ŠTÍTEK: film

V Uherském Hradišti začal 50. ročník Letní filmové školy
Dnes, 26. července, začíná 50. Letní filmová škola Uherské Hradiště. Výroční cenu obdrží Jiří Suchý, Jan Kačer in memoriam, Ildikó Enyediová, Arnaud Desplechin a filmové kluby. Festival slavnostně zahájí světová premiéra filmu Šimona Holého Hello, Welcome. V rámci doprovodného programu vystoupí Tata Bojs, Jana Kirschner nebo Collegium 1704. Letní filmová škola potrvá do 1. srpna.
14 fotografií

Startuje 50. Letní filmová škola. Festival očekává tisíce návštěvníků

Slovácko
Mena Suvariová v roli Angely
Reprízy, reprízy a stále jen reprízy. Letní čas je i na televizních obrazovkách lenivý, a tak nezbývá než lovit ve vodách osvědčených hitů. Během následujícího víkendu tu můžete najít třeba prověřenou komedii Rafťáci s Vojtěchem Kotkem a Jiřím Mádlem nebo animovaný rodinný příběh o jednom neobvyklém žralokovi. A také jednu nestárnoucí perlu: Americkou krásu s Kevinem Spaceym, která svého času trefně zasáhla americkou společnost a její životní styl.  
5 fotografií

Co uvidíte o víkendu v televizi: Americká krása, Rafťáci a věčná honba u Nilu

Film a televize
Zámek Lednice
Malebná přírodní zákoutí takzvaného Moravského Toskánska, romantické zámky v Lednici či Miloticích nebo tajuplné lesy Moravského krasu. V žebříčku oblíbenosti mezi filmaři figuruje Jihomoravský kraj nepochybně velmi vysoko. Lokality jižní Moravy tvůrci rádi využívají ve filmech, pohádkách i seriálech. Dokážete však podle krátkého popisku rozeznat, o jaký snímek se jedná?

KVÍZ: Točilo se v Lednici i Miloticích. Víte, jaké filmy vznikly na jihu Moravy?

Regiony
Úspěšná scénka Noc v muzeu.
/VIDEO/ Dvěma dívkám z Brněnska, konkrétně z Veverské Bítýsky, se podařilo vyrobit kostýmy podobné filmovému originálu a svým vystoupením oslnit porotu na světové soutěži Extreme Cosplay Gathering v Paříži. Kateřina Hrdinová a Tereza Řezáčová se převtělily do postav z filmu Noc v muzeu a soutěž v polovině července vyhrály, za sebou při tom nechaly konkurenci ze Spojených států, Austrálie i dalších zemí. Výroba kostýmů zabrala okolo 500 hodin.

Světová Veverská Bítýška. Dívky z Brněnska vyhrály cosplay soutěž v Paříži

Brněnsko
Jiří Suchý převezme na filmové škole čestnou výroční cenu asociace filmových klubů.
Rok co rok se pečou na horkém slunci, přesto se paličatě vrhají do filmového kotle. V pátek startuje Letní filmová škola Uherské Hradiště a slaví jubilejní padesátku. Diváky láká z různých důvodů. Je snazší se tam dostat do kina a utratí méně než na karlovarském festivalu. Letos má být navíc vylepšený systém vpouštění do sálů, více repríz i kinosálů. Vedle tradičního intelektuálního programu nabízí i nekorektní a ulítlé akce, cimbálovku, debaty, literární stan, virtuální realitu a tvůrčí dílny pro děti. Deník přináší tipy toho, co na akci, která začíná už tento pátek, rozhodně nevynechat.
8 fotografií

Horko není problém. Bezstarostná filmová jízda na Slovácku začíná

Film a televize
Lord Castlepool (Eddi Arent) a Sam Hawkens (Ralf Wolter) se museli svléknout a pokryti pouze křovím jsou bezmocně vydáni na milost a nemilost svému trýzniteli. Snímek z roku 1968 z filmu Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti.
Mezi ostrými a nebojácnými chlapíky ve zfilmovaných mayovkách vždycky trochu vyčníval: vybroušeným jazykem, komickou neobratností, naivitou, světlou safari uniformou a suchým humorem. Lord Castlepool neboli motýlkář se v prérii mezi drsné hochy připletl v podstatě náhodou, při cestě za vzácným motýlem (a také ho našel, i když přírodovědci o tom raději nechtějí nic slyšet). Eddi Arent se v roli neodolatelného motýlkáře objevil po boku Vinnetoua a Old Shatterhanda ve třech dílech zfilmovaných mayovek.
3 fotografie

