ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Cesmína
Vánoční svátky jsou tady. Lidé postupně v adventním čase zdobili své domovy v očekávání svátečních dnů, a to i přes těžkosti letošního roku. Na výrobu tradičních vánočních věnců, girland či svícnů často využíají i nejrůznější přírodní materiály. Jsou mezi nimi větévky jehličnatých stromů, plody lesních dřevin a další podobné věci, které nalezneme také v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Magický keř Vánoc

Čtenář reportér
Cesmína
Vánoční svátky už klepou na dveře a lidé postupně zdobí své domovy v očekávání svátečních dnů, a to i přes těžkosti letošního roku. Na výrobu tradičních vánočních věnců, girland či svícnů mohou využít i nejrůznější přírodní materiály. Jsou mezi nimi větévky jehličnatých stromů, plody lesních dřevin a další podobné věci, které nalezneme také v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Magický keř Vánoc

Čtenář reportér
Cesmína
Vánoční svátky už klepou na dveře a lidé postupně zdobí své domovy v očekávání svátečních dnů, a to i přes těžkosti letošního roku. Na výrobu tradičních vánočních věnců, girland či svícnů mohou využít i nejrůznější přírodní materiály. Jsou mezi nimi větévky jehličnatých stromů, plody lesních dřevin a další podobné věci, které nalezneme také v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Magický keř Vánoc

Čtenář reportér
Příběh Karla Čerešny. Inženýr bez domova a penze.
Žije v Budějovicích v nevytopeném karavanu, je mu 82 let. Od roku 1968 žil a pracoval v Chille, před třemi lety se vrátil do Čech, prý dožít. Stane se vánoční zázrak?

Inženýr bez domova a penze

Českobudějovicko
V letošním roce je to 35 let, kdy nyní sedmašedesátiletému autorovi vyšla první kniha.
Lékařské povolání patří mezi velmi náročné profese. Někteří lékaři se netají svojí vášní pro sport, ostatní relaxují formou jiných koníčků. Zejména v letošním roce jsme prostřednictvím televizních kamer měli možnost detailněji nahlédnout do tohoto světa bílých plášťů.

Lékařské prostředí zdrojem literární inspirace

Čtenář reportér
Koronavirová pandemie letos zkřížila plány i cestovateli Pavlu Kadlíčkovi, který projel na kole Patagonii, Severní a Jižní Ameriku, Kanadu, Kyrgyzstán, ale i řadu evropských zemí. Letos se musel spokojit s krásami Česka, ale vycestoval i do Francie.
/ROZHOVOR/ Cestovatel, dobrodruh a hudebník Pavel Kadlíček z Rokytnice u Přerova, který projel na kole Patagonii, Severní a Jižní Ameriku, Kavkaz nebo Kyrgyzstán, letos kvůli koronaviru pořádně seškrtal svůj cestovatelský deník. Více než na omezení na cestách ale podle svých slov během pandemie narážel na bariéry mezi lidmi. „Netušil jsem, jak dokáže téma covid-19 naši společnost rozdělit,“ říká.
11 fotografií

Kyrgyzstán jsem vyměnil za Krumlov, říká ostřílený cestovatel Pavel Kadlíček

Cestujeme
Ilustrační foto.
Na letošní rok si naplánovali manželé z Klatovska vysněnou cestu do Jižní Ameriky. Museli ji ale zrušit kvůli koronavirovým opatřením. Stejně dopadli s adventním zájezdem na předvánoční trhy k našim sousedům. A teď je v ohrožení i Zanzibar, kde si chtěli počátkem příštího roku spravit chuť a odpočinout.

Těžká doba pro cestovní kanceláře i agentury. Lidé zájezdy nekupují

Cestujeme
Zlínská zoo informovala tento týden o odchovu tří mláďat vydry obrovské, která se narodila na konci října. Odchov těto zvířat je přitom extrémně náročný, protože zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.
Po chovatelské stránce jeden z nejúspěšnějších roků historie zažívá letos zlínská zoo. Naposledy informovala tento týden o odchovu tří mláďat vydry obrovské, která se narodila na konci října. Odchov těto zvířat je přitom extrémně náročný, protože zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození.
3 fotografie

