ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Šéf letiště Gerhard Kunesch.
Linec – „Je sotva nevděčnější zaměstnání v Horních Rakousích než to Gerharda Kunesche (60)," napsal deník OÖN. „Je totiž od roku 1998 ředitelem letiště v Linci a pokouší se tuto malou destinaci mezi uzly Vídní a Mnichovem zachránit od bezvýznamnosti."

Letiště u sousedů má problémy

Z okolí
Ilustračníf oto
Praha - Railjety Českých drah budou vybaveny wi-fi připojením k internetu nejpozději letos na jaře. Dopravce tak po roce a půl srovná náskok rakouských vozidel, které jezdí na stejné trase mezi Prahou a Štýrským Hradcem přes Brno a Vídeň. Zpoždění zdůvodňuje dopravce zdlouhavým výběrovým řízením. V něm nakonec zakázku za více než 19 milionů korun na vybavení 49 vagonů railjetů internetem a informačním palubním portálem zadal sdružení, které tvoří dceřiná společnost ČD Telematika a Simac Technik ČR. Vyplývá to z informací uvedených ve Věstníku veřejných zakázek. Konkurenční vozy RegioJet a Leo Express wi-fi připojení umožňují již dlouhodobě.

Railjety Českých drah budou mít wi-fi nejpozději na jaře

Ekonomika
Ilustrační foto.
Graz, Znojmo – Po dvou třetinách prohrávali 1:4. Poslední zápas letošní roku však ve středu hokejisté znojemských Orlů nevzdali. Ještě se snažili obrátit vývoj zápasu a třetí třetinu vyhráli 2:1. Stejně jim to ale k bodům nepomohlo, v 37. kole soutěže EBEL podlehli Grazu 3:5.

Orli podlehli Grazu kvůli špatnému úvodu duelu

Hokej
Ilustrační foto.
Znojmo – Ve znamení hned dvou překvapení se nesl úvod duelu 32. kola hokejové soutěže EBEL mezi domácími Orly ze Znojma a Štýrským Hradcem. Diváci nejprve při nástupu hráčů rozzářili celý stadion prskavkami, trenéři obou celků pak postavili do branek gólmanské dvojky.

Prskavky nažhavily hokejové Orly ke zničujícímu nástupu

Hokej
Ilustrační foto.
Vídeň - Až o osm set metrů bude nakonec zřejmě kratší plot, který začalo Rakousko v pondělí stavět na hranici se Slovinskem. Mezera v zábraně, která má usměrnit přicházející migranty, vznikne kvůli neochotě soukromých majitelů povolit stavbu plotu na svých pozemcích. Plot vznikající v okolí štýrského hraničního přechodu Spielfeld měl původně měřit 3,7 kilometru a dosahovat výšky 2,5 metru. Rakouské úřady ho chtěly dokončit do Vánoc.

Rakouský hraniční plot bude kratší, soukromníci nepovolili stavbu

Svět
Ilustrační foto.
Znojmo – Odskočit tabulkovému sousedovi. Takový cíl si před pátečním utkáním mezinárodní soutěže EBEL proti Klagenfurtu vytyčili hokejisté znojemských Orlů. „Rozhodně ale nepůjde o jednoduchý zápas, soupeř totiž patří k nejlepším v soutěži. Má statné vysoké hráče, kteří jsou nesmírně silní na kotouči," upozorňuje kouč Jiří Režnar před domácím střetnutím, které startuje o půl sedmé večer.

Orli přívítají Klagenfurt. V bitvě sousedů se poperou o šest bodů

Hokej
Vzpomínkový večer věnovaný Františku Mikoláškovi.
Bernartice - Co mají od pátečního odpoledne společného někdejší starostové Bernartic František Švec a Ladislav Bouška, důstojníci ve druhé světové válce Jan Doubek, Rudolf Hrubec a Rudolf S. Krzák s historikem a autorem knih o Bernarticích Františkem Mikoláškem? Všichni mají v budově místní radnice pamětní desku. Naposledy byla odhalena Františku Mikoláškovi (1924 – 2014), od jehož úmrtí uplynul 15. listopadu jeden rok.
11 fotografií

Františku Mikoláškovi odhalili pamětní desku. Rok po jeho úmrtí

Písecko
Skok přes kůži.
Příbram - Slavný, vysoký a „rádoby" neomylný perkmistr, slavní a vysocí mistři, slavný kantor, adláti, písař, fuxové a fuxie, nadlišák a další. To je výčet jen některých postav, které se od Střední průmyslové školy v Hrabákově ulici ve středu odpoledne vypravili na slavnostní průvod městem. Kapela, hornické písně a všeobecné veselí. Vše jako pozvánka na hornický večer, jehož součástí byl i slavný skok přes kůži.
6 fotografií

