ŠTÍTEK: hmyz

Broukoviště pro vzácného zlatohlávka skvostného v Žabovřeskách ukradl neznámý pachatel.
Brno - Ležící dřevo v hodnotě dva tisíce korun někoho v Žabovřeskách upoutalo natolik, že si je odnesl. Na první pohled náhodně ležící kmeny ale tvořily speciální úkryt pro vzácné zlatohlávky skvostné. Ti tak přišli o dřevní hmotu, která jim pomáhala k přežití.

V Brně ukradli broukoviště pro vzácný hmyz

Zločiny a soudy
Ivan Hoffman
Letos eviduji střídání ročních období, konkrétně zimy a jara, i dvakrát za týden, ale jaro už má mírně navrch a s napětím čekám, jak se vyvrbí. Že člověk žije v přírodě, neznamená automaticky, že přírodě rozumí. Třeba loni se v rozkvetlém sadu rozléhalo zlověstné ticho a vypadalo to, že bez včel můžeme na úrodu zapomenout. Pak přišlo sucho, díky kterému strádali škůdci, přičemž švestky sucho ignorovaly a místo aby popadaly, dozrálo jich nakonec tolik, že se lámaly větve, neboť nikdo už na tu nadúrodu neměl prázdné nádoby.

Týden Ivana Hoffmana: Vyhlížení včel

Komentáře
Ilustrační foto
Každý rok ve světě zmizí 2,5 procenta z celkového objemu hmyzu a bude-li ubývat dosavadním tempem, tak za 100 let zmizí úplně. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v časopise Biological Conservation, na kterou upozornil britský list The Guardian. Ubývá přes 40 procent hmyzích druhů a třetina je ohrožena. Hmyz přitom mizí osmkrát rychleji než savci, ptáci a plazi. Markantní ubývání hmyzu v první řadě způsobuje intenzivní zemědělství, zejména užívání pesticidů, ale přispívá k němu také urbanizace a klimatické změny.
30 fotografií

Kolaps ekosystému? Na celém světě rekordně ubývá hmyzu, za sto let zmizí úplně

Svět
Vášnivý včelař Martin Špaňhel a zároveň IT manažer vymyslel společně se čtyřmi dalšími informatiky zařízení, které monitoruje včely.
Račice u Vyškova - Že moderní technologie a včelaření nejde dohromady? Čtyřicetiletý Martin Špaňhel z Račic u Vyškova všechny přesvědčil o opaku. Vášnivý včelař a zároveň IT manažer vymyslel společně se čtyřmi dalšími informatiky zařízení, které monitoruje včely a usnadní tak život nejednomu chovateli tohoto užitečného hmyzu. Před pár dny s projektem vyhráli program 100-Day Challenge, který pomáhá začínajícím podnikatelům.
6 fotografií

Z informatika milovníkem včel. Špaňhel vymyslel zařízení, které usnadní chov

Z okolí
Broukoviště ve Slatiňanech
Slatiňany – Na volné ploše nad slatiňanským zámeckým parkem ve směru na Škrovád se objevila odřezaná torza kmenů zapuštěných do země.

Brouci najdou nový domov

Chrudimsko
Afričtí domorodci
Pruhované malby na tmavé kůži, typické poznávací znamení některých afrických či australských domorodých kmenů, fungují jako jakýsi přírodní repelent proti bodavému hmyzu. Alespoň to vyplývá z výsledků výzkumu maďarských vědců z Univerzity Loránda Eötvöse, které zveřejnil časopis Royl Society Open Science. Pokožka s namalovanými pruhy je pro hmyz až desetkrát měně přitažlivá než ta tmavá.
5 fotografií

Repelent afrických domorodců? Bílé malby na těle odhání hmyz, jsou nepřitažlivé

Svět
Vodňany – Při příležitosti výstavy Volání dálek, která mapuje 25 let působení společnosti Zoogeos Bohemia se ve čtvrtek 10. ledna konala v Městské galerii ve Vodňanech přednáška Albánie a Černá Hora – země hor a poslední bašta divoké přírody v Evropě.
Vodňany – Při příležitosti výstavy Volání dálek, která mapuje 25 let působení společnosti Zoogeos Bohemia se ve čtvrtek 10. ledna konala v Městské galerii ve Vodňanech přednáška Albánie a Černá Hora – země hor a poslední bašta divoké přírody v Evropě.
11 fotografií

Zoogeos zmapoval faunu a flóru Albánie

Strakonicko
Ilustrační foto.
Litomyšl – Časy, kdy městské lesy v Litomyšli vydělávaly, jsou pryč. Na porostech se podepsalo sucho a také kůrovec. Nejvíce stromů muselo vloni k zemi na Černé hoře a v Nedošínském háji.

Litomyšl vysadí tisíce stromů

Svitavsko
Mezeru ve zdivu překlenul drátěný plot.
Slatiňany – Město Slatiňany pokračuje i letos s významnými úpravami svých hřbitovů a pietních míst. Po loňské úpravě bývalého evangelického pohřebiště v Kunčí a jeho přeměně v udržované pietní místo teď dojde na hřbitov v samotných Slatiňanech.

Zbourání márnice zlepšilo výhled řidičů

Chrudimsko
Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.
Střední Čechy – Pohled, po kterém by přešla chuť na něco k snědku snad i hladovějícího, se naskytl středočeským hygienikům při kontrole příbramské provozovny nabízející zákazníkům asijské speciality. Plyne to z čerstvě zveřejněných informací o kontrole, kterou krajská hygienická stanice provedla před necelým měsícem. Podnětem se stalo udání – upozornění návštěvníka na to, že v předloženém teplém pokrmu našel larvu hmyzu.

V restauraci, kam vyrazili na udání, našli hygienici špínu i hmyz

Z okolí
Atletický kroužek. Zleva Marie Fuková, předseda oddílu TJ Chyšky Josef Fuka a trenérka Michaela Vanišová.
Přestavlky – Základní škola a Dětský domov Přestavlky se zapojily do projektu Českého atletického svazu „Atletika pro radost“. Díky tomu škola získala od svazu materiální, finanční a metodickou pomoc. Mohl tak vzniknout atletický kroužek pro děti se zájmem o atletiku.

Atletický kroužek získal podporu ze svazu

Ostatní sporty
Vážná dopravní nehoda nedaleko Sedlčan v sobotu 22. prosince 2018.
Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Bez zásahu vrtulníku se v sobotu 22. prosince před polednem neobešla vážná dopravní nehoda na Sedlčansku. Ke srážce dvou osobních aut, při níž se zranili čtyři lidé, byly záchranné složky přivolány čtyři minuly před jedenáctou hodinou na místo na silnici II. třídy číslo 105 asi kilometr od Sedlčan; ve směru k obci Osečany. Rychle tam dorazili jak profesionální hasiči ze Sedlčan, tak sanitky záchranářů ze Sedlčan i Votic.
8 fotografií

K vážné nehodě nedaleko Sedlčan letěl vrtulník. Zranily se čtyři osoby

Nehody
V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."
Už po osmé během deseti dnů se v Budapešti sešly tisíce lidí, aby vyjádřily odpor k tom, čemu přezdívají „otrokářský zákon“. Cílem jejich hněvu se stal tentokrát maďarský prezident János Áder, který včera podepsal kontroverzní novelu. Ta zvyšuje roční limity pro přesčasy zaměstnanců. Účastnici shromáždění se v doprovodu policistů vydali od budovy parlamentu na Budínský hrad k sídlu prezidenta.
5 fotografií

"Otrokářský zákon" opět vyhnal do ulic Budapešti tisíce lidí

Svět