Už to taky cítíte? Jarní vzduch, který má svou nezaměnitelnou vůni. Někomu může dokonce připomínat čerstvě vyprané prádlo. Pokud přemýšlíte, co toto jarní aroma způsobuje, věřte, že jarní květiny to nejsou. A dost možná budete i překvapeni, kdo za touto omamnou vůní stojí. 8 fotografií Proč jaro voní? Nemohou za to květiny, ale hmyz a bakterie Zahrada
Tradiční sraz cukrářek z celé republiky se uskutečnil v sobotu ve školícím středisku nasavrckého včelařského učiliště. Letošní téma bylo "Ze života hmyzu" a k vidění bylo celkem 28 dortů. Autorky vytvářely pavouky, včely, brouky, nechyběl Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem nebo včelka Mája s kamarádem Vilíkem. 48 fotografií OBRAZEM: Na dortech byl samý hmyz. Pavouci i Ferda Mravenec chutnali skvěle Chrudimsko
Hitem loňské sezony v ostravské Porubě byla květinová louka na Francouzské ulici. Letos obvod vysadí luční květiny i na dalších místech obvodu. Vysévat se budou sice až koncem dubna, ale už teď se začínají připravovat vhodné plochy. 16 fotografií Květinové louky v Porubě se objeví i na dalších místech Ostravsko
Nemotice – Varhany v nemotickém kostele svatého Václava jsou silně napadené dřevokazným hmyzem, některé části dřevěných píšťal se proto rozpadají. Nadějí je pro ně oprava. 10 fotografií Varhany v Nemoticích ničí dřevokazný hmyz, zachránit je musí restaurátoři Vyškovsko
/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu. Bezpečnost pro auta, život pro hmyz. Mikulovskou alej čeká údržba bez kácení Břeclavsko
I přes jednoduché podmínky k chovu se hmyz stává domácím mazlíčkem jen zřídka. Lidé se ho spíše štítí. Ti, kteří v něm našli zalíbení, oceňují především nádech exotiky. 5 fotografií Samá noha, žádné starosti. Hmyz jako mazlíček přesto u Čechů příliš neboduje Zvířecí deník a chovatelství
Dosavadní teorie o šimpanzích se zřejmě budou muset přehodnotit. Nejnovější vědecká studie totiž tvrdí, že jsou schopni jednat empaticky. A to je vlastnost, která byla až dosud přisuzována pouze člověku. Autoři studie zároveň upozornili na velmi neobvyklý způsob, jakým si šimpanzi léčí rány. 4 fotografie Šimpanzi překvapili vědce. Svým druhům ošetřují zranění rozdrceným hmyzem Zvířecí deník a chovatelství
Jihočeští vědci se podílejí na unikátním výzkumu. I stromy mají chemické zbraně a s jejich pomocí volají ptáky nebo dravý hmyz. 5 fotografií Stromy umějí volat o pomoc, přečtěte si, jak to dělají Českobudějovicko
I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií. 20 fotografií FOTO: Park zámku Kačina nabízí procházky i výstavu nebo okénko do historie Kutnohorsko
Škole přibudou žáci, už dostala svolení. Radnice připlatí na bruslení i na knihy. V parcích můžete najít hmyzí hotely. 5 fotografií Krátce z města. Stoletým obyvatelům Budějovic je dohromady skoro 3000 let Českobudějovicko
Víte, jak chutná cvrček nebo červ? Ve slavkovské škole měli studenti šanci vidět, jak se hmyz připravuje. Děkujeme za příspěvek. V bohaté fotogalerii najdete další způsoby a příležitosti, jak hmyz připravovat vyfocený při akcích napříč republikou. 36 fotografií Hmyz na talíři i s degustací. Křupavý cvrček lákal. A červ byl také k nakousnutí Čtenář reportér
Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus. 4 fotografie O Žlutěnce. Kapitola 9: První zkušenosti malých nezbedů Hobby
Zkáza kreativního hokeje… Dynamo dnes od 18.00 hostí Karlovy Vary. Tedy tým, který vyznává spíše silové pojetí hry. Pardubický styl hokeje je naopak odnepaměti technický a především útočný. Pro letošní sezonu to platí do slova a do písmene. 33 fotografií Vary jsou jako "otravný hmyz". Trvá šedesát minut, než je chytíte a rozmáčknete Hokej
