ŠTÍTEK: Bystřice

Výměnný pobyt žáků ZŠ Bratrství Čechů a Slováků.
K historicky prvnímu výměnnému pobytu mezi našimi základními školami jsme přistupovali s velkým respektem a očekáváním. Jaké to je žít v cizí rodině, v cizí zemi? Domluvím se? Jak to všechno zvládnu? Takovéto myšlenky letěly našim osmákům a deváťákům hlavou. Jsme na ně moc hrdí, že udělali ten první krok, ten první krůček vedoucí k dospělosti, spolehnout se sám na sebe.
6 fotografií

Výměnný pobyt žáků základních škol GESA Salzkotten

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Havlíčkův Brod – Florbalisté Havlíčkova Brodu před sezonou přihlásili krajskou soutěž. Chtěli nastartovat znovu zašlé úspěchy oddílu Draků. Jenže zatím se jim v soutěži příliš nedaří. O uplynulém víkendu prohráli jak se Žďárem B, tak i s Bystřicí.

Florbalovým Drakům se v nové soutěži nedaří

Ostatní sporty
Radka Macháčková
Radka Macháčková již čtrnáctým rokem pracuje v Mateřském centru Kulíšek v Bystřici. Je jedním z hlavních organizátorů různých kulturních a sportovních akcí pro děti a udržuje malé město stále v pohybu. Kromě toho ji každý pátek můžeme slyšet v éteru Rádia Dechovka. „To abych se nenudila,“ říká se smíchem.  

Radka Macháčková otevřela pro děti kroužek paření

Zprávy z Česka
Z posledních tří utkání vytěžili fotbalisté FC Žďas (na snímku) sedm bodů.
Žďár nad Sázavou – Potřetí za sebou bodovali a v tabulce se přiblížili jejímu klidnému středu. Po remíze v Bystřici a vítězství nad Velkou Bíteší, dovezli v sobotu fotbalisté FC Žďas další tři body. V 11. kole moravskoslezské divize D vyloupili hřiště Havlíčkova Brodu po výhře 2:1.  

Hráčům Žďáru se začalo dařit

Fortuna divize
Výlov Podhrázského rybníka.
/INFOGRAFIKA/ Dva největší rybníky na Benešovsku, Podhrázský a Semovický, své poklady odhalovaly vždy ob rok. Řada teď měla přijít na druhou největší nádrž u Semovic. „Letos ale vylovíme jak Semovický, tak Podhrázský rybník,“ potvrdil František Kalous ml., provozní ředitel Líšno, největší rybářské firmy na Benešovsku. „Okolnosti to tak přivodily,“ vysvětlil manažer, ale odmítl, že tím odstartoval nový trend výlovů.

Rybáři vyloví letos dva největší rybníky na Benešovsku

Benešovsko
Ilustrační foto
Fotbalisté Bílovce si drží svou vítěznou linii, už potřetí v řadě vyhráli, tentokrát se ale pořádně nadřeli proti poslednímu týmu tabulky Bystřici. Nad tou nakonec po boji zvítězili 2:1, přičemž zápas museli otáčet.

Bílovec se nadřel, proti poslednímu musel otáčet

Fotbal
Ilustrační foto.
Dočkali se. Prvoligoví házenkáři Bystřice pod Hostýnem se ve čtvrtém kole dočkali prvních bodů sezony, když v derby ve svém prostředí udolali do té doby neporažený Zlín. Z druhé výhry sezony se radoval také nováček ze Vsetína, jenž doma převálcoval silný Chodov a v tabulce se vyhoupl na čtvrté místo.

Derby ovládla Bystřice, přesto je poslední

Ostatní sporty
Hokejisté Telče hrají krajský přebor na jihu Čech. Spokojeni v něm jsou, ale vznik obdobné soutěže na Vysočině by přivítali.
Telč – Třetí zápas v nové soutěži, třetí vítězství. Hokejisté Telče v krajské „lize“ zatím kralují. Na domácím ledě se úspěšně popasovali s Bystřicí nad Pernštejnem, které utekli v prostředním dějství. Výhru 8:3 si zajistili také čtyřmi využitými přesilovkami.

Hokejová Telč rozhodla ve druhé třetině

Hokej
Situační plánek umístění dopravního značení u železničního přejezdu v Choceradech.
Stanovení místní úpravy provozu na silnici číslo III/113 v Choceradech před železničním přejezdem odsouhlasil po předchozím kladném vyjádření dopravních policistů také Silniční správní úřad Benešov. Díky tomu na obou stranách přejezdu vznikne vodorovné dopravní značení. To bude provedeno pět metrů před stávajícími světelnými signalizačními zařízeními závorami nechráněného přejezdu.

KRÁTCE: V Choceradech vyznačí prostor před železničním přejezdem

Benešovsko
Nahlášené pálení klestí se vymklo kontrole, v Bělé u Pecky zasahovalo několik jednotek hasičů. Foto: HZS KHK
Dva požáry na území jičínského okresu museli v pondělí řešit hasiči. Nejprve se kontrole vymklo ohlášené pálení klestí na pasece poblíž Bělé u Pecky, kde se požár rozšířil zřejmě kořenovým systémem.

Požáry paseky a včelína zaměstnaly hasiče

Požáry
FC Rak Provodov. Ilustrační foto
Zatímco fotbalisté Kvasic dál vládnou krajskému přeboru a po víkendu jejich náskok v čele narostl již na osm bodů, v krizi je z různých důvodů tradiční účastník Provodov. O víkendu s torzem týmu padli v Luhačovicích o osm gólů a vážně zvažují, zda nastoupí k dalšímu utkání. Rozhodnou se do pátku.

Provodov zvažuje, zda bude pokračovat v krajském přeboru

Kraje
Ilustrační foto
Vysočina – Ve druhém hracím kole Krajské soutěže Vysočiny se dařilo hokejistům Bystřice nad Pernštejnem, kteří si bez větších problémů poradili s rezervou Velké Bíteše. Béčko Velkého Meziříčí doma naopak nestačilo na Telč.

Bystřice doma rozdrtila béčko Velké Bíteše

Hokej