ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Radek Jirout ve své malé dílně v Čeperce na Pardubicku vyrábí u klavírní struny pro celou Evropu. Nejdál jeho struny hrály v Jižní Americe. Na Slovensko vyrábím především struny na cimbály.
/FOTOGALERIE/ Radek Jirout ve své malé dílně v Čeperce na Pardubicku vyrábí už přes 13 let klavírní struny. Dodává je například do Německa, Belgie, Francie, nebo Slovinska. Nejdál jeho struny hrály v Jižní Americe. „Léta praxe a zkušeností, spolu s vášní a láskou k mé práci, mě naučily, jak vyrábět kvalitní struny,“ prozrazuje návod na úspěch.
23 fotografií

Struny z Čeperky znějí v klavírech po celém světě. Jedna může stát i pět tisíc

Pardubicko
FANYNKA Carolina Aguila Diazová s manželem Antonínem Látalem a rodinou na archivním snímku při utkání Baníku Ostrava s pražskou Slavií ve Vítkovicích z roku 2017.
Že fotbalisty Baníku Ostrava podporují fanoušci v celé České republice, popřípadě v blízkém zahraničí, je známá věc. Málokdo ale ví, že Slezané mají své příznivce i daleko za hranicemi evropského kontinentu, konkrétně v Jižní Americe. Tedy aspoň jednoho. Nebo jednu. Carolinu Aguila Diazovou. Chilská fotbalová fanynka se před šesti lety seznámila v Austrálii s Antonínem Látalem z Bohumína, který sám ostravskému klubu léta fandí. Když se pak oba po čase dostali do Česka, bylo jasné, kam jejich společné kroky povedou.

Zvuk Baníku zní i v Chile. „Fandění? Jak u nás. Od srdce,“ říká Carolina

Ostatní sporty
Martin Macík vlevo.
Pilot kamionu a účastník Dakaru Martin Macík zamířil se svým týmem do Přerova, kde se setkal s fanoušky na akci Posedlí Dakarem. Ve své kariéře si vyzkoušel rally Dakar v Jižní Americe i Saudské Arábii. „Extrémně se mi líbila Bolívie i Peru bylo nádherné, ale už jsem byl pro nějakou změnu,“ hodnotil v rozhovoru pro Deník. Jací jsou podle něj ruští jezdci?
81 fotografií

Pilot Macík: Autům dáváme jména s tátou, ruští jezdci jsou výborní

Ostatní sporty
Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Voliéra La Pampa v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je součástí chovatelsko-expozičního zařízení Jižní Amerika, které vzniklo úpravou expozice malých šelem. Své jméno dostala podle stejnojmenné provincie v centrální Argentině. Výstavba voliéry a úprava této části areálu byla financována z rozpočtu statutárního města Ostrava, zřizovatele zoo.
38 fotografií

Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy

Ostravsko
Draslovka v Kolíně.
Více než půl miliardy amerických dolarů, tedy přibližně 11 miliard korun českých, je částka, za kterou společnost Draslovka Holding převezme divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company. Společnost Chemours Mining Solutions provozuje v Memphisu v Tennessee největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě a působí na trhu v USA, Mexiku, Kanadě a Jižní Americe.
6 fotografií

Afrika a Amerika. Kolínská Draslovka rozšiřuje výrobu na další dva kontinenty

Podnikání
Cestovatelka, fotografka, průvodkyně v Jižní Americe, publicistka a pořadatelka cestovatelských besed pro dospělé i pro děti na školách Jana Troupová vás vezme ve své přednášce za krásami Madeiry.
Příjemné počasí láká k procházkám nebo koupání, ale pokud přemýšlíte i o jiném programu, podívejte se na pár našich dnešních tipů na zajímavé akce.

Tipy na pondělí 14. června

Volný čas