Jakmile bylo stanoveno datum svatby, začaly přípravy. Ty jsou vždy časově náročné. Závoj pro nevěstu, klobouk pro ženicha, svatební kytice, květiny pro družičky. Závoj pro nevěstu je třeba utkat z jemného vlákna. Nutno dodat, že musí být lehoučký a průsvitný. O Žlutěnce. Kapitola 4: Zvládnou pavoučci utkat nevěstě závoj? Hobby
/ROZHOVOR/ Jako objevitel nového druhu hmyzu vstoupil do povědomí veřejnosti ústecký entomolog Miloš Trýzna. Není to ovšem jeho jediný objev, navíc vede dva mezinárodní projekty v Ekvádoru a na Madagaskaru. Miloš Trýzna jako Indiana Jones hledá klenoty mezi brouky na Madagaskaru Ústecko
Na různě starých polích vytvořených na vnitřních výsypkách lomu Vršany zkoumali vědci z Univerzity J. E. Purkyně, Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. a Univerzity Karlovy v letošním roce bezobratlé predátory a další členovce. Zajímali se především o nová společenstva hmyzu a členovců na rekultivacích různého stáří. Vědci zkoumali hmyz a další „havěť“ na rekultivacích Čtenář reportér
Devět masivních kmenů zapuštěných do země poslouží jako útočiště broukům. Takzvané broukoviště nově vzniklo ve volné krajině mezi obcemi Ladná a Podivín na Břeclavsku. Podívejte se na broukoviště u Podivína: nově slouží hmyzu, ptactvu i šplhavcům Břeclavsko
Smutnou zprávu přineslo českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR. V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje. Zemřel profesor František Sehnal, světově uznávaný entomolog Českobudějovicko
Jedním z lákadel na sobotní entomologické burze v Kroměříži byl stánek známého kuchaře Milana Václavíka. Ten na výstavišti připravoval k ochutnání restované červy. Hmyz ale není tím jediným, na co se specializuje. Jeho doménou je totiž příprava nejrůznějších exotických pochutin – od cvrčků, přes krokodýly až po hady. 89 fotografií Připravuje smažené tarantule či hady. V Kroměříži nabízel restované červy Zprávy z Česka
Milovníkům brouků, motýlů, strašilek, pavouků a všech ostatních bezobratlých živočichů patřilo v sobotu 30. října kroměřížské výstaviště. Kromě tradiční výstavy a burzy nabídl Entomologický výměnný den také k ochutnání hmyzí speciality připravované světoznámým kuchařem. 89 fotografií Je libo červíka? Entomologická burza v Kroměříži nabídla i ochutnávku Kroměřížsko
Nedaleko keňsko-ugandské hranice leží proslulá jeskyně Kitum. V jejím srdci lze potkat mračna netopýrů, stáda slonů a kaferských buvolů, opice, damany, leopardy, bezpočet druhů hmyzu a možná i ničivý virus. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že právě toto místo je kolébkou eboly či AIDS. Text přináší přední český časopis Květy. 5 fotografií Smrtící záhada sloní jeskyně: Tajemnému místu vládne atmosféra strachu a smrti Cestujeme
Je to už pár desítek let, co jsme začali kopírovat módu anglických „na ježka“ sestřižených trávníků. Jsou skvělé na hraní golfu – nikoli však jako živá, voňavá a kvetoucí louka. Nyní se ale vítr obrátil a ze Západu k nám přichází opačná móda: návrat k přirozenosti. Je tedy lepší mít na zahradě trávník, nebo louku? Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Květy. 9 fotografií Přirozenost, nebo anglický trend? Louka zlepší stav krajiny víc než trávník Eko rady a tipy
V neděli 10. října 2021 proběhl už čtvrtý ročník oblíbené akce pro rodiny s dětmi s názvem Diskotéka se zvířátky. Letošní ročník se po nucené odmlce uskutečnil netradičně v neděli a v novém prostoru na Masters of Rock Café ve Zlíně, ale jak bývá na této akci zvykem, nesla se tradičně v určitém tématu. Letos bylo zvoleno téma Malé, velké království hmyzu. 7 fotografií VIDEO: Diskotéka se zvířátky ve Zlíně. Tématem bylo Malé, velké království hmyzu Čtenář reportér
