ŠTÍTEK: hmyz

Expozice představuje hmyz z tropů i z Vysočiny. K vidění je rovněž dvojice živých brouků.
Žďár nad Sázavou – Tisíce exemplářů hmyzu jsou nyní k vidění v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou. Nejnovější výstava, která představuje hmyzí poklady z muzejních sbírek, potrvá až do 20. května. Na své si na ní přijdou nejen nadšení entomologové, ale i laici a děti.
21 fotografií

Nová žďárská výstava láká i na živé brouky

Žďársko
Ilustrační foto
Jihlava – Degustace cvrčka na másle, velkého moučného červa na čili a česneku, grilovaného saranče a pro odvážné i smaženého švába argentinského. Tyto hmyzí speciality si zájemci budou moct ochutnat začátkem dubna v budově Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) v rámci Světového dne zdraví.

Vysokoškoláci budou nabízet hmyzí speciality

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Krasec dubový patří k vysoce ohroženým druhům. Tento kovově lesklý zelený brouk potřebuje mohutné duby. Více než osm stovek jich nově poroste v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Jeho část, takzvaná bažantnice, je jedním z mála míst v republice, kde se krasec ještě vyskytuje. Než tam ale město nové stromy nechá vysázet, musejí jít k zemi staré. Bude jich 565.

Vykácí stromy v zámeckém parku. Kvůli vysazení nových pro vzácné brouky

Z okolí
Liška potulující se v okolí vlakového nádraží.
Vyškov - Je po půlnoci a taxikář Libor Filípek jede ve Vyškově pro zákazníka. U hotelu Atrium mu najednou do cesty skočí srnec. „Tady bych ho opravdu nečekal,“ podiví se řidič. Náhoda? Podle zjištění Deníku Rovnost v posledních dnech běžný jev. Po setmění po městě pobíhají i lišky nebo zajíci. „Jednoho jsem potkal u obchodního domu Kojál v centru,“ dodal Filípek.

Pozor, zajíc. Ulicemi Vyškova bloudí hladová zvěř, nádraží obchází liška

Vyškovsko
Ilustrační foto
Střední Čechy – Udání hovořící o porušování zákazu kouření v jisté pivnici v Příbrami se při návštěvě hygieniků doprovázených policisty nepotvrdilo – přesto ale kontrola skončila udělením pokuty a uložením dočasného omezení spočívajícím v zákazu manipulace s neočištěnou zeleninou.

Přišli kontrolovat kouření, nařídili úklid kuchyně

Z okolí
Keramický festival se konal na Ostrově
Slaný /FOTOGALERIE/ - V pořadí již dvaadvacátý Keramický festival O hliněnou pícku, soutěžní přehlídky amatérských keramických výrobků v osmi kategoriích, se uskutečnil v prostorách slánského Střediska volného času Ostrov - Dům dětí a mládeže. 
19 fotografií

Keramický festival se konal na Ostrově

Kladensko
V úlu. Pro včely byla dlouhá zima náročná.
Berounsko – Zatímco na Kladensku a Rakovnicku včelaři řeší problém s nálezem možných ohnisek nebezpečné nákazy, a to původce Paenibacillus Larvae, který způsobuje onemocnění, známé jako mor včelího plodu, jejich kolegové na Berounsku mohou být zatím v klidu.

Včelaře mor na Berounsku netrápí, mají jiné problémy

Berounsko
Pod vedením Bohumila Fišera, vedoucího Správy CHKO Brdy, a Karla Urbana, zaměstnance Správy CHKO Brdy, zájemci prošli z Ohrazenice na hřeben Koníčka k vojenským pozorovatelnám a potom zpět kolem zbytků milířů a dvou mrazových srubů.
Teslíny – Na výletníky čeká v sobotu 24. února od 11 hodin pětihodinový pěší výlet s několika zastávkami s výkladem průvodce v délce 16 kilometrů. Povede většinou zčásti i nejkrásnější částí Brd, tedy přes padrťské pláně. Účastníci se dozví nejen o dnes již zaniklých obcích, uvidí také jeden z nejstarších dubů v CHKO Brdy, smrk čtverák s propletenými kmeny, zamrzlý Ganglofův kanál či stromové lišejníky. Měli by mít vhodné oblečení a boty a sebou kromě svačiny a tekutin také přibalit lupu, případně fotoaparát. Výlet skončí v místě startu, tedy na Teslínech před 16 hodinou.

Výlet do zimních Brd láká za poznáním i krásou přírody

Příbramsko
Regionální muzeum Jílové u Prahy
Jílové u Prahy – Jak byli v roce 1108 Božej s Bořutem jak hovada hozeni do jámy. I těmito slovy lze přibližovat historii – ostatně zmiňovaný rok dává tušit, že výrazem hovado není míněn ani hňup, ani hmyz se správným pojmenováním ovád, ale nejde o nic jiného než o staré označení pro dobytek. A úvodní věta doslovně cituje pojmenování přednášky, jíž Regionální muzeum v Jílovém u Prahy zahajuje třetí ročník muzejní akademie.

Muzeum rozdá obrázky z výstavy i poučení o osmičkových výročích

Z okolí
Kino Bio Central v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Hradecko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.hradecky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Volný čas
Ilustrační foto
Rychnovsko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.rychnovsky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Volný čas