V Příbrami se ve středu uskutečnil Skok přes kůži

Volný čas
Peter Pucher.
Znojmo – Oslavy mu nikdo nepokazil. Znojemský Orel Peter Pucher si užil tisící zápas v základních částech nejvyšších hokejových soutěží s pocitem vítězství. Slovenský matador v pátek přispěl k vítězství svého týmu 4:1 nad Grazem a potvrzení prvního místa v tabulce mezinárodní soutěže EBEL. „Skvěle se na tu tabulku dívá. Je to úžasný pocit, když se nám daří, ale ještě nás čeká mnoho dalších zápasů a já osobně musím i nadále na sobě makat, abych vydržel hrát další zápasy," poznamenal s pokorou Pucher.

Pucher slavil tisícovku výhrou, asistencí i prvním místem

Hokej
Peter Pucher.
Znojmo – Slovenský sympaťák míří k úctyhodné metě. Útočník Peter Pucher v dresu znojemských Orlů odehraje v pátek od půl sedmé večer na domovském stadionu proti rakouskému Grazu tisící soutěžní utkání v základní části nejvyšších soutěží. Zaokrouhlit počet 999 duelů se mu povede v klubu, ve kterém se usadil a obětoval mu většinu kariéry. „Nejlepší roky hokejového života jsem prožil ve Znojmě," hlásí a má ještě jeden sen. „Šikla by se mi ještě nějaká medaile v EBELce," usmívá se jedenačtyřicetiletá legenda.

Bylo by krásné, kdybychom si zahráli se synem v týmu, povídá jubilant Pucher

Hokej
Král evropských ostrostřelců.
Linec - Josef Lohninger (66) z hornorakouského Schmidhamu, člen spolku ostrostřelců z Vöcklamarktu, se stal v německém Peine mistrem Evropy ve střelbě na dřevěnou sovu. „Titul bude nosit tři roky. Spojeno je s ním zvaní na setkání ostrostřelců po celé Evropě (na vlastní náklady), ale nechce to přehánět – prý všude být nemůže," píše deník OÖN.

Soused je evropským králem střílení na sovu

Z okolí
Ilustrační foto.
Štýrský Hradec - Tři lidé přišli dnes o život a jeden utrpěl těžká zranění při vážné nehodě, k níž došlo v noci na dálnici A9 nedaleko Štýrského Hradce na jihu Rakouska. Provoz na důležité komunikaci vedoucí ke slovinským hranicím musel být přerušen. Informovala o tom agentura APA.

Nehoda na dálnici před Štýrským Hradcem si vyžádala tři mrtvé

Svět
ZÁVODNÍCI KOLÍNSKÉ STÁJE sbírali na republikovém šampionátu skvělá umístění.
Kolín – Těžká trať, úmorné vedro a závody roztažené do tří dnů. I s tím si závodníci Remerx-Merida Teamu Kolín poradili a na Mistrovství České republiky v Kutné Hoře si každý den dojeli pro několik medailí. „Závody kladly na sportovce velké nároky. Někomu to sedlo, jinému ne, ale celkově se nám účast vydařila," může konstatovat manažer Jan Slavíček.

Mistrovské medaile sbíral Remerx-Merida Team Kolín každý den

Ostatní sporty
Pod koly mezinárodního rychlíku Gustav Mahler z Prahy do Grazu zemřela přibližně šedesátiletá žena.
Blansko – Tragédií skončil v pátek dopoledne střet vlaku s ženou nedaleko zatopeného lomu na okraji Blanska. K nehodě došlo krátce po deváté hodině ráno. Pod koly mezinárodního rychlíku Gustav Mahler z Prahy do Grazu zemřela přibližně šedesátiletá žena. Kromě nešťastné náhody policisté nevyloučili ani sebevraždu.

U Blanska srazil vlak ženu. Na místě zemřela

Nehody
Pamětní štola v Ebensee.
Linec – Jednou z nejpůsobivějších instalací na Festivalu regionů v hornorakouském Ebensee je "Ahamm" neboli „Sbor dýchajících zavařovacích sklenic" izraelské umělkyně Daphny Weinsteinové (43) ze Štýrského Hradce, instalovaný ve štolách koncentračního tábora. V letech 1943-45 tu zahynulo přes 8000 vězňů.

