ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Ač mají lidé vzhledem ke zdražení potravin i mnoha dalších věcí stále hlouběji do kapsy, byla letošní Tříkrálová sbírka na území Diecéze plzeňské, tedy na území Plzeňského a Karlovarského kraje, rekordní. Lidé přispěli částkou přesahující 6,5 milionu korun, to je o bezmála milion korun více než v minulém, dosud nejštědřejším ročníku.

Při Tříkrálové sbírce se vybrala rekordní částka, téměř sedm milionů korun

Plzeňsko
Martin Macík a Posedlí Dakarem v Sedlčanech
Dakar pro ně nekončí dojetím do cíle. Druhá polovina jejich mise startuje vždy začátkem února a trvá přibližně do konce března. Pilot Martin Macík se svou posádkou vždy objede několik měst svou road-talk show Posedlí Dakarem. Letošní šňůra začala tradičně v domovských Sedlčanech a ke slyšení bylo mnoho historek. Deník vybral několik z nich. Do vyprávění se zapojili nejen navigátor František Tomášek či mechanik David Švanda, ale i šéf firmy MM Technology Martin Macík starší.
11 fotografií

Posedlí Dakarem: Sníh, sucho i dárek. Macík zaskočil syna viagrou

Ostatní sporty
Martin Macík a Posedlí Dakarem v Sedlčanech
Dakar pro ně nekončí dojetím do cíle. Druhá polovina jejich mise startuje vždy začátkem února a trvá přibližně do konce března. Pilot Martin Macík se svou posádkou vždy objede několik měst svou road-talk show Posedlí Dakarem. Letošní šňůra začala tradičně v domovských Sedlčanech a ke slyšení bylo mnoho historek. Deník vybral několik z nich. Do vyprávění se zapojili nejen navigátor František Tomášek či mechanik David Švanda, ale i šéf firmy MM Technology Martin Macík starší.
11 fotografií

Posedlí Dakarem: Macík zaskočil syna viagrou. Sníh, sucho, dárek i nemytý

Ostatní sporty
Antarktida
Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.
8 fotografií

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Do světa
Tropický papoušek si ve Zlíně zaletěl na úřad. Strážníci ho převezli do útulku.
Mezi úkoly, které zlínská městská policie pravidelně plní, patří také kontroly budov, které využívá zlínský magistrát. A právě během takové kontroly přijali strážníci neobvyklé oznámení. Otevřené okno jedné z kanceláří totiž přivítal okřídlený živočich s krásným barevným peřím, který tam vyhledal útočiště před chladem.

Tropický papoušek ze Zlína se mrazu nebál. Zaletěl si na úřad

Zlínsko
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
První voliči hlasovali v prezidentských volbách 12. ledna 2023 ve zvláštní volební místnosti na Generálním konzulátě České republiky v Chicagu hned po otevření místnosti ve 14 hodin místního času
Češi na americkém kontinentu začnou ve čtvrtek vpodvečer volit nového prezidenta České republiky. Ve finále prezidentské volby se bude rozhodovat mezi generálem ve výslužbě Petrem Pavlem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. V Česku by mohli hlasovat klienti pobytových zařízeních, která by byla uzavřena kvůli koronavirové nákaze. Žádná nemocnice nebo ústav pro seniory ale podle dostupných informací uzavřena nebyla. Jejich klienti tak budou moci o prezidentovi rozhodovat ve standardním termínu, jímž je pátek a sobota.
11 fotografií

Druhé kolo prezidentských voleb: Večer začnou hlasovat lidé v Americe

Volební zpravodajství
Nutrie říční. Ilustrační snímek
U Luhačovického potoka se začalo šířit krmení nutrií. Pro někoho je to možná roztomilé zvířátko, které je potřeba v zimě zásobovat potravou. Nutrie říční jsou ale přemnožené, přenášejí nemoci a vytlačují původní živočichy, například bobry. V krajním případě mohou být nebezpečné pro psy či malé děti. „Prosíme návštěvníky lázní i obyvatele města, aby nutrie nekrmili a ani se jich nedotýkali,“ říká starosta Luhačovic Marián Ležák.
10 fotografií

V lázeňských Luhačovicích se přemnožily nutrie. Nekrmte je, žádá město

Regiony
Vodní krysa, alias nutrie říční na břehu řeky Moravy v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
U Luhačovického potoka, protékajícího městem a známého jako Šťávnice, se začalo šířit krmení nutrií. Pro někoho je to možná roztomilé zvířátko, které je potřeba v zimě zásobovat potravou. Nutrie říční jsou ale přemnožené, přenášejí nemoci a vytlačují původní živočichy, například bobry. V krajním případě mohou být nebezpečné pro psy či malé děti.
10 fotografií

Nekrmte nutrie, žádá město. V lázeňských Luhačovicích se přemnožily

Zlínsko
Na zastupitelských úřadech na americkém kontinentě začaly 12. ledna 2023 prezidentské volby v zahraničí. Mezi prvními se českým voličům otevřela ambasáda v Santiagu de Chile.
Nového prezidenta České republiky začali dnes jako první v zahraničí volit čeští občané na zastupitelských úřadech v Jižní Americe. První volební místnosti se otevřely ve 14:00 místního času (18:00 SEČ) v brazilských městech Sao Paulo a Brasília, v argentinském Buenos Aires a v Santiagu de Chile. Po 20:00 SEČ se začalo volit i na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě. V Severní a Jižní Americe hlasují čeští občané dnes a v pátek, oba dny od 14:00 do 21:00 místního času.

