ŠTÍTEK: hmyz

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.
/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.
68 fotografií

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

Praha
Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži.
I když neštípou, nebodají, otravně nebzučí ani nepřenášejí žádné nemoci, mohou vám tito nenápadní motýlci pěkně znepříjemnit život a nadělat doma pohromu. Ať už vám kolem hlavy prolétl mol šatní nebo mol potravinový, je to jasný signál vyrazit do boje. Jak je od sebe poznáte? Jak se účinně zbavit molů v kuchyni nebo ve vaší šatní skříni? Co moly odpuzuje a jaká preventivní opatření udělat, aby už se nevrátili? Jak se k vám vlastně moli dostali a jak dlouho trvá, než se vylíhne mol?
7 fotografií

Jak vyhnat moly ze skříní nebo ze spíže? S těmito triky se jich konečně zbavíte

Domácnost
Odpadní neboli koupelnové mušky patří mezi odolný hmyz, na který jsou běžné insekticidy krátké.
Jestli jste si mysleli, že není otravnějšího domácího hmyzu než octomilek neboli ovocných mušek a potravinových molů, tak jste se mýlili. Mnohem horší jsou totiž takzvané odpadní či koupelnové mušky, které nejenže se rychle množí, ale navíc přenášejí fekální bakterie, jenž ohrožují i vaše zdraví. Jak se koutule skvrnité zbavit, co odpadní mušky odpuzuje, kde se berou a jaká opravdová zdravotní rizika pro člověka představují?
5 fotografií

Jak na odpadní mušky? Přenášejí bakterie a larvy, mohou napadnout i vaše tělo

Domácnost
Odchyt mravenců.
Co by se stalo, kdyby z lesů zmizeli ptáci? Takovou otázku si položil výzkumný tým vedený ekoložkou Kateřinou Sam z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity. Jejich rozsáhlá experimentální studie v pralesích na Papui-Nové Guineji, která sledovala fungování potravních sítí mezi hmyzem, ptáky a netopýry, přinesla znepokojivé odpovědi.
7 fotografií

Co se stane, když z lesů zmizí ptáci? Odpovědi jsou skutečně znepokojivé

Českobudějovicko
Rybenka domácí: tvar jejího těla i stříbřité šupinky skutečně připomínají malou rybku.
Žije v noci, nejraději pobývá v koupelně a kuchyni a s prominutím žere úplně všechno. Rybenka bydlí v domě nebo bytě s každým z nás a patří k úplně nejmenším okem viditelným škůdcům v obydlích. Ano, patří ke škůdcům, ale na rozdíl od takových mravenců, štěnic nebo molů páchá jen minimum zlého. Pokud se vám doma ovšem rybenky přemnožily do houfů, vlastníte muzeum nebo máte v rodině alergika, zbavte se jich těmi nejjednoduššími způsoby, které vám v článku představíme.
9 fotografií

Bydlí u vás rybenky? Nechte je žít, nebo proti nim obraťte jejich vlastní zbraně

Domácnost
Jídlo budoucnosti? Spíš současnosti, říká prodejce červů. Jičínští jedli i živé..
Jen hrábnout rukou do krabice plné kroutících se červů vyžaduje notnou dávku sebezapření. Zatímco prodejce hmyzích pochutin Petr Kovařík chystá ve stánku na jičínském food festivalu porci pražených moučných červů na česneku se salátkem a keksy, vybízí zákazníky, aby vyzkoušeli o něco extrémnější zážitek - ochutnat čerstvé, ještě živé larvy. Reportérka Deníku jejich chuť vyzkoušela, ale raději při tom zavřela oči a představovala si, že si do úst sype hrst popkornu. Jak to bylo? 
52 fotografií

VIDEO: Červi v Jičíně chutnali smažení i živí. Je to zdroj proteinu, ví prodejce

Jičínsko
Obří brouci obsadili zámek ve Valticích. Podívejte se
Vzpomenete si ještě na úspěšný film Hvězdná pěchota o boji s obřími brouky? I takovou mrazivou situaci si můžete nyní přestavit v nové expozice na zámku Valtice. Zatímco v přírodě si můžete pohrávat s myšlenkou zda dotyčného broučka zašlápnout, v tváří tvář, mnohametrovým monstrům byste nechtěli, aby obživly. S obřím modelem mravence, si můžete hledět z očí do očí. Mohutný sosák komára budí respekt rozměry sbíječky na beton. 
42 fotografií

