ŠTÍTEK: Jižní Amerika

 Eduardo Carísio.
Brazilec Carísio přichází do Jihostroje. Bude jasnou nahrávačskou jedničkou. Volat z tribuny na něj můžete různě: Carísio, ale také  Eduardo, Edu. Vzpomínáte si, jaká je přezdívka nejúspěšnějšího brankáře Motoru? Ano. Eda. Málokdo mu řekne jinak. Jihočeský sport teď na jednom z klíčových postů získává nového Edu. Tak ať se mu v Jihostroji daří. 
2 fotografie

Jihočeský sport má zase Edu! Po Romanu Turkovi přichází Brazilec Carísio

Ostatní sporty
Dovolená a létání - Ilustrační foto
Cestovatelské sny si plní už od studentských let. Blogerka Tereza Schindlerová projela křížem krážem Evropu, žila na Novém Zélandu, prozkoumala Asii, okouzlily ji Střední a Jižní Amerika. Píše cestotipy na webu Cestuj za babku a radí, jak cestovat s miminkem. „Ušetřit lze na všem, od letenek přes ubytování až po stravu,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Jak ušetřit za cestování? Levnějším letenkám jděte naproti, radí blogerka

Ekonomika
Štěňata psů pralesních už mají první kritické období za sebou a návštěvníci Zoo Praha mohou jejich dovádění nově pozorovat ve výběhu nedaleko expozice ledních medvědů.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražské zoologické zahradě se po pěti letech narodila štěňata psů pralesních. Dvojice mláďat přišla na svět v sobotu 8. dubna, dosud je ale návštěvníci nemohli vidět, protože psi pralesní jsou při odchovu mláďat velmi citliví na jakékoliv vyrušení. Nově je lidé mohou pozorovat ve venkovním výběhu areálu malých amerických šelem nedaleko expozice ledních medvědů, sdělili ve čtvrtek 22. června zástupci zoo.
3 fotografie

V Zoo Praha se narodila mláďata psů pralesních. Jsou první nově sestaveného páru

Praha
Radim Tolasz, Oddělení klimatické změny ČHMÚ
/ROZHOVOR/ El Niño. Jev, který ve spojení s rostoucí klimatickou krizí může vytlačit globální teploty do absolutních rekordů. Máme v Česku počítat s extrémy? Co to vůbec je El Niño? A věnují se města opatřením, aby vedra byla pro obyvatele snesitelnější?  „Vše je o lidech. Možnosti jsou, jen ne všude je dostatečně využíváme,“ poukazuje klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz, rodák z Frýdecko-Místecka.

Klimatolog Radim Tolasz: Léto může být nejteplejší v historii

Ostravsko
Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem nabízí návštěvníkům rýžování zlata a granátů.
/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrýžovat zlato, české granáty nebo zelené smaragdy? Máte možnost ve Dvoře Králové nad Labem v Galerii minerálů. Místní soukromá galerie sběratele drahých kamenů Luboše Blahy vystavuje unikátní kus ryzího kalifornského zlata a další mimořádné exponáty, které jezdí obdivovat návštěvníci z Kolumbie, Nového Zélandu či Kanady, v červnu se tam chystá výprava z muzea v Los Angeles. Teď je tam zlato možné i rýžovat.
25 fotografií

Ve Dvoře Králové se vystavuje i rýžuje zlato. Je to jako zlatá horečka

Krkonoše
Zřítit se dolů ze srázu za městem La Paz je poměrně snadné
Nejnebezpečnější a nejsmrtelnější cesta světa. Řeč je o Yungas Road – silnici spojující město La Paz a oblast Yungas v Bolívii v Jižní Americe. Donedávna nepřežilo jízdu tímto místem 200 až 300 pasažérů vozidel ročně. Komunikace je místy široká jen tři metry, zatímco srázy jsou hluboké stovky metrů. Stačí chvilka nepozornosti, a pak už smrti nejde uniknout.
7 fotografií

Nejsmrtelnější cesta světa? Yungas Road v Bolívii lemují vzpomínkové kříže

Do světa
Kdo ve dvanáctimiliontém bude jezdit?
Padesát let po startu produkce v dolnobavorském Dingolfingu sjel ze zdejšího montážního pásu dvanáctimiliontý BMW! Je jím plně elektrický BMW iX xDrive50 v barvě Aventurinrot Metallic.

Od sousedů: Dvanáctimiliontý BMW...

Z okolí
Makču Pikču, jaro 2023.
TIP NA VÝLET/ Ne, opravdu nebudeme cestovat přes půl světa do Jižní Ameriky. I když bych moc rád. Zůstaneme, milí čtenáři, hezky na naší krásné Moravě a společně navštívíme jedno trochu zvláštní arboretum. Nese exotické jméno vztahující se k tajuplnému, až v minulém století objevenému městu ležícímu vysoko v pohoří And. Za krásný příspěvek velmi děkujeme Karlu Machylovi.
102 fotografií

Návrat na Makču Pikču. Po nedávném požáru je díky solidaritě lidí opět famózní

Čtenář reportér
Mravenečník čtyřprstý.
Ústecká zoo má velký důvod k radosti. Zhruba před měsícem se v ní totiž narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého. Zoo tento zvířecí druh chová od roku 2022. Novému přírůstku se daří dobře, i když ještě úplně vyhráno nemá. Podle chovatelů totiž mláďata mravenečníků nemají vůbec lehký start do života. Hrozí jim nedostatek mateřského mléka, infekce nebo dokonce pád z matčina těla.

FOTO: Ústecká zoo se raduje. Mládě mravenečníka se má čile k světu

Ústecko
Jako na ostrově Robinsona Crusoe. Vysočina už je vhodná k pěstování batátů
Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.
5 fotografií

Jako na Robinsonově ostrově. Batáty se dají pěstovat i na Vysočině

Regiony
Jako na ostrově Robinsona Crusoe. Vysočina už je vhodná k pěstování batátů. Foto: se souhlasem Výzkumného ústavu bramborářského
Pěstoval je Robinson Crusoe na opuštěném ostrově a do budoucna mohou být vidět i na vysočinských polích. Vysočina je krajem brambor, a tak by lidé mohli na polích v kraji častěji vídat jejich vzdálené příbuzné. Batáty. Podmínky na pěstování těchto sladkých brambor jsou totiž v kraji už ideální. A s touto exotickou plodinou začínají experimentovat i zahrádkáři.
5 fotografií

Jako na ostrově Robinsona Crusoea. Vysočina je už vhodná k pěstování batátů

Žďársko
Tomáš Slavík.
Jablonecký Tomáš Slavík závodí zpět v Evropě. Po třech závodech světové série Cerro Abajo, kde skončil na celkovém třetím míste. Po vítězství ve Valparaisu se mu lepila smůla na paty, kdy v Kolumbii měl defekt a v Mexiku, kdy vedl závod, šel tvrdě k zemi a ztratil tak možnost bojovat o celkové vítězství v sérii, i když měl skvěle našlápnuto.

Tomáš Slavík: Bylo to čistokrevné peklo. Se svým výkonem jsem spokojený

Ostatní sporty