Češi v zahraničí začali volit prezidenta. Jako první hlasují v Jižní Americe

Volební zpravodajství
Oslavy příchodu nového roku na newyorském Times Square
Svět vstoupil do nového roku 2023. Kvůli časovému posunu ho jako první v 11:00 SEČ uvítali obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov, který je součástí tichomořského státu Kiribati. Postupně vstoupily do nového roku Nový Zéland, Austrálie, země v Asii a východní Evropě a o půlnoci konečně rok 2023 přivítala většina Evropy včetně Česka. V nočních hodinách pak novoroční oslavy propukly v jižní Americe či části Spojených států amerických. Jako vůbec poslední přivítali nový rok obyvatelé menších zámořských území USA v Pacifiku.
9 fotografií

Vítejte v roce 2023: Světové metropole oslavily příchod nového roku

Svět
Utkání 8. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FK Pardubice, 11. září 2022, Ostrava. František Valošek.
/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Tomáš Pospíchal, František Schmucker a František Valošek. Patrně kompletní seznam bývalých hráčů Baníku Ostrava, kteří se na hřišti setkali s legendárním a již zesnulým fotbalistou Pelém. První dva už své vzpomínky neodvypráví, na začátku tisíciletí zemřeli. Posledně jmenovaný ale ve svých pětaosmdesáti letech pro Deník na světovou legendu zavzpomínal.
9 fotografií

Hudba v posteli a „Populárova“ bižutérie: Pelé je nejvýš, říká legenda Baníku

Fotbal
Utkání 8. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FK Pardubice, 11. září 2022, Ostrava. František Valošek.
/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Někdejší reprezentant se na rozdíl od jmenovaných kolegů nezúčastnil světového šampionátu v roce 1962, kde Československo narazilo na Brazílii ve skupině a překvapivě pak i ve finále. O dva roky později ale na zájezdu s Baníkem po Jižní Americe viděl fenomenálního útočníka na vlastní oči poprvé. Tehdy ještě jen z tribuny. „Tam jsem se přesvědčil, co doopravdy dovede,“ vybavuje si František Valošek.
9 fotografií

Hudba v posteli a „Populárova“ bižutérie: Pelé je nejvýš, říká legenda Baníku

Fotbal
Ledovce Tichého oceánu. Ilustrační snímek
V roce 1997 zaznamenali vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) v hlubinách jižního Tichého oceánu podivný hlasitý zvuk. Nazvali ho „bloop“, tedy něco jako žbluňknutí. Teorií o původu zvuku bylo několik, zahrnovaly například existenci neobjeveného mořského tvora či praskání ledového šelfu. Nyní si jej můžete poslechnout i vy.

Tajemné žbluňknutí. Zvuk ze dna Tichého oceánu udivoval vědce mnoho let

Objevy
Už 65letý veterán Josef Macháček patří mezi hrstku jezdců, kteří zažili dakarské závodění v Africe, Jižní Americe i Saúdské Arábii.
To je zpráva jak blesk z čistého nebe! Pouhých několik dní před startem Rally Dakar musel udělat roudnický tým Buggyra ZM Racing změnu v sestavě posádek kategorie T3 Lehkých prototypů. Zdravotně indisponovanou Yasmeen Koloc, která se chystala na svůj debut, nahradí doyen dálkových soutěží Josef Macháček. Šestinásobného vítěze slavné rallye čeká na Dakaru jubilejní dvacátý start.

Změna před startem. Na Dakaru Josef Macháček nahradí zraněnou Yasmeen Koloc

Ostatní sporty
Netopýří jeskyně Bracken v Texasu je letním domovem pro 20 milionů netopýrů
Jeskyně Bracken leží na jihu amerického státu Texas a je letním domovem největší kolonie netopýrů na světě. Odhaduje se, že v jeskyni je od března do října na 20 milionů netopýrů volnoocasých, což je i největší známá koncentrace savců na jednom místě. Žijí tu především samičky, které sem přilétají z 1600 kilometrů vzdáleného Mexika, aby tu vyvedly mladé.