Obří brouci obsadili zámek ve Valticích. Podívejte se

Čtenář reportér
Lidé mohli ve Starobrněnské ulici ochutnat hmyzí burger i další hmyzí produkty.
/FOTO, VIDEO/ Před zářivě zeleným stánkem ve Starobrněnské ulici v Brně postávají v pondělí odpoledne desítky lidí. Všichni jsou tu za stejným účelem. Ochutnat burger z moučných červů, nebo si jej alespoň zblízka prohlédnout. Co totiž páry zvědavých očí zajímá je, jestli se partě nadšenců ze začínající brněnské firmy Grig s ambiciózním cílem – naučit lidi jíst hmyz, pod rukama něco plazí.
30 fotografií

Lidé ochutnávali v Brně burger z moučných červů. Podívejte se na jejich reakce

Brněnsko
Falešné vosí hnízdo si můžete buď vyrobit, nebo koupit na internetu.
Vosí hnízda najdeme nejčastěji na půdách, balkonech, v blízkosti oken a v dalších špatně přístupných místech, ale výjimkou nejsou ani zahrady. Ve větších hnízdech mohou žít i tisíce vos a likvidace takových hnízd může být i životu nebezpečná. Jak se ale jednoduše zbavit vosího hnízda dřív, než si ho u vás bodavý hmyz postaví? Abyste vosám zamezili uhnízdit se ve vašem okolí, stačí instalovat u domu nebo do zahrady falešné vosí hnízdo.
4 fotografie

Víte, čeho se vosy nejvíce bojí? Stačí zavěsit si poblíž domu tuto obyčejnou věc

Hobby
Adam Dostál je zakladatelem firmy Grig, která se snaží na trhu prorazit s hmyzími produkty.
Zářivě bílý stánek na chodbě brněnského obchodního centra Olympia. Na první pohled jeden z mnoha. Na ten druhý však zákazníka zaujme něčím netradičním. V jeho výloze se nachází široká škála produktů ze sušeného hmyzu. Červíci, cvrčci, kobylky. A nejen to. Ze cvrčků jsou tu také chipsy, boloňská omáčka nebo známý dušený kořeněný pokrm chilli con carne.
11 fotografií

Unikátní hmyzí stánek v Olympii u Brna: bez obsluhy, hlídá ho umělá inteligence

Brněnsko
Může nás mobilní aplikace ochránit proti bodnutí komárem? Některé aplikace tvrdí, že ano.
Otravní komáři dokážou znepříjemnit každý večer, kdy vám svým nenechavým bzučením dávají jasně najevo, že budete brzy majitelem několika svědivých štípanců. Používáte repelenty, sázíte afrikány, ale i přesto se neubráníte komářímu bodnutí. Co tedy na komáry skutečně funguje? Řešení nabízí dokonce už i mobilní telefony. Jak dobře ale aplikace, které vás mají před komáry ochránit, fungují?
5 fotografií

Jak vás může mobil ochránit před komářím bodnutím? Nenechte se nachytat

Počítače a mobily
Sudí Brych, velký postavou i přehledem.
Na pozadí události s útěkem lvice ze zoo v Berlíně se na pořad jednání správního soudu ve Vídni dostala žádost Stephana Hering-Hagenbecka, ředitele zoo Schöbrunn, o zbrojní pas a povolení výjimek, mj. k držení opakovací předovky, velkorážné brokovnice, a krátké palné zbraně ráže .44 Magnum.

Od sousedů: Povolí soud rakouské zoo brokovnice?

Českobudějovicko
Ruka po ochraně repelentním náramkem.
VIDEO / Na ruku nasadíte náramek a máte klid. Až osm dní na vás komáři nepůjdou. Jak lákavé třeba pro obyvatele Střeně, obce v lužním lese Litovelského Pomoraví, kterým v minulosti komáří kalamity notně ztrpčovaly život. Test Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nyní prokázal, že prodávané náramky proti komárům nebo klíšťatům nefungují. Při pokusu sedali komáři i přímo na náramek. Výrobky stojí i stovky korun.