Sbor dýchajících sklenic na festivalu u sousedů

Z okolí
Tragédie ve Štýrském Hradci
Štýrský Hradec (Rakousko) - Štýrský Hradec a celé Rakousko dnes truchlí za tři oběti sobotní smrtící jízdy, při níž mladý řidič v centru štýrské metropole svým terénním vozem úmyslně narážel do chodců. Podle rakouských médií jsou tři z celkem 34 zraněných stále v kritickém stavu. Mezi mrtvými je i čtyřletý chlapec a 28letý muž, který se v době šílené jízdy procházel v centru se svou novomanželkou. Ta je nyní v kómatu.

Rakousko truchlí za oběti smrtící jízdy, tři lidé bojují o život

Svět
Tragédie ve Štýrském Hradci
Štýrský Hradec - Řidič terénního vozu dnes v centru Štýrského Hradce ve vysoké rychlosti úmyslně najížděl do chodců: nejméně tři lidi zabil a dalších 34 zranil. Bilanci zveřejnil štýrský zemský hejtman Hermann Schützenhöfer. Podle policie se nejednalo o terorismus. Šestadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zatčen, je rakouský občan bosenského původu a prý trpí psychickými problémy.

Štýrský Hradec: Řidič najel do chodců; tři mrtví, mnoho zraněných

Svět
Ilustrační foto
Praha – Češi, kteří se chystají autem do Chorvatska, by se měli vyhnout zejména sobotním termínům na přelomu července a srpna. V těch očekávají rakouský a chorvatský autoklub největší zácpy. O víkendu 24. až 26. července se jede velká cena Formule 1 v Maďarsku a následující víkend 31. července až 2. srpna se dělí prázdniny v Německu. Také se ale jede závod DTM na okruhu Redbull Ring u Spielbergu ve Štýrsku v Rakousku, který je kousek od města Graz. V tiskové zprávě to oznámil český ÚAMK.

Autem do Chorvatska? Největší zácpy se čekají o sobotách na konci července

Ekonomika
Zakladatel maloobchodního řetězce Billa Karl Wlaschek.
Vídeň - Ve věku 97 let zemřel zakladatel maloobchodního řetězce Billa Karl Wlaschek. Informoval o tom dnes server rakouského deníku Der Standard. Wlaschek, který byl podle aktuálního vydání amerického magazínu Forbes třetím nejbohatším Rakušanem, vybudoval také rozsáhlé realitní impérium.

Zemřel zakladatel řetězce Billa Karl Wlaschek, bylo mu 97 let

Ekonomika
60 let Jihoštýrské vinné stezky
K 60. výročí nejstarší vinné trasy v Rakousku se bude celých 8 měsíců na 21 kilometrech bohatě slavit.Nově: Putování s vínem, GPS Track na 130 kilometrech trasy.

60 let Jihoštýrské vinné stezky

Reklama
Benátky.
Dovedete si představit, že o půlnoci sednete do auta a v devět hodin ráno se koupete v Jaderském moři? Je to tak. Přes Břeclav, Vídeň, Graz, Villach, Udine jste v Benátkách i s hygienickými pauzami opravdu za 9 hodin. Odtud pak už je jen pár desítek kilometrů do přímořských destinací jako je Lido di Jesolo, Caorle Bibione či Lignano. Přesně tato letoviska patří k nejnavštěvovanějším italským destinacím, které nabízí šumperská cestovní kancelář Ancora.

Itálie – nejbližší moře dostupné po vlastní ose

Podnikání
Lukáš Macek.
Zlín - Na silně obsazeném mezinárodním plaveckém mítinku v rakouském Grazu výborně reprezentovala desetičlenná výprava plavců Zlínského plaveckého klubu. V konkurenci více než 600 plavců z 11 zemí získali cenná finálová umístění a 13letý Martin Ráček dokonce vybojoval na 100 a 200 prsa bronzové medaile v kategorii 13 a 14letých žáků.

Martin Ráček dvakrát bronzový v Rakousku

Ostatní sporty
Lukáš Klouda.
Cologne, Brno – Kvůli práci už takřka netrénuje, přesto stále stačí elitní světové konkurenci ve voltiži. Lukáš Klouda z Drásova na Brněnsku obsadil minulý týden ve finále Světového poháru pátou příčku. „Pomýšlel jsem sice výš, ale jsem zaneprázdněný prací, na trénink už mi nezbývá čas. Jsem rád, že s klukama ještě držím krok," sděluje Klouda.

Voltižér Klouda míří do „kosmického“ Dauhá

Ostatní sporty