Lord Castlepool: Motýlkáře z Vinnetoua lidé milovali, v I. díle se bál hrát

Společnost
První filmové pásy byly z prudce hořlavé nitrocelulózy, což vedlo k častým požárům. Na snímku vyhořelé skladiště filmové společnosti 20th Century-Fox v Little Ferry v New Jersey, které vzplálo samovznícením rozkládajících se filmových kotoučů.
Ačkoli si počátky světového filmového průmyslu lidé spojují spíše s dodnes populárními a nutno dodat i zdařilými groteskami, případně s mile naivními triky Georgese Mélièse, nebylo toto pionýrské období tak nevinné, jak se může zdát. Jedním z největších nebezpečí byl oheň v kinosále. A více než přesvědčivě to dokázala tragédie, k níž došlo právě před 100 lety v kině Eslava v mexickém městě Veracruz – a jíž padlo za oběť 20 dětí.
6 fotografií

Tragédie v kině Eslava: Před 100 lety vzplanul filmový pás, děti se ušlapaly

Historie
Daniel Radcliffe a Erin Darke se poznali před více než 12 lety.
Když herec Daniel Radcliffe natáčel Harryho Pottera, byl na výsluní. Mnozí mu odpustili i to, že měl při práci na posledních dílech potíže s alkoholem. Teď je z něj trochu nudná celebrita, která si největší kouzelnický trik schovávala pro svůj reálný život. S herečkou Erin Darke se jim dokonale daří žít v ústraní a stejně dobře utajili i fakt, že se z nich stali rodiče.
6 fotografií

Tajný život Harryho Pottera: Kdo je přítelkyně Daniela Radcliffa, s níž má dítě

Společnost
Záběry z natáčení Mádlova nového snímku Vlny s hlavními hrdiny. Foto: archiv Dawson Films
/OBRAZEM, VIDEO/ Vlny, jejichž světovou premiéru na karlovarském filmovém festivalu provázel desetiminutový potlesk, míří do letních kin v Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni a Boskovicích. Staly se divácky nejúspěšnějším filmem 58. ročníku festivalu. Součástí série předpremiér bude talkshow s herci a tvůrci, autogramiáda nebo fashion pop-up s originální kolekci filmového oblečení a doplňků od second handu 1981. Vlnami se filmoví fanoušci budou moct nechat unést ještě předtím, než ve čtvrtek 15. srpna oficiálně vstoupí do kin.
51 fotografií

Mádlův film Vlny míří do regionů. Promítat se bude předpremiérově v Budějovicích

Českobudějovicko
Renault Fuego GTX z roku 1982 s charakteristickým velkým zadním oknem, pod nímž se skrýval prostorný kufr.
Byl to revoluční auťák, ale bohužel na automobilovém trhu o svých kvalitách nepřesvědčil. Renault Fuego se ve Francii vyráběl pět let a přinesl do automobilového průmyslu několik zajímavých novinek, které jsou v dnešní době považovány za samozřejmost. Přesto se ale nedočkal prodejního úspěchu. Několik desítek kusů se dovezlo i do tehdejšího Československa.
13 fotografií

Renault Fuego: zázrak, který shořel jako papír. Připomeňte si revoluční auto

Automagazín
Oldřich Kaiser baví jako Zahradník čelící zvůli od začátku až do konce
Plevel vyplejete. Co ale s neřádem lidským? Oldřich Kaiser zakouší coby titulní hrdina filmu Zahradníkův rok osud vpravdě kafkovský. Prověřuje míru své trpělivosti a docházejí mu slova. Jak by ne: zkuste čelit bezpráví tam, kde se práva nedovoláte. Jiří Havelka znovu zkoumá absurdní boj jedinců s lidskou neomaleností, zvůlí, (ne)komunikací a paragrafy. A jakkoli jeho nový film připomíná místy téměř horor, zůstává i jiskřička naděje – díky očistné moci přírody.  
7 fotografií

Na neřáda leda řád. Zahradníkův rok je trpká podívaná

Film a televize
V hlavě 2, další křehký příběh o emocích v naší hlavě
Je to už devět let, kdy malá Riley a její emoce okouzlily diváky a posbíraly Oscara, Zlatý glóbus a další ceny za nejlepší animák roku. Teď se chytrý koncept o radosti, vzteku či strachu, které umí v mysli dospívajících udělat pěkný maglajz, vrací do kin. A je to znovu parádní a radostná jízda. Animovaný snímek V hlavě 2 stihl za devatenáct dní nasbírat v celosvětových tržbách miliardu dolarů a aspiruje na film roku.

Animák V hlavě 2 bere dech. V kinech je konečně parádní podívaná

Film a televize
Tomáš Pavlíček (vpravo) a Jan Vejnar získali Českého lva za komedii Přišla v noci, která se pohybuje na tenké hraně černého humoru a hororu.
Od neděle budou v Chrudimi filmaři natáčet Můry, dětský komediální film s prvky hororu. Odehrává se v panelovém sídlišti a jeho okolí, takže režisér Tomáš Pavlíček si zvolil jako dějiště snímku lokalitu Na Šancích, kde strávil rané dětství. Po nahlédnutí do jeho filmografie je zřejmé, že do Chrudimě nepřijede žádný nezkušený nováček.

