ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Pátý ročník výstavy papoušků a drobného exotického ptactva v Petrově
Ptáci původem téměř z celého světa se slétli do společenského centra v Petrově. Zavítali sem reprezentanti Jižní Ameriky, Afriky a samozřejmě Austrálie. Za výstavou papoušků a drobného exotického ptactva do petrovského kulturního domu zavítali po dvouleté přestávce návštěvníci nejen z domácího Hodonínska, ale také ze sousedního Břeclavska i Uherskohradišťska.
30 fotografií

OBRAZEM: Vystavovatelé v Petrově představují 60 druhů nejen papoušků

Regiony
Pátý ročník výstavy papoušků a drobného exotického ptactva v Petrově.
/FOTO, VIDEO/ Ptáci původem téměř z celého světa se slétli do společenského centra v Petrově. Zavítali sem reprezentanti Jižní Ameriky, Afriky a samozřejmě Austrálie. Za výstavou papoušků a drobného exotického ptactva do petrovského kulturního domu zavítali po dvouleté přestávce návštěvníci nejen z domácího Hodonínska, ale také ze sousedního Břeclavska i Uherskohradišťska.
30 fotografií

Vystavovatelé v Petrově představují 60 druhů nejen papoušků. Podívejte se

Hodonínsko
Kamila Hladká, zakladatelka a šéfka firmy NATU, byla hostem pořadu Byznys Kafe
Je nadšenkyní do zdravého životního stylu, přírody, sportu a také do své práce. Kamila Hladká z Prahy založila před šesti lety firmu Natu, která vyrábí a prodává super zdravé potraviny. Dnes je po jejích výrobcích poptávka u nás, ale už i ve světě. Jaké to je podnikat v dnešní době oboru zdravých potravin prozradila v pořadu Deníku s názvem Byznys kafe.
5 fotografií

Influenceři musí být přirozenou tváří značky, říká výrobkyně super potravin

Byznys kafe
Sestřička z novoměstské nemocnice Hana Dusíková vařila dětem v Borech malawskou kaši.
Hana Dusíková, vrchní sestra z Nemocnice Nové Město na Moravě, je dobrovolnicí mezinárodního hnutí Mary’s Meals. To si klade za cíl poskytnout každý školní den jídlo nejchudším dětem po celém světě a tím motivovat rodiny posílat děti do školy. Prostřednictvím zmíněného hnutí se Hana Dusíková dostala i k výzvě Hrnečku vař!, která navazuje na Světový den kaše ustanovený na desátého října. „Vařila jsem pro děti v Borech kaši Likuni Phala. To je kaše, která se vaří pro děti v Malawi. Dělá se z vody, kukuřice a sóji,“ prozrazuje vrchní sestra z novoměstské nemocnice.
4 fotografie

Do výzvy Hrnečku vař! se zapojila i sestřička z novoměstské nemocnice

Čtenář reportér
Malta
Destinací, kterou si dvě učitelky z domažlického gymnázia pro svůj prázdninový jazykový kurz angličtiny v rámci programu Erasmus+ vybraly, byla Malta. Díky této možnosti obě účastnice poznaly lidi doslova z celého světa, zlepšily si úroveň jazykových dovedností, upevnily své komunikační schopnosti a rozšířily si povědomí o životě a kultuře různých zemí. Do svých hodin nyní zařazují metody, které se jim osvědčily jako studentkám.
2 fotografie

Také učitelé se stále vzdělávají. Kantorky z Domažlic vyrazily na Erasmus +

Čtenář reportér
Chci nabídnout malé zamyšlení o tom, jak někdy mluvíme a jak zase k nám promlouvá naše okolí. Určitě jste si všimli, že se do našeho vyjadřování dokázalo už před časem prosadit slovo strašně, případně hrozně. Vím, že tohle téma už přede mnou mnohokrát probírali mnozí jiní. Mám ale pocit, že lidé slovo strašně používají stále častěji.

Fejeton Milana Čejky: To zvláštní slovo strašně...

Čtenář reportér
Rudná pod Pradědem, okres Bruntál, výstava živých exotických motýlů, září 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Turisté na cestě do Jeseníků projíždí malou obcí Rudná pod Pradědem. U silnice už pár týdnů stojí nepřehlédnutelný poutač: „Výstava živých tropických motýlů“. Chovatel Jiří Urda každého rád provede svým královstvím křehké motýlí krásy. „Můžete motýlům nabídnout prst, ať si sami sednou, ale nikdy je nechytejte za letu,“ vysvětluje novým návštěvníkům základní pravidlo.
56 fotografií

OBRAZEM: Nabídnout prst, ale nechytat! Tropičtí motýli baví návštěvníky Jeseníků

Bruntálsko
Bismarckova rozhledna na Zelené hoře u Chebu je dodnes opředena tajemstvým.
/GALERIE/ Úžasný pohled na Chebsko, Krušné hory a Slavkovský les čeká všechny, kteří si vyšlápnou na kamennou Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře u Chebu. Rozhledna byla na místě původní dřevěné stavby vybudována v roce 1909. Po druhé světové válce byl přístup na rozhlednu zakázán, protože se nacházela v pohraničním pásmu. Po roce 1989 byla sice opět zpřístupněna.
41 fotografií

Tip na výlet: Magická stavba na Zelené hoře ukrývá tajemné runové nápisy

Čtenář reportér
Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama
Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.
13 fotografií

