ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Kladno (v bílém) přehrálo Prostějov 8:7. Brendon Nash
Kladno – Hokejový obránce Brendon Nash bude po dvou letech hrát opět za Kladno. Rytíři jeho příchod, o kterém se spekulovalo celé léto, potvrdili až v sobotu, kdy Kanaďan přiletěl na ruzyňské letiště a podepsal jednoletý kontrakt.

Nashův příchod potvrzen, Kanaďan je v Kladně

Hokej
Ilustrační foto
Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) začaly vybavovat kvůli větší bezpečnosti svůj vlakový personál kamerami. Poprvé se takzvané BodyCams připevněné ke stejnokroji průvodčích objevily v běžném provozu v červnu na regionálních vlacích v Korutanech a Štýrsku, nejnověji se rozšířily i na Salcbursko. Postupně by měly být zavedeny v celém Rakousku. Agresivitě čelí i zaměstnanci Českých drah, s kamerami ale český dopravce nepočítá.
6 fotografií

Rakouské dráhy vybavují průvodčí kamerami, ČD s nimi zatím nepočítají

Ekonomika
Ilustrační foto
Situace na českých silnicích je dnes přiměřená prázdninovému období, nejfrekventovanější je podle předpokladů dálnice D1. Češi, ale i Němci po ní míří na jih, další motoristé jedou na závod formule 1 v Budapešti. Dnes to řekl mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota. Cestou do Chorvatska musí podle něj řidiči počítat se zdržením kolem Vídně, Štýrského Hradce, na konci slovinské dálnice včetně hraničního přechodu a poté na mýtné bráně Záhřeb-Lučko.

Cestou na jih čeká motoristy několik zdržení

Ekonomika
Lukáš Kobes
Plzeň, Domažlice – Lukáš Kobes z Domažlic se nominoval na blížící se mistrovství Evropy horských kol v cross country, které proběhne od 24. do 29. července v rakouském Štýrském Hradci.

Kobes oblékne národní dres

Ostatní sporty
Nezvyklý pohled na dóm.
Linec – Jak náš web informoval, v pondělí měřila specializovaná firma Linsinger z Pongau digitálně výšku Mariánského dómu v Linci.

Dron nad dómem u sousedů

Z okolí
Náročný závod skončil odvážný Jablonečák v silné konkurenci skvěle.
Poslední červnový víkend patřil již ostrým závodům v extrémním triatlonu. Lokalita prvního z nich byla v rakouském Gratzu pod názvem Austria extreme triathlon. Na závodníky čekaly náročné disciplíny: 3,8 km plavání, 210,4 km kolo a 44 km běh s celkovým převýšením 5800m.

Martin Vinař si dal extrémní triatlon v Grazu

Ostatní sporty
Nový digitální označník
Brno - Lidé v Brně jako první v České republice při hledání informací o hromadné dopravě otestují interaktivní označník. V pondělí jej na zkušební dobu umístili zaměstnanci dopravního podniku na zastávku Mozolky ve směru do centra. Nové zařízení usnadní hledání informací o dopravě také nevidomým. Panel navíc spotřebuje o devadesát procent méně energie než dnes obvykle používané informační panely a lidé v něm najdou daleko více informací. Mohou třeba listovat jízdními řády.

Jízdní řád přečtou z elektronického papíru. DPMB zkouší nový druh označníku

Brněnsko
Tomáš Plíhal.
Znojmo /ROZHOVOR/ – Měli nakročeno k vítěznému obratu, přesto se jim vytoužené play-off vzdálilo. Znojemští hokejisté prohráli v nedělním utkání na ledě Grazu 3:4 v prodloužení a na postupovou pozici ztrácejí v nižší nadstavbové skupině šest bodů. O teoretickou šanci na účast mezi elitní osmičkou mezinárodní soutěže EBEL zabojují už v úterý, kdy od půl sedmé večer přivítají Villach. „Potřebujeme zapracovat na první třetině,“ ví čtyřiatřicetiletý forvard Tomáš Plíhal.