Jeskyně Bracken v Texasu je netopýří porodnicí. Žije tu největší kolonie světa

Do světa
Miloslav Čurby Urbanec má na svém domě, pozemku i automobilu Argentinu...
/VIDEO/ Argentina uprostřed České republiky. Přesněji řečeno v Bukovce na Pardubicku. Kdyby nebyl sníh, tak by si jeden myslel, že se ocitl v Jižní Americe. Na domě visí modrobílé vlajky, za ním se točí socha Maradony, která hledí na zmenšeninu hřiště Boca Juniors. To vše má na svědomí blázen do argentinského fotbalu Miloslav „Čurby“ Urbanec. Před letošním šampionátem v Kataru svou sbírku ještě vytunil. Své auto vyzdobil v barvách „své“ země. A jeho jméno nepřekvapí už nikoho: La Argenta.
40 fotografií

Katar last minute: Milovník argentinského fotbalu peníze neřeší a letí za Messim

MS ve fotbale 2022
Miloslav Čurby Urbanec má na svém domě, pozemku i automobilu Argentinu...
/VIDEO/ Argentina uprostřed České republiky. Přesněji řečeno v Bukovce na Pardubicku. Kdyby nebyl sníh, tak by si jeden myslel, že se ocitl v Jižní Americe. Na domě visí modrobílé vlajky, za ním se točí socha Maradony, která hledí na zmenšeninu hřiště Boca Juniors. To vše má na svědomí blázen do argentinského fotbalu Miloslav „Čurby“ Urbanec. Před letošním šampionátem v Kataru svou sbírku ještě vytunil. Své auto vyzdobil v barvách „své“ země. A jeho jméno nepřekvapí už nikoho: La Argenta.
40 fotografií

Katar last minute: Milovník argentinského fotbalu peníze neřeší a letí za Messim

MS 2022: Fotbalové příběhy
Vodopády Iguazú navštíví každoročně více než milion turistů.
Pokud oheň symbolizuje pekelnou bránu, pak by vodopády Iguazú mohly být branou do ráje. Alespoň toho tropického. Leží na stejnojmenné řece mezi Argentinou a Brazílií a jsou považovány za jedny z nejkrásnějších. Více než 270 padajících vodopádů obklopuje bujná vegetace deštného pralesa. Jeden ze sedmi přírodních divů světa je také největším systémem vodopádů na Zemi.
9 fotografií

Div světa, který se nikdy neokouká. To jsou vodopády Iguazú v Jižní Americe

Do světa
David Kozma při svém posledním zápase s Petrem Knížetem.
/FOTOGALERIE/ Je tu zase! Po osmi měsících se vrcholné MMA vrací do Ostravy! Oktagon 37 bude v sobotu (18 hodin) v Ostravar Aréně předposledním turnajem populární česko-slovenské organizace v roce 2022. Ještě předtím bude v multifunkční aule Gong k vidění tiskovka nazvaná Oktagon Time (čtvrtek v 17 hodin), následně v pátek proběhne vážení. Hlavním tahákem bude pochopitelně další titulová obhajoba Davida Kozmy.
67 fotografií

Oktagon zpět v Ostravě! Brito nevydrží, míní obhájce Kozma. Brazilec: Oddělám ho

Ostatní sporty
Sálih Šahrí (vpravo) skóruje
Fotbalisté Saúdské Arábie na mistrovství světa senzačně porazili Argentinu 2:1. Velkého favorita skupiny C i celého šampionátu zaskočili skvělým vstupem do druhého poločasu, kterým odpověděli na gól hvězdného Lionela Messiho z penalty z desáté minuty. Sálih Šahrí ve 48. minutě přes Cristiana Romera přesně zakončil na zadní tyč, o pět minut později se Násir Davsárí přesnou střelou z hranice vápna trefil do horního rohu branky.

První šok na MS. Fotbalisté Saúdské Arábie senzačně porazili Messiho Argentinu

MS ve fotbale 2022
Zuzana Nováčková to v mistrovství Evropy dotáhla ke krásnému bronzu.
Povedlo se. Zuzana Nováčková se stala třetí ženou evropského šampionátu v enduru. Poslední říjnový víkend tak završila skvělou sezonu, v níž kromě evropského bronzu úspěšně zvládla i Šestidenní v Itálii a stala se mistryní republiky. Na tomto místě je třeba poznamenat, že své sportovní aktivity realizuje až po pracovní době a v rámci dovolené.
10 fotografií

Zuzana Nováčková má bronz z ME v enduru. Byly to nervy do poslední chvíle, říká

Ostatní sporty
Obyvatele Havaje děsí invaze mravenců. Ilustrační foto
Havajané žijící na ostrově Kauai jsou v posledních dnech svědky jednoho z nejkurioznějších přírodních úkazů vůbec. Na jejich ostrově se přemnožili ohniví mravenci až do takové míry, že vytvářejí děsivý mravenčí déšť. Padají na lidi a bodají je. Zranění od tohoto druhu hmyzu je přitom velice bolestivé. S informací přišel portál Independent.

Obyvatele Havaje děsí invaze ohnivých mravenců. Doslova prší z nebe

Svět