něj nechat podepsat knížku, kartičku či kus oblečení. To se splnilo zhruba necelým dvěma stovkám fanouškům Karlose Vémoly, kteří dorazili v pondělí večer do OC Forum v Ústí nad Labem na jeho autogramiádu a uvedení předpremiéry filmu Karlos.
54 fotografií

Fotky v postoji i podpisy na trička: Vémola v Ústí uvedl dokument o Karlosovi

Ostatní sporty
Tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou, to je náš Velorex.
Boubelaté, bublinové, ale tvarově i tak trochu raketové. To je jen pár ukázkových příkladů pro tříkolová vozidla, někdy až prapodivných tvarů, která se vyráběla a ve své době v podstatě dobývala motoristický svět. Produkce těchto tříkolek probíhala na různých místech po celé zeměkouli. Nejčastěji však v Evropě. V několika případech jejich výrobu dokonce zajišťovaly renomované firmy. Tříkolky se vyráběly už od počátku automobilismu, naše sonda do historie se ale zaměřila na ty z padesátých let minulého století až po současnost.
23 fotografií

Vstup jako do lednice, nebo za kulomet. Velorex a další tříkolky dobývaly svět

Automagazín
Herec Norbert Lichý.
Patřil k výrazným hereckým tvářím divadla, televize i filmu. Když přišla zpráva o jeho úmrtí, mnohými to otřáslo. Svéráznému Norbertu Lichému, bardovi ostravského Divadla Petra Bezruče, bylo 59 let. Jeho umělecký záběr byl hodně široký - kromě hraní namlouval audioknihy všech možných žánrů, pro dospělé i pro děti, při natáčení často sám sebe režíroval a k tomu byl činný i jako hudebník. Deník v přehledu připomíná některé role syna známého režiséra, herce a dramatika Saši Lichého.

Norbert Lichý šel ve stopách otce Saši. Přesto byl dokonale svůj

Film a televize
Čas se krátí. Co neudělám teď, možná už nikdy, tvrdí Tatiana Dyková
Důvtipná uklízečka v Případech mimořádné Marty, žena potulného herce v Citlivém člověku nebo Zdena Mašínová st. v Bratrech. Tatiana Dyková je bez debat jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Nyní vstupuje do kin také komedie Aristokratka ve varu, kde hraje po boku Hynka Čermáka už podruhé manželku hraběte Kostky Vivien. Mezi natáčením herečka cestuje, testuje své osobní limity a zkouší nové prožitky. Ostatně na premiéru dorazila rovnou z Afriky.
3 fotografie

Od aristokratky ke tmě a hladu. Lépe si tak vychutnám život, říká Tatiana Dyková

Film a televize
Karlos Vémola na novinářském promítání svého filmu Karlos.
Známý český MMA zápasník Karlos Vémola se dočkal svého filmu. Ten vznikal dohromady patnáct let a mapuje celý jeho život včetně velkých výher, proher i afér, které se kolem známého bijce odehrály. „Jeden z mých snů to nebyl. Je to ale velký plus do života navíc. To, jak to bude rezonovat, zjistím až po promítání. Taky to třeba může být fiasko. Nechám se překvapit,“ vyprávěl osmatřicetiletý Vémola krátce po novinářském promítání filmu, který bude mít premiéru 25. ledna.
31 fotografií

Vémola se dočkal filmu a dál sní o svém odkazu. MMA by chtěl vidět na olympiádě

Ostatní sporty
Karlos Vémola na novinářském promítání svého filmu Karlos.
Známý český MMA zápasník Karlos Vémola se dočkal svého filmu. Ten vznikal dohromady patnáct let a mapuje celý jeho život včetně velkých výher, proher i afér, které se kolem známého bijce odehrály. „Jeden z mých snů to nebyl. Je to ale velký plus do života navíc. To, jak to bude rezonovat, zjistím až po promítání. Taky to třeba může být fiasko. Nechám se překvapit,“ vyprávěl osmatřicetiletý Vémola krátce po novinářském promítání filmu, který bude mít premiéru 25. ledna.
31 fotografií

Vémola se dočkal filmu a dál sní o svém odkazu. MMA by chtěl vidět na olympiádě

Ostatní sporty
Film Bratři
Nejvíce nominací na Českého lva za loňský rok, celkem 15, získal film Bratři. Snímek režiséra Tomáše Mašína líčí historii odbojové skupiny bratří Mašínů a jejich útěku do Západního Berlína. S počtem 12 nominací následuje detektivní dobový film režiséra Matěje Chlupáčka Úsvit, který se věnuje téma nejednoznačného pohlaví. Po osmi nominacích mají sci-fi režiséra Roberta Hloze Bod obnovy a černá komedie Přišla v noci, společné režijní dílo Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. Výsledek prvního kola hlasování svých členů v pondělí oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).
5 fotografií

Nominace na Českého lva za rok 2023 ovládl film Bratři. Získal jich patnáct

Film a televize
Tvůrci největšího filmového obrazu všech dob, malíři Adam Windsor (vpravo) a Václav Kovář.
/FOTO, VIDEO/ Improvizace, otevřenost a spolupráce definují podstatu tvorby skupiny Procesistů. A právě osmatřicetiletý Adam Windsor a jednačtyřicetiletý Václav Kovář, oba liberečtí malíři-samouci, pokračují v myšlence a zkoumání kolektivního vědomí prostřednictvím obrazů, do jejichž tvorby se mohou zapojit prostřednictvím živého streamu právě i samotní diváci.
27 fotografií

Liberečané stvořili největší filmový obraz. Na Comic-Conu odhalí další novinku

Liberecko
Server Pornhub analyzuje chování a preference svých uživatelů už deset let. Rok 2023 se dle jeho zástupců nesl na vlně „animáčů“, zralých žen a velikostí.
Oblíbený server s lechtivým obsahem Pornhub zveřejnil své statistiky za loňský rok. V kategorii světově nejčastěji vyhledávaného druhu videí již potřetí za sebou zvítězily krátké filmy s tematikou hentai. V Česku dominuje pojem lesbičky. Oblíbené jsou také zralé ženy, velká prsa či velká pozadí. Lidé se také na filmy pro dospělé dívají déle než dřív. Jsou však ale i dny a události, kdy jde i tento druh zábavy stranou.

Hentai, zralé ženy i pornoparodie. Pornhub odtajnil nejsledovanější témata roku

Sex a vztahy
Film Aristokratka ve varu se natáčel na zámku v Miloticích.
/ROZHOVOR/ Příběh rodiny Marie Kostkové z Kostky má pokračování. V pátek se uskutečnila v Brně slavnostní předpremiéra filmu Aristokratka ve varu, který navazuje na snímek Poslední aristokratka. Režisér Jiří Vejdělek v rozhovoru navnadil diváky na jeho zhlédnutí. „Milotice tentokrát prodali ve filmu ještě více než v Poslední aristokratce,“ říká. Vyjádřil se i k pokračování filmové série.
41 fotografií

Vejdělek o Aristokratce ve varu: Malinko jsem omezil ořechovku u paní Tiché

Brněnsko