Náramky proti komárům selhaly, varuje ústav. V Pomoraví mají svoje metody

Olomoucko
Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice
Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Zahrada
Komáří štípance svědí a potřeba je drbat, je nepřekonatelná.
Sedíte si v podvečer na terase či v zahradním altánku a užíváte si chvilky volna nebo jste si nechali na noc otevřené okno? Najednou se ale ozve známý bzučivý zvuk otravného hmyzu. Značí, že si v následujících chvilkách začnete drbat svědivé štípance a po klidu je veta. Komáři jsou tu a někdy na ně nefunguje ani repelent. Jak tedy účinně bojovat s komáry, jak vyrobit domácí past na komáry, ale i jak zničit jejich líhně v zahradě? Poradíme vám.
4 fotografie

Už žádné další štípance od komárů. Víme, které barvy nenosit a proč nepít pivo

Zdraví
Přítomnost hmyzu v jídle budí u většiny lidí odpor
Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.

Na hmyzu debužíroval už Aristoteles. Z jídelníčků Evropanů zmizel kvůli odporu

Zvířecí deník a chovatelství
Včelí roj se o víkendu usadil na zahradě na Olomoucku
Ke včelím rojům a vosím nebo sršním hnízdům musejí v souvislosti s jasním oteplením častěji vyjíždět hasiči z Olomouckého kraje. Profesionálové i dobrovolníci. Například v Olomouci v pondělí odpoledne zasahovali v centru města hned dvakrát. Od začátku roku vyjížděli už šestnáctkrát na místa, kde hmyz ohrožoval lidi.
6 fotografií

VIDEO: Rojí se to. Včely v centru Olomouce ohrožovaly chodce

Olomoucko
Sršeň asijská.
FOTO/ Ze západní Evropy se blíží k českým hranicím invazivní sršeň asijská. Proti domácímu druhu sršně je sice o něco menší, avšak je mnohem útočnější a na případné vyrušení člověkem může reagovat i kilometrovým pronásledováním. Dravá sršeň asijská by však mohla především ohrožovat naše kulturní včelstva, neboť právě včely a další hmyz tvoří podstatnou část jejího jídelníčku.
5 fotografií

Útočná sršeň asijská se před hranicí nezastaví. Poradíme vám, jak ji poznáte

Chrudimsko
Sršeň asijská.
FOTO/ Ze západní Evropy se blíží k českým hranicím invazivní sršeň asijská. Proti domácímu druhu sršně je sice o něco menší, avšak je mnohem útočnější a na případné vyrušení člověkem může reagovat i kilometrovým pronásledováním. Dravá sršeň asijská by však mohla především ohrožovat naše kulturní včelstva, neboť právě včely a další hmyz tvoří podstatnou část jejího jídelníčku.
5 fotografií

Útočná sršeň asijská se před hranicí nezastaví. Poradíme vám, jak ji poznáte

Zprávy
Sršeň asijská.
FOTO/ Ze západní Evropy se blíží k českým hranicím invazivní sršeň asijská. Proti domácímu druhu sršně je sice o něco menší, avšak je mnohem útočnější a na případné vyrušení člověkem může reagovat i kilometrovým pronásledováním. Dravá sršeň asijská by však mohla především ohrožovat naše kulturní včelstva, neboť právě včely a další hmyz tvoří podstatnou část jejího jídelníčku.
5 fotografií

Útočná sršeň asijská se před hranicí nezastaví. Poradíme vám, jak ji poznáte

Zprávy
Ukázka burgerů na festivalu v Třebíči
Burgerové šílenství zažívá poprvé i Třebíč. U baseballového stadionu Na Hvězdě si lidé mohou po tři dny kromě burgerů pochutnat i na vaflích, rolované zmrzlině, mexické pochoutce churros nebo hmyzu. Podle prodavačky Aleny Markové jsou Třebíčané odvážní. „Hlavně děti jsou zvědavé a zkouší hmyz a výrobky z něj, protože je to pro ně nové. Chutná jim to, ale dospělí jsou o něco zdrženlivější,“ popisuje první zkušenosti na Burger Street Festivalu v Třebíči.
28 fotografií

VIDEO: Burgerfestival v Třebíči nabízí i hmyz, vafle či veganské maso

Třebíčsko
Čištění slepeného peří je pro zvíře velký stres.
Lepové pasti na našich zahradách jsou smrtelným rizikem pro ptáky i další malé obratlovce. Láká je totiž hmyz, který se do pasti chytí. Přilepené zvíře se pak nemůže hýbat, často se zraní při snaze o únik nebo dokonce uhyne. S problémem bojují záchranné stanice po celém Česku. Použití lepových pastí přitom od loňského roku reguluje ministerstvo zemědělství.

