ŠTÍTEK: hmyz

Hmyz režiséra Švankmajera natáčejí na Slánsku.
Slaný - Režisér, scénárista, animátor a představitel českého surrealismu, Jan Švankmajer (83), přichází se svým nejnovějším celovečerním filmem Hmyz. Světová premiéra se konala v Rotterdamu. Do českých kin míří 19. února. Základem pro černou grotesku s animovanými prvky byla Čapkova hra Ze života hmyzu. Snímek natočil režisér převážně ve vlastním ateliéru v Knovízi u Slaného. Některé záběry vznikly i ve Slaném. Hrají: Jiří Lábus, Norbert Lichý, Kamila Magálová, Jaromír Dulava a Jan Budař a další.
18 fotografií

Švankmajerův hmyz útočí i na česká kina

Volný čas
Ilustrační snímek.
Vyškovsko, Blanensko – Střediska v regionu spustila zápisy na letní a příměstské tábory. Zájem je velký, míst tak rychle ubývá. Nebezpečná džungle plná hmyzu, divokých zvířat a podivných rostlin. Na první z letních táborů vyškovského střediska Maják nazvaného Jumanji zbývá posledních devět míst. Na koho se nedostane, může si vybrat z dalších nabídek. Rodiče však nesmí příliš váhat.

Na letní tábor děti láká věda i detektivka. Místa rychle mizí

Blanensko
Ilustrační foto
Ústí nad Labem - Jak se v ČR daří dravým ptákům? Už ve čtvrtek večer to přiblíží návštěvníkům ústeckého Fokus kafe další přednáška z cyklu Café Nobel, kde vystoupí zoolog a ornitolog Václav Beran z Muzea města Ústí. Přednáška začne v 18 hodin.

Café Nobel přiblíží dravé ptáky naší přírody

Ústecko
Divocí koně jsou zvyklí pást se i v zimě.
Milovice - Pastvinu divokých koní v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v Milovicích opustí za pár dní transport prvních deseti hřebců, kteří se tam narodili v roce 2016. Jejich cílem jsou dvě unikátní východočeské lokality, přírodní památka Na Plachtě v Hradci Králové a Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře.
14 fotografií

Divocí koně z Milovic poputují do dalších rezervací

Nymbursko
Švankmajerův Hmyz poletí do Rotterdamu
Na projekty Jana Švankmajera se vždy čeká s napětím a zvědavostí. Jako teď na Hmyz, dlouho připravovaný snímek, který tvůrce Otesánka chystal osm let. A dostane se mu i čestné světové premiéry – byl zařazen do programu prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu, který se koná od 24. ledna do 4. února.

Švankmajerův Hmyz poletí do Rotterdamu

Film a televize
KAPLIČKA ve Vykmanově před opravou a po provedení rekonstrukce.
Ostrov - Od druhé poloviny 19. století stála ve Vykmanově těsně u plotu tamní věznice zděná kaple, která v posledních desetiletích chátrala. O záchranu kapličky a její opravu v celkové hodnotě bezmála 213 tisíc korun se postaralo krajské pracoviště Státního pozemkového úřadu v Karlovarském kraji.
4 fotografie

Stát se postaral o kapličku

Karlovarsko
Obří dřevěný pavouk v ostravské ZOO.
Obří pavouk v zoo! Jedná se o dřevěný model v nadživotní velikosti, který je součástí nového informačně-interaktivního koutku věnovaného pavoukům.

Obří pavouk v ostravské zoo

Ostravsko
Violka vyvýšená
Zbytka - Mezi Českým Meziříčím a Bohuslavicemi se nachází přírodní rezervace Zbytka. Už pouhý pohled do mapy napoví, že jde o zbytek čehosi, co snad kdysi bylo všude, ale dnes je to už bez nadsázky raritou. Na břehu říčky Dědiny se nachází mozaika přírodovědně velmi cenných luk a drobných lesíků.

Na odkoupených pozemcích budou i tůně pro kuňky

Náchodsko
Mladý mistr dělá na starém stroji.
Pasov - Michi Kilger (27) z Viechtachu vyrábí dva roky na plný úvazek kožené opasky. Manufakturu si zařídil v koželužně otce – s krédem „individualita místo masového produktu,“ píše PNP. Jeho zákazníci si proto mohou „diktovat“, jak mají jejich opasky vypadat.

Mladý soused uspěl s ruční výrobou opasků

Z okolí
Pokud stavíte na klíč, oplocení pozemku nejspíš nebude zahrnuto v základní ceně domu. Proto o něm musíte přemýšlet už od začátku a náklady na jeho postavení zahrnout do celkového rozpočtu.
8 fotografií

Z čeho postavit plot

Stavba
Hradec Králové /POZVÁNKY/ - Jak se hmyz využívá v kriminalistice? Odpoví středeční přednáška na téma forenzní entomologie. Tato věda pomáhá ke stanovení doby úmrtí u lidí, kteří zemřeli násilnou smrtí nebo beze svědků. Do vědy známé z kriminálek příchozí zasvětí forenzní entomoložka Hana Šuláková od 14.55 hodin v aule Přírodovědecké fakulty.

Kulturní tipy: Přednáška zaujme fandy kriminálek

Volný čas
netopýr, ilustrační foto
S vlastnictvím a chovem zvířete přicházejí radosti i povinnosti. Nejen morální, dané etikou, ale také legislativní, které jsou dané zákonem. Bohužel, podmínky chovu jsou roztříštěny do mnoha právních předpisů, které orientaci v této problematice velice ztěžují.
22 fotografií

I zvířata mají svá práva

Společnost
Dokončená část obchvatu města, Ilustrační snímek.
Chrast – Závěrečné podzimní utkání chrasteckých fotbalistů by mohla překazit divoká prasata. V uplynulých dnech totiž svými rypáky zcela přeorala travnaté tréninkové hřiště na místním stadionu a v posledních hodinách začala rýt i na hřišti hlavním. Tedy na ploše, kde se má dnes odehrát mistrovský zápas mezi fotbalovými týmy Chrasti a Tuněchod.

Rypáky divočáků ničí chrastecké fotbalové hřiště

Pardubicko
Tréninkové hřiště na chrasteckém stadionu připomíná jedno velké oraniště. Prasata tu hledají pod pláštíkem tmy potravu.
Chrast – Závěrečné podzimní utkání chrasteckých fotbalistů by mohla překazit divoká prasata. V uplynulých dnech totiž svými rypáky zcela přeorala travnaté tréninkové hřiště na místním stadionu a v posledních hodinách začala rýt i na hřišti hlavním.

Rypáky divočáků ničí chrastecké fotbalové hřiště

Nehody