ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Daniel Křeček z Plzně
Vysněnou věc nemusí přinést jen Ježíšek o Vánocích. Daniel Křeček z Plzně, který po unikátní operaci žije jen s polovinou těla, se již za několik měsíců dočká toužebně očekávaného vozíku, který mu za prvé může zachránit život a za druhé mu umožní větší možnosti pohybu. Vše sice zkomplikoval koronavir a s ním spojená omezení, ale teď už si mohl mladík přístroj v zahraničí vyzkoušet a za několik měsíců se ho dočká.
11 fotografií

Střevo už nepraskne. Mladík s půlkou těla si vyzkoušel vysněný vozík, je nadšený

Regiony
Pavel Bartoš byl v Rakousku velmi blízko finálové účasti. V sérii o třetí místo poté jeho mužstvo mělo relativně velkou výhodu.
Vypadalo to, že si minimálně zajistí finálovou účast a bude bojovat o nejcennější triumf. Vždyť od semifinálového postupu s Waldviertelem mu dvakrát chyběly pouhopouhé dva míče. Ačkoliv sen o volejbalovém titulu Pavla Bartoše z Rakouska se letos rozplynul, tak nakonec s českými parťáky Martinem Lickem, Markem Šulcem a trenérem Zdeňkem Šmejkalem vybojoval cenný bronz.

Bronzový Pavel Bartoš: V Rakousku uznávali půlroční imunitu

Ostatní sporty
Rakouské spisovatelce Ilse Tielsch, která má kořeny v Hustopečích, vychází nová kniha povídek s názvem Vzpomínky na dědečka.
Daleko odtud, na obzoru, kde se nebe a země zdánlivě dotýkají, vidím kráčet dědečka. I na tu vzdálenost ho dobře rozpoznám. Nebylo by ani možné ho s někým zaměnit. Nikdo jiný nechodí tak jako on, nikdo tak nenosí pušku přes rameno, nikdo nemá tak černé vlasy. Také jeho knírek je černý, konce jsou zatočené nahoru, jeho oči jsou tmavohnědé. Dědečkovo jméno začíná na ZEM, to znamená země. Takto začíná poslední z patnácti povídek z nově vydané knížky rakouské autorky Ilse Tielsch, která se před jednadevadesáti lety narodila v Hustopečích na Břeclavsku.
7 fotografií

Rodačka z Hustopečí Ilse Tielsch vydává další knihu. Povídky pojí vzpomínky

Volný čas
Sourozenci Eliška Březinová a Michal Březina.
Krasobruslařské mistrovství světa je pro brněnské sourozence Michala a Elišku Březinovy nejen jediný letošní vrcholný závod, ale také ojedinělá příležitost pro osobní setkání. Bydlí od sebe zhruba deset tisíc kilometrů, což je v době koronavirové pandemie prakticky nepřekonatelná vzdálenost. Naposledy se viděli před čtrnácti měsíci na mistrovství Evropy ve Štýrském Hradci.

Sourozenci Březinovi se uvidí po víc než roce. Opět na šampionátu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Linec – V oficiálních kalendářích je 21. leden Mezinárodním dnem objímání, ale pro mladé alternativně také Mezinárodním dnem tepláků, či vznešeněji teplákových kalhot.

Dnes je mezinárodní den tepláků

Z okolí
Ozbrojení policisté na ulici ve Vídni den po střeleckém útoku v centru rakouské metropole
Rakouští policisté provedli dnes ráno ve čtyřech spolkových zemích razie proti lidem a spolkům podezřelým z podpory islamistických hnutí Muslimské bratrstvo a Hamás. Zátah, jehož výsledkem je předvedení 30 osob k výslechu, se připravoval více než rok, informovala agentura APA. Ministr vnitra Karl Nehammer na dopolední tiskové konferenci řekl, že policisté provedli více než 60 domovních prohlídek. Operace s označením Luxor se zúčastnilo 930 policistů.
11 fotografií

Obří razie v Rakousku. Policie kvůli podpoře islamistů pozatýkala třicet osob

Svět
Pühringer u již opuštěných klecí.
Linec – Zemědělci Walter a Edith Pühringerovi z Pettenbachu zažili razii na své nosnice - úřední „přepadovka“ ráno přijela zabavit 1700 posledních slepic, které jsou v Rakousku chovány v klecích, píší OÖN.

Slepice u sousedů: z klecí do polévky

Z okolí
Praha - Zápas fotbalové FORTUNA:LIGY mezi SK Slavia Praha a SFC Opava 22. února 2020. Vilém Fendrich (SFC Opava).
/FOTOGALERIE/ V minulé sezoně patřil fotbalový brankář Vilém Fendrich k velkým oporám Slezského FC Opava. Nastoupil k devětadvaceti zápasům, ve kterých vychytal devět nul. Pro trenéra Radoslava Kováče bude klíčovým mužem i v nové ligové sezoně. Ale taky za určitých okolností být nemusí, o devětadvacetiletého gólmana je totiž zájem v Maďarsku.  
59 fotografií

Fendrich: Maďarsko? Něco se ke mně dostalo, ale soustředím se na práci v Opavě

FORTUNA:LIGA
Fotbalisté Opavy mají za sebou soustředění v Rakousku
/FOTOGALERIE/ Jako velmi povedené hodnotil soustředění v rakouském Loipersdorfu trenér opavských fotbalistů Radoslav Kováč. Slezané během něj odehráli dva zápasy s těžkými soupeři. Nejdříve prohráli s Rapidem Vídeň 5:3, když ztratili tříbrankové vedení a v sobotu remizovali se Štýrským Hradcem 1:1.
31 fotografií

PODÍVEJTE SE: SFC Opava na soustředění v Rakousku

FORTUNA:LIGA
To bylo počasíčko!
Pasov – Národní park Bavorský les zaplavili o Božím těle turisté. Stezky na Roklan, Luzný a Falkenstein byly plné lidí a parkoviště přeplněná, píše PNP.