Vlastivědné muzeum Jesenice srdečně zve na výstavu ilustrací z oblasti hmyzu, zejména brouků. Veřejnost si díky výstavě s názvem Příběh brouka bude moci prohlédnout dílo Jana Kobyláka. Do světa hmyzu můžete nahlédnout prostřednictvím ilustrací Jana Kobyláka Čtenář reportér
Děti z páté, deváté a křesťanské mateřské školy v Písku získaly během letních prázdnin další nové herní a vzdělávací prvky na školní zahrady. Teď si mohou ještě více užívat porozování hmyzí říše. 4 fotografie Nové prolézačky a hotely pro broučky vtáhnou děti do světa hmyzu Čtenář reportér
Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář. Entomolog Petr Kočárek: Bez hmyzu by mi bylo smutno Příběhy pro planetu
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy. 8 fotografií Budeme za dvacet let jíst steaky z 3D tiskárny? Eko rady a tipy
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku. Za 10 let bude mít hmyz cenu kuřecího, říká majitel krajské Firmy roku Hradecko
Noc vědců ve Zlíně přilákala, stejně jako pokaždé, davy lidí, kteří si chtěli vědu „osahat“, něčemu se přiučit, ale zároveň se i pobavit. Tradiční a velmi oblíbená akce Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se opět vydařila a ukázala, že lidé ve Zlíně i v jeho širokém okolí mají o vědu stále narůstající zájem. 85 fotografií Noc vědců ve Zlíně: Účastníci nahlédli do virtuální reality a ochutnali hmyz Zlínsko
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou. 10 fotografií Prorazil se sušenými červíky. Dnes jich jeho firma z Blanska dělá metráky Blanensko
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci. 10 fotografií Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně Z okolí
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci. 10 fotografií Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně Z okolí
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci. 10 fotografií Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně Z okolí
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci. 10 fotografií Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně Z okolí
/VIDEO/ Už zdálky příchozí zaujme příjemná vůně. Brambůrky, pražená slunečnicová semínka nebo kukuřice? Samá voda. Pár metrů po čichu a v zadním traktu blanenského hotelu Probe narazí na bedny plné moučných červů. Je ve výrobně rodinné firmy WormUP, kde z nich za chvíli bude výtečná lahůdka. Křupaví červíci. 10 fotografií Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně Z okolí
Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku. 4 fotografie Párek z červů? Ta doba se blíží, říkají čeští výrobci hmyzu Podnikání
Královéhradecký kraj zná nejlepšího živnostníka i firmu roku 2021. Pomyslný trůn obsadil mladý cukrář Dominik Mervart ze Zaloňova, Firmou roku se stala společnost WormUP z Vamberka, která se specializuje na produkci slaných pochoutek z hmyzu. Vítězové postupují do celostátního finále, to se uskuteční 7. prosince v pražském Žofíně. Krajskou Firmou roku je výrobce slaných pochoutek z hmyzu z Vamberka Podnikání
Jízda s otevřeným okénkem nedopadla dobře pro řidičku ve středu odpoledne u obce Poběžovice u Holic. Během jízdy ji bodl hmyz a zřejmě následkem velkého leknutí skončila se svým autem v příkopu. Bodnutí hmyzem stálo za dopravní nehodou u Holic Nehody
Tento článek je součástí reklamní kampaně na deník.cz a titulek byl vytvořen v jednom z nářečí používaných v naší zemi. Text vyšel na deník.cz 20. srpna 2021. 8 fotografií Kemo, dé si majzla na tu kytku. Když cháluje, nabagruje aji tebe Nářečí