Zalepené sýkorce šlo o život. Lepové pasti jsou pro zvířata smrtelné riziko

Jindřichohradecko
Cvrčci. Ilustrační snímek
Milovníci konspiračních teorií varují před dalším nebezpečím pro svobodné lidstvo. Jeho zotročení, které podle nich připravují světové elity, proběhne skrze potraviny. Mimo jiné hmyzí výrobky. Na sociálních sítích proto kritizují obchodní řetězce a dopravce, kteří je zařazují do prodávaného sortimentu, nebo se drsně obouvají do škol, kde probíhá ekologická osvěta.

Další nebezpečí? Novou totalitu přinesou cvrčci, věří konspirátoři

Česko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/33. OTÁZKA/ Kromě hmyzu si klidně "pochutnají" i na větších živočiších. Masožravé rostliny patří mezi vůbec nejzvláštnější součásti přírody. Věnuje se jim další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí, tentokrát řešící dvojotázku: Co všechno dokážou sníst masožravé rostliny a mohou ublížit člověku?

Co všechno dokážou sníst masožravé rostliny? Člověku neublíží

Věda
Síťokřídlí (Neuroptera) jsou řád dravého hmyzu, jde o členovce s velkými křídly se složitou žilnatinou.
Když šel v roce 2012 student entomologie Michael Skvarla z amerického města Fayetteville v Arkansasu pro mléko do supermarketu, na fasádě budovy si všiml něčeho zvláštního. Šlo o obrovský hmyz podobný vážce, s rozpětím křídel přes pět centimetrů. Mladík si exemplář vzal domů, uložil si ho do své sbírky a na několik let na něj zcela zapomněl. Netušil, že má doma doslova skrytý poklad.

Obr, kterého padesát let nikdo neviděl. Muž objevil vzácný hmyz z jurské éry

Objevy
Radek Klubal, lékař Medicínského centra Praha
Intenzivní únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zvýšená teplota nebo závratě. Příznaky poukazující na lymskou boreliózu. Jde o infekční onemocnění, které na člověka přenášejí klíšťata. Obvykle postihuje kůži a klouby, závažně však může poškodit i nervovou soustavu nebo srdce. Podle Státního zdravotního ústavu se boreliózou nakazí ročně tisíce lidí. Jak se před klíšťaty chránit? Co může způsobit neléčená borelióza? A může se tato nemoc přenést z matky na plod během těhotenství či kojení? Nejen na tyto otázky odpovídal vedoucí lékař Medicínského centra Praha Radek Klubal.

Imunolog: Klíšťata přitahuje barevné oblečení. Pivo a vitamín D vás neochrání

Zdraví
Cvrččí moučka obsahuje obrovské množství antioxidantů
V našem kraji není hmyz zrovna potravinou, na kterou bychom si vzpomněli, když dostaneme hlad nebo žízeň. Skutečností však zůstává, že jej čtvrtina populace denně konzumuje, a to především pro jeho vynikající účinky na zdraví. Hmyz je totiž doslova nabitý antioxidanty. Zařadit pár brouků a cvrčků do jídelníčku tak může mít na vaše zdraví velmi pozitivní dopad.
4 fotografie

Hmyzí džus strčí pomerančový do kapsy. Na cvrčky vsází téměř dvě miliardy lidí

Zdravý život
Hrdinové reality show Survivor  Česko & Slovensko 2023.
Drsná reality show Survivor Česko & Slovensko se rozhodně nebude s dvacítkou soutěžících nové řady mazlit. Čeká je seskok z vrtulníku přímo do oceánu, holýma rukama si budou muset na ostrově v Dominikánské republice postavit přístřeší, oheň rozdělat jen s pomocí křesadla a velký hlad zahnat třeba hmyzem. Kdo nejlépe zvládne bolest, izolaci, výzvy i nečekané zvraty a získá vysněnou výhru 2,5 milionu korun, se dozvíme už zanedlouho. Survivor startuje prvním dílem 25. ledna na Voyo a 1. února na TV Nova. Na ostrovany se pak mohou diváci těšit vždy ve středu a ve čtvrtek od 21:35 hodin.
24 fotografií

Survivor 2023: Kdo bude čelit drsným výzvám? Podívejte se na nové odvážlivce

Společnost