U sousedů byl nával na přírodu

Z okolí
Utkání 11. kola UNIQA volejbalové extraligy žen: TJ Sokol Frýdek-Místek - TJ Ostrava, 16. listopadu 2019 ve Frýdku-Místku.
V pohárové Evropě minulou sezonu chyběly, letos se do ní ostravské volejbalistky vrátí. Potřetí v historii klubu si zahrají Challenge Cup. „Český svaz nabídl účast i nějakou podporu prvním pěti týmům nedohrané extraligy. Určitě se přihlásíme, oficiální přihlášky se budou posílat až v červenci nebo srpnu,“ řekl Miloš Matula, ředitel TJ Ostrava, která v nejvyšší domácí soutěži letos skončila pátá.

Volejbalistky Ostravy se vrátí do pohárové Evropy

Ostatní sporty
Eliška Březinová se na sklonku loňského roku představila na mistrovství republiky v Ostravě.
Dlouhé měsíce laborovala se zdravotními potížemi, které jí nedovolily naplno trénovat. Nejprve natržené vazy v koleni, následně pohmožděniny po pádech v přípravě i při závodě. Když se brněnská krasobruslařka Eliška Březinová dostala po lednovém mistrovství Evropy zpátky do formy, organizátoři zrušili světový šampionát v kanadském Montrealu kvůli pandemii koronaviru. „Byla jsem hodně zklamaná. Konečně jsem cítila, že jsem ve formě,“ říká čtyřiadvacetiletá závodnice.

Navzdory formě stopka. Krasobruslařka Březinová přišla o šampionát

Ostatní sporty
Michal Březina
Suverénně vyhrál prosincový šampionát čtyř zemí v Ostravě, na lednovém mistrovství Evropy v rakouském Grazu předvedl nejlepší krátký program a celkově skončil sedmý, 5. února se poprvé stal otcem a 30. března oslavil 30. narozeniny. To jsou největší události minulých měsíců českého krasobruslaře Michala Březiny.

Březina v USA běhá, jezdí na kole a skáče na suchu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Linec – V sobotu ráno bylo v Rakousku 2664 nemocných koronavirem, o 461 víc než v pátek. Do nedělního rána stoupl počet na 3026, tedy „jen“ o 362.

(Nejen) o koronaviru u sousedů

Z okolí
Když jsem byla malinká, tak mě rodiče vodili do různých sportů, a začala jsem chodit do školičky bruslení. V Kopřivnici tenkrát byly závody a pan trenér za mnou přišel, jestli se nechci zúčastnit. Tak jsem tedy kvůli šatům jela, a tak to nějak začalo. Kra
To si řekla Klára Štěpánová asi před čtyřmi lety. Rodiče ji přihlásili do krasobruslení, a když ji trenér řekl, ať jede na závody, kývla na to kvůli šatům, které si mohla obléct. Vyplatilo se, protože dnes jezdí na prestižní zahraniční soutěže.

Závody? Ne. Krásné šaty? Tak jdu do toho!

Zprávy z Česka
Hrál z okna proti depresi.
Linec - V Rakousku stoupl do pondělních osmi hodin počet onemocnění koronavirem na 959 (Tyrolsko 254, Dolní Rakousy 150, Horní Rakousy 196, Korutany jen sedm), do 12 hodin na 1018 (Tyrolsko 294).

Přes tisíc nemocných sousedů

Z okolí
Brněnští sourozenci Filip a Natálie Taschlerovi.
Bronzová medaile na podzimním juniorském Grand Prix dodala Filipovi a Natálii Taschlerovým sebevědomí. A tak se rozhodli, že na svůj první seniorské evropský šampionát pojedou už letos. Vyplatilo se. Po osobním rekordu obsadili mezi ostřílenými evropskými páry v rakouském Grazu devatenácté místo. „Mistry Evropy jsme se bohužel nestali, ale pracujeme na tom,“ směje se Filip.  

Na jednom ledě se svými vzory. Taschlerovi zajeli dva rekordy

Ostatní sporty
Znojemští hokejoví Orli podlehli poslední prosincovou sobotu na domácím ledě celku Fehérváru 3:4 až po samostatných nájezdech.
Dlouho statečně odolávali atakům movitějších a nablýskanějších rivalů. Hokejoví Orli Znojmo se nacházeli ještě před dvěma týdny na třetím místě rakouské EBEL. Dvě kola před koncem základní části jsou ovšem svěřenci trenéra Miroslava Fryčera až na osmé příčce a postup do elitní pětky zajišťující účast v play-off se jim vzdálila.

Orlí propad. Přestali hrát zdravý hokej a elita je v trháku

Hokej
Ilustrační foto.
Linec - Návštěvník zemské nemocnice ve Štýrském Hradci našel v sobotu kolem 19 hodin na schodišti podzemní garáže nově narozenou holčičku zabalenou do ručníků a uloženou do sportovní kabely, píše Volksblatt.

Další odložené dítě u sousedů

Z okolí