ŠTÍTEK: Jižní Amerika

Zdeněk Michálek před pěti lety při oslavě sedmdesátin s Milanem Petrželou a Davidem Limberským.
Legendární plzeňský fotbalista a později trenér Zdeněk Michálek slaví právě dnes 75. narozeniny. Do historie Viktorie (dříve Škody) se zapsal výrazným písmem už jako hráč a později dovedl klub svého srdce jako kouč pětkrát do nejvyšší soutěže. „Živit se fotbalem v jednom klubu po celý svůj sportovní život, to se každému nepoštěstí,“ vyznal se Zdeněk Michálek pro Deník před dvěma lety.

Trenér Michálek, který s Plzní pětkrát postoupil do ligy, slaví 75. narozeniny

Fotbal
Odchycená želva žlutohnědá.
Odchyt vzácného druhu želvy zaměstnal brněnské strážníky v Řečkovicích. „U železničního viaduktu v trávě v Maříkově ulici našel muž zvíře, které by tu rozhodně nečekal. Šlo o jeden z druhů suchozemských želv. Příslušníci odchytové služby městské policie tedy samce opatrně vložili do přepravního boxu a převezli ho nejprve do útulku,“ přiblížila v pátek případ ze začátku týdne mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.
2 fotografie

Netradiční problémy brněnských strážníků: želva pod viaduktem, papoušek v garáži

Brněnsko
Papoušci chovatele Miroslava Preisse ze Siřejovic.
/FOTO/ Halasný pokřik exotického ptactva ozývající se za zdí jednoho z rodinných domů v Siřejovicích dává tušit, že tamní dvorek neobývají pouze slepice, jak to bývá na vesnicích obvyklé. Na zahradě tu v prostorných voliérách spojených se zděnou budovou žije devadesát papoušků. Jsou mezi nimi i aratingové aztéčtí a kaktusoví, které si chovatel Miroslav Preiss velmi považuje.
27 fotografií

Chovatel ze Siřejovic má skoro stovku papoušků. Podařil se mu i vzácný odchov

Litoměřicko
Mládě pásovce štětinatého se narodilo 30. 1. 2022 v Zoo Brno.
/FOTO/ Několikatýdenní mládě pásovce štětinatého se má čile k světu v pavilonu Exotária brněnské zoo. Narodilo se zkušené samici, která každoročně alespoň jedno porodí. Předloni měla dokonce dvojčata. Návštěvníci novorozené mládě uvidí naživo za dva až tři týdny. „Po porodu samice je z preventivních důvodů přístup do Exotária uzavřen. Ona i mládě potřebují klid. Chovatelé jim teď samozřejmě věnují zvýšenou pozornost,“ sdělila mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.
5 fotografií

Brněnská zoo: Exotárium má zavřeno. Samička pásovce potřebuje klid po porodu

Brněnsko
Peru
AC klub v Malšovicích také v letošním roce pokračuje v 17. ročníku cestovatelských a horolezeckých projekcí. Další na programu je v pondělí 31. ledna od 19 hodin událost Putování od pouště až k subtropům hradeckého cestovatele Petra Nožičky po třetí největší zemi Jižní Ameriky – cestování po Peru.

Projekce představí zákoutí Peru i život indiánů

Hradecko
Motocyklista Jan Brabec se představil na Rallye Dakar popáté a zaznamenal nejlepší výkon kariéry.
/ROZHOVOR/ V minulosti jeho poutě Rallye Dakar provázely různé patálie, které loni vygradovaly až v odstoupení z klasifikace. Letošní Dakar ale motocyklistovi Janu Brabcovi z Nosislavi na Brněnsku vyšel náramně. V malém týmu svého otce Strojrent Racing z Velkých Němčic na Břeclavsku obsadil v Saúdské Arábii třiadvacátou pozici v hodnocení motorkářů. Žádný český motocyklista neskončil výš.

Jel jsem víc hlavou a oblékal se jak Michelin, říká po životním Dakaru Brabec

Motorismus