ŠTÍTEK: hmyz

Přírodní repelent z koření, které známe jako hřebíček, klíšťata silně odpuzuje.
Klíšťová sezona je v plném proudu a její vrchol nás čeká již v květnu. Zavčas se naučit, jak se účinně klíšťatům bránit, je proto stěžejní. Klasické repelenty ale mnoha lidem nesedí a raději volí neméně účinné přírodní metody. Proti přisátí klíštěte se dá například úspěšně bránit pomocí obyčejného hřebíčku. Klíšťata sice nezabije, ale jeho vůně je zaručeně odpudí.
4 fotografie

Účinný repelent z koření, které máte doma: klíšťata odpudí a vám bude vonět

Zdraví
Bazalka působí díky své vůni pro mnoho druhů hmyzu jako repelent
Poletující hmyz se s příchodem jara čím dál tím častěji dostává oknem do našich domovů. Včely, vosy, mouchy i otravní komáři do našich obydlí zabloudí často nechtěně, ale jejich přítomnost je pro mnohé nežádoucí. Hmyz však naštěstí odpuzuje bazalka. Bazalka je kvůli své vůni pro mnohý hmyz přímo nenáviděnou rostlinou. Když ji umístíte do okna, hmyz se mu dobrovolně vyhne.

Jak zabránit hmyzu, aby vlétl do bytu? Umístěte do okna oblíbenou bylinku

Domácnost
Drvodělka fialová patří mezi největší samotářské včely v Česku. Úplně největší je drvodělka velká
Když se řekne „včela“, většina lidí si pravděpodobně okamžitě vybaví typickou zástupkyni této skupiny hmyzu, včelu medonosnou. Málokdo přitom ví, že v Česku žije zhruba 600 druhů včel. Jde o divoké samotářské včely, které jsou nenahraditelnými opylovači, jichž v přírodě ubývá. Pokud jim člověk připraví vhodné podmínky pro hnízdění, odmění se mu pečlivým opylováním celé zahrady během květenství, což prospěje kvalitě i množství plodů. Ideálním řešením je stavba hmyzího hotelu.
5 fotografií

Včely samotářky ocení hmyzí hotely. Bohatě se vám odmění

Zvířecí deník a chovatelství
Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.
Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.
5 fotografií

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Domácnost
Roháč obecný
Nečekané setkání s nimi může vyděsit, pokud se ale ve světě hmyzích obyvatel orientujete, bude naopak skvělým zážitkem. V Česku žije mnoho pozoruhodných brouků, kteří dosahují úctyhodné velikosti a setkání s nimi bývá poměrně vzácné, dospělí brouci totiž zpravidla žijí jen několik týdnů. Ten největší, roháč obecný, se navíc pyšní impozantními kusadly, díky kterým se stává naším nezaměnitelným gigantem.

Seznamte se s roháčem. Obr mezi brouky zaujme kusadly i při letu

Zvířecí deník a chovatelství
Štěnice patří mezi velmi odolný hmyz, který saje vaši krev, zatímco spíte.
Přebíhá vám mráz po zádech při představě, že je váš byt zamořený miniaturním hmyzem, který žije v každé skulině vaší domácnosti? Bohužel ani pravidelný úklid vám nezaručí, že se k vám domů nenastěhuje jeden z nejodpornějších a nejinvazivnějších druhů hmyzu, který bude v noci sát vaši krev. Jak poznat, že se k vám domů nastěhovaly štěnice, kde se schovávají a jak se jich co nejrychleji zbavit?
6 fotografií

Nejodpornější hmyz žije i v čisté domácnosti. Jak zjistit, zda ho máte v bytě

Domácnost
Celková rekonstrukce larvy druhu K. brauneri, vytvořená na základě všech nalezených zkamenělin.
Jak vznikla hmyzí křídla? To je otázka, která představuje dosud nevyřešenou záhadu evoluce hmyzu. Navzdory dlouholetému výzkumu stále není zcela jasné, z jaké tělní struktury se hmyzí křídla vlastně vyvinula a jaká byla jejich původní funkce, když ještě nebyla dost dokonalá na zvládání aktivního letu. Odpovědi na tyto otázky hledali i vědci z Biologického centra AV ČR v nově objevených prvohorních zkamenělinách starobylé skupiny hmyzu.
4 fotografie

Křídla hmyzu se mohla vyvinout z žaber

Čtenář reportér
Skutečně ve velkém se letos lhalo také o potravinách nabízených v českých řetězcích. Lhalo se o potravinách označených logem zelené žáby, o potravinách obsahujících výtažky z hmyzu, ale třeba i o akcích obchodních řetězců zaměřených proti plýtvání
I v právě končícím roce 2023 se internetoví lháři zaměřovali nadále na své evergreeny, tedy zejména Ukrajinu a covid-19. Přibylo však i několik novinek. Ty se týkaly se třeba označování potravin a využívání či nevyužívání hmyzu při jejich výrobě nebo účelového výkladu historie tak, aby co nejvíce odpovídal současnému ruskému pohledu.