Musíme jít do zápasu hlava nehlava a bojovat, burcuje útočník Orlů Plíhal

Hokej
Lehokolo. Ilustrační foto.
Orlickoústecko - V Mateřském centru Kamínek v Chocni se v úterý od 18 hodin koná cestovatelský večer. Hvězdou bude Zdeněk Švec, který putoval z Grazu do Albánie téměř dva tisíce kilometrů přes hory, doly, lesy, lány, moře, ostrovy i soutěsky, a to na lehokole.

Dobrodruh poví o cestě na lehokole

Volný čas
Hokejový trenér Miroslav Fryčer.
Znojmo – Před novým trenérem se blýskli. Znojemští hokejisté porazili v sobotním domácím utkání mezinárodní soutěže EBEL Graz 4:0 a za přítomnosti nového kouče Miroslava Fryčera urvali druhé vítězství v nižší nadstavbové skupině. Před reprezentační pauzou jim tak patří páté místo se ztrátou pěti bodů na pozici zajišťující play-off.

Orli se blýskli před novým trenérem. Fryčera přivedlo do Znojma i kamarádství

Hokej
Žáci zkusili práci v Miláně.
Ústí nad Orlicí - Letošní školní rok je na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí ve znamení zahraničních stáží žáků. Po úspěšném pracovním pobytu dvou žáků v Lipsku na podzim 2017 vyrazila skupina 13 žáků na dvoutýdenní pobyt do Milána.
5 fotografií

Žáci zkusili práci v Miláně

Orlicko
Ilustrační foto.
Marbella, Plzeň – Po cenné výhře nad osmifinalistou Ligy mistrů FC Basilej 2:1 čeká fotbalisty Viktorie na soustředění ve Španělsku druhá herní prověrka. Soupeřem Západočechů bude v sobotu jedenáctinásobný mistr Rakouska, celek Red Bull Salcburk.

Fotbalisty Viktorie prověří Salcburk

Fotbal
David Bartoš
Znojmo /ROZHOVOR/ – Zaznamenali o sedmadvacet střel na bránu víc než soupeř, na vítězství přesto nedosáhli. Znojemští hokejisté padli v pátečním domácím utkání s Dornbirnem 2:6 a mizérii ještě prohloubili v neděli, kdy prohráli na ledě Grazu 1:3. Přišli tím o naději na postup do elitní nadstavbové skupiny mezinárodní soutěže EBEL. „Musíme chodit před bránu a clonit. Je to pořád dokola,“ litoval šestadvacetiletý znojemský odchovanec David Bartoš.

Bartoš: Soupeře sice přestřílíme, ale gólman vše vidí

Hokej
Znojemští Orli. Ilustrační foto.
Graz, Znojmo – Stále v krizi. Hokejisté Znojma si připisují další porážku v EBEL. Ve 40. kole nastoupili na ledě rakouského Grazu. I přesto, že byli po většinu zápasu svému soupeři vyrovnaným protivníkem, podařilo se domácímu týmu dostat do tříbrankového vedení, které ve třetí třetině snížil Erik Němec.

Orli vezou další prohru. Z Grazu tentokrát 1:3

Hokej
Znojemští Orli. Ilustrační foto.
Znojmo – Rozstřílel se v pravý čas. Americký hokejista ve službách znojemských Orlů Adam Miller nasázel ve 28. kole mezinárodní soutěže EBEL hattrick rakouskému Grazu, který Znojmo porazilo 5:4 po prodloužení. Jihomoravané zvítězili podruhé v řadě, což se jim naposledy povedlo před víc než dvěma měsíci.  

Miller vystřelil Znojmu výhru

Hokej
Hokejisté Znojma prohráli na tripu oba zápasy. V Salzburgu i Dornbirnu.
Znojmo – Sedm zápasů do konce roku a dalších deset v lednu. Vydatné menu čeká na znojemské hokejisty nejen o blížících se vánočních svátcích. Jde jim přitom o hodně – ve hře je jistý postup do play-off mezinárodní soutěže EBEL. Ten Orlům zajistí pouze umístění v elitní šestce tabulky.

Orlí mantra pro postup do play-off: tři výhry v řadě

Hokej
Památky se vrátí domů...
Linec - Univerzita ve Štýrském Hradci v pondělí vrátila na řeckém velvyslanectví ve Vídni do rukou velvyslankyně Chryssouly Aliferiové 26 antických archeologických nálezů, informoval linecký Volksblatt.

Sousedé vrátili antiku Řecku

Z okolí