Kdo bude natáčet Můry v Chrudimi? Je to režisér letošní vánoční pohádky

Zprávy
Natáčení filmu Vyšehrad 2 v Bořislavi u Teplic -  Václav Neužil jako kapitán
Před pěti lety točil film Zátopek, kde jako legendární běžec podával skvělé herecké i sportovní výkony. Václav Neužil si poté střihl ještě dvě další sportovní role, tentokrát v seriálech; na hokejistu Robina Guhu z Lajny a životního ztroskotance Pučmu z Národní házené vzpomíná s úsměvem. Na tváři ho má i jako Marcel, kapitán FK Smrkov, což je nový tým Laviho v pokračování divácky úspěšného filmu Vyšehrad. Nyní se natáčí na severu Čech, do kin se dostane zhruba za rok.
28 fotografií

Fotbalistům chybělo velké srdce, které měli hokejisté, myslí si herec Neužil

Fotbal
Natáčení filmu Vyšehrad 2 v Bořislavi u Teplic -  Václav Neužil jako kapitán
Před pěti lety točil film Zátopek, kde jako legendární běžec podával skvělé herecké i sportovní výkony. Václav Neužil si poté střihl ještě dvě další sportovní role, tentokrát v seriálech; na hokejistu Robina Guhu z Lajny a životního ztroskotance Pučmu z Národní házené vzpomíná s úsměvem. Na tváři ho má i jako Marcel, kapitán FK Smrkov, což je nový tým Laviho v pokračování divácky úspěšného filmu Vyšehrad. Nyní se natáčí na severu Čech, do kin se dostane zhruba za rok.
28 fotografií

Fotbalistům chybělo velké srdce, které měli hokejisté, myslí si herec Neužil

Fotbalové perličky
Zahradníkův rok: Režisér přijel do vyprodaného kina v Turnově.
/VIDEO, FOTO/Předpremiéru nového českého filmu Zahradníkův rok za účasti tvůrců připravilo svým divákům turnovské kino Sféra a bylo vyprodáno. Režisér Jiří Havelka a herečka Tereza Dočkalová čelili po projekci otázkám z publika, diváky zajímal hlavně námět, snímek totiž vznikl na motivy skutečných událostí. Došlo ale i na téma uspávání slepic, zahradnické dovednosti Oldřicha Kaisera i jiné perličky z natáčení.
80 fotografií

Zahradníkův rok: Režisér mluvil v Turnově o slepicích i Oldřichu Kaiserovi

Z okolí
Jiří Havelka
Věčný boj s neřádem. Ten svádí hrdina nového filmu Jiřího Havelky Zahradníkův rok, který sklidil na karlovarském festivalu velký aplaus při premiéře. Diváci v městském divadle byli nadšeni, i proto, že na projekci dorazili kromě režiséra také hlavní aktéři: Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá. A dlužno říct, že vidět pohnutí na jejich tvářích není zase tak obvyklé. 18. července vstupuje film známého divadelníka a filmaře do distribuce. Jaké bizarní nápady měla Dáša Vokatá, proč nechtěl režisér s filmem do Varů a jak se točí chronologicky dvanáct měsíců, když místo vedra v srpnu leje? O tom jsme si povídali právě s Jiřím Havelkou, který nedávno vstoupil jako umělecký šéf do Dejvického divadla.
5 fotografií

Jiří Havelka: Tátovi v reálu slepice zabili, filmové snášejí vesele dál

Film a televize
Zahradníkův rok: Režisér přijel do vyprodaného kina v Turnově.
/VIDEO, FOTO/Předpremiéru nového českého filmu Zahradníkův rok za účasti tvůrců připravilo svým divákům turnovské kino Sféra a bylo vyprodáno. Režisér Jiří Havelka a herečka Tereza Dočkalová čelili po projekci otázkám z publika, diváky zajímal hlavně námět, snímek totiž vznikl na motivy skutečných událostí. Došlo ale i na téma uspávání slepic, zahradnické dovednosti Oldřicha Kaisera i jiné perličky z natáčení.
80 fotografií

Zahradníkův rok: Režisér mluvil v Turnově o slepicích i Oldřichu Kaiserovi

Liberecko
Herec Jan Plouhar ve hře Mluviti pravdu.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Na oficiální fotografii Činoherního studia má triko s logem Ostravy. Nenechte se ale zmást. Herec Jan Plouhar se blíží k jubilejní dvacáté sezoně v barvách ústeckého divadla, kde tak s menšími přestávkami strávil téměř polovinu života. Chystá se stavět malý domek v Brné, sem tam zajde do proslulé „ústecké Stodolní,“ ale hlavně – Ústí už by nevyměnil, a to i přesto, že městu podle něj dávno ujel vlak. V činoheráku dvaačtyřicetiletého Plouhara čeká řada novinek v čele s obměněným vedením. V rozhovoru pro Ústecký deník mimo jiné ujistil své fanynky: „V Ústí zůstávám a těším se!“
8 fotografií

V Ústí už je jako doma. Naše Stodolní mě občas vcucne, říká herec Jan Plouhar

Zprávy