ŠTÍTEK: hmyz

Sousedský projekt ve Spáleném Poříčí získal cenu za Zelenou oázu roku.
V květnu v květu. To je název sousedského projektu ze Spáleného Poříčí, který získal cenu za Zelenou oázu roku. V té se oceňují projekty, jež přeměňují mrtvé trávníky na pestré záhony, které lákají hmyz i lidské oko.
10 fotografií

Oáza ve Spáleném Poříčí

Plzeňsko
Nová scéna Vlast.
Divadlo Řád červených nosů potěší v neděli 13. října především dětské publikum pohádkou Obrázky ze života hmyzu, kterou představí v místecké Nové scéně Vlast. Zajímavý děj, který bude vyprávět o nápravě zlobivců z řad hmyzí říše, začne ve tři hodiny odpoledne. Vstupenky vyjdou na sedmdesát korun.

Tip na neděli 13. října: Dětské publikum se přenese do hmyzí říše

Volný čas
Ilustrační foto
Podle čerstvě zveřejněné statistiky vyjížděli hasiči Pardubického kraje během září celkem k 700 událostem, v okrese Ústí nad Orlicí jich bylo 202. Nejčastěji zasahují u událostí technického charakteru, jako je vyproštění osob z výtahu, měření koncentrací nebo odstraňování nebezpečného hmyzu. Na Orlickoústecku bylo takových případů 118.

Požár v Jablonném patří k největším v kraji

Požáry
Nová scéna Vlast.
Divadlo Řád červených nosů potěší v neděli 13. října především dětské publikum pohádkou Obrázky ze života hmyzu, kterou představí v místecké Nové scéně Vlast. Zajímavý děj, který bude vyprávět o nápravě zlobivců z řad hmyzí říše, začne ve tři hodiny odpoledne. Vstupenky vyjdou na sedmdesát korun.

Dětské publikum se přenese do hmyzí říše

Volný čas
Ilustrační fotografie.
Vyškov – Účastníci sobotního pochodu ve vyškovských lesích skončnili v rukou záchranářů. Téměř desítku lidí pobodal agresivní hmyz. Některé ošetřili záchranáři na místě. Ve čtyřech případech ale museli pacienty s alergickou reakcí převézt k dalšímu ošetření do vyškovské nemocnice.

Desítku lidí ve Vyškově pobodal agresivní hmyz. V podchodu

Nehody
Sklizeň v sadech ve Vilémově 2019. Tak špatná úroda ovoce jako letos tam ještě nebyla. Co nepobily kroupy, to během července a srpna zlikvidovaly vosy
/FOTOGALERIE / „Jedna kroupa, druhá kroupa a tady máme píchanec od vosy,“ ukazuje Jaroslav Mačkal následky krupobití z 1. července na plodu české zimní odrůdy jabloní Šampion. Vedlejší jablko vypadá podobně, další už pohltila hniloba. „A to vidíme přeživší jablka, které kroupy nesrazily na zem,“ bere do ruky další nevzhledný plod vedoucí vilémovských sadů Zemědělského družstva Senice na Hané. Tak mizernou úrodu nepamatuje, a to je v sadech přes 30 let.  
12 fotografií

Krupobití i nálety hmyzu. Úroda ovoce je mizerná, nejhůř dopadly rané švestky

Ekonomika
Zoolog Pavel Dedek ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.
Jižní Morava - Kvůli suchu i naší neschopnosti zadržet vodu v krajině se podle odborníka mění rozmanitost živočišných druhů na jihu Moravy. V regionu se objevují například nové druhy hmyzu, které migrují ze zahraničí. „Třeba ploštice vroubenka americká, která je na jižní Moravě už běžná. Pak slunéčko východní, což je taková asijská beruška,“ říká zoolog Pavel Dedek.  
6 fotografií

Starý strom? Brouka zajímá až za sto let, říká zoolog Pavel Dedek

Brněnsko
Zoolog Pavel Dedek ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.
Kvůli suchu i naší neschopnosti zadržet vodu v krajině se podle odborníka mění rozmanitost živočišných druhů na jihu Moravy. V regionu se objevují například nové druhy hmyzu, které migrují ze zahraničí. „Třeba ploštice vroubenka americká, která je na jižní Moravě už běžná. Pak slunéčko východní, což je taková asijská beruška,“ říká zoolog Pavel Dedek.  
6 fotografií

Asijská beruška či kutilka. Kvůli suchu se na Moravě objevili noví živočichové

Regiony
Květnaté pásy v Českých Budějovicích pomáhají hmyzu. Samotářská včela z rodu hedvábnice.
Do úžasného hmyzího světa mohou nahlédnout návštěvníci nové výstavy Muzea Kroměřížska. Výstava trvá od 12. září do 3. listopadu.

Společenský život hmyzu

Volný čas
Ilustrační foto
Jihlava – Ani letošní léto není výjimkou a na urgentním příjmu ošetřují zdravotníci typicky letní úrazy. Oproti předchozím prázdninám však přibylo pacientů s alergickými reakcemi po bodnutí hmyzem. Nikdo nebyl v ohrožení života, ale bylo nutné zahájit protialergickou nebo protizánětlivou léčbu.  

Na urgentu končí více lidí s alergickými reakcemi

Jihlavsko
Řidič za jízdy odháněl hmyz, skončilo to nehodou.
Stačila chvilka nepozornosti a rázem je škoda 110 tisíc korun. Řeč je o nehodě, která se stala ve středu o půl sedmé ráno v Žamberku u zámku.

Místo řízení odháněl hmyz

Nehody
Medvědice Ema zachycená fotopastí v okolí Smrku koncem června 2019
/MAPA/ Sledovaná medvědice, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 kilometrů čtverečních. Preferuje les. Vědci také zjistili, že se živí hlavně různým hmyzem, jídelníček si ale zpestřuje i malinami či borůvkami. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.
15 fotografií

Z Pováží až na Ostravsko. Vědci ukázali, kde se pohybuje medvědice Ema

Česko
Zájemci si z festivalu Mendel je... včelař mohli odnést i vlastní vyraženou minci nebo ochutnat vzorky medu různých druhů.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Vůně medu a bzukot včel láká v sobotu odpoledne desítky lidí k průchodu hráškově zelenou bránou na brněnském Mendelově náměstí. Vítají je semínka hrachu setého a všudepřítomní včelaři. Právě pokusy s medonosným hmyzem oslavuje letošní ročník festivalu o Gregoru Johannovi Mendelovi, tentokrát s názvem Mendel je… včelař.
22 fotografií

Festival Mendel je... včelař: pusy ulepené od medu, i toho "vonícího" po močůvce

Brněnsko
Hradecké lesy líčí na kůrovce růžovou.
Nejen smrky deptá v Městských lesích Hradec Králové obávaný kůrovec. Zakousl se už i do borovic. Lesníci teď čekají, jestli hmyz, který napadá stromy a nechává je usychat, vyvede v příznivém počasí další, třetí generaci vajíček mezi dvěma obvyklými ročními rojeními. Pokud ano, bude hůř, než čekali.
3 fotografie

Hradecké lesy líčí na kůrovce růžovou

Hradecko