ŠTÍTEK: iPod

Pavel Bohun
Denně býváme svědky toho, nakolik naše charaktery křiví mizerná historická paměť. Její dobré kondici neprospívá ani současnost v hektickém 21. století, a tak je podle mého soudu dobře, že pro naše ratolesti vznikl projekt nazvaný Příběhy bezpráví.

Pamětníkům tváří v tvář

Názory z regionu
Ilustrační foto.
Rijád - Bangladéšský uklízeč ze saúdskoarabské metropole Rijádu, jemuž se na sociálních sítích vysmívali za to, jak na fotografii zírá do výlohy klenotnictví, po internetové kampani na jeho podporu získal sadu zlatých šperků. Lidé mu také přislíbili tisíce rijálů, informovala televizní stanice CNN.

Vysmívaný uklízeč z Rijádu získal po kampani na netu šperky

Svět
Organizátoři Festivalu chytrého učení T. L. Kučerová a R. Meliška.
Mladá Boleslav - Jak udělat z matematiky oblíbený předmět? Jak najít hračku, která děti bude skutečně bavit a zároveň jim dá něco navíc? Jaké jsou aktuální trendy v pedagogice? Na to všechno nabídl odpovědi 2. ročník Festivalu chytrého učení, který v sobotu proběhl na 5. základní škole. Povídali jsme si o něm s jeho organizátory Tatianou L. Kučerovou a Romanem Meliškou

Chytré učení podruhé, tentokrát s důrazem na emoční inteligenci

Boleslavsko
Steve Jobs zemřel 5. října 2011 na komplikace způsobené rakovinou slinivky, jíž trpěl řadu let.
Palo Alto - Americký podnikatel a spoluzakladatel společnosti Apple Computer Steve Jobs, který zemřel před pěti lety, 5. října 2011, na rakovinu slinivky, byl jednou z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. V roce 1976 spolu se Stevem Wozniakem založil firmu Apple, která vyvinula jedny z prvních úspěšných osobních počítačů, založil také firmu NeXT a pod jeho vedením se proslavila i filmová studia Pixar.

Před pěti lety zemřel spoluzakladatel Apple Computer Steve Jobs

Ekonomika
Ilustrační foto.
Podle psychologů by měla být třikrát v roce, a to jednou za tři, čtyři měsíce, abychom se měli stále na co těšit.

Ideální dovolená

Zdraví
Od příštího roku by chtěla radnice spustit nový systém parkování na části Pražského předměstí (zóna na mapě vyznačená červeně a zeleně).
České Budějovice - Jak budou vypadat nové parkovací zóny v krajském městě? Které další silnice chce českobudějovická radnice postavit? A jak se v současnosti vedení města dívá na jižní spojku mezi Havlíčkovou kolonií a Mladým? Na podobné otázky má odpovědět aktualizovaný Integrovaný plán organizace dopravy (IPOD) v Českých Budějovicích. Rada města už projednala upravenou verzi dokumentu, který teď bude předložen zastupitelstvu. Věc se přitom týká i tisíců lidí dojíždějících do Českých Budějovic za prací.

Budějovice mění dopravní plány

Českobudějovicko
iPhone 6s (vpravo) a iPhone 6s Plus.
Sydney – Přední technologická společnost světa Apple bude příští rok stagnovat a namísto nových produktů se spokojí jen s vylepšováním dosavadní nabídky. Předpovídají to vesměs analytici, jichž se dotázal server australské mediální společnosti News Corp. Akcie firmy mají letos namířeno k prvnímu poklesu od globální finanční krize z konce minulého desetiletí.

Apple bude příští rok stagnovat, předpovídají analytici

Ekonomika
Brent Schlender a Rick Tetzeli.
Havlíčkův Brod, USA /ROZHOVOR/ - Steve Jobs byl především lidská bytost a jeho osobnost neměla jen jednu stránku, říkají novinářští matadoři Brent Schlender a Rick Tetzeli v nové knize Steve Jobs: Zrození vizionáře. Té se nedávno dočkali i čtenáři v České republice. V exkluzivním rozhovoru pro Deník autoři knihy mimo jiné odhalují nové vzpomínky na tohoto vizionáře, který stojí za vznikem revolučních výrobků s logem nakousnutého jablka.