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Objevy
Nová ředitelka brněnské zoologické zahrady Radana Dungelová.
Příznivější podmínky chce vytvořit zvířatům v brněnské zoologické zahradě její nová ředitelka Radana Dungelová. Od září nahradila po pětadvaceti letech ve funkci Martina Hovorku. Úkolem zoo podle ní je chovat hlavně spokojená zvířata, která už v ní jsou. „Vím skoro určitě, že hlavně z prostorových důvodů si tady neumím představit třeba slony," řekla v rozhovoru pro Deník Rovnost.
4 fotografie

Zvířatům musíme vytvořit příznivější podmínky, říká nová šéfka Zoo Brno

Regiony
Nová ředitelka brněnské zoologické zahrady Radana Dungelová.
/ROZHOVOR/ Příznivější podmínky chce vytvořit zvířatům v brněnské zoologické zahradě její nová ředitelka Radana Dungelová. Od září nahradila po pětadvaceti letech ve funkci Martina Hovorku. Úkolem zoo podle ní je chovat hlavně spokojená zvířata, která už v ní jsou. „Vím skoro určitě, že hlavně z prostorových důvodů si tady neumím představit třeba slony," řekla v rozhovoru pro Deník Rovnost.
4 fotografie

Nová šéfka brněnské zoo chce pro zvířata lepší podmínky. Co řekla o slonech?

Brněnsko
Umělecká představa dinoaura druhu Jakapil kaniukura, tedy dvounohého opancéřovaného praještěra, jehož kosterní pozůstatky byly nalezeny v provincii Río Negro
Když paleontologové objevili před nedávnem v severní Patagonii foslní pozůstatky malého dinosaura, jenž působil, jakoby byl zakut v plátové zbroji s pichlavými hroty, uvědomili si, že jsou možná na stopě něčeho významnějšího, než je pouze jeden nový dinosauří druh. Jak se zdá, může jít o celou novou, dosud neznámou čeleď opancéřovaných dinosaurů.
5 fotografií

Vědci objevili nový druh dinosaura s pancířem. Podobá se slavným stegosaurům

Věda a technika
Psovodi celní správy Izraele si ve Frýdlantu převzali závěrečné certifikáty.
/FOTO, VIDEO/ Výcvikový kurz zaměřený na přípravu psovodů a jejich psů pro vyhledávání drog, bankovek a tabáku ukončilo ve středu 10. srpna v obřadní síni frýdlantské radnice šest psovodů Celní správy Izraele. Kurz absolvovali izraelští psovodi ve Výcvikovém středisku služební kynologie Celní správy České republiky v Heřmanicích. Závěrečný certifikát jim v historických prostorách radnice předal vedle dalších osobností také starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.
9 fotografií

Psovodi celní správy Izraele si ve Frýdlantu převzali závěrečné certifikáty

Liberecko
Scvrklé hlavy ve stálé sbírce Ye Olde Curiosity Shopu v Seattlu ve Washingtonu. Podle knihy Kate Duncanové 1001 kuriozit jde pravděpodobně o mix skutečných a falešných  Zakladatel obchodu J. E. Standley považoval za pravé všechny, ale nejspíše se mýlil
Nejsou větší než běžné jablko, mají zavřené oči, sevřené rty a často groteskní výraz. Je poměrně snadné brát je pouze jako kuriózní suvenýr. Jenže tyto scvrklé hlavy představují v mnoha případech pozůstatky skutečných lidí, kteří kdysi žili a dýchali. A vědci nyní přišli na způsob, jak tyto autentické produkty ztracené kultury odlišit od těch falešných.
7 fotografií

Jsou scvrklé hlavy v muzeích skutečné? Některé ne. Vědci vědí, jak to poznat

Věda
Baťůžkář v Belize
Jakub Kynčl si oblíbil Střední a Jižní Ameriku. O cestách po této části světa pojednává i jeho kniha Pas a pes. A proč to tam má tak rád? Lidé jsou tam prý upřímnější. „Když jsem v Jihovýchodní Asii, každý se na mě usmívá. Nepoznám, zda mi ten člověk vstřícně pomůže, anebo na mě chystá nějaký podvůdek. V Latinské Americe je to snadnější. Milí a vlídní lidé se usmívají a ti, kterým se chcete vyhnout, se tváří tak, že raději přejdete na druhou stranu cesty,“ říká cestovatel a spisovatel v jedné osobě.
12 fotografií

K životu s úsměvem na tváři stačí opravdu málo, říká cestovatel Jakub Kynčl

Do světa
Jan Dungel: Příroda v ilustraci
Výstavní cyklus Příroda v ilustraci probíhá v Národním zemědělském muzeu Ohrada už od roku 2004. Představuje tvorbu našich předních ilustrátorů knih o přírodě včetně vědecké ilustrace z oboru biologie. Letošní ročník je věnován malíři, ilustrátorovi, přírodovědci a cestovateli Janu Dungelovi. Výstava začíná 1. srpna a ke zhlédnutí bude do 31. října tohoto roku.  
19 fotografií

Výstava v Ohradě: Tropické deště Amazonie, Jižní Amerika, močály i pralesy And

Čtenář reportér
Zleva Ondřej Gajdoš a uprostřed David Šlapák v libereckých dresech.
Liberecká atletika bude mít na juniorském světovém šampionátu v Cali dva zástupce. Na trati 1500 metrů se pokusí zabodovat Ondřej Gajdoš, který současně reprezentuje i v triatlonu. Druhým želízkem je David Šlapák na trati 3000 metrů. David splnil limit i na patnáctiskovku, ale tam figuruje zatím jako náhradník. Do startu na velké akci jim zbývají pouhé dva týdny.

Liberecké trumfy v Kolumbii. Šlapák a Gajdoš spoléhají na hudbu i na tatranku

Ostatní sporty