Zlínská zoo slaví. Odchovala vzácná mláďata vyder obrovských

Zlínsko
Obří díra, zaznamenaná v září roku 2017 spektroradiometrem Moris umístěným na satelitu NASA
Poprvé se vynořila v roce 1973. Zdánlivě odnikud. Prostě najednou zela v mořském ledu obepínajícím bílým pásem pobřeží Antarktidy. Díra, ale ne jenom tak ledajaká. Byla tak obrovská, že by se v ní mohla ztratit celá Kalifornie. Tajemný otvor zůstal na svém místě během následujících tří zim, a pak se znovu z velké části zacelil. Jenže ne navždy. V roce 2017 se objevil znovu. A vědce zajímá, jak to s ním je.
12 fotografií

Na Antarktidě se zjevuje a zase mizí záhadná obří díra. Vědci přišli s teorií

Věda a technika
Pouliční hodiny - ilustrační foto.
V neděli začal platit zimní čas. Ve tři hodiny v noci na neděli se posunuly hodiny zpět na 02:00 a noc tak byla o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí tím jako každý rok opustí letní čas a vrátí se k času astronomickému. Standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní, bude platit do 28. března příštího roku.
4 fotografie

V noci se posunuly hodiny. Skončil letní čas

Česko
Díky sbírce 4Nature postupně vzniká v zoologické zahradě Zoologico el Pantanal Ekvádor skutečně moderní záchranné centrum pro zvířata místní fauny.
Zoo Zlín před dvěma lety odstartovala finanční sbírku pojmenovanou 4NATURE na ochranu zvířat ve volné přírodě. Princip sbírky je jednoduchý. Stačí při návštěvě zoo zakoupit vstupné nebo roční kartu 4Nature, které obsahují i ochranářský příspěvek. Lidé navíc získají odpovídající počet žetonů, každý v hodnotě 2 Kč. U interaktivních pokladniček poblíž vstupů do zoo si vyberou projekt a podpoří jej vhozením žetonu.
4 fotografie

Díky návštěvníkům zlínské zoo vzniká v Ekvádoru záchranné centrum pro zvířata

Zlínsko
Vládce a Jedinečná. Dvě nejnovější mláďata lva berberského mají od čtvrtka jména – samec se jmenuje Fazan, samička Farida.
Vzhledem k nouzovému stavu jsou možnosti víkendových aktivit ochuzeny o koncerty a zábavy. Nabízí se však řada výstav, ať už o zvířatech, kalamářích, prodloužená je i ta v Depu, která se ohlíží za street artovým festivalem. A s dětmi můžete vyrazit také na stopovačku po plzeňském centru či za malými lvíčaty do zoo.

Tipy na víkend: Vyražte na výstavu, stopovačku nebo za lvíčaty

Cestujeme
Diego Elias v akci.
Je jedním z mála, který se dokáže postavit egyptské nadvládě ve squashi. Diego Elias, světová šestka, občas přiletí do Prahy. Ve Squashclubu Strahov si pokaždé zatrénuje s několika hráči – například s Francouzem Grégory Gaultierem, který tu již několik let žije. „Mám to zde velmi rád, hlavně atmosféru v klubu. Jsou tu skvělí lidé,“ uvedl Elias, který v tomto týdnu hraje v Egyptě World tour finals.

Peruánská puma trénovala na Strahově. Skvělý klub, řekl Elias

Ostatní sporty
Odchyt mary stepní v Ostravě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zkušení profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Přívozu, specializovaní vedle své běžné činnosti na záchranu či odchyt nejrůznější malé i velké zvěře, byli ve čtvrtek 17.9.2020 před polednem požádáni o „ulovení“ neobvyklého hlodavce – mary stepní, která utekla majitelce skulinou v oplocení venkovního výběhu v Ostravě-Kunčicích. Sama se ji snažila nalákat domů už několik hodin, ale marně.  
7 fotografií

VIDEO: Hasiči v Ostravě lovili jihoamerického hlodavce. Ženě utekl ze zahrady

Ostravsko
Akce pro Afriku se koná v celém Česku. Snímek z Jihlavy.
Kola pro Afriku točí kolo pomoci již 9. rokem v africké Gambii i v České republice. Podílí se na řešení migrace vytvářením pracovních míst a dostupnosti vzdělání dětí v západoafrické Gambii a na vytváření pracovních míst pro muže s kombinovanými hendikepy v sociální dílně Kol pro Afriku v ČR. 

Objeďme s Igorem celý svět!

Čtenář reportér