Největší dezinformace roku 2023: Tyto absurdity letos lháři šířili na internetu

Česko
Hokejisté Přerova v derby s Prostějovem v prosinci 2023. Tomáš Jáchym
V minulé sezoně ovládl týmové kanadské bodování, měl být stěžejním dílkem do prostějovské skládačky, která Jestřábům pomůže vzlétnout až do prvoligového finále. Jenže hokejistu Tomáše Jáchyma potkala v létě nepříjemná nemoc, kvůli které musel dlouho jen doma sedět na gauči a na dálku sledovat, jak jeho spoluhráči válčí v Chance lize a jak se v Prostějově opět mění trenér. „Bylo to těžké období,“ přiznává 27letý centr.
76 fotografií

Semlel ho hmyz. Jáchym o nemoci, gólovém návratu i tragických sudích

Hokej
Slunéčka nás zbavují zahradních škůdců, bydlet s nimi ale nechceme.
Se svými zářivými barvami a výraznými skvrnami jsou mezi brouky nepřehlédnutelné. V létě berušky nadšeně vítáme, protože nás zbavují otravných zahradních škůdců. Na podzim nás už ale mšice netrápí, zato berušky, které při hledání úkrytu před zimou vtrhnou do našich domovů, jsou rázem nevítaným hostem. Co dělají berušky v zimě? Jak vypadá kousnutí od berušky? A dá se zbavit slunéčka východního, které je u nás vetřelcem?
12 fotografií

Roztomilí broučci? Invazi berušek zabraňte včas, mohou se jich k vám drát stovky

Domácnost
Pokud ve svém domě uvidíte hmyz ve tvaru štítu, nesnažte se jej plácnout nebo rozmáčknout. Ohrožený tvor by se bránil velkým zápachem
Podzim je obdobím, kdy lidé více pobývají v teple domova. Touhu být v teple však pociťují i nejrůznější druhy hmyzu. Jsou mezi nimi také ploštice, nehezká stvoření s plochým tělem, které známe spíše pod nepříliš lichotivým označením smradlavý brouk. Na podzim se stahují k domům, a pokud proniknou až do obytných prostor, rozhodně je nikdo nevítá s nadšením. Mohou být tyto ploštice pro člověka nebezpečné? Proč páchnou? A jak je vypudit z bytu?
5 fotografií

Ploštice láká teplo a světlo. Co dělat, když se u vás usadí smradlaví brouci?

Domácnost
Takto vypadá štenice.
Upozornění na výskyt štěnic v ubytovacích zařízeních, o čemž se nyní hovoří s velkou intenzitou, sice ve středních Čechách přibylo – zdejší hygienici se s nimi však setkávají podstatně řidčeji nežili kolegové v Praze. Plyne to z vyjádření Libuše Polanské, ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.
11 fotografií

Upozornění na štěnice: v Praze bývají dvě za týden, v okolí jedno měsíčně

Praha
Slunéčko východní působí na první pohled agresivněji.
Nejen lidé se stahují s příchodem chladného podzimního počasí ke kamnům. Lidská obydlí vyhledává jako úkryt také hmyz. Včetně takzvaných čínských berušek, jedinců invazního druhu slunéčka východního. Představují riziko hlavně pro biodiverzitu, potrápit dokážou ale i člověka. V přehledu Deníku najdete rady, jak se s nezvanou návštěvou vypořádat.
12 fotografií

Invaze čínských berušek v ČR: Ničí stěny, koušou, smrdí. Pomůže vysavač i sítě

Česko
Štěnice v bytě? Jejich přítomnost potvrzuje trus, který vypadá jako malé černé tečky. Nachází se nejčastěji v okolí postelí, například na roštech, matracích nebo i na nábytku a zadních stranách obrázků na stěnách.
/FOTO, VIDEO/ Štěnice, které sužují řadu evropských měst, zaplavily i Beroun. „V posledních týdnech jsme vyjížděli do ulic Košťálkova, Mládeže, Tovární a Průběžná, zejména do bytových domů,“ říká majitel firmy Jaksezbavitstenic.cz Jan Prokeš. Představa zašlého špinavého bytu jako ráje tohoto hmyzu je přitom mylná. Nejčastěji si lidé štěnice vozí z dovolených nebo si je nastěhují domů s nábytkem z druhé ruky. A v panelácích k nim míří od sousedů. Otřesnou zkušenost s tím má i čtenářka Berounského deníku. 
16 fotografií

Invaze štěnic do našich domácností. Nekonečná válka berounské rodiny proti hmyzu

Berounsko
Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.
Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Domácnost
Sršeň asijská.
Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka. Ve východních Čechách je pravděpodobnost jeho výskytu menší.
6 fotografií

Sršeň asijská na Orlicku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v Česku

Orlicko
Sršeň asijská.
Předpověď výzkumníků o šíření nebezpečné sršně asijské se naplnila. Jak vyplývá z unikátního modelu šíření tohoto predátora likvidujícího včelstva, který letos dokončili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kvůli příhodným podmínkám je invazí tohoto druhu ohrožena zejména západní a severní část Česka.
6 fotografií

Sršeň asijská na Českolipsku? Tady je mapa předpovídající vhodné podmínky v ČR

Českolipsko