ŠTÍTEK: hmyz

Mikulovská alej.
/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu.

Bezpečnost pro auta, život pro hmyz. Mikulovskou alej čeká údržba bez kácení

Břeclavsko
V zámeckém parku na Kačině.
I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií.
20 fotografií

FOTO: Park zámku Kačina nabízí procházky i výstavu nebo okénko do historie

Kutnohorsko
Sýkorka
Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.
4 fotografie

O Žlutěnce. Kapitola 9: První zkušenosti malých nezbedů

Hobby
Vědci zkoumali hmyz a další „havěť“ na rekultivacích.
Na různě starých polích vytvořených na vnitřních výsypkách lomu Vršany zkoumali vědci z Univerzity J. E. Purkyně, Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a Univerzity Karlovy v letošním roce bezobratlé predátory a další členovce. Zajímali se především o nová společenstva hmyzu a členovců na rekultivacích různého stáří.

Vědci zkoumali hmyz a další „havěť“ na rekultivacích

Čtenář reportér
Prof. František Sehnal při převzetí medaile Gregora J. Mendela za zásluhy v biologických vědách v roce 2013.
Smutnou zprávu přineslo českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR. V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje.

Zemřel profesor František Sehnal, světově uznávaný entomolog

Českobudějovicko
Přirozeně rostoucí květnatá louka zřejmě bude nejen rájem vegetace, ale také „houbou“, zadržující celkem dost vody
Je to už pár desítek let, co jsme začali kopírovat módu anglických „na ježka“ sestřižených trávníků. Jsou skvělé na hraní golfu – nikoli však jako živá, voňavá a kvetoucí louka. Nyní se ale vítr obrátil a ze Západu k nám přichází opačná móda: návrat k přirozenosti. Je tedy lepší mít na zahradě trávník, nebo louku? Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Květy.
9 fotografií

Přirozenost, nebo anglický trend? Louka zlepší stav krajiny víc než trávník

Eko rady a tipy
Diskotéka se zvířátky.
V neděli 10. října 2021 proběhl už čtvrtý ročník oblíbené akce pro rodiny s dětmi s názvem Diskotéka se zvířátky. Letošní ročník se po nucené odmlce uskutečnil netradičně v neděli a v novém prostoru na Masters of Rock Café ve Zlíně, ale jak bývá na této akci zvykem, nesla se tradičně v určitém tématu. Letos bylo zvoleno téma Malé, velké království hmyzu.
7 fotografií

VIDEO: Diskotéka se zvířátky ve Zlíně. Tématem bylo Malé, velké království hmyzu

Čtenář reportér
Petr Kočárek
Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář.

Entomolog Petr Kočárek: Bez hmyzu by mi bylo smutno

Příběhy pro planetu
Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.
8 fotografií

Budeme za dvacet let jíst steaky z 3D tiskárny?

Eko rady a tipy
Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský.
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.

Za 10 let bude mít hmyz cenu kuřecího, říká majitel krajské Firmy roku

Hradecko
Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.
10 fotografií

Prorazil se sušenými červíky. Dnes jich jeho firma z Blanska dělá metráky

Blanensko
Ilustrační foto.
Královéhradecký kraj zná nejlepšího živnostníka i firmu roku 2021. Pomyslný trůn obsadil mladý cukrář Dominik Mervart ze Zaloňova, Firmou roku se stala společnost WormUP z Vamberka, která se specializuje na produkci slaných pochoutek z hmyzu. Vítězové postupují do celostátního finále, to se uskuteční 7. prosince v pražském Žofíně.

Krajskou Firmou roku je výrobce slaných pochoutek z hmyzu z Vamberka

Podnikání
Žáci zemědělské školy završili Projekt voda a hmyz otevřením naučné stezky v areálu školy. Otestovaly ji děti z místních mateřinek.
/FOTOGALERIE/ Náš projekt na podporu života hmyzu a vody v krajině páteční vydatný déšť moc nepodpořil! My, žáci 2. A Střední zemědělské školy a SOŠ Poděbrady pilně po celý školní rok pracovali na projektu Podpora života hmyzu a vody v krajině. V pátek 25. června 2021 jsme otevřeli za účasti dětí z mateřských škol novou naučnou stezku na školní zahradě zemědělské školy. Měli jsme zde připravená stanoviště, kde děti plnily různé úkoly.
64 fotografií

Otevřeli jsme naučnou stezku o hmyzu a vodě ve škole. Přijďte se podívat!

Čtenář reportér