Maso má sice ráda, dopřává si ho však pouze občas. A ještě si přitom musí dávat pozor, aby náhodou nesežrala nejlepší kamarády. Řeč je o nově popsané masožravé rostlině. Jde o květinu, kterou odborníci znají již dlouho, až nyní se ale ukázalo, že příležitostně loví hmyz. A to unikátním způsobem. 8 fotografií Zabíjí, jen když kvete. Masožravka překvapila vědce, loví unikátním způsobem Věda a technika
Bunkr v Holýšově se změnil v umělecké dílo. Na jeho betonové stěně vytvořili Jaroslav Hájek alias Sweap a Tomáš Mráz přezdívaný Dr. ops originální graffiti. Na obrazu s obří vosou a mravencem v lese pracovali 22 hodin a použili na něj 72 plechovek barev. 13 fotografií Na bungru v Holýšově se objevilo graffiti. Obří hmyz na něj namalovali umělci Domažlicko
Zahalený je nyní objekt nákupního centra Žďár na Masarykově náměstí v Rokycanech. Začala oprava jeho fasády, ovšem prodejny a provozovny dál fungují. Krátce: Žďár dostane nový kabát, hasiči likvidovali dotírající hmyz Rokycansko
Celkem pět případů pobodání hmyzem řešili v sobotu záchranáři v Moravskoslezském kraji. Zasahoval i záchranářský vrtulník, pobodané ženy musely s vážnými následky do nemocnic. Ženy na Frýdecko-Místecku pobodaly včely, s těžkými následky musely do nemocnic Frýdecko-Místecko
V přírodě jej bylo možné pozorovat naposledy před osmdesáti lety. Druh motýla Xerces modrý ale fascinuje vědce doteď. Skupina amerických odborníků nyní podrobila testům jeden z jeho muzejních exemplářů. A potvrdila, že Xerces je vůbec prvním druhem hmyzu v Americe, za jehož záhubou stojí lidská činnost. Smutný příběh modrého motýla. Je prvním americkým hmyzem, kterého vyhubili lidé Věda a technika
Možná si říkáte, že zkoumání dinosauřích fosilizovaných výkalů je jen hrabáním se v prehistorickém hnoji. Jenže unikátní sken jednoho takového bobku odkryl vědcům doslova skrytý poklad: 230 milionů let starého, dosud neobjeveného brouka. 5 fotografií Ohromný nález. Ve zkamenělém dinosauřím exkrementu nalezli vědci skrytý poklad Věda a technika
/ROZHOVOR/ Když na Sumatře nebo u šachty na Mostecku uvidíte muže s fotoaparátem, jak se kouká pod kámen, bude to zřejmě Pavel Krásenský. 14 fotografií Entomolog a makrofotograf Pavel Krásenský: Odpor k hmyzu může fobik překonat Mostecko
Písek už třetím rokem patří k městům, která při údržbě trávníků využívají metody šetrnější k přírodě. Travnaté plochy se sečou oproti předešlým rokům na vyšší výšku a méně často. 3 fotografie Mozaikové sečení se v Písku osvědčilo, v trávě vznikají i různé ornamenty Písecko
Písek už třetím rokem patří k městům, která při údržbě trávníků využívají metody šetrnější k přírodě. Travnaté plochy se sečou oproti předešlým rokům na vyšší výšku a méně často. 3 fotografie Mozaikové sečení v Písku: Metoda pomáhá hmyzu a nabízí krásné ornamenty Regiony
/FOTOGALERIE/ Náš projekt na podporu života hmyzu a vody v krajině páteční vydatný déšť moc nepodpořil! My, žáci 2. A Střední zemědělské školy a SOŠ Poděbrady pilně po celý školní rok pracovali na projektu Podpora života hmyzu a vody v krajině. V pátek 25. června 2021 jsme otevřeli za účasti dětí z mateřských škol novou naučnou stezku na školní zahradě zemědělské školy. Měli jsme zde připravená stanoviště, kde děti plnily různé úkoly. 64 fotografií Otevřeli jsme naučnou stezku o hmyzu a vodě ve škole. Přijďte se podívat! Čtenář reportér
Ač možná říše hmyzu pro vás není tím pravým ořechovým, stojí za to do něj alespoň nakouknout a kochat se jeho působivostí, kterou dokonale podtrhují i české názvy. Za nádherné makro fotografie hmyzu a vajíček slunéčka děkujeme Josefu Kovářovi. 11 fotografií Fascinující svět hmyzu. Věděli byste, jak se brouci na krásných fotkách jmenují? Čtenář reportér