Apple se stal tak vlivnou společností, že může vstoupit do jakéhokoliv odvětví

Ostatní
ZAKLADATEL. Vizionář, génius a umělec Steve Jobs.
Jihlava - Vizionář, génius a umělec. Člověk, který kompletně změnil způsob, jakým používáme počítač, mobilní telefon či posloucháme hudbu. Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, byl však i sobec, perfekcionista a v mnoha ohledech zlý člověk. Právě tyto povahové rysy se snaží ukázat nový dokument Alexe Gibneyho Steve Jobs: The Man in the Machine, který si svoji českou premiéru odbyl uplynulý víkend na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. A který – na rozdíl od hraného snímku Steve Jobs s Michaelem Fassbenderem (jenž vstoupí do distribuce 12. 11.) – v kinech patrně neuvidíme.

Hraného Steve Jobse předznamenal v Jihlavě i dokument

Film a televize
Kardinál Miloslav Vlk v novopacké škole.
Nová Paka – Minulé úterý se v aule gymnázia a SOŠPg konala beseda s kardinálem Miloslavem Vlkem. A ti studenti a pedagogové, kteří se jí zúčastnili, dlouho nezapomenou. Skromnost, lidskost, klasické vzdělání (suverénní znalost řečtiny a latiny), přirozená autorita, laskavá vlídnost, ale také neutuchající entuziasmus a mladost ducha moudrého starého pána přítomné auditorium doslova oslnily.
5 fotografií

Kardinál Miloslav Vlk rozzářil aulu novopackého gymnázia

Volný čas
Ilustrační foto
New York – Americká technologická společnost Apple zrušila plány na výrobu vlastního televizoru s ultravysokým rozlišením. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Firma se údajně místo televizorů zaměří na vlastní internetovou televizi a vylepšení svého televizního zařízení, které umožňuje přenášet do televizorů programy z hudebního servisu iTunes a dalších firemních zdrojů.

Apple údajně zrušil plány na výrobu vlastního televizoru

Ekonomika
Ilustrační foto
Washington – Tříletý Američan postřelil jedinou střelou svého otce i těhotnou matku, oba přežili. K incidentu došlo v sobotu odpoledne v motelu ve státě Nové Mexiko. Chlapec si chtěl na pokoji vytáhnout z matčiny kabelky hudební přehrávač iPod, vytáhl ale zbraň, která vystřelila, uvedla americká CNN.

Tříleté dítě postřelilo omylem svého otce i těhotnou matku

Svět
Ilustrační foto.
Cupertino - Čistý zisk americké technologické společnosti Apple v prvním finančním čtvrtletí meziročně stoupl o 38 procent na rekordních 18 miliard dolarů (441,5 miliardy Kč). Oznámila to firma. Podle agentury DPA jde o nejvyšší čtvrtletní zisk v historii podnikového sektoru Spojených států.

Čtvrtletní zisk Applu stoupl na rekordních 18 miliard dolarů

Ekonomika
Ilustrační snímek
New York - Vybrat pod stromeček správný dárek může někdy vypadat jako pořádná věda. V minulých letech se tématem obdarovávání zabývalo několik studií provedených psychology zkoumajícími spotřebitelské chování. Ukázalo se, že se stačí držet několika prostých pravidel a člověk se nemusí důsledků své volby obávat.

New York Magazine: Dát správný dárek je věda

Svět
Ilustrační foto
New York - Tržní hodnota americké technologické společnosti Apple se dnes vyšplhala na rekordních 700 miliard dolarů (15,5 bilionu Kč). Akcie firmy za poslední rok posílily o zhruba 60 procent a od srpna 2011, kdy se řízení firmy ujal Tim Cook, o více než 130 procent. Z hlavního burzovního index S&P 500 je Apple teprve první firmou, která takové hodnoty dosáhla.

Hodnota Applu se vyšplhala na rekordních 700 miliard dolarů

Ekonomika
Alexandr Michl-Bernard je v rámci vzdělávání neustále na cestách.
Krnov /ROZHOVOR/ – Jako dítě toužil krnovský historik Alexandr Michl-Bernard být popelářem, řidičem kamionu i strojvůdcem. Osud ho však zavedl na úplně jinou kolej. Jako středoškolák začal snít 
o dráze učitele dějepisu. Na vysoké škole se ve třetím ročníku pevně rozhodl, kam se jeho kariéra posune. Dnes je zaměstnancem Městského muzea v Krnově.  

Alexandr Michl-Bernard: Než jsem oslovil svou vyvolenou, uběhly dva roky

Bruntálsko